We weten dat vrijheid ons gelukkiger maakt. Iedereen wil het, maar hoe kun je meer vrijheid creëren in je leven? Lees verder voor alle tips…

Tip 1 – Doe het werk dat je echt wilt doen

We besteden in ons leven 80.000 uren aan werken. Als je die 80.000 uren besteedt aan iets wat je helemaal niet leuk vindt, dan nodig ik je uit om nu te gaan nadenken over wat het werk is wat je echt leuk vindt om te doen. En ga het vervolgens doen! Zolang je het maar graag genoeg wilt, is het mogelijk!

Tip 2 – Doe aan ‘lifestyle design': dé mindset voor vrijheid

Wat is Lifestyle Design? In het kort betekent het dat je niet rijk moet worden qua geld, omdat dat jou niet gelukkig gaat maken, maar dat je rijkdom moet verwerven qua lifestyle: doe leuke dingen en schep tijd in je leven voor een fijne lifestyle.

In dit artikel over slimmer werken lees je er meer over. Het staat ook volledig uitgelegd in het boek: ‘The 4 Hour Workweek'. Daarin introduceert Tim Ferris op de best mogelijke manier het concept van Lifestyle Design.

Tip 3 – Maak je geen zorgen om geld: leef in vertrouwen

vrijheid ervaren

Merk je dat geld jouw vrijheid soms in de weg zit? Dat hoeft niet. Vrijheid is voor een groot deel te verkrijgen door te vertrouwen dat het financieel goed gaat komen met je. Stel doelen en vertrouw in je capaciteiten en vertrouw in het feit dat het leven je de kansen gaat aanbieden om financieel afdoende te kunnen leven. Dit heet: de wet van aantrekking.

Wat vrijheid voor mij is? Uit eten gaan en niet hoeven kijken hoeveel het kost.
– Jia Ruan

Tip 4 – Onthecht je van de mening van anderen en wees vrij

Niemand schrijft je voor hoe te leven . Weet wat jij belangrijk vindt. Dan hoef je ook minder te leven naar verwachtingen van anderen en jezelf.

Hierna lezen:  Opkomen voor jezelf: zo pak je dat aan [how-to & tips]

Ben je bang voor de mening van anderen? De wereld draait niet om jou. Je bent vrij. Er zijn 7 miljard mensen op de wereld. Houd je met je eigen missie bezig zonder dat je je van slag laat brengen door meningen van anderen.

Op het moment dat je je echt niks meer aantrekt van wat anderen van je vinden… Moet je eens kijken wat een vrijheid het oplevert!

Lees hier meer over in het artikel over zelfvertrouwen.

Tip 5 – Voel je niet gebonden aan plekken maar voel de vrijheid om weg te kunnen gaan wanneer je dat wilt

Als je in Spanje voor 40% van de maandlasten kunt leven die je hier betaalt, en als het weer twee keer mooier is, wat houdt je dan tegen om te verhuizen? Zelfs je werk zou geen obstakel moeten vormen. Er zijn genoeg beroepen die je op afstand via een laptop kunt doen.

Tip 6 – Vrijheid is keuzes maken op basis van je intuïtie/hart

Vertrouw je intuïtie! En vertrouw dat het dan altijd goed komt.

Succes is doen wat je wilt, wanneer je dat wilt, waar je wilt, met wie je wilt, zoveel als je wilt.
– Tony Robbins

Tip 7 – Vrijheid is proactief leven… En loslaten waar je niks aan kunt doen

vrijheid in je leven

Proactief leven betekent: verantwoordelijkheid nemen, dus weten dat je in veel gevallen zélf dingen kunt doen om een situatie te veranderen. Alles wat je niet kunt doen, kun je daarnaast overlaten aan het universum. Dus: voor de dingen waar je wat aan kunt doen, ga je actie ondernemen. Voor de rest stop je met zeuren en start je met accepteren. En dat accepteren is eigenlijk ook weer actie!

Je kunt je eigen regels maken en bepalen, dan ben je vrij.
– Marco Borsato, De Bestemming

Vrijheid overkomt je namelijk niet. Het is iets wat je zelf kunt pakken. Dit is een mooie uitdaging, want waar ligt de grens tussen zelf dingen voor elkaar krijgen en bepaalde andere dingen loslaten zodat ze vanzelf goedkomen? Simpel: ontwikkel de flexibiliteit om steeds meer dingen te kunnen beïnvloeden, en wat je niet kunt beïnvloeden, accepteer je: je vertrouwt dat het goed gaat komen.

Stap uit de slachtofferrol. Neem verantwoordelijkheid voor jouw vrijheid.

Tip 8 – Acceptatie schept vrijheid

Leer alles over acceptatie en accepteer vooral de realiteit. Hier bestaat een prachtig model voor: de 4 vragen van Byron Katie. Wanneer je dit doet, stopt jouw verzet en start jouw ruimte en vrijheid.

Tip 9 – Stop met oordelen: dit is het gevoel van vrijheid

Heb je al eens het gevoel ervaren wanneer een andere persoon niet aan het oordelen was over jou, of wanneer je zelf niet aan het oordelen was? Dat gevoel was een gevoel van vrijheid.

Hierna lezen:  Meer focus krijgen & houden: zo doe je dat [15 belangrijke tips]

Wat zou er gebeuren als:

  • Je niemand meer de schuld van iets zou geven?
  • Je neutrale gebeurtenissen niet meer zou beschuldigen?
  • Je het verleden los zou laten?
  • Je het gedrag van iemand niet zou verwarren met wie de ander is?

Allemaal dingen die vrijheid bevorderen. Lees hier alles over in het artikel over niet oordelen.

Tip 10 – Identificeer je niet met beperkte vormen

vrijheid ervaren

Het ego fopt je continu: ‘Ik ben advocate, ik ben Nederlander, ik ben Hagenees, ik ben Moslim… Wat hier niet aan klopt, is dat wie jij bent, complete, onbeperkte vrijheid is. Een beroep, naionaliteit of overtuiging is onderdeel van je leven, en is dus niet wie je bent. Trap je echter in de illusie van het ego, dan wordt je vrijheid gigantisch beperkt…

Tip 11 – Heb je zaken op orde

Houd altijd het spirituele als centraal punt in je leven, maar zorg ervoor dat je jouw aardse waarden niet verwaarloost. Je leeft nu op een fysieke wereld en je moet dus ook meester kunnen worden van het materiële. Zorg dat je jouw financiën op orde hebt.

Sommige mensen zijn helemaal als monnik gaan leven waardoor ze bankroet werden. Voordat je je volledig op je spirituele groei stort, moet je je zaken op orde hebben. Beter nog: leef met mate en wees niet overmatig spiritueel. Houd het spirituele aspect van je leven wel iedere dag levend!

Tip 12 – Ultieme vrijheid ervaren? Bewaak je grenzen en doe aan zelfzorg

Vrijheid is dat je vanuit je eigen behoeften en grenzen kunt leven. Hieronder vind je twee artikelen die hier dieper op ingaan:

Succes met het creëren van vrijheid!

Ik weet zeker dat je succesvol gaat worden in het creëren van vrijheid. Vrijheid betekent echter voor iedereen wat anders. Ik ben dus benieuwd: wat betekent vrijheid voor jou?

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Verantwoordelijkheid nemen, hoe doe je dat? Tips en voorbeelden

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: