‘Ik weet niet wat ik wil. Wat moet ik met mijn leven?' Het kan een lastig vraagstuk zijn: niet weten wat je wil… In dit artikel vind je tips om dit vraagstuk te beantwoorden.

Voor dit artikel is Brian Smit geïnterviewd, die zijn tips geeft voor als je niet weet wat je met je leven wil. Laten we naar de tips gaan…

Tip 1 – Sta even stil bij waar je nu staat in je leven

Iedereen heeft ooit in zijn leven een moment, waarbij hij/zij denkt: ‘Wat ben ik aan het doen?’ Je staat stil bij waar je bent op dit punt in je leven.

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Gaat het de kant op waar je wil zijn?
  • Is dit het nu?
  • Is dit wat ik heb?
  • Ga ik de richting op die ik wil?

Er komt zo’n moment dat je je blik verbreedt. Dat je om je heen gaat kijken in plaats van alleen maar kijken waar je nu loopt. Dat moment zou kunnen komen na het beantwoorden van bovenstaande vragen… Of misschien heb je dat moment al eens gehad.

Tip 2 – Verander gewoon direct met datgene wat je doet in je leven

Je kunt altijd veranderen. Mensen die halverwege hun 30e zijn, denken: ‘Ik moet wat anders gaan doen.' En opeens doen ze wat anders met hun leven.

Iedereen heeft zo’n moment in zijn leven. Wanneer dat moment is, verschilt per persoon. Dat moment hoeft niet altijd een erg moment, een groot verlies of een midlife-crisis te zijn.

Het punt is: dat je voor dit werk hebt gekozen, betekent niet dat je het voor de rest van je leven moet doen. Je kunt altijd stoppen en een nieuwe uitdaging beginnen. Je hoeft niet steeds hetzelfde te doen omdat je het altijd hebt gedaan. Dus als je je afvraagt: ‘Wat moet ik met mijn leven?' Test dan vanaf vandaag allerlei dingen uit om het antwoord te vinden.

Hierna lezen:  Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard]

Tip 3 – Kies werk dat je leuk vindt

wat wil ik

Dit is meteen een belangrijke tip om mee te beginnen: we werken in ons totale leven 80.000 uur. Het zou zonde zijn om die uren te besteden aan iets wat je niet leuk vindt. Doe dus wat je leuk vindt.

Doe jouw werk met een reden, en een van de beste redenen is omdat je het leuk vindt. Op deze manier wordt het werken geen ‘moeten’ en verlies je nooit het plezier in je werk.

Als je stopt met het doen wat je leuk vindt, ga je het plezier in het leven verliezen.

Tip 4 – Maak van je hobby je werk

Deze tip brengt de vorige tip een stapje verder. Kies niet alleen werk wat je leuk vindt… Maar overweeg zelfs om je favoriete hobby in je werk te veranderen!

Waarom? Mensen werken vaak omdat het moet. Er moet namelijk geld verdiend worden. Deze mensen stoppen hierdoor met hun hobby’s omdat ze er geen tijd meer voor hebben, althans dat zeggen ze zelf… Dat is nergens voor nodig als jouw hobby jouw werk wordt!

Tip 5 – Blijf vervolgens altijd doorgaan met datgene wat je leuk vindt

wat wil ik met mijn leven

Heb je iets gekozen wat je leuk vindt? Mooi. Dat wil je doorpakken! Stop nooit met datgene wat je leuk vindt.

Als je je handen los gaat laten van datgene wat jou zoveel plezier in het leven heeft gebracht, verlies je datgene waar je gelukkig van werd.

Tip 6 – Geniet niet alleen van je werk, maar ook van de andere dingen in het leven

Je hebt de vlam in je werk aangewakkerd. Super! Neem daarnaast de tijd om even stil te staan en te genieten van de kleine/dagelijkse dingen in het leven. Je hoeft die vlam niet uit te doen. Je kunt hem ook op een lager pitje zetten en ondertussen iedere dag blijven genieten.

Tip 7 – Vind jouw ‘Ikigai'

ikigai-schema

Zet voor jezelf eens op een rijtje wat jouw ‘Ikigai' is. Wat is dat eigenlijk? Beantwoord daarvoor de volgende vier vragen:

  1. Wat vind ik leuk om te doen?
  2. Waar ben ik goed in?
  3. Wat heeft de wereld nodig?
  4. Waarvoor kan ik betaald worden?

Het antwoord op deze vragen is ‘je Ikigai'. Je kunt hier alles over lezen in het artikel over Ikigai.

Tip 8 – Neem actie

Dingen doen en dingen zeggen is een heel groot verschil. Je zal ook stappen moeten zetten richting dat leven dat je echt heel graag wil leiden. Door dingen te ondernemen, ga je het verschil merken. Test dus direct allerlei dingen om erachter te komen wat je graag wilt met je leven!

Hierna lezen:  Levensdoelen: uitleg & grote lijst [100+ voorbeelden]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: