Yoga is een bekende term, maar wat is het eigenlijk? En wat doet het voor ons? In dit artikel vind je een betekenis en heldere uitleg over yoga. Lees verder…

Wat is yoga? Een definitie

Yoga komt voort uit het Hindoeïsme. Hoewel veel Westerse mensen denken dat het enkel fysieke oefeningen zijn, behelst het een veel breder spectrum.

Door yoga ontwikkel je de vaardigheid om zowel fysiek als ook emotioneel en mentaal één te worden met het Hogere. Het is een pad van Verlichting. Naast de kennis van fysieke oefeningen (Assana’s) is het dan ook behulpzaam om bredere kennis van de yoga-filosofie te hebben.

Waar komt yoga vandaan?

Yoga komt uit India en wordt al duizenden jaren beoefend. Het wordt al genoemd in de Veda’s, de oudste heilige teksten.

Hoewel yoga vaak ook wordt geassocieerd met het Boeddhisme, komt het niet voor in het Boeddhisme. Wel heeft het Tibetaans Boeddhisme ook fysieke oefeningen. In de meeste Boeddhistische stromingen ligt er veel meer aandacht op de ontwikkeling van het mentale aspect om inzicht te verkrijgen.

Yoga-principes

yoga betekenis en wat doet het

De principes waar yoga naar wijst, zijn niet in woorden te zetten. Woorden als eenheid en liefde zijn slechts hints naar het yoga-gevoel. Het belangrijkste yoga-principe – om toch maar een woord te gebruiken – is eenheid. Met yoga proberen we de geest, het lichaam en adem volledig in evenwicht te krijgen waardoor we volledig aanwezig zijn in het huidige moment.

Waarom yoga? Wat doet yoga met je?

Er zijn verschillende redenen om yoga te beoefenen. Traditioneel wordt het vooral beoefend om tot Verlichting met de hoofdletter V te komen. Tegenwoordig beoefenen veel Westerse mensen yoga om vooral meer in balans te komen, om lekker in je vel te komen en voor ontspanning.

Yoga-oefeningen voor beginners

Na het lezen van dit artikel kun je onderaan meer bronnen vinden – onder andere met Yoga-oefeningen (voor beginners).

Verschillende soorten yoga-stijlen

yoga betekenis

Er zijn uiteenlopende yogastijlen. De meest bekende is waarschijnlijk Hatha Yoga maar ook Yoga Nidra, Asthanga yoga, Vinyasa yoga en Yin yoga zijn veel beoefende yoga vormen.

Yoga-tips (welke stijl past bij mij?)

Als je nog niet bekend bent met yoga, doe dan eerst proeflessen van verschillende yoga-stijlen om te kijken wat je prettig vindt en jou helpt.

Hierna lezen:  Namasté Betekenis: Yoga-Begroeting [Vertaling & Definitie]

Het is goed om een leraar te vragen wat yogavormen zijn die passen bij jouw behoefte. Zoek je vooral ontspanning, dan zijn Yoga Nidra en Yin yoga bijvoorbeeld mogelijk passend en bij rugklachten kun je wellicht beter een yoga-stijl kiezen die gericht is op het verbeteren van je houding in verschillende posities.

Is yoga een sport?

Of yoga een sport is, is afhankelijk van zowel de definitie van sport als de definitie van yoga. Zo zijn er zeer statische yoga vormen en oefeningen waar je in ieder geval niet van zweet en vooral mee tot rust komt. Maar er zijn ook yogastijlen die je flink laten zweten.

Hoe begin je met yoga? Een stap-voor-stap-uitleg

Wil je stap voor stap beginnen met yoga? Bekijk dan deze pagina van Rolf en Melanie van Happy With Yoga.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: