Hoe kun je socialer, gezelliger en een leuker mens worden? Hoe kun je je sociale vaardigheden verbeteren? In dit artikel vind je tips, oefeningen, lijstjes en voorbeelden voor als je moeite hebt met sociaal contact of sociaal niet sterk overkomt. Lees verder voor alle tips en kenmerken (voor volwassenen en kinderen) voor een warme en sociale persoonlijkheid…

Inhoud van deze pagina:

Tip 1 – Sociaal zijn? Vermijd dan de volgende gespreksonderwerpen

Deze gespreksonderwerpen halen de verbinding (‘rapport', daarover straks meer) een stuk omlaag en moeten vermeden worden in sociale situaties:

 • Geld (en hoeveel je verdient).
 • Met ego over jouw carrière vertellen.
 • Onderwerpen voor intellectuele stimulatie.
 • Ongevraagd advies. Als de ander advies wil, zal hij/zij vragen: ‘Wat moet ik doen?' De wereld draait ook wel verder zonder jou. Laat het idee los dat jouw idee de enige goede is.
 • Negatieve onderwerpen, roddelen en zeuren.
 • Kritiek geven op iets.
 • Religie.
 • Oorlog.
 • Politiek.

Tip 2 – Socialer overkomen? Vraag de ander om iets kleins voor jou te doen (Het Ben Franklin Effect)

Benjamin Franklin was een 18e-eeuwse Amerikaanse politicus die erom bekend stond dat hij zelfs zijn grootste tegenstanders kon inpalmen. Hoe? Niet door zelf aardig te doen, maar door de ander juist om een gunst te vragen.

Zodra iemand iets voor je doet, gaat diegene achterwaarts rationaliseren: ‘Ik heb iets voor de ander gedaan, dus dat moet vast betekenen dat ik hem mag.' Dit maakt gebruik van het fenomeen ‘cognitieve dissonantie: achterwaarts beredeneren.' Vraag dus om kleine dingetjes:

 • Vraag de ander om jou iets te leren.
 • Vaag de ander om zijn advies of mening. “Hoe kijk jij ertegen aan? Wat zou jij doen/aanbevelen? Wat vind jij ervan?”
 • Stel de ander een vraag die makkelijk te beantwoorden is.

Belangrijk: bedank de ander ook vervolgens voor de dienst die jou bewezen is! Op die manier kan de cognitieve dissonantie beter intreden.

Ik vraag in restaurants altijd aan de serveerster of aan mijn tafelgenoten: “Hey, wat is jouw favoriet?” Vervolgens kies ik dat altijd en naderhand bedank ik ze. Op deze manier erken ik hun menselijkheid en persoonlijke voorkeuren.

Tip 3 – Beloon altijd het sociale gedrag van anderen

Je hoeft niet per se zelf steeds nieuwe gespreksonderwerpen aan te snijden of nieuwe vragen te stellen, maar wat je wel altijd moet doen, is de ander belonen als de ander moeite doet en interesse in je toont met een vraag of een nieuw gespreksonderwerp. Dat betekent dat je dan met je volledige aandacht en warmte de vraag van de ander gaat beantwoorden.

Waarom is dit zo belangrijk? Als je dat niet doet, zal de ander de volgende keer wel twee keer nadenken voordat hij/zij weer moeite voor je doet om sociaal met je te doen. De ander denkt dan namelijk (terecht!) dat hij/zij dan weer een non-reactie van je kan ontvangen. Voorkom dit en reageer altijd positief en met aandacht wanneer iemand positief en met aandacht iets aan je vraagt of je begroet.

Hierna lezen:  Modelleren in NLP: Hoe je in een oogwenk nieuwe skills leert [Checklist]

Tip 4 – Snap wat ‘viben' is

sociale vaardigheden

Dit is een belangrijke. In sociale situaties ben je aan het ‘viben'. Het maakt niet uit of wat er gezegd wordt nou waar is of niet. Laten we een voorbeeld nemen:

Goed viben:
Vriend 1: ‘Wow man, kijk naar dat gebouw, die is groot!'
Vriend 2: ‘Whoa, die is best groot dude!'

Slecht viben:
Vriend 1: ‘Wow man, kijk naar dat gebouw, die is groot!'
Vriend 2: ‘Dude, dat is leuk en aardig, maar je moet eens naar Amerika gaan. New York bijvoorbeeld, die vermorzelt deze plek!'

Goed viben:
Vriend 1: ‘Het feestje is nog lang niet over! Ik heb een gaaf idee, laten we pizza bestellen!'
Vriend 2: ‘Met extra veel bacon!'

Slecht viben:
Vriend 1: ‘Het feestje is nog lang niet over! Ik heb een gaaf idee, laten we pizza bestellen!'
Vriend 2: ‘Pizza? Maar dat is ongezond man!'

Tip 5 – Wees geoefend in ‘rapport maken'

Rapport maken is het allergrootste geheim om socialer te worden. Het betekent onder andere dat jouw energie net zo hoog of laag is als de energie van de ander. Dit schept meteen vertrouwen. In het artikel over rapport maken leer je alles wat je kunt doen om deze diepe connectie op te bouwen.

Tip 6 – Luister met volle aandacht: Je bent uniek als je anderen jouw luister-cadeau kunt schenken

Hoe vaak maakt iemand de volgende situatie mee… Stel je nu eens voor dat je met iemand aan het praten bent, en dat je:

 • De ander altijd laat uitpraten.
 • Met je volle aandacht in het hier-en-nu aan het luisteren bent.
 • Niet aan het oordelen bent over wat de ander aan het zeggen is.
 • Jezelf in de ander verplaatst.
 • Gerichte vragen aan de ander stelt.
 • Aanvullende anekdotes deelt.
 • Niet steeds alles maar wil opslaan of delen met social media.
 • De tijd voor de ander neemt zonder dat je de ander opjaagt door op je horloge of telefoon te kijken.

Dit geeft je voldoening en verbindt je met mensen. En bijna niemand doet dit! Gebruik alle tips uit het artikel over luistervaardigheden.

Tip 7 – Wees oprecht geïnteresseerd

Je hebt er niks aan om alleen maar zelf te praten en advies te geven. Je leert zo niks nieuws, je komt anti-sociaal over en de ander help je er ook niet mee. Wees dus juist geïnteresseerd. Nu leer jij nieuwe dingen en krijgt de ander de kans om persoonlijke dingen te delen en een connectie op te bouwen.

Theodore Roosevelt had een prachtige gewoonte. Met wie hij ook een afspraak had (een cowboy, een politicus of een diplomaat) de avond van te voren ging hij zich steevast inlezen over het onderwerp waarvan hij wist dat de ander in geïnteresseerd was. In de 21e eeuw kun je heel eenvoudig een RSS-feed instellen om op de hoogte te blijven over bijvoorbeeld de hobby van je baas.
– Gebaseerd op een anekdote van Dale Carnegie

The royal road to a person’s heart is to talk about things he or she treasures most.
– Dale Carnegie

Dit is zelfs de beste manier om het ijs te breken. Kom erachter: wat is er nu zo interessant of leuk aan die persoon? Zoek minstens een ding.

Wees een OEN: Open, Eerlijk & Nieuwsgierig.

Tip 8 – Stel de waarom-vraag

sociale vaardigheden

Oei… Het letterlijke woord ‘waarom' roept weerstand op, en staat daarom ook niet in het metamodel. Toch is deze vraag erg krachtig en verrijkend voor een gesprek. Hoe lossen we dit probleem op? Simpel: door de waarom-vraag met andere woorden te stellen:

 • Wat is de reden dat…?
 • Wat maakt dat…?
 • Hoe komt het dat…?
 • Hoe denk je dat dat komt?
 • Waardoor komt dat?
 • ‘Dat is interessant', plus:
  Wat maakt dat je dat zou zeggen/doen/vragen?
Hierna lezen:  283 Leuke/Diepe/Originele Vragen Om Iemand Te Leren Kennen

Tip 9 – Weet hoe je moet doorvragen

Hoe doe je dat dan precies? Dat doorvragen?

 • Gebruik het metamodel met veel warmte om lekker door te vragen over een situatie of onderwerp.
 • Chunk up: wat vind je er belangrijk aan?
 • Inclusief de vragen: wie, wat, waar, waarom (zie tip 13), wanneer en hoe (dat is een belangrijke).
 • Wat vind je er zo mooi aan?
 • Geef me een voorbeeld!
 • Wat zijn de voordelen?
 • En de nadelen?
 • ‘Dat is interessant', plus:
  Vertel me meer! Beschrijf… Vertel me wat er nog meer afspeelt… Vertel me over…
 • Hier vind je nog meer manieren om door te vragen.

Tip 10 – Vraag naar voorbeelden en gebruik het meta-model om meer interesse te tonen

Vraag regelmatig naar voorbeelden in een gesprek. Zo kun je lekker inzoomen op een onderwerp. Dit is een onderdeel van een model met een heleboel van dit soort vragen. Er bestaat namelijk een tool/model waarmee je heel eenvoudig weet hoe je door kunt vragen op iets. Dit is het meta-model.

Tip 11 – Je kunt ook het tegenovergestelde van bovenstaande tip doen

In de vorige tip leerde je naar voorbeelden te vragen. Dat heet downchunken. Als je omlaag kunt… dan kun je ook omhoog!

Een upchunk-vraag is: Wat voor moois ga je hierdoor krijgen? Wat vind je er belangrijk aan? Wat voor moois ga je daarmee bereiken? Hier vind je alle up- en downchunk-vragen.

Tip 12 – Denk niet aan jezelf (ego)

Houd je aandacht volledig bij de ander. Wat een bevrijding! Er is dan geen ‘ik' waar je je zorgen over maakt. Er komt opeens veel meer energie vrij en al je aandacht is nu bij de ander. Niet: ‘Zie ik er wel goed uit, wat vind de ander van mij, hoe moet ik me voordoen?' Alles is te ontdekken bij de ander, niet bij jezelf. Lees hier meer over het ego.

Doe bovendien alsof je een winkel hebt met een geweldige klanttevredenheid. Het is toch heerlijk als je klanten naar binnen kunnen lopen om de volledige aandacht te kunnen krijgen, zonder dat de winkel-eigenaar met zijn ‘ik' bezig is?

Dit is een bepaald gevoel wat je automatisch overbrengt op de ander zodra je niet aan je eigen ego denkt, maar bewust wordt van de mensen om je heen. Ook kun je jezelf in dit gevoel ‘pushen' door de vorige tips toe te passen (oprechte interesse hebben en ontdekkende vragen stellen).

Tip 13 – Denk een beetje aan het ego van de ander: gebruik de naam van de ander (geavanceerde tip)

Het is heel makelijk on anderen zich speciaal te laten voelen. Het mooiste woord in iedere taal is: de naam van de ander. Dit woord kan de ander speciaal laten voelen.

A person’s name is the sweetest sound.
– Dale Carnegie

Waarom is dit een geavanceerde tip? Als je te zelfbewust of te vaak de naam van de ander gebruikt, wordt het juist doorzichtig. Dit leidt de ander af of geeft de ander een klein beetje wantrouwen.

Hierna lezen:  Intentie zetten: hoe zet je intenties voor activiteiten? [Voorbeelden]

Tip 14 – Geef oprechte complimenten vanuit warmte en bewondering voor de ander

Gebruik vriendelijke woorden die het bestaan en de waardigheid van de ander erkennen. Kijk met zachte ogen die de zwakke plekken en onzekerheden van de ander accepteren.

Communiceer dit allemaal naar de ander met mooie complimenten (klik hier voor 198 kant-en-klare complimenten). Ik krijg regelmatig van mensen te horen dat ze zó dankbaar waren voor mijn oprechte complimenten omdat ze al dat moois niet aan zichzelf zagen, terwijl het wel waar was.

Tip 15 – Niemand denkt echt mee met een ander, maar jij wel!

sociale vaardigheden

Stel dat de ander je vertelt over een droombaan waar hij naartoe werkt of een land dat hij wil bezoeken. In zijn omgeving wordt meestal kritisch/skeptisch gereageerd. Maar jij moedigt hem aan! Je denkt met hem mee! Hoe kan hij dat bereiken? Daar echt naar luisteren en over meedenken doet niemand!

Vanuit zijn perspectief. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Je hebt al heel hard gewerkt. Dit is het geschikte moment om dit te doen. Ja, doe het snel want later wil je misschien een gezin etc.' Bemoedig zijn doelen. Je moet verachten dat hij groeit, en hem aanmoedigen om ook inderdaad te groeien, veranderen en alles zal worden wat hij kan worden.

Tip 16 – Als je over een onderwerp niks weet, vraag er dan over

‘Ik heb dat geprobeerd, maar het was niet echt geschikt voor mij. Wat maakte dat jij je erin ging interesseren?'

Ik weet wel wat ik weet. Het is tijd om wat nieuws te leren en anderen ook meteen een goed gevoel te geven omdat ze de kans krijgen iets persoonlijks te delen.

Tip 17 – Neem de tijd voor mensen: maak speciaal voor hen een afspraak

Als je merkt dat iemand het moeilijk heeft en er behoefte aan heeft om zijn/haar probleem te vertellen, maak dan speciaal voor deze persoon een afspraak waarin je enkel gaat luisteren.

Tip 18 – Deel de dingen waar jij van geniet

Waar geniet jij van? Is het je eten? Je hobby? Je talenten? Deel het met mensen. Zo verspreid je meer gezelligheid, liefde en geluk.

Tip 19 – Je hoeft niet altijd sociaal te doen

Soms zit je even in een periode in je leven waarbij je op een bepaald doel wil focussen. Dan is het gewoon een legitieme keuze om niet sociaal te doen.

Tip 20 – Kies en zorg voor jezelf: je bent leuker en socialer als je uitgerust bent

socialer zijn

Zet jezelf op nummer 1. Anders heb je niet eens de energie en scherpte om volledig sociaal te zijn. Lees dit artikel met alle tips om voor jezelf te kiezen en voor jezelf te zorgen.

Hierna lezen:  Effectief Communiceren: 16 Tips Om Beter & Duidelijker Te Communiceren

Tip 21 – Wees gevuld met (zelf)liefde

Zelf gevuld zijn met zelfliefde zorgt ervoor dat je liefde aan anderen kunt geven. Dat wordt knap lastig als je geen liefde in je hebt.

Tip 22 – Begrijp non-dualiteit: iedereen is gelijkwaardig

Ontwikkel een gevoel van eenheid en non-dualiteit. Dit is misschien een lastig woord. Wat betekent het? Realiseren dat jullie gelijkwaardig zijn. Ongeacht kleur, geloof, afkomst, seksuele voorkeur of wat dan ook. Binnenkort komt hier een uitgebreid artikel over.

Tip 23 – Beoefen respect

Als je kunt laten zien dat je respect hebt voor de ander, helpt dat je gigantisch met vrienden maken. Hoe je respect kunt tonen, staat in een apart artikel.

Tip 24 – Introduceer mensen aan elkaar

Wanneer je mensen aan elkaar introduceert, zeg dan ook direct iets over hun successen en vertel iets over jullie vriendschap.

Tip 25 – Sociaal zijn? Wees attent en voorkomend

Dit is letterlijk het meest sociale wat je kunt doen: attent en voorkomend zijn. Wees echt attent en heb echt empathie. Echt jezelf verplaatsen in de ander.

Dat betekent onder andere:

 • Dat je aan de ander denkt.
 • Dat je vraagt hoe het met de ander gaat.
 • Dat je vraagt hoe de ander zich voelt of waar de ander aan denkt.
 • Dat je echt geïnteresseerd doorvraagt.
 • Dat je bewust op zoek gaat naar dingen om te vragen. “Hoe ervaar jij dit? Waar loop jij tegenaan?”

Hier vind je meer manieren om attent te zijn. Dit is met name iets dat ondernemers erg helpt bij hun klanttevredenheid.

Tip 26 – Heb compassie en empathie

Lees het artikel over empathie om hier heel goed in te worden.

Tip 27 – Focus op de plek rondom je hart (bij jezelf blijven)

Weet je niet wat je moet zeggen, ben je niet echt aan het luisteren en merk je dat je van binnen mentaal commentaar aan het maken bent? Dan moet je deze tip eens uitproberen! Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ”bij jezelf' blijven tijdens een gesprek.' Maar wat betekent die vage kreet nou precies? Het betekent dat je de volgende stappen onderneemt:

 1. Ga met je aandacht naar het gebied rondom je hart. Heb alleen aandacht voor die plek. Die plek is namelijk verbonden met iedereen, dus als je verbonden bent met je hart, ben je verbonden met je gesprekspartner.
 2. Wees stil en luister naar wat je hart te zeggen heeft. Dat betekent dat je niet meer hoeft te denken over het vorige woord of wachten op het volgende.
 3. Als dit betekent dat er een diepe stilte is, dan is ie er. Merk op hoe liefdevol deze stilte is. Zodra er iets gezegd moet worden, zal automatisch het juiste gezegd worden.
Hierna lezen:  Vriendelijkheid Betekenis & 17 Tips! [Hoe word je aardig?]

Tip 28 – Open je hart, dan ontstaat automatisch de meest mooie lach

sociale vaardigheden

Vind manieren om je hart te volgen. Vraag jezelf: wat is de impuls die mijn hart me nu geeft? Als je daarnaar luistert, loop je direct met de meest mooie lach rond! En dat helpt je weer bij het contact maken. Binnenkort komt hier een uitgebreid artikel over.

Tip 29 – Over lachen gesproken, zo zet je hem in en zo veroorzaak je een lach…

Lachen is een taal op zich: er gaat een hele wereld van communicatie om en je kunt van alles communiceren in lachen. Je kunt bijvoorbeeld een langzaam groter wordende lach, een glimlach, een ondeugende lach of een arrogante lach geven.

Een te grote en te brede lach is echter niet bepaald sociaal aangepast. Het is natuurlijk geweldig als je het doet en als je niks geeft om de ‘norm': je wordt dan echt kwetsbaar en een zeldzaam warm mens. Maar houd er rekening mee dat de cultuur zoiets uitbundigs wil onderdrukken. Bovendien geeft een te grote of te snel weggegeven lach flink wat autoriteit weg (het kan communiceren: alsjeblieft, vind me leuk!)

Bovenal: ga niet geforceerd lachen als je je niet vrolijk of grappig voelt. Misschien zit je juist slecht in je vel of voel je je depressief. Ga dan ook in die lage, droevige energie zitten. Dan verbind je echt met mensen. Pick your battles. Misschien ben je juist de rustige, begripvolle jongen. Ga dan niet de grappige hyperactieve clown spelen met een mooi-weer-lach. Ga dan juist verbinden op die rustige manier.

Er is een uitzondering: natuurlijk moet je het lachen wel altijd op je werk doen. Dan moet je wel lachen naar de klant, ook al voel je je droevig, want de klant is koning. Dat doe je door jezelf weg te denken: De klant is koning. Mijn problemen bestaan nu niet. Nu ga ik de klant verrassen met goede service.

En in dating en flirten geldt weer een compleet andere wereld van lachen: vrouwen moeten bijvoorbeeld ‘schaapachtig lachen' om alle grappen van de man. Mannen moeten daarentegen niet al te veel giechelen, maar juist een onveranderlijke rots zijn. Als dit het geval is bij beide partijen, zal er een heerlijke spanning ontstaan.

Oh, mocht je willen weten hoe je grappig wordt? Dat leer je in dit artikel met 34 tips om grappig te worden.

Tip 30 – Wees dienstbaar: bied je hulp aan (en zorg voor samenwerking!)

Liever creëren dan alleen maar consumeren. Ben je bijvoorbeeld op een feest? Help mee in de keuken, doe de afwas, bied aan om achter de bar te staan, etc. Vooral grotere taken en ervaringen zorgen voor een band. Als je net als Sam en Frodo wil zijn, probeer dan samen een taak te voltooien die zo groot is als het vernietigen van die ene ring.

Hierna lezen:  [Howto] 319 Gesprekstechnieken Voor Goede Communicatie [Complete Gids]

Tip 31 – Zo ga je om met ongemakkelijke stiltes

 • Heb stiltetolerantie: geniet ervan.
 • ‘Wat een oase van rust.'
 • ‘Dat was een interessant punt, mijn gedachten zijn erover aan het malen op dit moment.'
 • ‘We zijn er helemaal stil van geworden, zo mooi was dat laatste punt.'
 • Vertel een slechte grap: “Hoe zwaar is een ijsbeer? Genoeg om het ijs te breken!”

Tip 32 – Heb stiltetolerantie

Deze is erg krachtig. Tolereer je de stiltes? Dat houdt in: niet per se veel hoeven zeggen en daar volledig oké mee zijn. Gewoon zitten /staan / daar zijn in stilte. Als jij daar prettig mee bent en op die manier kunt genieten, zal iedereen daar prettig mee zijn en je een fijn persoon vinden. Zo creëer je rust, vertrouwen en ruimte voor de ander om meer te delen.

Een andere manier om de ander meer te laten delen, vind je in de volgende tip…

Tip 33 – Maak van dankbaarheid een gewoonte

sociaal zijn

Toon dankbaarheid, waar je ook komt. Zorg na een ontmoeting, samenwerking of afspraak, hoe klein dan ook, ervoor dat je terugbelt om de ander even te bedanken. Laat altijd even weten hoe het is gegaan.

Tip 34 – Roddel nooit: praat altijd positief over anderen

Roddelen zorgt altijd voor plezier op korte termijn, en nooit op lange termijn. Als jij laat zien dat je roddelt, gaat de ander denken dat je ook eenvoudig over hem/haar kunt roddelen. Want je laat je gebrek aan integriteit zien. Praat juist positief over mensen die afwezig zijn. Geef daarnaast nooit kritiek. Zie altijd het goede in anderen.

Een goede tip is om twee seconden te tellen voor je iets zegt. Dan kickt de controle pas in, waardoor je niks beledigends zegt. Of waardoor je juist iets heel gevats zegt. Bonus: stilte is krachtig. Meer over de werking van deze 2-secondenregel vind je in ‘Ons Onfeilbare Denken'.

Op het moment dat iemand een ‘nieuwtje’ heeft over iemand anders, waarvan je weet dat het niet gunstig is, om hier niet naar te luisteren. Vertel dat je het niet hoeft te weten en bedenk 2 of 3 mooie eigenschappen van die persoon.
– Eelco de Boer

Nodig jezelf uit om vanaf nu te weigeren om te roddelen. Steeds wanneer iemand jou een ongunstig ‘nieuwtje' wil vertellen over iemand anders, kies je ervoor om er niet naar te luisteren. Je kunt letterlijk vertellen dat je het niet hoeft te weten en je kunt een aantal mooie eigenschappen van die persoon opnoemen.

Elke keer dat je deelneemt aan roddelen, je je ziel. Het is voor losers en dat ben jij niet. Houd je ziel schoon.

Tip 35 – ‘Speel gerust vals' met een notitie over de andere persoon

Gebruik gerust een notitie op je telefoon om namen van mensen en andere informatie over ze op te schrijven. Bijvoorbeeld:

Bart. B. – Online gaming – nerd-achtig – reist met OV – is digital artist –

Tip 36 – Oordeel niet: begrijp de ander als hij/zij het ‘fout' heeft

Houd het NLP Communicatiemodel in de gaten: er is geen absolute waarheid. De waarheid is subjectief. Andere mensen kunnen het totaal fout hebben, maar zij denken dat zij het volledig goed hebben! Veroordeel ze daar niet op. Iedereen kan veroordelen en oordelen. Begrijp de ander juist! Alleen wijze, tolerante en uitzonderlijke mensen hebben de intentie om de ander te begrijpen.

Hierna lezen:  Ongevraagde Mening & Advies (OMA) Wees Geen Betweter (Irritant!)

Tip 37 – Heb een persoonlijk kaartje (geen zakelijke!)

sociale vaardigheden

Laat persoonlijke kaartjes maken. Het mag niks zakelijks uitstralen. Het zijn vriendschapskaartjes! Gewoon met je Facebook-gegevens, telefoonnummer en gmail- of hotmail-adres.

Tip 38 – Kijk de ander recht aan, en niet vanuit een hoek

Wil je meer openheid communiceren? Kijk de ander volledig aan, met je gezicht recht naar de ander toe, dus niet in een hoek.

Tip 39 – Heb een (ietsje) hogere energie dan de ander: zo voeg je waarde toe!

Mensen die met een lage energie sociale interacties ingaan, vinden we saai een niet-inspirerend. Ze voegen niks toe. Misschien maken ze wel een praatje, maar ze doen niet echt iets met ons gevoel en dat maakt de interactie betekenisloos en totaal niet sociaal. Wees niet die saaie zak aardappelen maar ga een interactie met een hoge energie in.

Als je een iets hogere energie hebt dan de ander(en), voeg je waarde toe! Daar maak je vrienden mee! Je komt niet alleen energie halen, je komt namelijk ook brengen. Begroet mensen met enthousiasme en begroet ze geanimeerd! Als je met die hoge energie aandacht geeft aan een ander, voeg je waarde toe.

‘Hoe was jouw dag?' lijkt wel een sociale zin, maar het voegt alsnog niks toe als je het als een saaie zak aardappelen zegt. Als je echter jouw vibe verhoogt, je lichaam naar de ander richt om die vibe te kunnen overdragen én diezelfde zin vol aandacht naar de ander richt, maak je de ander heel blij en ben je lekker sociaal.

Kortom: heb een positieve, hoge energie en wees op je gemak. Als niet zo vaak mogelijk voor je is, verbeter dan je leven zodat je het vaker kunt opbrengen.

Tip 40 – Laat OMA thuis en corrigeer anderen niet zomaar

Kende je ‘Laat OMA thuis' al? Het stat voor: ‘Laat Ongevraagde Meningen & Adviezen huis.' Deze tip staat onderaan dit artikel, maar het is eigenlijk het principe die ervoor kan zorgen dat ‘a-sociale' en ‘irritante' mensen weer op feestjes uitgenodigd worden.

Is er niet daadwerkelijk om hulp gevraagd? Dan zal jouw poging om hulp te bieden, gezien worden als manipulatie en controle. Een poging om jezelf te helpen. Jouw ding, jouw behoefte. Niet die van de andere persoon. Je zal je hierdoor minder verbonden voelen met de ander.

Als je niks aardigs te zeggen hebt, zou je helemaal niks moeten zeggen.

Je laat de ander eigenlijk weten dat hij/zij niet oké is als je iemand probeert te veranderen. Je wilt dat de situatie anders is. Het is een totaal intolerante houding en misschien zelfs een manier om te verklappen dat je niet van de ander houdt.

Je hebt het in je om mensen te bekrachtigen of te ontmoedigen. Aan jou de keus.

Toon je flexibiliteit en treed je de ander tegemoet zoals hij/zij is, dan ben je een ware vriend. Anderen zullen hierdoor op hun eigen manier en op hun eigen tempo veranderen – of niet.

Hoe minder mensen weten, hoe meer koppig ze het weten.
– Osho

En als je dan toch een keer iemand corrigeert, doe dat dan op een krachtige, charismatische manier met weinig woorden en veel warmte en rapport. Dat is nog enigszins acceptabel, omdat het voelt alsof je door een zorgdragend, bekwaam vader-/moederfiguur geholpen wordt en dat is een wereld van verschil met gecorrigeerd worden door iemand met een hoge, onzekere, harde en koude energie.

Weet je wie advies geven? Mensen die arm, onsuccesvol en onprettig in de omgang zijn. Geef geen advies, maar ontdek en luister. Advies geven dient jou niet en de ander ook niet. Van vragen stellen leer je en creëer je een connectie.

Vraag dus liever om advies.

 • “Hoe is jouw cultuur?”
 • “Hoe sta jij in het leven?”
 • “Hoe kijk jij hier tegenaan?”
Hierna lezen:  Vriendelijkheid Betekenis & 17 Tips! [Hoe word je aardig?]

Pas als iemand jou om advies vraagt, kun je jouw advies geven. En blijf daar ook vooral nederig en bescheiden bij.

Bemoei je niet met anderen, maar zorg wel voor ze.

Tip 41 – Wees een leider van muurbloempjes

Als je mensen op een feestje ziet die zich niet op hun gemak voelen, vraag  ze dan of ze iets willen drinken of eten. Als ze nee zeggen, geef je  ze een schouderklopje.

Tip 42 – Leer de sociale vaardigheden voor op de werkvloer

Bestudeer met het boek ‘Elementaire Sociale Vaardigheden' ook de benadering vanuit het onderwijs. Goede en fijne informatie waar je ook echt iets aan hebt. Niet alleen voor studenten, maar voor iedereen die zijn/haar sociale vaardigheden wil verbeteren.

Tip 43 – Werk systematisch aan je sociale vaardigheden

Wil je op een systematische manier snel diep contact maken, effectiever communiceren en vrienden kunnen worden en blijven met iedereen? Leer dan hier hoe je dat kunt doen. Je wordt daarmee naar een externe website gestuurd.

Dit was nog niet eens de helft van alle tips: hier vind je er meer…

Er staat nog een uitgebreid blogartikel voor je klaar: lees ook al deze tips om sociaal te worden met iemand die je niet kent.