Hoe kun je het beste omgaan met lastige, moeilijke, negative, gefrustreerde, gemene, dominante of boze mensen in je omgeving? In dit artikel vind je de gesprekstechnieken voor lastige mensen. Volg dit stappenplan met tips als iemand je irriteert of bot is.

Tip 1 – Zet je tolerante pet op en doe vriendelijk terug naar lastige mensen

Tolereer alles alsof het dwars door je heen gaat en wees liefdevol naar deze persoon toe. Lees dit artikel over acceptatie.

Behandel goede mensen goed. Behandel niet-goede mensen ook goed. Zo komt goedheid tot stand.
– Lao-Tse

Tip 2 – Zit de ander steeds dwars? Wees dan een stapje voor…

Het is best lastig om met iemand om te gaan – of om medewerking te krijgen – als de ander steeds dwars zit. Als jij A zegt, dan zegt de ander B.

Wat is hier de oplossing voor? Wees de ander een stapje voor. Wil jij A, maar weet je dat je met een dwarsligger te maken hebt, zeg dan B. Of zeg: ‘Ik denk dat we niet A moeten doen.'

Wat gebeurt er dan? De dwarsligger zal A willen, puur omdat de ander gewend is om dwars te zitten. Meer uitleg en voorbeelden over dit principe vind je in dit artikel over omgaan met betweters en dit artikel over omgekeerde psychologie.

Hierna lezen:  Gelukkig zijn: 109 Tips! Gelukkiger worden in het leven? (Dit werkt)

Tip 3 – Betrek de frustratie van andere mensen niet op jezelf

Het ligt niet aan jou dat de ander lastig reageert. Mocht je dat denken, dan is jouw ego aan het spreken. In werkelijkheid komt het door iets in de ander.

Hebt medelijden met de slechten. Gij weet niet wat er in hun hart omgaat.
– Victor Hugo

Tip 4 – Doet de ander dominant, dan doe je net zo dominant voor een mooie connectie

Doe net zo dominant als de ander. Dit is de ingang voor verbinding. Nu denkt de ander: ‘Die begrijpt mij!' Dit is de kracht van rapport maken. Zo ga je om met dominante mensen.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Tip 5 – Onderzoek de belevingswereld van lastige mensen

omgaan met lastige mensen hoe

Vraag je af wat er in de beleveniswereld van de ander zit, wat de oorzaak van zijn gedrag kan zijn: misschien is hij analfabeet en deed hij daarom moeilijk over die ene vragenlijst!

Ik mag die man totaal niet. Ik moet hem beter leren kennen.
– Abraham Lincoln

Je zal er vaak achter komen dat het niet persoonlijk is. Sterker nog: dat is het nooit. Lees hier meer over in dit artikel over afwijzingen.

Tip 6 – Chunk up naar de intentie van de andere persoon

Wat doe je als je een gemengde, misschien wat gemene, incongruente boodschap ontvangt? Chunk up naar intentie. Dat doe je door te vragen: “Wat is het effect dat je wilde bereiken door dat te zeggen? Wat wilde je communiceren? Hoe hoopte je dat ik zou reageren? Welke reactie wilde je?”

Let wel op: dit is een confronterende move waarmee je rapport breekt. Er is echter niks mis met confrontaties. Die zijn ook soms nodig. Door naar de intentie te vragen, heb je tenminste voor jezelf helder of de andere persoon het per ongeluk deed of inderdaad gemene intenties had.

Tip 7 – Plaats voor jezelf een filter

Weet je, eigenlijk is het helemaal aan jou om te bepalen hoeveel negativiteit je toelaat en hoeveel energie je toestaat om weggenomen te worden – bijvoorbeeld door moeilijke, negatieve en lastige mensen. Wees dus proactief en zoek zelf een manier om niet beïnvloed te raken door dit soort mensen.

Een goede manier om dat te doen, is door jouw onderbewustzijn te vragen om een filter te installeren voor alle negativiteit die van een bepaald persoon op je afkomt. Het is heel simpel, want het is een soort onbewuste intentie. In dit artikel leer je hoe je dat kunt doen.

Hierna lezen:  Rapport maken: betekenis en 42 do's & don'ts voor gesprekken & communicatie

Tip 8 – Neem ademruimte na de interactie met moeilijke mensen

omgaan met lastige mensen

Heb je een onprettig gevoel overgehouden aan de andere persoon? Doe dan de korte oefening: ‘Ademruimte.' Ademruimte gaat in drie stappen:

Stap 1 – Sta een minuutje stil bij hoe het nu is in je lichaam: voel je emoties en je gedachten. Inventariseer hoe het nu is.
Stap 2 – Focus nu gedurende een minuut op de ademhaling in je buik.
Stap 3 – Doe nu een mini body-scanHoe gaat het nu met je lichaam? Je hoeft enkel te registreren hoe het nu is.

Tip 9 – Doorzie het pijnlichaam in de ander

Wanneer iemand aan het klagen is, dan zit er iets in de ander wat die persoon compleet overgenomen heeft. Je bent dan niet een interactie aan het hebben met de persoon, maar met het pijnlichaam van die persoon. De ander is dan continu redenen aan het bedenken om boos te worden en conflict te creëren.

Tip 10 – Negatieve mensen? Volg eerst en leid daarna naar een positievere focus

Heb je te maken met een klager met een vrij negatieve energie om alles wat hij / zij zegt? Laat deze persoon maar lekker klagen. Hierdoor ben je aan het ‘viben'. Je volgt de persoon en daarna kun je eenvoudig leiden naar een positieve focus:

Zeurt de ander constant over: ‘Ik wil vertrekken bij mijn werk…'? Gebruik dan eerst de rapport-techniek en wat empathie-technieken om te volgen, en gebruik daarna een van onderstaande vragen om te leiden:

  • ‘Wat zou nog een reden zijn om te blijven? ‘
  • Wat is er al wel goed gegaan?
  • Waar kijk je al naar uit?
  • Waar krijg je energie van?

Tip 11 – Verander jouw gemoedstoestand niet als reactie op een negatief persoon

omgaan met lastige mensen

Blijf proactief, dus ook je gemoedstoestand reageert niet op een negatief persoon. Dot iemand lastig of negatief? Bedank de ander zonder dat je gemoedstoestand verandert en ga rustig door met datgene waar je mee bezig was.

Zo is er een politiek praatprogramma op de radio waarbij luisteraars kunnen inbellen om mee te praten. Wanneer de presentator een negatief persoon aan de lijn krijgt die alleen maar aan het beledigen is, zegt hij netjes en vriendelijk dankjewel waarna hij de verbinding rustig verbreekt. Daarna gaat hij gewoon door met programma alsof er niks gebeurd was.

Tip 12 – Omgaan met lastige mensen? Voel dankbaarheid

Wees dankbaar voor alles wat goed gaat en alles wat je hebt. Vanuit deze plek kan niks je van je irriteren.

Wees zelfs dankbaar voor de lastige mensen zelf! Zij doen ons een plezier doordat ze onze eigen onhebbelijkheden weerspiegelen (de wereld is je spiegel). Wees dankbaar.

Niemand kan me mijn geluk afnemen.
– Tony Robbins

Tip 13 – Voorgoed omgaan met lastige mensen? Gebruik dan het NLP Doe-Boek

Wil je systematisch met iedereen op kunnen schieten, inclusief lastige mensen? Er zijn gelukkig bewezen technieken om diep contact te maken, effectiever te communiceren en vrienden te kunnen worden en blijven met iedereen. In het NLP Doe-Boek krijg je al die dingen!

Hierna lezen:  Onthechting & Leren Loslaten: 24 Gouden Inzichten

Tip 14 – Doorbreek patronen

Dit is ook meteen een tip voor jou: als jij weer in zo'n situatie komt met een lastig persoon, doe dan iets compleet anders. Hiermee doorbreek je het patroon voor jezelf, voor de ander of voor jullie allebei.

  • Zet bijvoorbeeld opeens de foute playlist aan en doe samen een gek leuk dansje.
  • Of maak opeens spontaan een foto van jullie samen.
  • Of geef een omhelzing.

Hier vind je nog veel meer van dit soort ideeën voor patroononderbrekingen >>

Tip 15 – Stel en bescherm je grenzen

Onthoud dat jij een volwassene bent en dat je dus niks hoeft te pikken. Stel, communiceer en bescherm je grenzen:

Ik praat niet met je als je schreeuwt. Ik ben volwassen en hoef dit niet te pikken.

Tip 16 – Kap het gesprek af en bescherm daarmee jouw tijd

Geef jouw tijd niet zomaar aan allerlei mensen – al helemaal niet als ze lastig zijn. Hier leer je hoe je gesprekken afkapt. 

Tip 17 t/m 24 – Pas deze 8 tips toe om negativiteit los te laten

Zie dit artikel over het loslaten van negativiteit voor de laatste 8 tips.

Dit waren alle tips (een soort mini-cursus) voor het omgaan met lastige, gemene of boze mensen. Neem iedere tip echt serieus en klik door op de links die je steeds bij de tips hebt gevonden om de technieken echt te leren. Succes!

Op jouw geluk!

Praktisch boek met technieken waarmee je leert om te gaan met lastige mensen

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met lastige mensen aan de slag te gaan vanuit een NLP-perspectief. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: