Heb je weer een slechte nacht achter de rug? Je kent het wel: dertig keer omdraaien, een keer naar het toilet, je partner stoot je aan of je hoort een vervelend geluid op de achtergrond dat jou wakker houdt. Tijd voor de meest krachtige tips om ontspannen te slapen zonder stress en spanning. Lees verder…

Voor veel mensen is voldoende nachtrust een groot probleem, waardoor ze overdag minder goed functioneren. En daarbij, slapen is simpelweg heerlijk, dus waarom zou je niet kiezen voor een ontspannen nacht en slaap inhalen van alle weken waarin dit niet lukte? Daarom geven we je graag tips om ontspannen te slapen.

Tips & technieken om goed, dieper en ontspannen in slaap te vallen

Word je wakker gehouden en kun je slecht of helemaal niet slapen door (onbewuste) stress of piekergedachten tijdens slaap – en zou je dus wat meer ontspannen willen slapen? Laten we beginnen met de tips en ontspanningsoefeningen om beter en meer ontspannen te slapen en beter in slaap te vallen…

1. Voorkom stress met deze 87 + 181 technieken

ontspannen slapen? Geen stress

Stress is een van de belangrijkste aanstichters van een slechte nachtrust. Ga je met een slecht gemoed op bed, dan kom je hier ’s nachts vermoedelijk niet meer van af. Anderzijds is stress een factor waar je niet altijd invloed op hebt. Wat je wel kunt doen, is zelf actief gaan ontspannen.

  • Neem afstand van felle beeldschermen.
  • Kom tot rust op de bank.
  • Kies voor speciale oefeningen en tips tegen stress
  • Onderzoek eventueel waar de stress vandaan komt. Heb je problemen op het werk of in je relatie?
  • Deel je gevoelens, waardoor je in zijn algemeenheid tot rust komt, óók op het moment dat je wilt gaan slapen. No stress, sleep tight.  
  • Ook mindfulness of yoga zijn prima methoden om tot rust te komen. Hier vind je 87 mindfulness-oefeningen.
  • Hier vind je 181 extra anti-stress-tips.

2. Ontspannen slapen? Douchen of in bad  

Ontspannen voor het slapen gaan? Neem een warme douche of ga in bad. Je lichaamstemperatuur stijgt korte tijd, en daalt wanneer je onder de douche wegkomt.

Dit zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen, waardoor je beter in slaap komt. Wellicht douche je liever ’s ochtends, maar voor de nachtrust is douchen vlak voor het slapen gaan beter.

3. Drink je veel koffie? Stoppen of minderen helpt

minder koffie beter slapen

Een hele dag op kantoor of op de werkplek, daar hoort voor velen natuurlijk een kop koffie bij. Of acht koppen koffie…

Hierna lezen:  Leren ontspannen? 24+ tips & beste Ontspanningsoefeningen (bij stress)

Koffie is voor veel mensen een standaard tussendoortje, maar we vergeten wel eens het effect van de cafeïne op ons lichaam. Cafeïne begint circa 15 minuten na het drinken van een kop koffie te werken, met een piek rondom de 60 minuten hierna. Een welkome impuls voor je werkdag of gewoon lekker.

Wist je echter dat cafeïne tot zes uur werkzaam kan blijven? De invloed op je lichaam is groot, en het zorgt vermoedelijk zelfs voor slapeloosheid. Dit geldt overigens niet per se voor iedereen, maar wil je een periode van slapeloosheid doorbreken? Minderen of zelfs helemaal stoppen met koffie kan de oplossing zijn.

4. Houd rekening met daglicht en nachtrust

Mensen zijn gevoelsdieren. Daglicht staat voor wakker zijn, duisternis is het moment om te gaan slapen. De interne klok van ons lichaam heeft behoefte aan voldoende daglicht. Een natuurlijk ritme overdag, zorgt voor meer ritme in de nacht. Stel je lichaam daarom overdag voldoende bloot aan daglicht, waardoor je in de avond slaperig wordt.

Ook in de winterperiode, waarin er vaak een natuurlijk tekort is aan daglicht, zijn er effectieve oplossingen in de verlichting van je woonkamer of werkplek. Oftewel: genoeg daglicht en ritme zorgt voor een betere nachtrust.

5. Een goede temperatuur in de slaapkamer

ontspannen slapen tips oefeningen technieken

Om goed te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt niet wanneer het binnen je slaapkamer 20 graden is, of wanneer je een dik dekbed en overige dekens op je bed hebt liggen. Het is natuurlijk heerlijk in de wintermaanden, maar het kan je nachtrust behoorlijk verpesten.

Een ideale temperatuur om in te slapen is er helaas niet, maar een temperatuur rond de 16 tot 18 graden zou ideaal zijn om in slaap te vallen. Dus: ook in de winter de kachel uit voor het slapen gaan.

6. Voldoende lichaamsbeweging

Ga eens bij jezelf na: heb je voldoende lichaamsbeweging gehad voor het slapen gaan? Dit is dé reden waarom veel mensen tegenwoordig gebruikmaken van een stappenteller. Je ziet het aantal stappen dat je hebt gezet op één dag, en deze moet min of meer gelijk zijn aan 10.000.

Hoe je aan die beweging komt, dat is helemaal aan jou. Je kunt gaan hardlopen, voetballen, tennissen of wielrennen. Maar ook een middagwandeling kan al voldoende zijn om op de benodigde beweging te komen.

We raden je daarbij wel aan om vooral overdag of helemaal aan het begin van de avond te sporten. Sporten vlak voordat je gaat slapen is minder verstandig, want door de adrenaline in je lichaam kom je voorlopig niet in de rustmodus.

Hierna lezen:  Slaapmeditatie Vinden? 8 Beste Meditaties Om In Slaap Te Vallen

7. Breng ritme in je avondbesteding

in de avond ontspannen

Als het even kan, zorg dan voor een vast avondritme. Het is voor de meeste mensen niet erg om ’s avonds iets vermoeider te worden. Door een vast patroon in de avond te brengen, krijgt je lichaam prikkels waaruit blijkt dat je bijna wilt gaan slapen.

We hebben het daarbij niet per definitie over een grote inspanning, ook het poetsen van je tanden of het drinken van een glas water om 22:00 uur kan onder je vaste patroon voor het slapen gaan vallen.

8. Wat te doen bij een nachtdienst?

Werk je in een ploegendienst of heb je een nachtdienst in de zorg? Dat kan je ritme flink onderuit halen. Je biologische klok moet worden omgezet, want je wilt overdag slaap inhalen.

Toch moet je op zoek naar een bepaalde ontspanning, rust en situatie waarin je goed kunt slapen. Denk aan een slaapkamer die volledig verduisterd is. Drink een kop kamillethee en volg een zelfde soort ritueel als je ’s avonds zou doen. Gelukkig gaat op termijn je lichaam wennen aan de nachtdiensten, waardoor je overdag beter slaap kunt inhalen. 

9. Ontspannen slapen? Gebruik deze slaapmeditaties

Er zijn een aantal prachtige (gratis) slaapmeditaties te vinden online. Klik hier voor de slaapmeditaties.

10. Goed slapen zonder stress? Gebruik deze 24 ontspanningsoefeningen

Ben je gespannen als je in slaap wil vallen? Test dan deze 24 ontspanningsoefeningen uit.

11. Doe aan Yoga Nidra

Hier vind je een complete Yoga Nidra-begeleiding met alle oefeningen voor een zachte prijs.

12. Ontspannen Slapen? Tips om in enkele minuten in slaap te vallen

ontspannen slapen hoe

Gebruik deze tips om snel in slaap te vallen. Onder andere de bekende 4-7-8-oefening zit in dat artikel.

13. Vraag dit gratis slaap-boekje aan voor op je nachtkastje

Als je de verzendkosten op je neemt, kun je dit gratis boekje met prachtige slaap-oefeningen thuisgestuurd krijgen.

14. zorg voor een goed slaapmasker

Dit is het beste slaapmasker dat we kennen. Investeer in een gezonde nachtrust.

Op jouw geluk!