Er zijn veel betaalde online meditatiecursussen te vinden op het internet – en al even zoveel meditatie apps. Er wordt hiervoor ook flink geadverteerd. Maar wie wat verder zoekt vindt deze ook gewoon gratis online. Voor vrijwel alle soorten beoefeningen is genoeg te vinden – van online geleide meditaties tot aan hele cursussen en zelfs online retraites. Lees verder…

Online meditatiecursussen

Zeker in het Engels zijn er vele meditatiecursussen online te vinden. Maar ook gewoon in het Nederlands is het een en ander online beschikbaar.

Zo heeft Gerjan Schoemaker, meditatieleraar en oprichter van Meditatie Instituut Nederland, een aantal meditatiecursussen kosteloos beschikbaar gesteld zodat je ook gewoon thuis kunt leren mediteren. Op deze website staat een complete cursus waarin je de basis kunt leren voor Vipassana Meditatie.

Daarnaast worden er ook andere meditatiemethoden uitgelegd, waaronder Concentratie meditatie, Metta Meditatie, Compassie Meditatie, Gelijkmoedigheid Meditatie, Medevreugde Meditatie en wordt er verwezen naar diverse soorten Actieve meditaties.

Gerjan Schoemaker biedt deze cursussen en meditaties kosteloos aan omdat volgens Gerjan iedereen kennis moet kunnen maken met meditatie, ongeacht de financiële situatie. Daarnaast wordt iedereen die bij Meditatie Instituut Nederland een wil volgen, maar nog niet voldoende basis ervaring heeft, gevraagd om bepaalde video’s alvast te bekijken zodat ze dan eenvoudig kunnen instromen.

De meditatiecursussen zijn ook gewoon te bekijken via Youtube en de geleide meditaties staan ook op bijvoorbeeld Apple Podcasts, Spotify en Soundcloud. Ook zijn de geleide meditaties te beluisteren via de wereldwijd bekende meditatie App InsightTimer.

Hieronder een selectie van de meditatiecursussen en geleide meditaties die Gerjan beschikbaar heeft gesteld:

Online meditatiecursus Vipassana

De online Vipasasana cursus bestaat uit drie video’s. In de eerste video wordt kort uitgelegd wat Vipassana betekent en worden de basisprincipes uitgelegd, waaronder:

  • Wat is de juiste zithouding bij Vipassana meditatie?
  • Hoe kun je een anker of ook wel een vast meditatieobject gebruiken?
  • Hoe ga je in de basis om met afleidingen zoals pijn tijdens het zitten, gedachten, slaperigheid en onrust?
  • Wat is benoemen tijdens de meditatie?

In het tweede deel van deze meditatiecursus wordt er dieper ingagaan hoe je om kunt gaan met afleidingen. Er wordt uitgelegd dat er drie niveaus van bezoekers zijn, namelijk kleine, middelgrote en grote bezoekers. Hoe kun je deze gebruiken als oefenobject terwijl je toch ook vriendelijk en liefdevol voor jezelf blijft?

Hierna lezen:  Jezelf Aarden... Hoe Doe Je Dat? [16 Tips Voor Aarding / Gronding]

In het derde deel van de cursus wordt de RAIN methode uitgelegd. Deze methode is ontwikkeld door de bekende Boeddhistische lerares Tara Brach uit de Theravada traditie. Deze methode is onder meer behulpzaam als je te maken hebt met erg sterke methodes tijdens het mediteren. Het gaat er dan in de basis om deze emoties op te merken, te aanvaarden om ze vervolgens te kunnen onderzoeken en de identificatie ermee los te maken.

Geleide meditaties

De geleide meditaties van Gerjan Schoemaker zijn gewoon beschikbaar via Youtube, Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en InsightTimer en ze staan vooral overzichtelijk en uitgebreid bij elkaar op de website van Meditiatie Instituut Nederland op de pagina geleide meditaties. Hieronder enkele geleide meditaties die veel worden beluisterd:

Geleide meditatie op loslaten

In deze geleide meditatie word je stap voor stap meegenomen om de dingen los te laten. Het is een ontspannende meditatie die je zachter maakt en zorgt dat je meer vanuit vertrouwen en overgave gaat leven, in plaats van angst en weerstand.

Geleide compassie meditatie

Deze meditatie is uit een reeks van Vier. Namelijk de Vier Brahma Vihara’s uit het Boeddhisme; Liefdevolle vriendelijkheid, Compassie, Gelijkmoedigheid en Medevreugde.

Deze geleide compassie meditatie is er op gericht om tot een onvoorwaardelijke en onbegrensde compassie te komen. Voor jezelf en alle andere mensen en levende wezens.

Geleide Latifa meditatie

De Latifa is van oorsprong een gebed uit het Soefisme. Gerjan heeft deze als inspiratie gebruikt voor deze geleide meditatie. In deze meditatie gaan we zes punten van ons lichaam bij langs, enigszins vergelijkbaar met de meer Chakra punten uit de yoga of het Tibetaans Boeddhisme.

Meer geleide meditaties

Natuurlijk zijn er online nog veel meer geleide meditaties te vinden. Hieronder nog enkele pareltjes die wij voor je hebben geselecteerd:

Geleide meditatie door Mooji

Mooji is een bekende leraar binnen de Advaite Vedanta leer (non-dualiteit). Hij heeft een hele prettige stem om naar te luisteren. Er staat veel online van Mooji, vooral op Youtube en iTunes. Zijn Satsangs zijn ook een aanrader om eens te beluisteren of te bekijken. Mooji is niet alleen een hele wijze leraar, hij is ook erg humoristisch waardoor het een genot is om naar hem te luisteren.

Geleide meditatie door Jack Kornfield

Jack Kornfield is één van de bekenste Vipassana leraren uit Amerika. Hij is de oprichter van Insight Meditation Society en Spirit Rock Center. Zijn geleide meditaties die online staan zijn vaak opnames vanuit de lessen of retraites die hij geeft waardoor de audio kwaliteit soms iets minder is, maar nog steeds prettig om naar te luisteren.

Hierna lezen:  Mindfulness Oefeningen: 87 Eenvoudige Mindfulness-Technieken

Geleide Meditatie op de Wet van Aantrekkingskracht

‘The Law of Attraction’ is momenteel erg populair. Datgene manifesteren wat je graag wil door je daarop af te stemmen. Laat het vervolgens over aan het universum. Dit principe is erg bekend geworden door Abraham Hix.

Online retraites

Het is zelfs mogelijk om online retraites te volgen. Zo kun je gewoon thuis in retraite gaan, het vraagt enkel een goede voorbereiding en dus een eventuele online begeleiding. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande online retraite van Ram Dass (een Amerikaanse meditatieleraar, onlangs overleden).

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: