Heb je geen gevoel voor humor? Kun je humor aanleren en grappig leren zijn? Hoe word je grappig? Hier vind je de beste humor-tips van de grootste komieken ter wereld, met alle universele humor-technieken van de grappigste mannen en vrouwen van de wereld. Je kunt je gevoel voor humor dus ontwikkelen en je humor trainen met dit artikel.

Inhoud van deze pagina:

Waarom is humor zo belangrijk?

Lachen is om heel veel redenen gezond…

 • Met humor kun je connecties maken en relaties zien: wat is er anders en wat is hetzelfde? Dit is een erg belangrijke eigenschap van intelligentie.
 • Humor opent gesloten harten.
 • Humor bevrijdt ons uit de greep van onze gedachten.
 • Als je glimlacht, voel je dat je dingen kunt accepteren die je eerst niet kon accepteren.
 • Je kunt ook voelen dat je mensen die jou onrecht hebben aangedaan, sneller vergeeft.
 • Als we blij zijn, opent ons hart zich voor nieuwe dingen. Gebruik momenten waarop mensen lachen om ze nieuwe ideeën voor te stellen!
Hierna lezen:  Provocatief coachen: 76 voorbeelden & technieken [Artikel met tips]

Humor is dus een essentieel onderdeel van het leven. Laten we in dit artikel gaan ontdekken hoe we grappig kunnen zijn, net als de grappigste mensen die er maar zijn!

Alle grappige mensen gebruiken deze technieken

Wil je humor leren? Kijk dan naar de mensen die daar het beste in zijn. In het boek ‘Spoedcursus Humor' geeft Rob Urgert (Dit Was Het Nieuws) al zijn geheimen prijs om mensen aan het lachen te maken. Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Dit artikel is ook gebaseerd op de meest grappige mensen ter wereld. Denk aan Conan O'Brien, Steven Colbert en René van der Gijp. Misschien had je het al gemerkt: René van der Gijp is een klein beetje een verrassend voorbeeld na de vorige twee grootheden. Dit is direct de eerste en meest waardevolle humor-techniek die er is. Ga snel naar techniek 1 om deze te leren..

Humortechniek 1 – Onverwachtheid en verrassingshumor

Dit is de allerbelangrijkste humor-techniek die er maar is. Hier vallen namelijk bijna alle andere technieken onder. Iedere grap is op de een of andere manier verbonden met dit principe, dus als je deze techniek onder de knie hebt, dan ben je zo goed als uitgeleerd!

Deze techniek is simpel. Je kunt verrassing en onverwachtheid op twee manieren gebruiken:

Manier 1: je zegt of doet het tegenovergestelde van wat verwacht wordt in een situatie. Wees bereid het onverwachte te zeggen! Wacht dus tot er een situatie komt waarin bijvoorbeeld van je verwacht wordt dat je iets leuk vind, en zeg dan juist dat je het niet leuk vindt.
Manier 2: Je bouwt zelf een patroon op dat je daarna onverwachts doorbreekt door iets te zeggen wat het tegenovergestelde is van wat verwacht zou worden in het patroon dat je zelf had opgesteld. Dit dient bovendien als opbouw voor je grap.

Laten we direct naar de voorbeelden gaan. Beide bovengenoemde manieren staan hieronder kris-kras door elkaar, want het belangrijkste is dat je op het grote idee focust: onverwachtheid! Hieronder vind je hier voorbeelden van:

 • Je zit in een dansworkshop en de leraar legt iets heel moeilijks uit en doet het ook voor. Iedereen zit vol verbazing te kijken hoe moeilijk en lang het figuur is (Verwachting). Wat is dus jouw opmerking? “Dat ziet er best overzichtelijk uit (Verrassing).”
 • Je zit in een workshop die op het punt staat te beginnen. De workshop-gever zegt: ‘Hoe zijn de verwachtingen?' Het antwoord dat verwacht wordt, is dat de bezoekers een sympathiek antwoord geven voor de workshop-gever (Verwachting). Een verrassend – en dus grappig- antwoord zou zijn: ‘Hoog!' (Verrassing)
 • ‘Hij is 74 maar hij ziet er niet zo oud uit hè?' (Verwachting). ‘Ik dacht eigenlijk dat hij 94 was.' (Verrassing).
 • Ik ben naar een feestje geweest en ik heb geen Nossa Nossa gehoord. Wat een genot en geen irritaties! (Zelf opgebouwde verwachting) Grapje, was het maar zo… (Verrassing)
 • Iemand klaagt over hoeveel van hem verwacht wordt: ‘Alsof mij werd gevraagd om de Tour de France achterstevoren te winnen.' (Verwachting) Jij antwoordt met: ‘En dat wilde je niet eens doen?' (Verrassing)
 • Ook kun je gewoon iets zeggen wat niet waar is. Stel dat iemand naar je toekomt en zegt: ‘Ik heb beperkende overtuigingen.' Dan zeg jij het tegenovergestelde van wat de ander zou verwachten. Je zegt iets wat niet waar en absurd is: ‘Hoe kan dat nou? Wij zijn toch perfect!' (Verrassing)
 • Je mag nooit grappen over ziektes maken, echt waar (Zelf opgebouwde verwachting). Er zijn altijd van die kankerlijers die dat wel doen. (Verrassing).
 • Wanneer iemand je iets wil geven: ‘Dat had niet gehoeven…' (Zelf opgebouwde verwachting) Waarna je heel snel zegt: ‘Oké vooruit!' (Verrassing)
 • Een vrouw zegt over iets wat alleen vrouwen kunnen beleven. Bijvoorbeeld: ‘Mijn nagellak blijft steeds niet zitten.' (Verwachting) Man zegt: ‘Daar heb ik ook altijd last van.' (Verrassing)
 • Man: “Weet je al welke jurk je aan gaat doen voor vanavond?”
  Vrouw: “Ja, jij?” (Verwachting)
  Man: “Heb 3 jurken gepast, maar lijk overal dik in.” (Verrassing)
 • Inderdaad, ik ben er vorig jaar ook geweest en het is echt wel een stad met sfeer! (Zelf opgebouwde verwachting) Kutsfeer. (Verrassing)
 • Een vijftiger zegt: “Ik ben geen 15 meer.” (Verwachting) Jij zegt: “Ja, nét geen 15 meer.” (Verrassing)
 • David Letterman: ‘Based on what you know about him, what do you think Abraham Lincoln would be doing if he were alive today? One: Writing his memoirs of the Civil War. Two: Advising the President. (Zelf opgebouwde verwachting) Or three: Desperately clawing at the inside of his coffin.' (Verrassing) Merk bovendien op dat David Letterman hierbij het beeld in de doodskist erg levendig heeft gemaakt? Dat is gelukt dankzij de volgende techniek: specificiteit…
Hierna lezen:  Edele kunst van not giving a f*ck - Recensie, Samenvatting & Tips!

Humortechniek 2 – Specificiteit

grappig worden hoe

Dit is vooral een techniek die je na een eerder gemaakte grap inzet, om de eerder gemaakte grap nóg grappiger te maken.

Deze techniek is ook erg simpel: hoe meer details je vertelt, hoe grappiger het wordt. Wijd dus uit op lekker veel details nadat je zelf een grap hebt gemaakt of nadat iemand anders een grap heeft gemaakt. Gebruik veel kleurrijke, concrete taal die de zintuigen prikkelt.

 • Neem het laatste voorbeeld van David Letterman bij de vorige techniek (onverwachtsheid). Hij zei: ‘Desperately clawing at the inside of his coffin.' Hij zei dus niet: “Trying to get out of his coffin,”
 • ‘We gaan in de boom zitten met een pakje Wicky' is grappiger dan ‘We gaan in een boom zitten met limonade.' Gebruik dus ook liever ‘een reep Snickers' in plaats van ‘een reep chocolade'.
 • Conan O'Brien maakte eens een commentaar op de glimmende sportkleren van Kevin Hart: ‘Dit lijkt op een tuxedo uit het jaar 3055' is grappig. Het had niet gewerkt als hij had gezegd: ‘Dit lijkt op kleding uit de toekomst.' Hij heeft het kledingstuk en het jaartal specifiek gemaakt.
 • Spreek nooit over koekjes, maar spreek over zaanse huisjes, bokkepoten, lange vingers of oreo's. Bij een grap waarbij je een verjaardagsfeestje omschrijft: ‘En dan zijn er tijgernootjes en Bolletje-zoutstengels op tafel, nou als dat geen feest wordt.'

Kijk ook eens naar onderstaand voorbeeld van Chris Rock: hij maakte eens een grap twee keer achter elkaar. De eerste keer was zonder specificiteit en de tweede keer was met specificiteit. Welke variant vind jij grappiger?

Als je nog nooit je partner hebt willen vermoorden, dan ben je nog nooit verliefd geweest.

Als je nog nooit een doos met rattengif in je hand hebt vastgehouden en er voor een lange tijd naar hebt zitten staren, dan ben je nog nooit verliefd geweest.

– Chris Rock

Humortechniek 3 – Ja èn…

Je accepteert de grap van iemand anders en je borduurt erop voort. Maak hier een gewoonte van. Iedereen zal van je houden omdat je de grap van de ander erkent, naar de ander luistert en omdat je hebt gelachen om de grap van de ander. Jullie zijn nu samen onderdeel van de grap en het is heel leuk om daar een onderdeel van te mogen zijn. Lach bovendien hard om de grappen van anderen.

 • Dit kan al zo simpel zijn als het simpelweg nadoen van de grap van de ander. Je neemt dezelfde lichaamshouding aan en je zegt precies hetzelfde.
 • Versterk vervolgens de grap van de ander.
 • Voeg er een geluidseffectje aan toe.
 • Neem de grap van de ander naar de volgende stap.
 • Voeg specificiteit toe aan de grap van de ander.
Hierna lezen:  Wat Is De Socratische Methode? [Richtlijnen & Voorbeelden]

Voorbeelden van bovenstaande 3 humortechnieken

Humortechniek 4 – Synoniemen als verrassing-humor

Gebruik de synoniemen voor de onverwachtheid-techniek: het synoniem dient als de verrassing.

She wasn't just throwing herself at him. It was more like taking careful aim.

Hij doet alleen gemeen hoor, maar diep in zijn hart is hij een in-en-in verrot mens.

Ik houd van de mensheid. Het zijn gewoon de mensen die ik niet kan uitstaan.

Mijn loyaliteit is niet te koop. Het kan echter wel gehuurd worden.

Humortechniek 5 – Triples als verrassingshumor

De triple is bijna een gegarandeerde formule om verrassingshumor te creëren. Je gebruikt de eerste twee om de verwachting op te bouwen, en de derde verbreekt deze verwachting met een verrassing.

At eighty-eight, the king of popcorn, Orville Redenbacher, passed away. His family is mired in an ugly dispute over whether to cremate, microwave, or air-pop him.
— Stephanie Miller

If peanut oil comes from peanuts, and olive oil comes from olives, where does baby oil come from?
— Lily Tomlin

Humortechniek 6 – De switch als verrasingshumor

De ‘switch' leert je om je toehoorders een richting op te sturen, terwijl je het uiteindelijk gaat twisten omdat je het eigenlijk over iets heel anders had. Het is een manier om de toehoorders op het verkeerde been te zetten. ‘Misdirection' is ook een gepaste term voor deze prachtige verrassingstechniek.

Je kunt alles switchen: de wie, wat, waar, wanneer, waarom, de hoe en de evaluatie!

 • Een typische wie-switch: ‘Ik heb zojuist de vrouw verlaten waarmee ik twintig jaar samen was. Ik zei eindelijk: ‘Ik moet echt het huis uit, mam.'
 • Een typische waar-switch: ‘Mijn vrouw is altijd aan het stofzuigen tijdens de voetbalwedstrijd. Ze meent dat ze er niemand anders mee lastigvalt in het stadion.'
 • Nog een leuke wie-switch: ‘Het is heel makkelijk om me te vinden. Wanneer je bij de tramhalte uitstapt, zie je een enorm knappe man van 1 meter 90 met een een geweldige dresscode en een perfect gebeitelde kaaklijn. Ik sta achter hem.'
 • Een typische evaluatie-switch: ‘Dat ruikt naar rotte vis!' ‘Nee hoor, dat valt reuze mee. Als je het gaat proeven is het vast heel vies.' – Johnnie Flodder
 • Een typische evaluatie-switch: ‘Overduidelijk is er niks mis met Head & Shoulders, want ik gebruik het ook sinds 3 jaar en heb nog wat haren over.'
 • Een flirterige switch: De ander is bijvoorbeeld een salade aan het eten. ‘Dat ziet er lekker uit… En de salade ook trouwens.’

Humortechniek 7 – Extra lang doorgaan op specificiteit

grappig zijn tips

Sommige dingen zijn niet (zo) grappig, maar ze worden grappig als je er extra lang op in gaat. Je betrekt er steeds meer details bij of je herhaalt het steeds op een andere manier. Je stapelt de grappen op elkaar over hetzelfde onderwerp op. Dit kan ook in combinatie met de techniek ‘Ja èn': je borduurt dan extra lang voort op de grap van de ander.

Hierna lezen:  Afwijzing Date / Liefde: Hoe Reageren & Ermee Omgaan? [14 Tips]

Twee voorbeelden van Marjolein van Kooten:

Ik nam plaats in de wachtkamer en daar zat ook een dame van 60 jaar met uitgroei. Ze zei steeds sorry. Bij iedere keer dat ze moest hoesten. ‘Kuch-sorry… Kuch-sorry… Kuch-sorry… Kuch-sorry… Kuch-sorry… Kuch-sorry… Kuch kuch kuch-sorry-sorry-sorry…' Ze zei zelfs sorry voordat ze moest hoesten: ‘Sorry-kuch'
– Marjolein van Kooten

Ik kwam mijn hondje uitkiezen bij het asiel. Polly verwelkomde me en liet me de honden zien. ‘Summer is een heel vrolijk beestje. Jij bent vrolijk hè! Jij bent vrolijk hè! Jij bent vrolijk hè! Jij bent vrolijk hè! Jij bent vrolijk hè! Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Wie is vrolijk? Jij bent vrolijk! Jij bent vrolijk! Jij bent vrolijk! Jij bent vrolijk! Jij bent vrolijk! Jij bent vrolijk!'
– Marjolein van Kooten

Humortechniek 8 – Overdrijven (mét realisme als startpunt!)

Overdrijven is een eenvoudige en effectieve manier voor humor. Het is hierbij belangrijk dat je realistisch begint. Kijk nog eens naar het asiel-voorbeeld van Mirjam van Kooten (vorige paragraaf). Ze begon normaal, maar ze overdreef steeds meer.

De broeken van mijn vader bleven maar hoger en hoger op hem kruipen. Toen hij eenmaal 65 werd, was hij nog maar een broek en een hoofd.
– Jeff Altman

Laten we kijken op welke manieren we kunnen overdrijven. Er zijn twee manieren: een understatement en een overstatement. Bij een understatement overdrijf je in het klein. Laten we dit toepassen op een voorbeeld.

 • Niet grappig: ‘Ik heb al 10 jaar geen seks meer gehad.'
 • Al een stuk grappiger door middel van een gigantische overstatement: ‘Zowel ik als mijn voorouders hebben geen seks gehad sinds de 12e eeuw.'
 • Of je kunt het grappig maken door een gigantische understatement: ‘Ik heb al zo lang geen seks meer gehad. De laatste keer was half 5.'

Bij overstatements denk je: ‘Over the top':

 • Het was zó koud dat de politici hun handen in hun eigen zakken moesten steken.
 • De vogelverschrikker schrok de kraaien zo hard af dat ze zelfs de granen terugbrachten die ze twee jaar geleden hadden gestolen (Fred Allen).
 • Danny Vera kan goed lullen. Als je met hem gaat zitten, houdt hij nooit meer op. Ik durf hem nooit meer wat te vragen. Ze hebben bij de publieke omroep nieuwe talkshow-hosts nodig. Nou, zet hem daar neer en je hebt niet eens gasten nodig – Danny praat de show zelf wel vol (Johan Derksen).

Understatements zijn een uitstekende manier voor zelf-afkeurende humor (waarmee je sympathie wint). Bij understatements denk je: ‘Hoe maak ik dit zo klein mogelijk?'

 • Ik heb mijn standaarden. Ze mogen dan laag zijn, maar ik heb ze.
 • Quizmaster tegen een saaie deelnemer: Nou, ik zou wel seconden-lang met je door kunnen praten!
 • Het plaatsje waarin ik opgroeide was zo klein, toen ik kind was speelden we er Monopoly op (Jean Young).
Hierna lezen:  Goede Eigenschappen: Complete Lijst [Kernkwaliteiten & Deugden]

Humortechniek 9 – Zelf-afkeurende humor

grappig worden

Met zelf-afkeurende humor win je empathie. Een goede manier om dit te doen, is door understatements te gebruiken (zie vorige paragraaf). Een andere manier om dit te doen, is door simpelweg jezelf op de hak te nemen.

‘Je zit gewoon gevangen in het verkeerde lichaam!'
‘Arme hem…'

“Dat is gewoon een afwijking van mij.”

‘Ik weet niet waar jullie wakker werden deze ochtend, maar ik weet wel dat jullie gaan slapen van mijn presentatie… De mensen die niet lachten, waren al aan het slapen.'

“Papaaaaaa”, schreeuwde mijn kind. “Wat is er gebeurd, zoon?” “Ik had een nachtmerrie.” “Oh. Welke nachtmerrie?” “Je hield een 7 minuten durende presentatie. Voor mij alleen”.

“Ik houd mijn presentatie in deze prachtige kerk. Kerken zijn plekken waar wonderen gebeuren. Het wonder van vandaag? Dat jullie nog steeds naar me luisteren.”

“Leuk dat je met me wilt gaan dansen! We gaan nu heel mooie spastische bewegingen maken.”

Humortechniek 10 – Generaliseren

Generaliseren is een heel simpele ingang voor humor. Dat komt vooral omdat het zo lekker makkelijk beelden bij je oproept:

Zie je mensen met een heleboel roze kleren? Generaliseer dat dan: ‘Het schijnt dat ze ook in een roze auto zijn aangekomen.'

Tijdens het TV-programma Voetbal Inside werden grappen gemaakt over hoe de vierde man (grensrechter) de hele avond alleen maar staat op te letten of de bal over de doellijn is geweest. De grap werd vervolgens gegeneraliseerd: ‘De geruchten doen de ronde dat hij nu nog steeds bij die lijn staat.'

Generaliseren is eigenlijk ook een soort van utilisatie (call back humor). Hierover wordt in een van de volgende paragrafen gesproken.

Er wordt een grap gemaakt over dat je neppe liefdadigheidsinstelling hebt. Dit kun je generaliseren door te zeggen: ‘In de neppe vergaderingen die we hebben gaan we het aan iedereen vertellen!'

Humortechniek 11 – Het overduidelijke benoemen

Het is absurd om iets te benoemen wat niet benoemd hoeft te worden. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden:

 • Zit iemand te bibberen en te snotteren van de kou, benoem dan het overduidelijke: ‘Het ziet eruit of je het heel koud hebt.'
 • Als iemand 3 keer hetzelfde vertelt aan iemand, dan wordt er verwacht dat dat niet meer gezegd hoeft te worden. Jij doorbreekt die verwachting door dan juist nog extra vaak dat te gaan vertellen (op een heel serieuze toon). ‘Doe meer A, A en A. Had ik al gezegd dat A? Oh trouwens, A. Oh wacht, wat je ook kunt doen is A. Ik hoorde dat A.'
 • Wordt er tijdens een presentatie continu genoemd dat het allemaal erg toegankelijk is, en valt dat op? Dan kun je het bijna niet laten… “Zijn er nog vragen?” “Ja, is het ook toegankelijk?”
Hierna lezen:  [Howto] 319 Gesprekstechnieken Voor Goede Communicatie [Complete Gids]

Humortechniek 12 – De simpele waarheid

grappig worden tips trucs

De simpele waarheid maakt iets wat logisch is, onlogisch.

‘Ben je Christelijk?'
‘Nee, ik ben Lisa!'

In het Engels wordt dit ook wel de ‘Call me a taxi' of ‘Call me a doctor' formule genoemd:

“Call me a taxi.” “Okay, you're a taxi”
“Call me a doctor.” “Why? Are you sick?” “No, I just graduated from med school.”

Meer voorbeelden:

 • How long was I in the army? Five foot eleven.
 • Zit je hier op school? Dus zit je op het dak?
 • ‘We gaan naar Houten.' ‘Houten? Heb je ook plastic?'
 • ‘Kun je alle hoofdsteden van de 12 provincies opnoemen?' ‘Oké, alle hoofdsteden van de 12 provincies.'
 • ‘Please join me in a cup of coffee.' ‘Only if there's enough room in the cup.'
 • Hoe spel je je naam? Met letters.
 • Iedere 120 seconden geeft een vrouw in Nederland geboorte. Dus wat ik moet doen is naar die vrouw toegaan en haar stoppen.
 • Jongen: ‘Are you free tonight?' Meisje: ‘Have I ever charged you?'
 • Ik schoot een olifant neer in mijn pyjama. Hoe hij in mijn pyjama is gekomen, zou ik nooit weten.
 • Als vier van de vijf mensen aan diarree lijdt, betekent dat dan dat er een persoon is die ervan geniet?
 • Twee agenten kwamen naar mijn deur om me te informeren dat mijn honden kinderen op fietsen aan het achtervolgen waren. Ik vertelde ze dat dat belachelijk is: mijn honden hebben niet eens fietsen.
 • Sla nooit een man met een bril. Sla hem met een knuppel.
 • ‘Ik heb ooit mijn been op 7 plekken gebroken.' ‘Jeetje, ik zou nooit meer naar die plekken gaan'
 • Een onafhankelijke variabele: dat is een variabele die geen anderen nodig heeft om zich goed te voelen over zichzelf.
 • Je kunt niet alles hebben… Waar zou je alles moeten laten?
 • Ik kom uit Oss (Noord-Brabant). Echt waar? Ik kom van normale ouders.
 • ‘Wil je mijn poesje aaien?' ‘Natuurlijk, maar zet eerst de kat aan de kant.'
 • Na een voorstelling: ‘Hoe vond je het?' ‘Met Google Maps.'
 • ‘Ik probeerde ooit eens een boek op zijn kop te lezen.' ‘Dan had je het vast moeilijk om je benen in de lucht te houden.'
 • I once tried reading a book upside down, but I had a hard time keeping my legs up in the air.
 • Iedere nacht sliep ik met een vreemde vrouw. Dezelfde vrouw – ze was gewoon wat vreemd.

Humortechniek 13 – Alliteraties en andere taalspelingen

Het leuke aan taal is: je kunt er op allerlei manieren mee spelen om taal schattig, leuk en grappig te maken. Een manier hiervoor is alliteratie. Ook kun je op allerlei andere manieren met taal spelen:

Brrrrrrrrrooood en brrrruingebakken toast.

Ook kun je compleet tegenovergestelde betekenissen in een zin stoppen:

Het was een hemel voor atheïsten.

Heb thuis ook altijd een rijmwoordenboek liggen en blader er soms eens in.

Laurien, Laurien laat die lach nog eens zien (lekker seksistisch dit).

Humortechniek 14 – Kinderlijke ondeugendheid

Kinderen hebben de grootste lol als ze iemand onschuldig voor de gek houden. Dit blijft goed werken voor volwassenen! Kijk maar naar onderstaand voorbeeld van meneer Heinrich (Rundfunk).

Hierna lezen:  NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander (gebruik deze 7 effectieve tips)

Dat heeft verder niks met mij te maken. Of misschien toch wel…

Humortechniek 15 – Call back humor en utilisatie-humor: gratis lachjes erbij scoren

Call back humor is gewoon gratis humor. Je gebruikt wat al grappig is geweest en je brengt het opnieuw op, eventueel in een nieuwe context. Je zou het ook een soort ‘running joke' kunnen noemen.

Stel dat eerder de grap is gemaakt dat iemands ouders ossen zijn (omdat die persoon zei: ‘Ik kom uit Oss'). Een half uur later kun je dit opnieuw gebruiken: als de ander iets zegt, kun je zeggen: ‘Natuurlijk klopt dat, want je ouders waren ossen.' Ander voorbeeld: als deze persoon zegt: ‘Ik was toen erg wild.' Dan breng je de Oss-grap terug: ‘Ik denk dat ik dat wel zou moeten verwachten aangezien je opgevoed bent door een kudde wilde ossen.'

Gebruik trouwens ook de combinatie-techniek: gebruik twee reeds bestaande onderwerpen die al geweest zijn, en combineer ze om een grappig idee te krijgen.

Ook kun je gewoon de concepten van een enkel onderwerp lenen. Zie onderstaand voorbeeld.

 • De gast van Stephen Colbert zei: ‘Ik ben heel enthousiast over mijn nieuwe film: Deadpool (terwijl hij geknoeid heeft en eierresten over zich heen heeft). Stephen Colbert utiliseerde het woord van de gast: ‘Ik ben heel enthousiast dat ik meer dan 1 pak in mijn kledingkast heb.'
 • 80 euro -> in geen 80 jaar!
 • Is er in een improvisaties-cène sprake geweest van een paarse broodrooster? Dan moet er natuurlijk ook paars brood uit komen.
 • Een andere manier voor call back humor, is het benoemen van het overuidelijke. Zie een paar tips terug.

Wil je meer over deze techniek lezen? Lees dan het artikel over utilisatie.

Humortechniek 16 – Woordgrappen blijven leuk, juist doordat ze slecht zijn

Woordgrappen zijn krachtig wanneer je ze met een laagje zelf-depreciatie brengt. Dus wanneer je er zelf met je mimiek bij lijkt te zeggen dat je weet dat het een slechte grap is. Ook op zichzelf zijn woordgrappen vaak genoeg al leuk.

 • Staat bijvoorbeeld iemand voor een paal, en als je dan de woordgrap ‘Je staat voor paal' kunt bedenken, dan zou het haast zonde zijn om het niet te doen.
 • “Love you too!” “Love you three!”

Humortechniek 17 – Sarcasme

Sarcasme is een heel leuke vorm van humor:

 • ‘Natuurlijk lieverd. Ik zou je nooit tegenspreken Iris. Iris is zo'n schat hè!' En dan wel tegenspreken.
 • O echt, houden vrouwen van shoppen?… Schoenen, vrouwen houden van schoenen?

Humortechniek 18 – Twee verschillende statussen en autoriteiten gebruiken voor humor

humor aanleren

Grappen over politici en mensen met autoriteit doen het goed omdat we het liefst lachen om de mensen waarvan we bang zijn. Dit is erg belangrijk om te gebruiken voor als je een theater-hobby hebt en het daarvoor in wil zetten (en het is zeker ook toepasbaar op het echte leven).

Hierna lezen:  Provocatief coachen: 76 voorbeelden & technieken [Artikel met tips]

Speel je een scène, dan is de scène direct interessanter én grappiger als een van de twee een status heeft die iets boven of onder de andere persoon is. Dit staat toegelicht in het artikel over improvisatietheater.

Humortechniek 19 – De gemeenschappelijke ‘vijand' (met een hogere status)

Het is al grappig als je met een groep mensen bent – bijvoorbeeld Amsterdammers – die grappen maken over een andere groep mensen – bijvoorbeeld Friezen.

I worked some gigs in the Deep South … Alabama. You talk about Darwin's waiting room. There are guys in Alabama who are their own father.
— Dennis Miller

Het wordt nog grappiger als je met een groep mensen bent en je maakt grappen over een gemeenschappelijke ‘vijand' met een hogere status. Hier maken verborgen camera-programma's dankbaar gebruik van: de leukste scènes in dit soort programma's zijn wanneer het slachtoffer zijn waardigheid (hoge status) probeert vast te houden. Als het slachtoffer de grap doorheeft en sportief meespeelt, voel je als kijker een lichte teleurstelling: de spanning en grappigheid is eraf.

Humortechniek 20 – Iemand die niet over informatie beschikt

Iemand moet iets niet weten! Een beroemde verborgen camera-grap is de grap met de pratende postbus. Een man doet een brief op de post en de postbus begint opeens met hem te praten. Dit was vooral grappig doordat de man zijn vriend riep om te komen luisteren naar het ongelooflijke gesprek.

Nu zijn vriend ook meekijkt, begint hij weer met de postbus te praten maar dit keer zegt de postbus geen woord meer. Terwijl de man steeds harder tegen de postbus begint te schreeuwen, zoomt de camera in op de vriend die de mentale gezondheid van zijn vriend in twijfel aan het trekken is.

Humortechniek 21 – Impersonaties zijn erg simpel

gevoel voor humor trainen

Stap je in een personage, verander dan je mimiek, stem, lichaamstaal, tempo, etc. Wil je iemand impersoneren, gebruik dan ook de veelgebruikte woorden van de persoon die je impersoneert.

 • Zet gewoon een andere/grappige stem op als je iemand citeert.
 • Toen Marianne Zwagerman door heel Nederland bekend werd vanwege haar betoog over dat je niet meer ‘hoog opgeleid' mag zeggen, was het heel eenvoudig om haar te impersoneren. Het was gewoon een kwestie van haar tekst letterlijk nazeggen: ‘Ho! Hier ga ik je corrigeren. Dat mag je NOOIT meer zeggen!'
 • Impersoneer je een bekende kermis- en pretparken-recensent, dan kun je zijn woorden gebruiken: ‘Lekker hoor…  Mooi Vekoma-baantje… Dat was hem al weer.'
 • Als ik Rihanna was zou ik de hele dag naar de lucht naar diamanten zoeken.

Bovenstaande voorbeelden laten zien hoe simpel deze techniek is: het is simpelweg een kwestie van de bekende woorden die de betreffende persoon had gebruikt, gewoon nazeggen.

Hierna lezen:  Krachtige Motivatie-Muziek Top 10 [Liedjes Met Betekenis]

Humortechniek 22 – Probeer niet grappig te zijn, vertel gewoon een verhaal

Er zijn twee dingen die je moet weten als je grappig wil zijn, bijvoorbeeld in een voorstelling die je geeft:

 1. Het is belangrijker om een verhaal te vertellen dan om grappig te zijn.
 2. Zodra je een verhaal vertelt zonder grappig te willen zijn, zal het paradoxaal genoeg veel makkelijker worden om grappig te zijn.

Humortechniek 23 – Heb een redder voor als je grap flopt

Dit is een zin die je gebruikt om je te redden als een grap mislukt.

 • ‘Ik wist wel dat die grap niet zou werken.'
 • ‘Dat is de laatste keer dat ik een grap koop van {de eigenaar van de comedyclub}.
 • ‘Ja… vertel niemand dat ik dat heb gezegd.'

Humortechniek 24 – Fouten van anderen uitvergroten (uiteraard met warmte en op gedragsniveau)

Belangrijke opmerking: we lachen om het gedrag van anderen. Nooit op identiteitsnivau. We lachen enkel om dingen die niet belangrijk zijn voor de ander, of dingen die niet permanent zijn.

In the 9/11 commission report, they say it was Iran—not Iraq— that was helping Al-Qaeda. So apparently we invaded the wrong country because of a typo.
— David Letterman

Humortechniek 25 – Gebruik de ‘pregnant pause' om emoties (humor & spanning) op te wekken

humor leren tips

Nét voor de punchline pauzeer je. Dit bouwt spanning die wordt weggehaald door het verrassende einde. Dit heet een ‘pregnant pause' omdat het belooft te ‘deliveren.'

Dit kan gebruikt worden in ieder soort grap. Zelfs in onderstaande klassieker van Henry Youngman.

Neem mijn vrouw mee – Alsjeblieft!
– Henry Youngman

Dit is alleen maar grappig door de kleine pauze bij het streepje. Die pauze is essentieel voor het lezen van deze grap. Laat er bovendien ruimte zijn zodat anderen de grap kunnen snappen.

Humortechniek 26 – Stel een vraag!

Wat veel komieken ook direct een lach oplevert, is om aan het publiek een vraag te stellen: ‘Wie van jullie heeft ooit…?'

Humortechniek 27 – De overduidelijke leugen (vorm van onverwachtheid-humor)

De overduidelijke leugen is een speelse en grappige manier die bijvoorbeeld als versiertruc gebruikt kan worden.

 • Ik keek niet naar haar omdat ze een kort rokje aan had. Helemaal niet hoor.
 • Oh… Hier zijn de wallen dus… Aha… Nooit geweten dat het hier was…

Humortechniek 28 – Het ‘(net) als'-metafoor

Leg de eigenschappen van de ene categorie op de andere:

 • Deze auto is mooi, grijs en hier en daar gerimpeld… net als ik.
 • Als toasters door Harley-Davidson gemaakt waren, zouden alleen coole mensen ze kopen.

Humortechniek 29 – De waarheid is grappig

Kijk naar de absurditeiten van het leven. Dit is waar veel cabaretiers ons op wijzen. Een goed voorbeeld hiervan is Louis CK.

Hierna lezen:  NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander (gebruik deze 7 effectieve tips)

Humortechniek 30 – Haal iets uit de context

Je haalt iets uit zijn context waardoor het een andere betekenis krijgt. Conan O'brien staat hier bekend om.

 • Hij staat bijvoorbeeld in een poppenmuseum met allemaal meisjesproppen met hun rug naar hem toe: ‘Dit symboliseert/vat mijn middelbare schoolperiode samen.'
 • ‘Nee nee blijf af!!' ‘Dit doet me denken aan mijn eerste keer seks.'
 • We hebben je X-Ray. Het is slecht nieuws. Er zit een eng skelet van een levende man in je!

In onderstaande video zie je hoe deze techniek gedemonstreerd wordt. Ook zie je wat andere technieken van dit artikel erin terug.

Humortechniek 31 – Wat als… Geef iets een nieuwe context

“Would you like to play around?”
“Are you asking that as a lover or as a golfer?” she replied.

Als je jezelf ‘wat als'-vragen stelt, kunnen grappige ideeën ontstaan.

 •  Wat als je daadwerkelijk McNuggets op een kip zag?
 • Wat als alfabetsoep op consistente wijze obscene woorden zou spellen?
 • Wat als de toren van Pisa een klok had?

Dit kan tot uitstekende overdrijvingen leiden.

Als broden toasters zouden maken, dan zouden ze draagbare zonnebank-salons heten.

Neem bijvoorbeeld de mogelijke manieren waarop je een ronde kussens van een barkruk kunt gebruiken. Wat zouden ze nog meer kunnen zijn naast kussens? Gebruik vijf minuten lang je verbeeldingskracht en genoeg overdrijving.

Zo kom je bijvoorbeeld bij:

 • Slippers voor olifanten
 • Veel te grote mutsen
 • Ooglappen voor een reus
 • Frisbees voor mensen met mogelijkheden (gehandicapten). 

Humortechniek 32 – Maak associaties en maak daar een grap van

School = moeten, moeten = dwang, dwang =arbeid, kinderarbeid is verboden dus hoef je niet naar school.

Tompoesjes: weet je waar die naam vandaan komt?
Dat is een verhaal uit de 18e eeuw. Er was een zekere Tom, en hij had een bijzondere hobby.

Maak eerst subgroepen. Is het onderwerp golfen, dan kun je bijvoorbeeld de volgende subgroepen maken:

 1. Golfspullen
 2. Golfbaan
 3. Golfspel
 4. Golfspelers

Nu maak je gewoon associaties zonder jezelf te censureren:

Golfspullen:
Geruite sokken
Karrtje
Vlag
Hoeden
Tas
Caddy
Brillen
Hoofdbescherming
Potlood
Pet
Clubs
Handschoenen
Lucky bakk
Scorekaart
Schoenen
Handdoeken

En dan kun je zelfs een nieuwe subgroep maken van ‘clubs'.

Clubs:
Putter
Houten clubs
Ijzeren clubs

En dan ga je verder met de andere subcategorie:

Golfbaan:
Clubhuis
Meer
Gras
Zandbak
Etc.

Humortechniek 33 – Kwetsbaarheid geeft je meer diepte (hierdoor word je geen clown)

grappig worden

Ga niet voor het perfecte plaatje maar wees eerlijk. Dit creëert humor en een gevoel van connectie. Als je alleen maar grappig bent, ben je alleen maar een clown, maar als je ook je eerlijke emoties laat zien, voeg je meer diepte aan jezelf toe.

Hierna lezen:  Afwijzing Date / Liefde: Hoe Reageren & Ermee Omgaan? [14 Tips]

Humortechniek 34 – Laat anderen zich goed voelen: maak grappen over wat ze bereikt hebben

Er mogen geen verliezers zijn. Maak dus gerust grappen over wat iemand allemaal heeft bereikt. Maak nooit grappen over iets negatiefs aan iemand wat verbonden is aan zijn/haar identiteit, overtuigingen of iets wat permanent is.

Bonustip – Leer van de besten

Kijk eens bij de compilaties van De Slimste Mens. Daarin komen al deze humor-technieken voorbij. Het is ook geen slecht idee om van iemand te leren die talloze humoristische praatprogramma's op de Nederlandse TV heeft gezet. In het boek ‘Spoedcursus Humor' geeft Rob Urgert al zijn geheimen prijs om mensen aan het lachen te maken. Neem eens een kijkje!

Belangrijke tip – Lees ook het artikel over zelfvertrouwen

Zonder zelfvertrouwen komt geen enkele grap over. Zelfvertrouwen heb je nodig omdat je in het bijbehorende artikel over zelfvertrouwen-tips bijvoorbeeld leert om dingen niet half te doen, maar juist vol overtuiging. Dat is namelijk ook erg belangrijk bij het brengen van een grap.

Dit waren alle humor-technieken

Heel veel succes met de humor-tips om een gevoel voor humor te ontwikkelen. Ik weet zeker dat het je gaat lukken om humor aan te leren en om grappig te zijn. Laat ook een reactie op dit artikel achter!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: