In dit artikel komen de stappen van de kerntransformatie aan bod. Hiermee ervaar je jouw hoogst mogelijke waarde/toestand: de kerntoestand. Deze kerntoestand kan problemen transformeren.

Geraadpleegde bronnen: Vidarte. Originator: Connirae Andreas

 1. Bepaal wat je ongewenste gedrag, gevoel of reactie is.
 2. Bedank het ongewenste gedrag, gevoel of reactie voor de positieve intentie die het heeft (elk gedrag heeft een positieve intentie). Erken en verwelkom het en bedank het voor zijn aanwezigheid. Voel je het ergens in je lichaam, leg er dan je hand op.
 3. Vraag aan het deel: wat wil je, wat is je doelstelling (positieve intentie)? Merk op of er een beeld, stem, geluid of gevoel komt als antwoord op je vraag.
 4. Noteer het antwoord dat het deel geeft en bedank het deel voor het antwoord.
  (Ook al lijkt dit resultaat niet positief, er komt altijd wel een positieve doelstelling naar boven als we door blijven vragen naar wat het deel wil. Betrek en erken ook de negatieve resultaten die bovenkomen. Die worden tijdens het proces nog getransformeerd.)
 5. We gaan nu de resultatenketen achterhalen. Vraag het deel: ‘Als je {beoogd resultaat uit de vorige stap} totaal en volledig hebt, wat je dan bereiken wat nog belangrijker is? Schrijf ook dit antwoord op.
 6. Ga net zo lang door met de vorige stap tot je de kerntoestand hebt bereikt. De kerntoestand, de ultieme innerlijke bron, is een van het volgende: Louter zijn, Oké-zijn, Innerlijke Vrede, Liefde en Éen-zijn. Ervaar de kerntoestand volledig en geniet ervan. Neem hiervoor de tijd.
 7. Nu gaan we de resultatenketen omkeren en transformeren met de kerntoestand. Onze innerlijke delen hebben de desillusie dat ze eerst een hele reeks andere resultaten moeten afwerken om daarna pas een kerntoestand van ‘zijn' te kunnen ervaren. Dit werkt uiteraard niet zo goed, want een kerntoestand van ‘zijn' hoeft en kan niet verdiend worden door middel van een bepaalde actie. Je kunt er gewoon instappen.
  Stap in de kerntoestand en stel eerst een algemene transformerende vraag:
  ‘Als je {de kerntoestand} gewoon als uitgangspunt hebt als zijnswijze in de wereld, wat verandert er dan allemaal doordat je de {de kerntoestand} al ter beschikking hebt?'
  Stel vervolgens specifieke vragen voor ieder beoogd resultaat, zodat ze door de kerntoestand getransformeerd worden. Je begint met het beoogde resultaat voorafgaand aan de kerntoestand.
  ‘Als je {de kerntoestand} al als zijnswijze ter beschikking hebt, hoe wordt {beoogde resultaat x} daardoor dan getransformeerd of verrijkt?'
  Stel deze vraag voor ieder beoogd resultaat en laat genoeg ruimte voor de client om steeds van de ervaring te genieten en om deze te integreren. Geef ondertussen steeds bevestigende suggesties: ‘Je hebt {zijn} tot je beschikking. {Zijn} transformeert {beoogd resultaat x}. Merk maar ook hoe dat verandert doordat je ook {zijn} tot je beschikking hebt. Ervaar wat het met je doet in je.'
 8. Zodra je het hele rijtje af bent gegaan, kom je weer uit bij het oorspronkelijke gedrag, gevoel of reactie (de tekortkoming waarvan je bent uitgegaan) en kun je ontdekken hoe de kerntoestand hier verandering in heeft aangebracht. Stel dus de specifieke vraag uit stap 7 voor deze situatie.
Hierna lezen:  Geleide Meditatieteksten [Lijst Met 20+ Geleide Meditaties]

Dit waren de basis-stappen van de kerntransformatie – zoals ontwikkeld door Connirae Andreas. Het complete werk vind je in het gelijknamige boek.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: