Wil je nooit meer te laat komen op school, op je werk of voor andere afspraken? In dit artikel vind je tips om het aan te pakken en voortaan op tijd te komen. Lees verder…

Waarom is het belangrijk om op tijd te komen?

Mensen die gewoonlijk te laat zijn (of zelfs maar één keer te laat zijn, als het er op aankomt) roepen incompetentie, egocentrisme en zelfs een gebrek aan integriteit op zich af. Het is dus belangrijk voor je algemene levenskwaliteit om iemand te zijn die altijd op tijd komt.

Wil je veranderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In onderstaande tips gaan we naar manieren kijken die de psychologie van het te laat komen aanpakken en veranderen.

Tip 1 – Neem Obama als voorbeeld

Jij wil toch ook als Obama zijn? Hij komt overal drie kwartier te vroeg. Heerlijk is dat!

Een idool hebben, doet wonderen. Je doet dan extra je best om dat fantastische idool te worden. Is Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten, een gepaste idool voor jou? Ga er dan voor en streef ernaar om net als hem te worden en overal ruim op tijd te komen.

Verlang ernaar om iemand te zijn die overal heel vroeg aanwezig is, net als Obama.

Tip 2 – Draai je tijdlijn om: verander jouw algemene houding ten opzichte van tijd

Er bestaat een techniek die ervoor zorgt dat je de tijd anders ervaart en daardoor haast vanzelf op tijd komt op afspraken. Gebruik daarvoor het artikel over tijdlijntherapie.

Daarin vind je een techniek waarmee je jouw oriëntatie op tijd kunt veranderen. Met deze techniek draai je je tijdlijn een kwartslag zodat je van ‘in time' naar 'through time' gaat.

Tip 3 – Controleer je e-mail niet vlak voor je vertrek

Die “laatste snelle controle” zal bijna altijd meer tijd in beslag nemen dan je denkt, terwijl je er stiekem wel op hoopt dat je iets vindt die extra tijd in beslag neemt. Het zal er dus bijna altijd toe leiden dat je te laat komt.

Hierna lezen:  Uit Je Comfortzone Komen? 55 Comfortzone-Opdrachten & 9 Tips!

Tip 4 – Plan een tijdsbuffer in voor eventueel oponthoud

niet meer te laat komen tips

Dit is de belangrijkste tip die meestal gegeven wordt aan studenten tijdens de vakken ‘professionele ontwikkeling'. Voeg altijd 25% toe aan je tijdsraming om ergens te komen of een taak uit te voeren. Als je denkt dat het 30 minuten duurt om ergens te komen, geef jezelf dan 40 minuten.

Maar… eigenlijk kun je nog iets beters doen. Zie volgende tip…

Tip 5 – Omarm die Nederlandse ongeschreven regel om 15 minuten eerder te komen

Besluit voor jezelf om onze unieke Nederlandse attitude te belichamen om steeds 15 minuten te vroeg te komen. Wij noemen dit in Nederland niet eens te vroeg, maar wij noemen dat gewoon op tijd.

Maak nooit het plan om precies op tijd te komen.

Tip 6 – Zet je klokken een paar minuten vooruit

Dit doe ik mijn hele leven al: thuis staan mijn klokken minimaal 5 minuten te ver vooruit.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: