Wat is selectieve perceptie, ook wel selectieve waarneming… We behandelen het in dit artikel. Je zal erachter komen dat je het in je voordeel kunt inzetten om je doelen te bereiken!
Inhoud van deze pagina:
Wat is selectieve perceptie?
Selectieve perceptie houdt in dat je maar een gedeelte van de werkelijkheid bewust kunt ervaren. Een heel klein gedeelte. Je kunt om je heen duizenden dingen zien, horen, ruiken, voelen en proeven, maar je neemt maar een klein gedeelte op een bewuste manier waar. Dat kleine gedeelte is jouw kaart van de wereld. Jij ziet dat als de realiteit.
Laten we een voorbeeld nemen:
- Je ziet alleen positieve mensen als je gelooft dat er alleen positieve mensen op de wereld zijn.
- Je ziet alleen negatieve mensen als je gelooft dat er alleen negatieve mensen op de wereld zijn.
Trek je dit idee door, dan kom je op de gedachte: ‘De wereld is je spiegel: perceptie is projectie‘.
Hoe kun je selectieve perceptie inzetten?
Als ik een hoed heb, vol briefjes van 50 euro, en ik kieper de hoed op het strand om, dan heb je waarschijnlijk geen oog voor andere details op het strand. Je ziet ze niet. Enkel de briefjes en de grote zaken zoals zand, water en een mensenmassa.
Op diezelfde manier kun je jezelf programmeren zodat jouw zenuwstelsel bepaalde dingen belangrijker gaat vinden dan andere dingen, waardoor je sommige dingen alléén maar gaat zien, en andere dingen niet meer gaat zien. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een doel te stellen. Op die manier ga je alleen maar de kansen zien om jouw doel te bereiken. Erg handig dus!
Je ziet alleen positieve mensen als je dat gelooft en je ziet alleen negatieve mensen als je dat gelooft.
Een compleet stappenplan om dit toe te passen – dus om een doel te stellen, het doel los te laten en erop te vertrouwen dat jouw selectieve perceptie jou naar dit doel brengt, is de wet van aantrekking. Klik hier om alle stappen te bekijken.
Selectieve perceptie krijgt hulp van een krachtige tool…
Heb je ooit van je Reticulair Activatie Systeem (RAS) gehoord? Dit is een sterke functie van je zenuwstelsel waar je over beschikt. Herken je het volgende? Hetzelfde model auto dat je nét gekocht hebt zie je opeens overal, en als je momenteel rijlessen neemt zie je waarschijnlijk constant lesauto’s die je eerst niet zag op de wegen.
Je RAS is je vizier/antenne. Zodra je deze activeert zal het zich automatisch gaan richten op datgene waarop het ingesteld is, zoals kansen. Alles wat je aandacht geeft groeit. Focus erop en geef er aandacht aan om het te laten groeien.
Je RAS speelt dus ook een belangrijke rol bij Self Fulfilling Prophecies. Dat houdt in dat dingen grote kans van slagen hebben als je het voorspelt en erin gelooft. De manier waarop we denken heeft invloed op de manier waarop we ons uiten. Als we de manier waarop we denken veranderen, verandert de manier waarop we ons uiten mee.
Ik zag maar 2 luchtballonnen per jaar, totdat…
Normaal gesproken zag ik maar twee luchtbalonnen per jaar, totdat ik eens naar een luchtbalonnen-evenement was geweest. In de maanden daarna werd ik er haast door ondergesneeuwd, zoveel leek ik er te zien. En opeens hoor ik ook op de radio allerlei programma's waarbij ze het over luchtbalonnen hebben!
Een visser zal in de winkel zijn ogen eerder op een natuurboek laten vallen en een belegger zal het financieel dagblad juist opmerken. Heb trouwens respect voor hun perceptie van de wereld. Hoe je de wereld ziet is hoe je bent. Daarmee is je RAS dus ook meteen je kaart waarmee je het gebied ziet.
Nadat je een nieuwe blauwe scooter hebt gekocht, word je zowat continu omvergereden door blauwe scooters. Zoveel zie je er. Puur en alleen door de mindset dat je op zoek was naar een blauwe scooter.
De kracht van selectieve perceptie
Het goede nieuws: selectieve waarneming kun je in je voordeel inzetten! Je kunt het namelijk gebruiken voor focus, waardoor je je doelen kunt halen. Kun je je voorstellen dat op het moment dat je dus veel aandacht geeft aan negatieve aspecten in je leven, dat je deze eigenlijk groter aan het maken bent omdat je er veel aandacht besteed? Begrijp dan ook dat door het sturen van je aandacht en het focussen op wenselijke situaties en positieve relaties, deze zullen groeien en je meer gelijkgestemden zult aantrekken.
De andere kant van het verhaal: perceptuele blindheid
Bekijk onderstaande video en tel hoe vaak de mensen in een wit shirt de bal overspelen.
Wat er in bovenstaande video gebeurde, is een voorbeeld van perceptuele blindheid. Je RAS is ook mede de oorzaak van perceptuele blindheid: er speelt zich zó veel af om je heen maar toch mis je het.
Je kent ondertussen bovenstaande ‘gorilla-video'. Daarin wordt gevraagd het aantal passes van de bal te tellen, waardoor de kijkers van de video niet merken dat er tussendoor een gorilla dwars door de overgooiers heen loopt. Je was op de passes aan het letten en niet op andere zaken, zoals een eventuele gorilla, hoe overduidelijk dat ook was.
In het geval van de gorilla is dat niet erg, maar stel dat de gorilla een kans voorstelde die je hielp je doelen te bereiken. Als je RAS niet op de gorilla was ingesteld, had je die kans inderdaad gemist.
Heel veel dingen gebeuren recht voor onze neus, terwijl wij het niet eens zien. Dit zijn de moeilijkste dingen om te zien: de dagelijkse dingen. Check bijvoorbeeld of je je telefoon nog hebt. Je weet waar je hem gelaten hebt. Even dubbelchecken. Oké, laat me je een andere vraag stellen: kun je je nog het icoon herinneren dat altijd in de rechter onderhoek van het scherm staat? Wat voor icoontje is het?
Oké haal je telefoon tevoorschijn en check. Goed, we zijn klaar naar de mobiel te kijken dus zet hem maar weer weg. Want alle mobieltjes hebben iets gemeen: hoe je je icoontjes organiseert. De meeste mensen hebben voorin altijd een klok zitten. Dus vertel mij maar zonder naar je telefoon te kijken, hoe laat het is. Je keek net naar je klok, toch?
Oké, nu gaan we een stap verder. Vertrouw je me? Doe je ogen dicht. Oké, je hebt me nu een paar minuten kunnen bekijken. Terwijl je je ogen dicht hebt, vertel me wat ik aan heb. Doe je best hè? Welke kleur is mijn shirt, welke kleur zijn mijn schoenen…
– Apollo Robbins
Ook je referentiekader speelt hier een grote rol in. Om dit ‘gorilla-effect’ tegen te gaan, kun je het observatievermogen trainen, zodat je niet alleen maar gaat zien, maar ook alert bent en alles gaat observeren. Dat doen we met oefeningen voor onze zintuiglijke scherpzinnigheid. Vaak is het heel makkelijk: stop met het tellen van het aantal passes. Dan denk je opeens: “Wat doet die Gorilla daar?”
Ook is het zo dat langzame verandering ook dit soort perceptuele blindheid veroorzaakt, in tegenstelling tot onverwachte grote veranderingen. Durf dus grote stappen te zetten en een voorsprong te nemen op een vijfjarenplan. Je maakt dus gebruik van de kracht van je RAS door doelen te stellen en daarop actie te ondernemen.
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: