Omgaan met lastige mensen: deze 10 tips werken altijd

Hoe kun je het beste omgaan met lastige, moeilijke, gefrustreerde, gemene, dominante of boze mensen in je omgeving? In dit artikel vind je de gesprekstechnieken voor lastige mensen. Volg dit stappenplan met tips als iemand je irriteert of bot is.

Tip 1 – Zet je tolerante pet op

Tolereer alles alsof het dwars door je heen gaat. Lees dit artikel over acceptatie.

Tip 2 – Omgaan met lastige mensen? Voel dankbaarheid

Wees dankbaar voor alles wat goed gaat en alles wat je hebt. Vanuit deze plek kan niks je van je irriteren.

Wees zelfs dankbaar voor de lastige mensen zelf! Zij doen ons een plezier doordat ze onze eigen onhebbelijkheden weerspiegelen (de wereld is je spiegel). Wees dankbaar.

Tip 3 – Betrek de frustratie van andere mensen niet op jezelf

Het ligt niet aan jou dat de ander lastig reageert. Mocht je dat denken, dan is jouw ego aan het spreken. In werkelijkheid komt het door iets in de ander.

Tip 4 – Doet de ander dominant, dan doe je net zo dominant voor een mooie connectie

Doe net zo dominant als de ander. Dit is de ingang voor verbinding. Nu denkt de ander: ‘Die begrijpt mij!’ Dit is de kracht van rapport maken. Zo ga je om met dominante mensen.

Tip 5 – Onderzoek de belevingswereld van lastige mensen

Vraag je af wat er in de beleveniswereld van de ander zit, wat de oorzaak van zijn gedrag kan zijn: misschien is hij analfabeet en deed hij daarom moeilijk over die ene vragenlijst!

Tip 6 – Neem ademruimte na de interactie met moeilijke mensen

omgaan met lastige mensen

Heb je een onprettig gevoel overgehouden aan de andere persoon? Doe dan de korte oefening: ‘Ademruimte.’ Ademruimte gaat in drie stappen:

Stap 1 – Sta een minuutje stil bij hoe het nu is in je lichaam: voel je emoties en je gedachten. Inventariseer hoe het nu is.
Stap 2 – Focus nu gedurende een minuut op de ademhaling in je buik.
Stap 3 – Doe nu een mini body-scanHoe gaat het nu met je lichaam? Je hoeft enkel te registreren hoe het nu is.

Lees ook:  Hoe onthoud je iemands naam? Zo vergeet je nooit meer namen!

Tip 7 – Doorzie het pijnlichaam in de ander

Wanneer iemand aan het klagen is, dan zit er iets in de ander wat die persoon compleet overgenomen heeft. Je bent dan niet een interactie aan het hebben met de persoon, maar met het pijnlichaam van die persoon. De ander is dan continu redenen aan het bedenken om boos te worden en conflict te creëren.

Tip 8 – Negatieve mensen? Volg eerst en leid daarna naar een positievere focus

Heb je te maken met een klager met een vrij negatieve energie om alles wat hij / zij zegt? Laat deze persoon maar lekker klagen. Hierdoor ben je aan het ‘viben’. Je volgt de persoon en daarna kun je eenvoudig leiden naar een positieve focus:

Zeurt de ander constant over: ‘Ik wil vertrekken bij mijn werk…’? Gebruik dan eerst de rapport-techniek en wat empathie-technieken om te volgen, en gebruik daarna een van onderstaande vragen om te leiden:

  • ‘Wat zou nog een reden zijn om te blijven? ‘
  • Wat is er al wel goed gegaan?
  • Waar kijk je al naar uit?
  • Waar krijg je energie van?

Tip 9 – Verander jouw gemoedstoestand niet als reactie op een negatief persoon

omgaan met lastige mensen

Blijf proactief, dus ook je gemoedstoestand reageert niet op een negatief persoon. Dot iemand lastig of negatief? Bedank de ander zonder dat je gemoedstoestand verandert en ga rustig door met datgene waar je mee bezig was.

Zo is er een politiek praatprogramma op de radio waarbij luisteraars kunnen inbellen om mee te praten. Wanneer de presentator een negatief persoon aan de lijn krijgt die alleen maar aan het beledigen is, zegt hij netjes en vriendelijk dankjewel waarna hij de verbinding rustig verbreekt. Daarna gaat hij gewoon door met programma alsof er niks gebeurd was.

Tip 10 – Voorgoed omgaan met lastige mensen? Gebruik de handvatten van deze cursus…

Wil je systematisch met iedereen op kunnen schieten, inclusief lastige mensen? Er zijn gelukkig bewezen technieken om diep contact te maken, effectiever te communiceren en vrienden te kunnen worden en blijven met iedereen? Leer hier hoe dat precies werkt.

Lees ook:  Byron Katie's 4 vragen: The Work - Stap voor stap uitgelegd (Uitgebreid!)

Dit waren alle tips (een soort mini-cursus) voor het omgaan met lastige, gemene of boze mensen. Neem iedere tip echt serieus en klik door op de links die je steeds bij de tips hebt gevonden om de technieken echt te leren. Succes!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Wist je dat ik graag goede concurrenten van me aanbeveel? Marco Honkoop is zo’n goede NLP-trainer. Klik hier om NLP te leren op zijn populaire pagina met behulp van video’s, mp3 en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!