Moet ik naar mijn hart of verstand luisteren? En hoe luister ik naar mijn hart? Het antwoord vind je hier. In dit artikel leer je wat het nou betekent om je hart te volgen. Je vindt hier de beste tips, de betekenis van ‘je hart volgen' en mooie spreuken.

Wat zal ik kiezen: mijn hart of mijn verstand?

Het antwoord op deze vraag is voor 110% dat je voor je hart moet gaan. Er is geen twijfel mogelijk. Zodra je hart je iets vertelt, is het beste wat je kunt doen: ernaar luisteren en doen wat het zegt.

Het hart heeft gelijk want het klopt.

Ja, volg je hart! Ik kwam tot deze conclusie nadat ik pas één pagina uit het boek ‘The Power of the Heart' had gelezen. In dit artikel citeer ik mijn favoriete stukjes uit dit boek van Baptist de Pape. Laten we verder gaan ontdekken wat het betekent om je hart te volgen…

Zodra je je hart volgt, raakt je leven vervuld met wonderen.
– Paulo Coelho

Wat is de betekenis van ‘je hart volgen'?

Je hart volgen betekent dat je datgene gaat doen wat je écht heel leuk vindt. Je gaat datgene doen waar je écht naar verlangt. Om het nog eens in andere woorden te zeggen: je hart volgen betekent doen wat je het liefste doet. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Voor je droombaan gaan.
 • Die droomonderneming starten.
 • Je droom uit laten komen.
 • Je missie volbrengen.
 • Een man of vrouw tot de meest belangrijke mannelijke/vrouwelijke bron van je leven maken.

In je hart vind je het geheim van je ware identiteit en je ware missie.

Waarom zou je je hart volgen?

hoe volg je je hart

Je zou je hart moeten volgen omdat je er nooit mee fout kunt zitten. Uit de grond van je hart groeit altijd iets moois. Daarnaast is je hart volgen het meest gelukzalige wat je in je leven kunt doen. Als iets vanuit het hart komt, brengt het je op je knieën en maakt het je aan het huilen van geluk.

Laat je stilletjes leiden door die vreemde kracht van wat je werkelijk bemint.
– Rumi

Je hart is in verbinding met je toekomst. Dit is wetenschappelijk bewezen. Je hart weet 3 tot 5 seconden op voorhand welke impuls het gaat krijgen. Het hart staat in verbinding met morfogenetische velden in je hele lichaam. Via het hart hebben we daar connectie mee. Wil je voor jezelf een nieuwe toekomst, moet je naar het hart toe.

Hierna lezen:  Intuïtie / 6e Zintuig Ontwikkelen & Volgen? 96 Praktische Tips!

Zelfs als we naar de rol van het hart in onze alledaagse communicatie gaan kijken, merken we op hoe prominent het is. Bij emoties vertellen, leg je je hand op je hart. Als je jezelf aanwijst in een gesprek, wijs je niet naar je hoofd maar naar je hart. Iemand die vol warmte en genegenheid is, noemen we hartelijk. Kille en gevoelloze mensen noemen we harteloos.

Je zal je volle potentie nooit en te nimmer kunnen aanspreken als je niet je hart opent. Via je hart ben je verbonden met een hogere vorm van kennis en intelligentie.

Je hart volgen lijkt gek voor de buitenwereld (het ego)

Voor het ego lijkt het hart volgen en je gevoel volgen gek. Van het ego moet je strak en serieus zijn, maar strakheid en serieusheid is pas de echte ziekte. Eigenlijk is het andersom. Bescherm je ego niet: haal het uit de weg en strek jezelf uit. Wees niet bang er gek uit te zien.

Wat is het verschil tussen gek en geniaal? Resultaten (zoals meer geluk)!

‘Is het niet eng om mijn hart te volgen? Dan ben ik niet beschermd!'

je hart volgen

Je hart volgen is juist het meest beschermende wat je kunt doen. Je bent goddelijk beschermd als je je hart volgt en als je je ware ik laat zien door de schilden, muren en makers weg te halen .

Je hart openen is juist het meest beschermende wat je kunt doen. Een op angst-gebaseerd persoon met zijn hart gesloten, en kan alleen een ander aantrekken die een gesloten hart heeft.

Als iets eng is, dan is het alleen eng voor de illlusie-kant van jezelf (je ego). En je ego, dat ben je niet. Dat is de kind-jij maar jij hebt er je identiteit van gemaakt. De ‘verleden jij' is bang. Het hart wat antwoordt, is wat jij bent.

Als je nu in iets zit waar je niet in wil zitten, en als je er klaar voor bent en als je besluit om eruit te stappen, zal het niet alleen goed komen met je, maar je leven zal beter worden.

Weet dat het goed gaat komen met je en dat je de wereld een grote dienst bewijst als je naar je roeping luistert. Zodra je aan de andere kant bent, zie je dat daar iets op je stond te wachten. En je realiseert je dat dat datgene is waar je je hele leven al om had gevraagd.

Volg je hart want dat klopt.

Doe de ‘fear setting'-schrijfoefening

hart volgen tips

Zoek even op wat ‘fear setting‘ is, doe de bijbehorende oefening en ontdek wat het doet met je vastberadenheid om je hart te volgen. Waar we bang voor zijn, dat zijn vaak juist de dingen die we juist moeten doen.

Makkelijke keuzes, moeilijk leven.
Moeilijke keuzes, makkelijk leven.
– Jerzy Gregorek

‘En wat als ik geen geld ga verdienen als ik mijn hart volg?’

Als je je hart volgt, gaat het financieel gezien altijd goed komen. Het universum helpt je hier graag bij, omdat je in contact staat met je hart. Het antwoord is steevast: denk in overvloed. Stel jezelf enkel de vraag: hoe geef ik aan de hele wereld? Dan is inkomen helemaal geen probleem. Dat zal vanzelf goed gaan komen.

Je zal je hart noot kunnen ontlopen. Daarom kun je maar beter luisteren naar wat het je te zeggen heeft. Dit vergt veel moed. En je moed zal worden beloond.

Wat zijn de superkrachten van het hart?

hart of verstand

De wetenschap bevestigt dat je fysieke hart de toegangspoort is tot:

 • Een hogere vorm van kennis.
 • Wijsheid
 • Intuïtie (ziel).
 • Inspiratie (‘in spirit').
 • Intentie.
 • Inzicht.
 • Alle antwoorden.
 • Verbinding met anderen.
 • Verbinding met al het andere leven op aarde.
 • De intelligente kracht die ons hele universum doordringt en fundeert: verbinding met het universum – met God (via de Heilige Geest).
 • Creativiteit.
 • Liefde (wat we zijn: de liefde die ons lichaam overstijgt).
 • Een natuurlijke neiging om die liefde met iedereen te delen, en het raakt niet op. Het is van iedereen.
 • Veerkracht.
 • Dankbaarheid.
 • Behulpzaamheid.
 • Vergeving.
 • Alle andere deugden.

Ons hart is een weerspiegeling van een groter hart, het hart van de aarde.

Je zal geen spijt krijgen als je je hart volgt

je hart of je verstand

Hoe vaak dacht je naderhand: had ik maar naar mijn hart geluisterd? Als je luistert naar wat het doel van je leven is en als je je droom een kans geeft, zal je er geen spijt van hebben. Ik zeg niet dat het pijnloos en zonder tegenslagen zal zijn, maar alleen dat je er geen spijt van zal krijgen.

Je hart is die plek in jezelf waar niks onmogelijk is.
– Deepak Chopra

Hoe volg je je hart? Gebruik deze 89 + 33 slimme tips!

Nu we het belang kennen van het volgen van ons hart, kan het echte werk beginnen…

Het hart is de zetel voor intuïtief bewustzijn. We moeten leren ons hart te betreden om van deze bronnen gebruik te maken.

Een van de krachtigste manieren om je hart te voelen, is in ieder geval door gebruik te maken van je gevoelens. De taal van het hart is gevoelens. Je luistert dus niet naar je hoofd maar naar datgene wat goed voelt. Het hart is dan ook het centrum van je gevoelens. Instinctief leggen we ons hand op ons hart als we onze diepste gevoelens willen uiten. Wil je je diepste hartverlangen dus vinden en volgen, luister dan naar je gevoelens.

Het hart is een duizendsnarig instrument dat alleen met liefde kan worden gestemd.
– Hafiz

Lees het boek ‘The Power of the Heart' (Aanrader!)

Dit boek heeft me ongelooflijk geholpen. Baptist de Pape legt uit hoe hij ervoor koos om niet door te gaan met zijn carrière als succesvol advocaat – zodat hij zijn hart kon volgen. Hiertoe heeft hij onder andere Maya Angelou, Deepak Chopra, Paulo Coelho en Eckhart Tolle geïnterviewd. Het resultaat vind je in één bundel vol met kennis over het hart.

Hierna lezen:  Edele kunst van not giving a f*ck - Recensie, Samenvatting & Tips!

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: