Hoe Socialer Worden? 37 Tips [Sociale Vaardigheden Verbeteren] [Lijst]

Hoe kun je socialer en gezelliger worden? Hoe kun je je sociale vaardigheden verbeteren en een leuker mens worden? In dit artikel vind je tips, oefeningen, lijstjes en voorbeelden voor als je moeite hebt met sociaal contact of sociaal niet sterk overkomt. Lees verder voor alle tips en kenmerken (voor volwassenen en kinderen) voor een warme en sociale persoonlijkheid…

Tip 1 – Sociaal zijn? Vermijd dan de volgende gespreksonderwerpen

Deze gespreksonderwerpen halen de verbinding (‘rapport’, daarover straks meer) een stuk omlaag en moeten vermeden worden in sociale situaties:

 • Geld (en hoeveel je verdient).
 • Met ego over jouw carrière vertellen.
 • Onderwerpen voor intellectuele stimulatie.
 • Ongevraagd advies. Als de ander advies wil, zal hij/zij vragen: ‘Wat moet ik doen?’ De wereld draait ook wel verder zonder jou. Laat het idee los dat jouw idee de enige goede is.
 • Negatieve onderwerpen, roddelen en zeuren.
 • Kritiek geven op iets.
 • Religie.
 • Oorlog.
 • Politiek.

Tip 2 – Socialer overkomen? Vraag de ander om iets kleins voor jou te doen (Het Ben Franklin Effect)

Zodra iemand iets voor je doet, gaat diegene achterwaarts rationaliseren: ‘Ik heb iets voor de ander gedaan, dus dat moet vast betekenen dat ik hem mag.’ Dit maakt gebruik van het fenomeen ‘cognitieve dissonantie: achterwaarts beredeneren.’ Vraag dus om kleine dingetjes:

 • Vraag de ander om jou iets te leren.
 • Vaag de ander om zijn advies of mening.
 • Stel de ander een vraag die makkelijk te beantwoorden is.

Belangrijk: bedank de ander ook vervolgens voor de dienst die jou bewezen is! Op die manier kan de cognitieve dissonantie beter intreden.

Tip 3 – Beloon altijd het sociale gedrag van anderen

Je hoeft niet per se zelf steeds nieuwe gespreksonderwerpen aan te snijden of nieuwe vragen te stellen, maar wat je wel altijd moet doen, is de ander belonen als de ander moeite doet en interesse in je toont met een vraag of een nieuw gespreksonderwerp. Dat betekent dat je dan met je volledige aandacht en warmte de vraag van de ander gaat beantwoorden.

Waarom is dit zo belangrijk? Als je dat niet doet, zal de ander de volgende keer wel twee keer nadenken voordat hij/zij weer moeite voor je doet om sociaal met je te doen. De ander denkt dan namelijk (terecht!) dat hij/zij dan weer een non-reactie van je kan ontvangen. Voorkom dit en reageer altijd positief en met aandacht wanneer iemand positief en met aandacht iets aan je vraagt of je begroet.

Tip 4 – Snap wat ‘viben’ is

sociale vaardigheden

Dit is een belangrijke. In sociale situaties ben je aan het ‘viben’. Het maakt niet uit of wat er gezegd wordt nou waar is of niet. Laten we een voorbeeld nemen:

Goed viben:
Vriend 1: ‘Wow man, kijk naar dat gebouw, die is groot!’
Vriend 2: ‘Whoa, die is best groot dude!’

Slecht viben:
Vriend 1: ‘Wow man, kijk naar dat gebouw, die is groot!’
Vriend 2: ‘Dude, dat is leuk en aardig, maar je moet eens naar Amerika gaan. New York bijvoorbeeld, die vermorzelt deze plek!’

Goed viben:
Vriend 1: ‘Het feestje is nog lang niet over! Ik heb een gaaf idee, laten we pizza bestellen!’
Vriend 2: ‘Met extra veel bacon!’

Slecht viben:
Vriend 1: ‘Het feestje is nog lang niet over! Ik heb een gaaf idee, laten we pizza bestellen!’
Vriend 2: ‘Pizza? Maar dat is ongezond man!’

Tip 5 – Wees geoefend in ‘rapport maken’

Rapport maken is het allergrootste geheim om socialer te worden. Het betekent onder andere dat jouw energie net zo hoog of laag is als de energie van de ander. Dit schept meteen vertrouwen. In het artikel over rapport maken leer je alles wat je kunt doen om deze diepe connectie op te bouwen.

Tip 6 – Luister met volle aandacht: Je bent uniek als je anderen jouw luister-cadeau kunt schenken

Hoe vaak maakt iemand de volgende situatie mee… Stel je nu eens voor dat je met iemand aan het praten bent, en dat je:

 • De ander altijd laat uitpraten.
 • Met je volle aandacht aan het luisteren bent.
 • Niet aan het oordelen bent over wat de ander aan het zeggen is.
 • Jezelf in de ander verplaatst.
 • Gerichte vragen aan de ander stelt.
 • Aanvullende anekdotes deelt.
 • Niet steeds alles maar wil opslaan of delen met social media.
 • De tijd voor de ander neemt zonder dat je de ander opjaagt door op je horloge of telefoon te kijken.

Dit geeft je voldoening en verbindt je met mensen. En bijna niemand doet dit! Gebruik alle tips uit het artikel over luistervaardigheden.

Tip 7 – Wees oprecht geïnteresseerd

Theodore Roosevelt had een prachtige gewoonte. Met wie hij ook een afspraak had (een cowboy, een politicus of een diplomaat) de avond van te voren ging hij zich steevast inlezen over het onderwerp waarvan hij wist dat de ander in geïnteresseerd was. In de 21e eeuw kun je heel eenvoudig een RSS-feed instellen om op de hoogte te blijven over bijvoorbeeld de hobby van je baas.

Dit is zelfs de beste manier om het ijs te breken. Kom erachter: wat is er nu zo interessant of leuk aan die persoon?  Zoek minstens een ding.

Tip 8 – Stel de waarom-vraag

sociale vaardigheden

Oei… Het letterlijke woord ‘waarom’ roept weerstand op, en staat daarom ook niet in het metamodel. Toch is deze vraag erg krachtig en verrijkend voor een gesprek. Hoe lossen we dit probleem op? Simpel: door de waarom-vraag met andere woorden te stellen:

 • Wat is de reden dat…?
 • Wat maakt dat…?
 • Hoe komt het dat…?
 • Hoe denk je dat dat komt?
 • Waardoor komt dat?
 • ‘Dat is interessant’, plus:
  Wat maakt dat je dat zou zeggen/doen/vragen?

Tip 9 – Weet hoe je moet doorvragen

Hoe doe je dat dan precies? Dat doorvragen?

 • Gebruik het metamodel met veel warmte om lekker door te vragen over een situatie of onderwerp.
 • Inclusief de vragen: wie, wat, waar, waarom (zie tip 13), wanneer en hoe (dat is een belangrijke).
 • Geef me een voorbeeld!
 • Wat zijn de voordelen?
 • En de nadelen?
 • ‘Dat is interessant’, plus:
  Vertel me meer! Beschrijf… Vertel me wat er nog meer afspeelt… Vertel me over…

Tip 10 – Vraag naar voorbeelden en gebruik het meta-model om meer interesse te tonen

Vraag regelmatig naar voorbeelden in een gesprek. Zo kun je lekker inzoomen op een onderwerp. Dit is een onderdeel van een model met een heleboel van dit soort vragen. Er bestaat namelijk een tool/model waarmee je heel eenvoudig weet hoe je door kunt vragen op iets. Dit is het meta-model.

Tip 11 – Denk niet aan jezelf (ego)

Houd je aandacht volledig bij de ander. Wat een bevrijding! Er is dan geen ‘ik’ waar je je zorgen over maakt. Er komt opeens veel meer energie vrij en al je aandacht is nu bij de ander. Niet: ‘Zie ik er wel goed uit, wat vind de ander van mij, hoe moet ik me voordoen?’ Alles is te ontdekken bij de ander, niet bij jezelf. Lees hier meer over het ego.

Doe bovendien alsof je een winkel hebt met een geweldige klanttevredenheid. Het is toch heerlijk als je klanten naar binnen kunnen lopen om de volledige aandacht te kunnen krijgen, zonder dat de winkel-eigenaar met zijn ‘ik’ bezig is?

Dit is een bepaald gevoel wat je automatisch overbrengt op de ander zodra je niet aan je eigen ego denkt, maar bewust wordt van de mensen om je heen. Ook kun je jezelf in dit gevoel ‘pushen’ door de vorige tips toe te passen (oprechte interesse hebben en ontdekkende vragen stellen).

Tip 12 – Denk een beetje aan het ego van de ander: gebruik de naam van de ander (geavanceerde tip)

Het is heel makelijk on anderen zich speciaal te laten voelen. Het mooiste woord in iedere taal is: de naam van de ander. Dit woord kan de ander speciaal laten voelen.

A person’s name is the sweetest sound.
– Dale Carnegie

Waarom is dit een geavanceerde tip? Als je te zelfbewust of te vaak de naam van de ander gebruikt, wordt het juist doorzichtig. Dit leidt de ander af of geeft de ander een klein beetje wantrouwen.

Tip 13 – Geef oprechte complimenten vanuit warmte en bewondering voor de ander

Gebruik vriendelijke woorden die het bestaan en de waardigheid van de ander erkennen. Kijk met zachte ogen die de zwakke plekken en onzekerheden van de ander accepteren.

Communiceer dit allemaal naar de ander met mooie complimenten (klik hier voor 198 kant-en-klare complimenten). Ik krijg regelmatig van mensen te horen dat ze zó dankbaar waren voor mijn oprechte complimenten omdat ze al dat moois niet aan zichzelf zagen, terwijl het wel waar was.

Tip 14 – Niemand denkt echt mee met een ander, maar jij wel!

sociale vaardigheden

Stel dat de ander je vertelt over een droombaan waar hij naartoe werkt of een land dat hij wil bezoeken. In zijn omgeving wordt meestal kritisch/skeptisch gereageerd. Maar jij moedigt hem aan! Je denkt met hem mee! Hoe kan hij dat bereiken? Daar echt naar luisteren en over meedenken doet niemand!

Vanuit zijn perspectief. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Je hebt al heel hard gewerkt. Dit is het geschikte moment om dit te doen. Ja, doe het snel want later wil je misschien een gezin etc.’ Bemoedig zijn doelen. Je moet verachten dat hij groeit, en hem aanmoedigen om ook inderdaad te groeien, veranderen en alles zal worden wat hij kan worden.

Tip 15 – Als je over een onderwerp niks weet, vraag er dan over

‘Ik heb dat geprobeerd, maar het was niet echt geschikt voor mij. Wat maakte dat jij je erin ging interesseren?’

Tip 16 – Neem de tijd voor mensen: maak speciaal voor hen een afspraak

Als je merkt dat iemand het moeilijk heeft en er behoefte aan heeft om zijn/haar probleem te vertellen, maak dan speciaal voor deze persoon een afspraak waarin je enkel gaat luisteren.

Tip 17 – Deel de dingen waar jij van geniet

Waar geniet jij van? Is het je eten? Je hobby? Je talenten? Deel het met mensen. Zo verspreid je meer gezelligheid, liefde en geluk.

Tip 18 – Je hoeft niet altijd sociaal te doen

Soms zit je even in een periode in je leven waarbij je op een bepaald doel wil focussen. Dan is het gewoon een legitieme keuze om niet sociaal te doen.

Tip 19 – Kies en zorg voor jezelf: je bent leuker en socialer als je uitgerust bent

socialer zijn

Zet jezelf op nummer 1. Anders heb je niet eens de energie en scherpte om volledig sociaal te zijn. Lees dit artikel met alle tips om voor jezelf te kiezen en voor jezelf te zorgen.

Tip 20 – Wees gevuld met (zelf)liefde

Zelf gevuld zijn met zelfliefde zorgt ervoor dat je liefde aan anderen kunt geven. Dat wordt knap lastig als je geen liefde in je hebt.

Tip 21 – Begrijp non-dualiteit: iedereen is gelijkwaardig

Ontwikkel een gevoel van eenheid en non-dualiteit. Dit is misschien een lastig woord. Wat betekent het? Realiseren dat jullie gelijkwaardig zijn. Ongeacht kleur, geloof, afkomst, seksuele voorkeur of wat dan ook. Binnenkort komt hier een uitgebreid artikel over.

Tip 22 – Beoefen respect

Als je kunt laten zien dat je respect hebt voor de ander, helpt dat je gigantisch met vrienden maken. Hoe je respect kunt tonen, staat in een apart artikel.

Tip 23 – Introduceer mensen aan elkaar

Wanneer je mensen aan elkaar introduceert, zeg dan ook direct iets over hun successen en vertel iets over jullie vriendschap.

Tip 24 – Heb compassie en empathie

Lees het artikel over empathie om hier heel goed in te worden.

Tip 25 – Focus op de plek rondom je hart (bij jezelf blijven)

Weet je niet wat je moet zeggen, ben je niet echt aan het luisteren en merk je dat je van binnen mentaal commentaar aan het maken bent? Dan moet je deze tip eens uitproberen! Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ”bij jezelf’ blijven tijdens een gesprek.’ Maar wat betekent die vage kreet nou precies? Het betekent dat je de volgende stappen onderneemt:

 1. Ga met je aandacht naar het gebied rondom je hart. Heb alleen aandacht voor die plek. Die plek is namelijk verbonden met iedereen, dus als je verbonden bent met je hart, ben je verbonden met je gesprekspartner.
 2. Wees stil en luister naar wat je hart te zeggen heeft. Dat betekent dat je niet meer hoeft te denken over het vorige woord of wachten op het volgende.
 3. Als dit betekent dat er een diepe stilte is, dan is ie er. Merk op hoe liefdevol deze stilte is. Zodra er iets gezegd moet worden, zal automatisch het juiste gezegd worden.

Tip 26 – Open je hart, dan ontstaat automatisch de meest mooie lach

sociale vaardigheden

Vind manieren om je hart te volgen. Vraag jezelf: wat is de impuls die mijn hart me nu geeft? Als je daarnaar luistert, loop je direct met de meest mooie lach rond! En dat helpt je weer bij het contact maken. Binnenkort komt hier een uitgebreid artikel over.

Tip 27 – Wees dienstbaar: bied je hulp aan (en zorg voor samenwerking!)

Liever creëren dan alleen maar consumeren. Ben je bijvoorbeeld op een feest? Help mee in de keuken, doe de afwas, bied aan om achter de bar te staan, etc. Vooral grotere taken en ervaringen zorgen voor een band. Als je net als Sam en Frodo wil zijn, probeer dan samen een taak te voltooien die zo groot is als het vernietigen van die ene ring.

Tip 28 – Zo ga je om met ongemakkelijke stiltes

 • Heb stiltetolerantie: geniet ervan.
 • ‘Wat een oase van rust.’
 • ‘Dat was een interessant punt, mijn gedachten zijn erover aan het malen op dit moment.’
 • ‘We zijn er helemaal stil van geworden, zo mooi was dat laatste punt.’
 • Vertel een slechte grap: “Hoe zwaar is een ijsbeer? Genoeg om het ijs te breken!”

Tip 29 – Heb stiltetolerantie

Deze is erg krachtig. Tolereer je de stiltes? Dat houdt in: niet per se veel hoeven zeggen en daar volledig oké mee zijn. Gewoon zitten /staan / daar zijn in stilte. Als jij daar prettig mee bent en op die manier kunt genieten, zal iedereen daar prettig mee zijn en je een fijn persoon vinden. Zo creëer je rust, vertrouwen en ruimte voor de ander om meer te delen.

Een andere manier om de ander meer te laten delen, vind je in de volgende tip…

Tip 30 – Wees een leider van muurbloempjes

Als je mensen op een feestje ziet die zich niet op hun gemak voelen, vraag  ze dan of ze iets willen drinken of eten. Als ze nee zeggen, geef je  ze een schouderklopje.

Tip 31 – Maak van dankbaarheid een gewoonte

sociaal zijn

Toon dankbaarheid, waar je ook komt. Zorg na een ontmoeting, samenwerking of afspraak, hoe klein dan ook, ervoor dat je terugbelt om de ander even te bedanken. Laat altijd even weten hoe het is gegaan.

Tip 32 – Roddel nooit: praat altijd positief over anderen

Roddelen zorgt altijd voor plezier op korte termijn, en nooit op lange termijn. Als jij laat zien dat je roddelt, gaat de ander denken dat je ook eenvoudig over hem/haar kunt roddelen. Want je laat je gebrek aan integriteit zien. Praat juist positief over mensen die afwezig zijn. Geef daarnaast nooit kritiek. Zie altijd het goede in anderen.

Een goede tip is om twee seconden te tellen voor je iets zegt. Dan kickt de controle pas in, waardoor je niks beledigends zegt. Of waardoor je juist iets heel gevats zegt. Bonus: stilte is krachtig. Meer over de werking van deze 2-secondenregel vind je in ‘Ons Onfeilbare Denken’.

Tip 33 – ‘Speel gerust vals’ met een notitie over de andere persoon

Gebruik gerust een notitie op je telefoon om namen van mensen en andere informatie over ze op te schrijven. Bijvoorbeeld:

Bart. B. – Online gaming – nerd-achtig – reist met OV – is digital artist –

Tip 34 – Oordeel niet: begrijp de ander als hij/zij het ‘fout’ heeft

Houd het NLP Communicatiemodel in de gaten: er is geen absolute waarheid. De waarheid is subjectief. Andere mensen kunnen het totaal fout hebben, maar zij denken dat zij het volledig goed hebben! Veroordeel ze daar niet op. Iedereen kan veroordelen en oordelen. Begrijp de ander juist! Alleen wijze, tolerante en uitzonderlijke mensen hebben de intentie om de ander te begrijpen.

Tip 35 – Heb een persoonlijk kaartje (geen zakelijke!)

sociale vaardigheden

Laat persoonlijke kaartjes maken. Het mag niks zakelijks uitstralen. Het zijn vriendschapskaartjes! Gewoon met je Facebook-gegevens, telefoonnummer en gmail- of hotmail-adres.

Tip 36 – Kijk de ander recht aan, en niet vanuit een hoek

Wil je meer openheid communiceren? Kijk de ander volledig aan, met je gezicht recht naar de ander toe, dus niet in een hoek.

Tip 37 – Heb een (ietsje) hogere energie dan de ander: zo voeg je waarde toe!

Als je een iets hogere energie hebt dan de ander(en), voeg je waarde toe! Daar maak je vrienden mee! Je komt niet alleen energie halen, je komt namelijk ook brengen. Begroet mensen met enthousiasme en begroet ze geanimeerd!

Bonustip – Werk systematisch aan je sociale vaardigheden

Wil je op een systematische manier snel diep contact maken, effectiever communiceren en vrienden kunnen worden en blijven met iedereen? Leer dan hier hoe je dat kunt doen.

Dit was nog niet eens de helft van alle tips

Lees ook al deze tips om sociaal te worden met iemand die je niet kent.

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!