Hoe kun je attent en voorkomend zijn? We willen allemaal aandachtige, attente mensen om ons heen. Attente mensen maken het leven leuker, aangenamer en socialer. Er zijn een aantal heel eenvoudige manieren om een meer attente medemens of partner te zijn…

Tip 1 – Voorkomend zijn? Stuur kaartjes en bel mensen op

Verjaardagen, bruiloften en andere belangrijke gelegenheden… Als er weer eentje aan zit te komen, maak dan een kaartje voor de andere persoon en/of bel de ander op. Het is handig als je al deze dingen nauwkeurig bijhoudt in een speciale agenda.

Uiteraard kun je je vrienden ook spontaan bellen. Of mensen die dat goed kunnen gebruiken.

Tip 2 – Je kijkt goed naar de voorkeuren en behoeften van de ander

attent zijn tips

Ontdek wat de voorkeuren en behoeften zijn van de andere persoon. Doe vervolgens de dingen die de ander op zijn/haar gemak stellen en die de ander blij maken.

Als je een hekel hebt aan sport, hoef je niet ineens een sportfan te worden, maar misschien vind je het leuk om samen met je partner naar een wedstrijd te gaan of om iets sportiefs te ondernemen.

Hierna lezen:  13 Beste Reflectiemethoden [Reflectievragen & Werkvormen]

Als er een TV-programma is die de ander leuk vindt, kijk er dan ook eens naar zodat je erover kunt meepraten. Leer wat de ander leuk en/of belangrijk vindt.

Tip 3 – Houd rekening met de gevoelens van de ander

Vertel je bepaalde dingen wel of niet omdat je rekening houdt met de gevoelens van de ander, dan ben je attent. Als je weet dat je beste vriend het net uit heeft gemaakt met zijn vriendin, ga je niet vertellen over hoe leuk jij het die dag had met jouw partner.

Tip 4 – Vraag naar de gevoelens van de ander

Stel deze vragen eens:

  • Waar denk je nu aan?
  • Hoe gaat het met je nu?

Deze vragen zijn zo mooi omdat je attent bent: je vraagt je af hoe het met de innerlijke belevingswereld van de ander is.

Merk bovendien alvast emoties op en stel vervolgens bovenstaande vragen. Moedig de ander aan om te vertellen.

Tip 5 – Wees alert op attentheid-kansen en leid hardop en sturend (‘Dames eerst!’)

voorkomend zijn

In bijna iedere situatie met mensen zijn er wel kansen om attent te zijn. Leid daar duidelijk, luid en sturend in.

  • Zie je iemand met heel veel tassen sjouwen, vraag dan luid en duidelijk of je die persoon kunt helpen.
  • Kom je in een situatie waarin een vrouw iets mag gaan doen (en ben je zelf een man), zorg er dan luid en duidelijk voor dat de dames eerst gaan.
  • Zie je iemand op een andere manier ergens mee worstelen, bied dan duidelijk je hulp aan.

Tip 6 – Neem beslissingen op een overdachte en bezonnen manier

Attente mensen doen niet zomaar iets – ze zijn weloverwogen. Ze beoordelen de situatie eerst en maken dan een overdachte beslissing om over te gaan tot een attente daad. Dit is de deugd van bedachtzaamheid.

Stel dat je je moeder helpt met boodschappen doen en uiteindelijk bij het koken. Zij zet de verse tomaten op het aanrecht. Als je nadenkt, alert bent en bedachtzaam en weloverwogen bent, krijg je de impuls om de koelkastdeur open te trekken en de oudere tomaten – die eerst op moeten – op het aanrecht te zetten. Vervolgens was en snijd je de tomaten uiteraard ook zonder dat je moeder daar iets over zegt.

Tip 7 – Verbreek de verbinding… met het internet

attent en voorkomend

Als het internet niet nodig is, maak dan geen verbinding met de WiFi – zo eenvoudig is het! Concentreer je lekker op het gesprek met de andere persoon, de taak die je moet uitvoeren of de les die je krijgt. Opeens ben je veel meer attent op alle dingen die om je heen gebeuren.

Hierna lezen:  Hoe onthoud je iemands naam? Zo vergeet je nooit meer namen!

Tip 8 – Wees een spons: luister aandachtig

Als je een gesprek voert, geniet dan van alles wat de andere persoon zegt. Merk op hoe goed en attent je eigenlijk luistert. Klik hier voor de beste tips om je luistervaardigheden te verbeteren.

Tip 9 – Voorkomend zijn? Maak oogcontact

Wie attent is, maakt oogcontact. Het is meer dan enkel beleefdheid. Zo kun je namelijk heel precies opmerken wat de andere persoon nodig heeft. Dit maakt het makkelijk om een attente handeling te verrichten om hierop in te spelen.

Het oorspronkelijke werk? Bekijk de kaarten van het deugdenproject

Het deugdenproject is het originele initiatief om zoveel mogelijk deugden te verspreiden in de wereld. Bekijk hier hun deugdenkaarten:

Op jouw geluk!

Bekijk deze bonuspagina

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Soms beveel ik goede concurrenten van me aan. Marco Honkoop is zo’n goede trainer om NLP te leren toepassen.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...