Wat zijn de beste mindfulness-tips? Een mindful leven staat gelijk aan een aandachtig, vrolijk, ontspannen en gelukkig leven… en bovenal: een leven waarin je plezier hebt in de dingen die je doet. Hier vind je alle mindfulness-tips en -oefeningen die je nodig hebt om lekker mindfulness te gaan beoefenen. Lees verder voor de tips…

Eerst even in het kort: wat is mindfulness?

Mindfulness is wakker en alert zijn. Een populaire kreet hiervoor is: “In het moment zijn.” Nu is de vraag: wanneer ben je wakker en alert? Als je je volledige aandacht op de taak of persoon richt waar je op dat moment mee bezig bent.

Wanneer ben je niet alert? Wanneer je ondertussen ook nog eens iets anders doet – of aan iets anders denkt. Je kunt mindfulness dus in één woord vangen: aandacht!

Tip 1. De belangrijkste mindfulness-tip? Vergeet alles behalve je adem

Oké, de #1 mindfulness-tip die we je willen meegeven, is: vergeet al die tientallen – of zelfs honderden – oefeningen die rondom mindfulness zijn bedacht. Ja, er zijn talloze mindfulness-oefeningen waarbij je jouw zintuigen activeert, een visualisatie maakt of bepaalde bewegingen maakt…

Onze meest voorname tip is om dat allemaal liefdevol langs je neer te leggen, behalve je ademhaling. Wanneer je maar wat meer mindfulness in je leven wilt betrekken, richt je je simpelweg tot je ademhaling.

Volg je ademhaling even met je aandacht, maak je ademhaling wat trager en verlaag je ademhaling een beetje zodat het naar je buik gaat. Raad eens: opeens ben je mindful geworden. Zelfs als je het maar twee seconden doet, is het al een succes! Eckhart Tolle is hier ook een groot voorstander van en noemt dit: een mini-meditatie.

Tip 2. Doe de ultieme mindfulness-techniek voor het dagelijks leven: monotasking

mindfulness tips: in de praktijk

Wil je mindfulness in één woord uitleggen, dan is dat wat ons betreft: aandacht. Wil je aandacht vertalen naar een handeling, dan zeggen wij: monotasking! Wat je ook doet: doe maar één ding tegelijk.

Hierna lezen:  Bergmeditatie: alle stappen en begeleiding

Multitasken is niet eens zinvol. Daarbovenop is het niet prettig. Door je volledige aandacht aan één ding te schenken, werk je veel beter én geniet je meer. Je gesprekken, relaties en taken krijgen een veel hogere kwaliteit.

Tip 3. De beste manier om zelf aan mindfulness te doen? Gewoon lekker vaak pauzeren!

Theepauze, koffiepauze, even liggen, even wandelen, even een praatje maken, even een paar seconden de ademhaling vertragen (inderdaad, een meditatie)… uiteraard allemaal zonder mobieltje.

Het wordt tijd dat we in het zakelijke Nederland waarin alles steeds maar productief en snel moet, niet langer neer te kijken op dat ‘Antilliaanse gevoel' van ‘rustig aan doen', maar om juist te erkennen dat dat vertragen veel gezonder is dan dat Nederlandse gevoel van productiviteit.

Dat pauzeren kun je trouwens op heerlijke wijze iedere dag doen via dit 8-weken-plan van Melanie & Rolf.

Tip 4. Gebruik het boek: Mindfulness Voor Beginners

mindfulness-tips

Het boek: ‘Mindfulness voor beginners – Het hier en nu en je leven herwinnen' is geschreven door een hoogleraar van de universiteit van Massachussets. Wat zeggen we: hij is de grondlegger van mindfulness! Dankzij zijn levenswerk en onderzoeken die hij sinds de jaren 70 voert, heeft Vipassana-meditatie uit het oosten een eigen vorm gevonden in het westen: mindfulness!

Tip 5. Zelf mindfulness leren? Gebruik de gratis Smiling Mind-App en -blog

Heb je ooit van Smiling Mind gehoord? Het is een Australische non-profitorganisatie die een gratis app en blog heeft ontwikkeld – vol met mindfulness-oefeningen voor het dagelijks leven. Dat is nou het leuke van Smiling Mind: hun oefeningen zijn er vooral op gericht om mindfulness in je dagelijkse activiteiten toe te passen, en niet alleen op je meditatiekussen.

>> Ook vind je hier fijne mindfulness-audio's.

Tip 6. Vind honderden Nederlandse mindfulness-oefeningen op blogs in onze eigen taal

Ook wij hebben een mooie lijst met mindfulness-oefeningen voor je op onze blog. Een soort Nederlandse Smiling Mind! Neem bijvoorbeeld een kijkje in dit artikel met bijna 100 mindfulness-oefeningen. Lees bovendien dit artikel over mindfulness toepassen op je werk.

Nog veel meer leuke mindfulness-tips vind je op de blog van Growing Mindfulness. Hier vind je de blog. Helaas moeten ze pontificaal op de homepage noemen dat het vooral niet zweverig is. Jammer dat we onszelf in Nederland steeds maar moeten verontschuldigen voor spiritualiteit.

Tip 7. Pas ook meditatie-tips toe

Hoezeer we het in Nederland willen ontkennen omdat we het te gênant vinden om het toe te geven, mindfulness is een heerlijke vorm van meditatie. Hier vind je prachtige meditatie-tips die jou ook op weg kunnen helpen met mindfulness.

Hierna lezen:  Depressie Overwinnen & Oplossen? 154 Tips [Beste Behandeling]

Tip 8. Mindfulness in je dagelijks leven? Ontvang iedere dag een mindfulness-opdracht van Happy With Yoga

mindfulness in het dagelijks leven integreren

Wil je mindfulness in je dagelijks leven integreren? Maak dan gebruik van deze Nederlandstalige methode van Rolf en Melanie – de bekwame mindfulness-leraren van Happy With Yoga.

Zij hebben een 8-weekse mindfulness-cursus samengesteld waarin je iedere dag een opdracht krijgt via de mail. Uiteraard zit er ook een online leeromgeving bij, maar het gaat erom dat je iedere dag een herinnering binnen handbereik krijgt.

De opdrachten zijn ervoor bedoeld om mindfulness in je dagelijks leven te integreren. Dat gebeurt onder andere met audiobestanden, video's en dagelijkse e-mails.

Hier vind je deze gave opdrachten.

Tip 9. If you don't pay, you don't pay attention

Je krijgt in dit artikel allerlei tips en opdrachten waarmee je zelfstandig aan de slag kunt met mindfulness in je dagelijks leven, dus zonder cursus, premium e-boek of premium online programma.

Echter, ik wil je in de eerste tip wél op het hart drukken om een klein bedrag in je eigen ontwikkeling te investeren. Zodra je betaalt, ga je veel meer uit een project halen.

Je kunt hier een gratis project van maken door de gratis tips en oefeningen van deze blog te gebruiken, maar je discipline krijgt een krachtige, moeiteloze boost als je ook een beetje geld in je ontwikkeling hebt geïnvesteerd. Je gaat dan meer je best doen.

Dus de keuze is aan jou: gebruik nog wat meer gratis mindfulness-bronnen óf committeer je met een paar tientjes aan een gestructureerd programma.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: