Heb je moeite met namen onthouden? Zou je willen weten hoe je makkelijk namen onthoudt? Bijvoorbeeld als je nieuwe mensen ontmoet of als je een docent bent en de namen van je leerlingen in de klas wilt onthouden? Je hoeft geen supergeheugen te hebben, maar wel onderstaande tips. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Tip 1 – Gebruik je concentratie
Negen van de tien keer gebruikt men haast geen concentratie wanneer de andere persoon zijn/haar naam zegt. Jezelf voorstellen gebeurt namelijk vaak op de automatische piloot.
Doe jij dit niet en neem je daadwerkelijk geconcentreerd een paar seconden de tijd om de naam op je in te laten werken, dan ben je al heel ver. Niet meer half luisteren dus.
Tip 2 – Herhaal de naam van de ander
Maak er een gewoonte van om de naam van de ander te herhalen bij het voorstellen. Doe dit wederom met concentratie, zodat de naam ook bij je blijft hangen. Vraag eventueel ook naar de spelling. Dit maakt het nog makkelijker.
Tip 3 – Het kan lonen om even in te gaan op de naam
Vraag door over de naam. ‘Waar komt die naam vandaan?' ‘Weet je ook wat het betekent?' is een uitstekend voorbeeld. Ook tijdens dit gesprekje laat je de naam voor jezelf nog een paar keer vallen zodat je het extra goed kunt onthouden.
Tip 4 – ‘Speel' gerust ‘vals'
Schrijf de namen van mensen op papier of in je telefoon zonder dat de ander het doorheeft. Maak gewoon een nieuw notes-bestandje aan met als titel ‘namen' en schrijf al die moeilijke namen gewoon op. Vals spelen mag!
Tip 5 – Namen onthouden via een spel
Niet op namen kunnen komen, dat zal minder vaak voorkomen als je van te voren een namenspel hebt gedaan. Gebruik deze bronnen en deze bronnen.
Tip 6 – Namen onthouden via een app
Kijk eens naar de app Nameshark. Hierdoor kun je nooit meer een naam vergeten.
Tip 7 – VAK-tje
Wat is een VAK-tje?'De letters staan voor Visueel, Auditief en Kinesthetisch. Met deze truc kun je namen en gezichten onthouden. Je maakt een zogenaamde ‘representatie' van de naam door middel van het visuele, auditieve en kinesthetische aspect.
Het is een visualisatie die je in gedachten maakt. Heet iemand Linda, dan zie (Visueel) je de letters voor je, hoor (Auditief) je jezelf de naam Linda uitspreken en voel (Kinesthetisch) je hoe de letters aanvoelen als je ze zou aanraken.
Tip 8 – Maak associaties (belangrijkste tip)
De makkelijkste truc voor ons brein is associaties. Ons brein houdt daarvan. Vandaar dat mindmaps zo goed werken. Maar zo ver gaan we niet hoor. Maak gewoon één simpele associatie met de persoon die je voor je ziet.
“Onthouden gaat beter als je een opvallend beeld bij een leerling bedenkt. Heb je bijvoorbeeld een Piet in je klas. Denk dan in je hoofd aan een Piet van Sinterklaas. Je ziet diegene dan het hele jaar in dat beeld terugkomen, maar dat gebeurt alleen in het hoofd. Bij een Linda kun je denken aan de presentatrice Linda de Mol die op een bankje in de school zit.”
– Boris Konrad
Word je voorgesteld aan Erik? En ken je een andere Erik heel goed? Haal dan het beeld van die andere Erik tevoorschijn. Of word je voorgesteld aan Amy? Haal het beeld van Amy Adams erbij voor jezelf. Of maak een heel andere associatie die ter plekke in je opkomt.
Een erg belangrijk aspect hierbij is: hoe gekker de associatie, hoe eenvoudiger te onthouden.
Op jouw succes!