Hoe kun je tevreden zijn en leren waarderen wat je hebt? Bijvoorbeeld met spullen, situaties of zelfs met jezelf? Hoe kun je leren te waarderen wat je hebt? Tevreden zijn is een kunst. Hier vind je tips voor meer tevredenheid. Lees verder…

Waarom is tevredenheid zo belangrijk?

Als we leren hoe we tevreden kunnen zijn, dan kunnen we eindelijk kalmte voelen. Dan kunnen we genieten van de tijd die we hebben met de persoon die naast ons is. Dan kunnen we met onszelf vrede sluiten en onze bagage loslaten. Kortom: dan ervaren we direct meer geluk.

Als je niet gelukkig bent met wat je hebt, denk je dan dat wat je niet hebt, je wel gelukkig maakt?

Tip 1 – Streef niet naar beter en perfecter, want dat is een illusie

tevreden zijn auto

Als je niet tevreden bent omdat er eerst iets beter of perfecter moet, dan is er sprake van een illusie. Als de situatie eindelijk beter is geworden, zal je maar heel kort tevreden zijn, want vervolgens kan de situatie nóg beter… of je zal iets anders vinden wat beter moet.

Heb je die Rolls Royce eindelijk en kun je eindelijk tevreden zijn? Al gauw verveelt het en ben je weer niet tevreden. Zit je op een perfect wit strand? Dan zal je al snel nóg een beter leven willen.

Als je nu niet tevreden bent, zal je niet plotseling tevreden worden in de toekomst.

Dit is de illusie van materie. Het is nooit genoeg. Dus het heeft geen zin om daarop te anticiperen met de intentie om daarna pas tevreden te zijn.

Er zijn mensen tevreden met een tiende, een honderdste of zelfs een duizendste van wat jij hebt. En jij bent tevredener dan veel mensen die honderd keer meer dan jij hebben. Aan materie kan het dus niet liggen.

Er blijft nog maar één ding over: tevreden zijn met je huidige situatie. Hoe ‘gewoon' of ‘niet spannend' je leven ook is. Geluk is te vinden met ‘de gewoonheid' van je huidige leven.

Tevredenheid is een keuze. Je kunt die keuze maken wanneer je wilt.

Tip 2 – Je hoeft niet op pure wilskracht tevreden te worden: 'trick je mind'

tevredenheid ontwikkelen

Je kunt gewoon heel praktische stappen nemen om ontevredenheid-prikkels te verminderen:

  • Krijg je de dwang om iets te kopen nadat je reclames ziet? Het hele punt van bedrijven en reclames is om jou het gevoel te geven dat je niet genoeg hebt, kunt, doet en bent. Wees simpelweg minder op de hoogte van wat er te koop is. Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus tegen reclamefolders en doe de TV de deur uit.
  • Leid je aan FOMO? Gooi een slotje op social media accounts zodat je minder blootgesteld wordt aan ‘jaloersmakende' prikkels van ‘perfecte levens' die door ‘perfecte mensen' geleefd worden.
Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

Tip 3 – Breng aandacht naar je leven en doe dingen langzamer

Ben je constant aan het rennen en vliegen? Dan is het heel logisch dat je de kleine geluksmomentjes van het leven voorbij raast.

Hoe kun je vertragen en meer aandacht hebben voor de kleine dingen in het dagelijks leven? Er zijn twee dingen die het meest effectief zijn.

Tip 4 – Omgaan met ontevredenheid? Ga letterlijk voor minder spullen

minder spullen tevreden

Ooit van minimalisme gehoord? Het klinkt heftig maar het is helemaal geen ‘extreme' aanpak. Minder is meer.

Ga maar na: misschien heb je allerlei dure spullen, kostbare auto's, een groot huis, een zeldzaam schilderij en/of een gigantisch waardevolle postzegelcollectie.

Al die dingen staan maar ergens te staan. Ze geven geen geluk, zoals leuke activiteiten en fijn gezelschap dat wel doen.

Als spullen niet gelukkig maken, dan betekent dat niet dat je je auto en dure schilderijen weg moet doen, maar het betekent wel dat je op allerlei manieren kunt kijken welke spullen plaats kunnen maken voor meer ruimte.

Stel je voor: je hebt alleen nog maar je favoriete spullen. De spullen die je toch niet meer gebruikte en in de weg stonden, hebben plaatsgemaakt voor ruimte.

Letterlijk tevreden zijn met minder is een uitstekend idee! Lees hier meer over ontspullen (met tips en stappenplan).

Tip 5 – Kijk eens hoe je het ‘broertje' van tevredenheid ontwikkelt: dankbaarheid

Dankbaarheid staat erg dicht bij tevredenheid. Bekijk deze 13 tips voor dankbaarheid.

Tip 6 – Tevreden zijn met jezelf? Reflecteer wat vaker op je leven

reflecteren tevredenheid

Reflecteren is heerlijk! Vooral omdat het je tevreden laat voelen. Bekijk hier welke reflectievragen je kunt gebruiken en verzamel eventueel een fijne groep mensen om je heen waarmee je regelmatig samen op het leven reflecteert. Zo'n groep wordt ook wel een mastermindgroep genoemd.

Tip 7 – Laat de natuur jouw leraar zijn als het om tevredenheid gaat

De natuur gaat pas heerlijk langzaam door het leven! Hurk eens even in de tuin en kijk hoe een slak alle tijd neemt om tevreden aan een plantje te knabbelen. Hier vind je meer inspiratie over het leren van de natuur.

De natuur haast zich niet, en tóch is alles af
– Lao Tzu

Tip 8 – Wees tevreden en blijf nog altijd wel groeien

Tevreden zijn met wat je hebt, betekent niet dat er geen groei meer mogelijk is. Wees tevreden en ga door met groeien in de doelen die je voor ogen hebt.

Hierna lezen:  Loyaliteit en trouw zijn aan iemand: betekenis & tips

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: