Selectieve perceptie – Zo ‘hack’ je selectieve waarneming voor resultaten!

Wat is selectieve perceptie, ook wel selectieve waarneming… We behandelen het in dit artikel. Je zal erachter komen dat je het in je voordeel kunt inzetten om je doelen te bereiken! 

Wat is selectieve perceptie?

Selectieve perceptie houdt in dat je maar een klein deel van de werkelijkheid kunt waarnemen. Van alles wat je op de wereld kunt zien, horen, ruiken, voelen en proeven is, neem je maar een klein gedeelte op een bewuste manier waar. Dat kleine gedeelte, is jou kaart van de wereld. Jij ziet dat als de realiteit.

Laten we een voorbeeld nemen: je ziet alleen positieve mensen als je gelooft dat er alleen positieve mensen op de wereld zijn. Je ziet alleen negatieve mensen als je gelooft dat er alleen negatieve mensen op de wereld zijn. Trek je dit idee door, dan kom je op de gedachte: ‘De wereld is je spiegel: perceptie is projectie‘.

Hoe kun je selectieve perceptie inzetten?

Als ik een hoed heb, vol briefjes van 50 euro, en ik laat de hoed op het strand omkieperen, dan heb je waarschijnlijk geen oog voor andere dingen. Je ziet ze niet. Enkel de briefjes en zand, water en mensen.

Op diezelfde manier kun je jezelf programmeren zodat je bepaalde dingen belangrijker gaat vinden dan andere dingen, waardoor je sommige dingen alléén maar gaat zien, en andere dingen niet meer gaat zien. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een doel te stellen. Op die manier ga je alleen maar de kansen zien om jouw doel te bereiken. Erg handig dus!

Je ziet alleen positieve mensen als je dat gelooft en je ziet alleen negatieve mensen als je dat gelooft.

Selectieve perceptie krijgt hulp van een krachtige tool…

Heb je ooit van je Reticulair Activatie Systeem (RAS) gehoord? Dit is een sterke tool waar je over beschikt. Herken je het volgende? Hetzelfde model auto dat je nét gekocht hebt zie je opeens overal, en als je momenteel rijlessen neemt zie je waarschijnlijk constant lesauto’s die je eerst niet zag op de wegen.

Je RAS is  je vizier/antenne. Zodra je deze activeert zal het zich automatisch gaan richten op datgene waarop het ingesteld is, zoals kansen. Alles wat je aandacht geeft groeit. Focus erop en geef er aandacht aan om het te laten groeien. Je RAS speelt dus ook een belangrijke rol bij Self Fulfilling Prophecies. Dat houdt in dat dingen grote kans van slagen hebben als je het voorspelt en erin gelooft. De manier waarop we denken heeft invloed op de manier waarop we ons uiten. Als we de manier waarop we denken veranderen, verandert de manier waarop we ons uiten mee.

Ik zag maar 2 luchtballonnen per jaar, totdat…

Normaal gesproken zag ik maar twee luchtbalonnen per jaar, totdat ik eens naar een luchtbalonnen-evenement was geweest. In de maanden daarna werd ik er haast door ondergesneeuwd, zoveel leek ik er te zien. En opeens hoor ik ook op de radio allerlei programma’s waarbij ze het over luchtbalonnen hebben!

selectieve perceptie

Een visser zal in de winkel zijn ogen eerder op een natuurboek laten vallen en een belegger zal het financieel dagblad juist opmerken. Heb respect voor hun perceptie van de wereld. Hoe je de wereld ziet is hoe je bent. Daarmee is je RAS dus ook meteen je kaart waarmee je het gebied ziet.

De kracht van selectieve perceptie

Het goede nieuws: selectieve waarneming kun je in je voordeel inzetten! Je kunt het namelijk gebruiken voor focus, waardoor je je doelen kunt halen. Kun je je voorstellen dat op het moment dat je dus veel aandacht geeft aan negatieve aspecten in je leven, dat je deze eigenlijk groter aan het maken bent omdat je er veel aandacht besteed? Begrijp dan ook dat door het sturen van je aandacht en het focussen op wenselijke situaties en positieve relaties deze zullen groeien en je meer gelijkgestemden zult aantrekken.

Je RAS is ook mede de oorzaak van perceptuele blindheid: er speelt zich zó veel af om je heen maar toch mis je het. Je kent vast de ‘gorilla-video’. Daarin wordt gevraagd het aantal passes van de bal te tellen, waardoor de kijkers van de video niet merken dat er tussendoor een gorilla dwars door de overgooiers heen loopt. Je was op de passes aan het letten en niet op andere zaken, zoals een eventuele gorilla, hoe overduidelijk dat ook was. In het geval van de gorilla is dat niet erg, maar stel dat de gorilla een kans voorstelde die je hielp je doelen te bereiken. Als je RAS niet op de gorilla was ingesteld had je die kans inderdaad gemist.

Ook je referentiekader speelt hier een grote rol in. Om dit ‘gorilla-effect’ tegen te gaan kan je het observatievermogen trainen, zodat je niet alleen maar gaat zien, maar ook alert bent en alles gaat observeren. Dat doen we in met oefeningen voor onze zintuiglijke scherpzinnigheid. Vaak is het heel makkelijk: stop met het tellen van het aantal passes. Dan denk je opeens: “Wat doet die Gorilla daar?” Ook is het zo dat langzame verandering ook dit soort perceptuele blindheid veroorzaakt, in tegenstelling tot onverwachte grote veranderingen. Durf dus grote stappen te zetten en een voorsprong te nemen op een vijfjarenplan. Je maakt dus gebruik van de kracht van je RAS door doelen te stellen en daarop actie te ondernemen.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!