Wat is de betekenis van de chakra's, wat zijn hun symbolen / kleuren en hoe kun je ze sterker maken, balanceren en openen? Lees verder voor alle informatie en oefeningen die je direct kunt toepassen…

Wat zijn de chakra's en hun symbolen?

Het woord Chakra komt uit het Sanskriet en betekent vrij vertaald: ‘wiel'. Op afbeeldingen zie je ze wel eens als ‘gekleurde rondjes‘. Chakra's worden namelijk vaak beschreven als ‘whirling wheels of energy‘. Ook zou je ze ‘orbs' kunnen noemen.

Je kunt ze als ‘communicatie-satellieten‘ zien omdat ze in drie richtingen informatie communiceren:

 • Van mens naar mens.
 • Van je onderbewuste naar je bewuste.
 • Van je bewuste naar het zielenrijk. Dat kan zijn: naar je eigen ziel, andere zielen of de Goddelijke ziel / Goddelijk bewustzijn.

Chakra's bevinden zich in je aura-veld. Dat is het energieveld dat in en om jouw lichaam heen is. Dit energieveld communiceert informatie over of naar een persoon. Dit veld kan bijvoorbeeld licht, zwaar, vrolijk, gespannen, open of gesloten aanvoelen. Je kunt aan iemands aura aanvoelen wat de mate van bewustzijn van een persoon is.

Laten we hieronder gaan kijken wat de symbolen van de individuele chakra's zijn, wat hun werking is en of ze gevaarlijk kunnen zijn…

Hoeveel chakra's zijn er en waar staan ze voor?

chakra betekenis

Er zijn zeven chakra's. Terwijl je zo meteen de uitleg bij iedere chakra leest, zal je ook een soort opbouw ontdekken. Iedere chakra is namelijk een opstapje naar de volgende.

 • De eerste drie chakra's zijn georiënteerd naar jezelf.
 • Vervolgens word je je in de vierde chakra bewust dat je ook onderdeel bent van een groter geheel.
 • En in de laatste drie chakra's realiseer je je wat je bij wilt dragen en kijk je voorbij de illusies van ‘andersheid' waardoor je je kunt realiseren wie je echt bent.
Hierna lezen:  Moeite Met Mediteren? Zo Kun Je Meditatie Volhouden! [7 Tips]

De 1e chakra: de wortel-chakra onderaan je ruggengraat [Rood]

Deze rode chakra vibreert langzaam in een draaiende beweging. Dit is het eerste veld van bewustzijn: een veld van overleving, eten, slapen, veilig zijn… Ik ben. Ik besta. Ik ben hier. Ik leef.

Is deze chakra in balans, dan heb je energie en verlangen om voor jezelf te zorgen.

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

 • Denk aan een vibrante ronddraaiende, rode orb. Denk aan vibrant rode beelden- zoals aardbeien of rode appels.
 • Affirmeer: Ik ben perfect gebalanceerd. Ik mag levend zijn. Ik ben verantwoordelijk om aanwezig te zijn op de aarde en ik ben blij hier te zijn.

De 2e chakra: de ‘sacrale chakra' in het centrum van je buik / maag [Oranje]

Deze vuurachtige oranje chakra bevat de energie van sensualiteit, seksualiteit, voelen, ‘Wat voelt goed voor mij?', ‘Wat vind ik leuk?', ‘Wat geeft me genot en tevredenheid?

We zijn op deze wereld om te spelen en te genieten. Is deze chakra uit balans, dan kan het overslaan in verslaving of het kan in de andere richting overslaan tot desinteresse en leven zonder genot, schoonheid en ‘sparks'. Het voelt dan aan alsof je regenachtige dagen ervaart, met depressie en zonder enthousiasme en verlangen. Dit is geen liefde!

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

 • Visualiseer de felle oranje orb in je buik. Wees daar met je aandacht. Draaiend en draaiend. Wassend met een warm oranje gevoel.
 • Doe dingen die je zintuigen prikkelen: goed eten, mooie kleuren bekijken, een bubbelbad nemen, naar mooie muziek luisteren en een wandeling in de natuur maken.

De 3e chakra: je navel / zonnevlecht / plexus solaris [Geel]

Deze gele chakra bevat wilskracht (‘Ik zal!'), beslissingen en het vermogen om te denken met je verstand.

Is het in balans, dan heb je voor jezelf heel helder: Wat wil ik? Welk pad kies ik? Waar committeer ik mijn energie aan?

Is deze chakra te sterk, dan heb je een bazige, dominerende of pestende aura. Je gaat dan ook anderen hun pad vertellen. Is deze chakra te weinig aanwezig, dan ben je passief, heb je geen veerkracht, loop je overal maar mee en laat je anderen jouw pad bepalen.

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

 • Visualiseer de kleur geel.
 • Affirmeer: Ik ben in balans. Ik ben in controle over mijn pad. Ik maak keuzes die mijn hoogste goed dienen en beschermen.

De 4e chakra: de hart-chakra [Groen]

De hartchakra is de chakra van liefde (‘Ik houd van…'). Hiermee kun je de energie van anderen aanvoelen. Dit is dan ook het eerste centrum voor jouw paranormale activiteiten.

Hierna lezen:  Wat is mediteren? Betekenis en soorten / vormen van meditatie

De vierde chakra is precies het middelpunt waarin je je realiseert: Hoewel ik een individu ben, ben ik ook onderdeel van een groter geheel. Via gevoel en tast kan ik me met anderen verbinden in dat geheel.

Is deze chakra in balans, dan ben je verbonden met de wereld om je heen, voel je harmonie, liefheid, vriendelijkheid, warmte, een hogere gevoeligheid en kun je heel goed energie aanvoelen via je handpalmen. Bijvoorbeeld als je de handen schudt met iemand.

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

 • Stuur en positieve energie naar mensen en ontvang positieve energie van ze.
 • Ticht je aandacht naar het centrum van je hart.
 • Visualiseer dat de groene orb over je heen stroomt, als een veld met vers gras of een diep groen bos.
 • Als je mensen ontmoet, kijk niet naar hun voorkomen, maar kijk naar hun ziel en word daar bewust van.
 • Mediteer vaak.
 • Wees in de natuur.
 • Eet vers.
 • Houd van jezelf en houd van anderen.

De 5e chakra: de keel-chakra [Blauw]

De keelchakra bezit het domein van creatieve expressie, heling en beweging. Het laat je de innerlijke stem van je ziel en gidsen horen

Is het in balans, dan is er vrije wil, uiting (‘Ik spreek'), beweging, dans, heling en creatieve expressie. Dan kun je intunen op wat belangrijk is. Dan heb je paranormale gaven en kun je telepathisch communiceren (dat kan nou eenmaal via de aura). Je gedachten zijn helder. Je weet heel zeker wat je wilt. Ook kun je anderen makkelijk overhalen. Mensen vertrouwen je van nature. Je zal dit gebruiken om de waarheid te vertellen.

Is de keelchakra echter uit balans, dan ben je timide, passief, apathisch, zeg je niet veel, heb je te veel gedachten, weet je niet duidelijk wat je wilt, kun je niet communiceren wat je wilt en ben je niet verbonden met je eigen expressie.

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

 • Visualiseer de blauwe orb. Zie hem draaien en draaien.
 • Open je keel, maak je stem sterker.
 • Zing je meditaties.
 • Houd een dagboek bij: wat is hetgeen ik wil zeggen?
 • Luister naar je innerlijke leiding: Wie ben ik? Wat wil ik? Waar ga ik naartoe?

De 6e chakra: het derde oog / het centrum van je voorhoofd [Indigo-blauw]

De zesde chakra heeft een wat donkerdere kleur blauw dan de vijfde chakra en zit in het centrum van je voorhoofd, bij je pijnappelklier. Het is de chakra van visie (‘Ik zie'), inspiratie, leiding, je interne bioscoop, je fantasie, visualisatie, paranormaal zien en een visie kunnen hebben voor de toekomst.

Hierna lezen:  De Violette Vlam Aanroepen: Meditaties, Healing & Uitleg

Via deze chakra vind je jouw visie en richting en kijk je voorbij uiterlijk en illusies, zodat je de ziel in alles kunt zien.

Is deze chakra te sterk, dan kun je gaan hallucineren en het kan angst met zich meenemen. Is deze chakra te weinig aanwezig, dan heb je moeite met fantaseren en visualiseren.

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

De 7e chakra: de kroon-chakra / kruin-chakra boven je hoofd [Paars / Violet]

Je kunt doen alsof je een onzichtbaar puntmutsje op hebt, en het hoogste puntje daarvan zit je zevende chakra. Dit is het hoogste punt van bewustzijn.  Het is dan ook de plek waar je ziel het lichaam betreedt.

De kroon=chakra neemt je terug naar waar je begon. ‘Ik ben. Een spiritueel wezen. Geleid en geliefd door gidsen en oneindig geliefd door God.' Sommigen zien dit ook als een witte chakra.

Deze chakra geeft je vrede vanuit je ziel en het gevoel van ‘Ik weet'. Via deze chakra weet je jouw missie: de reden dat je op aarde kwam.

Mediteren op deze chakra om hem te balanceren

 • Wees heel stil, Dan ‘hoor' je opeens van je ziel: ‘Herinner je wie je bent. Jij bent een artiest / dokter / je bent hier om je creativiteit te bieden / je bent hier om te schrijven…
 • Mediteer door te focussen op de witte orb boven je hoofd, en zie de orb zich openen, die alle energie van het universum downloadt naar binnen in je, wat je vult met levenskracht.
 • Bied jezelf aan voor dienstbaarheid!

Doe een nulmeting voor jouw chakra's

chakra-nulmeting-doen

Vraag jezelf af: waar sta ik in iedere chakra? Zo weet jij welke chakra's je meer in balans wilt brengen. Voel dus even per chakra wat het doet, hoe sterk het is en hoe het aanvoelt. Hierdoor heb  je vergelijkingsmateriaal voor als je later weer een meting doet.

Wat zijn nog meer manieren om jouw chakra's te openen zodat jouw energie vrij kan stromen?

Cartoons zijn niet voor niets zo geliefd onder een select groepje volwassenen. Ze bevatten soms prachtige thema's. Zo ook in Avatar. Zie onderstaand clipje van deze serie.

Plaats ook dagelijkse herinneringen aan je chakra's in je omgeving

Het kan erg zinvol zijn om jezelf dagelijks aan je chakra's te laten herinneren. Neem bijvoorbeeld een chakra armband of andere chakra-spullen Klik hier en bekijk een leuke winkel voor dit soort artikelen.

Hierna lezen:  Hart-Meditatie-Teksten: 7+ Liefdevolle Hart-Oefeningen

Alle informatie over chakra's, inclusief audiovisuele begeleiding

Wil je je chakra's versterken en in balans brengen, zodat je weer complete rust vindt in je dagelijks leven, dan is deze audiovisuele begeleiding erg aan te raden. Door middel van Yoga Nidra word je aan de hand genomen om met je chakra's te werken in diepe ontspanning.

Ook tijdlijntherapie is een uitstekende methode om chakra's op te ruimen

Een leuke bonus: als je met tijdlijntherapie bezig bent, zijn je chakra's zich ook aan het schoonmaken. Bekijk hier alle stappen van tijdlijntherapie.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: