Hoe kun je iemand positief motiveren en gedragsverandering bewerkstelligen, gebruikmakend van psychologie? Bijvoorbeeld medewerkers, collega's, medestudenten of je kinderen? Hier leer je verschillende motivatietechnieken en motivatiefactoren. Lees verder…

Motiveren betekenis: Wat is motivatie?

Wat is de betekenis van motivatie?

 • Cambridge Dictionary zegt: the need or reason for doing something. Motivatie drijft je dus tot een bepaald gedrag.
 • Wikipedia zegt: motivatie is het voelen van verlangen of afkeer. Je wilt iets óf je wilt iets vermijden. Dit heeft te maken met het gevoel van plezier en pijn.
 • Een aantal bronnen maakt bovendien onderscheid tussen extrinsieke motivatie: iets gaan doen vanwege een opgelegde consequentie – en intrinsieke motivatie: iets doen omdat je het zelf wilt.

We weten nu dus dat motivatie erg handig kan zijn om gedragsverandering mogelijk te maken. Laten we nu eens kijken op welke manieren we die motivatie kunnen opwekken…

Motivatie vergroten? Laten we naar de tips gaan…

Hieronder vind je bijzondere en krachtige tips om mensen te motiveren. Hoe kun je bijvoorbeeld je medewerkers motiveren en bemoedigen? Of hoe kun je iemand motiveren om te studeren?

Tip 1 – Hoe werkt motivatie het beste? Gebruik pijn en plezier!

vuur voor motivatie

We zagen in de betekenis van motivatie al dat motivatie te maken heeft met twee factoren: het vermijden van pijn en/of het bereiken van plezier. Om die reden zijn we bereid – of genoodzaakt – om bepaald gedrag te vertonen.

Het is dus een simpele rekensom: wil je dus meer motivatie? Dan kun je spelen met de pijn/noodzaak en het plezier/verlangen. Versterk simpelweg deze twee factoren!

 • Wat gebeurt er met je motivatie als de pijn heftiger wordt? Als je huis in brand staat, blijf je dan passief op de bank zitten of ren je zo snel mogelijk naar de brandblusser terwijl je met een andere hand op je telefoon 112 aan het bellen bent?
 • Wat gebeurt er met je motivatie als het plezier heftiger wordt? Zoals dr. Vincent van der Burg zegt: Als je ziet dat jouw lot het winnende lot is voor 10 miljoen euro, blijf je dan passief op de bank zitten of kleed je je direct om voor een vervolgactie?
Hierna lezen:  Wat Is Persoonlijk Leiderschap? [Uitleg, Betekenis & Voorbeelden]

Misschien zijn bovenstaande voorbeelden wel duidelijk, maar hoe kun je dit principe inzetten op je eigen doelen en om anderen te motiveren? Daarvoor is bovenstaand principe in een heel mooie techniek gegoten. Deze zogeheten Dickens-techniek vind je hier.

Ik moet dit wel doen, anders… [doemscenario]

Tip 2 – Motiveer en bemoedig met de ‘Wat als…'-techniek!

Dit is een erg simpele, maar vreselijk krachtige motivatietechniek. Roep zomaar ‘Wat als…' en voeg daarachter jouw gewenste suggestie eraan toe:

 • Wat als je hier de beste in was?
 • Wat als je het wel kon?
 • Wat als dit gesneden koek voor je was?
 • Wat als je hier een expert in was?

Zie maar wat dit opeens met de ander doet. Er komt opeens een boel zelfvertrouwen en verborgen kracht vrij! Hier lees je meer over deze ‘wat als'-techniek.

Tip 3 – Positief gedachten lezen

motiveren met gedachten lezen

Bemoedigen wordt een eitje als je de techniek ‘gedachten lezen' gebruikt. Begin je zin simpelweg met ‘Ik weet dat…' of ‘Jij weet dat…' en voeg er vervolgens jouw gewenste bemoediging of uitkomst aan toe.

 • Ik weet dat je het kunt!
 • Jij weet dat je het kunt!
 • Ik weet dat je het in je hebt!
 • Ik weet dat je dit al vaker hebt laten zien!
 • Jij weet dat het gaat lukken!

Hier vind je meer voorbeelden van gedachten lezen.

Tip 4 – Bemoedig op hogere logische niveaus

Stel je eens voor dat je met je fitness-buddy in de sportschool staat. Hij wil na een half uur al weg, terwijl er echt nog wel een kwartiertje in zou moeten zitten. Dus je zegt:

Gedrag: Kom op! Nog een kwartiertje doorgaan!

‘Doorgaan' is gedrag. Volgens het model van de logische niveaus is dit een laag niveau. Wat zou er dus gebeuren als we een bemoediging maken op een hoger niveau?

Capaciteiten: Je hebt de kwaliteiten om nog een kwartier door te gaan.

Overtuigingen: Je gelooft over jezelf toch wel dat je nog een kwartier door kunt gaan?

Waarden: Vind jij doorzettingsvermogen belangrijk?

Identiteit: Ben jij een doorzetter?

Missie: Wil jij een voorbeeld zijn voor anderen?

De bemoedigingen die op hogere logische niveaus gericht zijn, werken veel krachtiger. Hier lees je meer over dit model van de logische niveaus.

Verhoog je standaarden: wat zijn de standaarden waar je automatisch met je gedrag naartoe gaat? Wat is jouw ‘normaal'? Zeg en schrijf je: “Ik ben een bodybuilder” (identiteitsniveau), dan ga je met het grootste gemak iedere dag naar de sportschool.

Tip 5 – Bemoedig ook op growth mindset, dus lagere niveaus

logische niveaus bemoedigen

Deze tip dient als kleine nuance voor de vorige tip over de logische niveaus. Het is namelijk belangrijk om ook weer niet te veel op de hogere logische niveaus te bemoedigen:

Identiteit: Je bent een genie!

Gedrag: Je vindt altijd inventieve oplossingen en je doet altijd je best!

Zie je hoe de bemoediging op identiteitsniveau statisch/fixed is, terwijl de bemoediging op gedragsniveau dynamisch en op groei gericht is? Dit heeft van alles te maken met de growth mindset. Wanneer iemand hoort dat hij/zij al goed is, kan er een soort ‘luiheid' zijn intrede doen. Houd dus goed de balans in de gaten!

Hierna lezen:  Definitie van coaching: wat is coachen? [Uitleg]

Tip 6 – Motiveer door niks voor te kauwen

Wil je iemand inspireren, motiveren en bemoedigen? Laat de ander dan altijd zelf moeite doen om het antwoord te vinden en om vooruit te gaan. Geef nooit kant-en-klare antwoorden – tenminste, niet voordat de ander eerst goed moeite heeft gedaan om het te ontdekken – met vallen en opstaan.

Laat jouw bemoediging en motivatie zo veel mogelijk rond zelfstandigheid en ontdekking draaien. Dit is de inductieve methode om te motiveren. Hier lees je er alles over.

Tip 7 – Weet je wat goed werk? Er überhaupt al zijn voor die persoon

motioveren er zijn voor de ander

Moet je allerlei 'technieken', ‘motivatie-modellen' en trucs gebruiken om iemand te motiveren en te bemoedigen? Dat kan handig zijn, maar het hoeft helemaal niet per se. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw aanwezigheid te komen brengen. Wees er gewoon voor de ander. Dat is al heel motiverend.

Motivatie is makkelijk met meerdere mensen – en moeilijk als je het alleen moet doen.

Tip 8 – Jezelf motiveren? Hoeft helemaal niet! Ontvang lekker hulp!

Deze tip haakt in op de vorige: ook hoef je niet krampachtig jezelf te motiveren. Het is bewezen dat motivatie veel makkelijker is met meerdere mensen. Vraag dus gerust om hulp. Mensen zoeken altijd verbinding en ze staan dus altijd open voor dit soort samenwerkingen.

Dus…

Zie dit artikel over discipline. Daarin leer je onder andere dat je het echt niet alleen hoeft te doen.

Tip 9 – Goed leren bemoedigen? Richt je op eigenwaarde! Zie ook deze kind-opvoed-tips

eigenwaarde van kind

De beste manier om je kind te bemoedigen? Ontwikkel eigenwaarde in je kind. Laat je kind op alle mogelijke manieren weten dat het kind altijd net zo veel waard blijft – ongeacht de fouten die hij/zij maakt. Hierdoor durft het kind meer fouten te maken – en daardoor hard vooruit te gaan.

Dit kun je ook toepassen op volwassenen: bemoedig ze om fouten te durven maken, terwijl je ze geruststelt dat die fouten niks veranderen aan wie ze zijn.

Hier lees je het hele artikel over kinderen opvoeden en hier lees je meer over eigenwaarde.

Tip 10 – Op formele of informele wijze motiveren en bemoedigen? Kies een NLP-techniek

Iedere NLP-techniek is te gebruiken voor motivatie… tenminste, als je bereid bent om ze eens te testen. Hier vind je een overzicht van alle NLP-technieken. Er zitten formele en informele technieken bij. Voor de formele technieken ga je in een ‘coach-situatie' een speciale visualisatie met iemand doen.

Tip 11 – Het is cheesy, maar gooi er eens een motiverende quote in

Bemoedig anderen gerust met quotes, maar doe het met enige intelligentie door het met een knipoog te brengen. Dan wordt het extra grappig en motiverend. Hier vind je een aantal van die quotes.

Hierna lezen:  Moeite met thuiswerken? Tips voor discipline & effectiviteit

Tip 12 – Medewerkers motiveren en stimuleren? Lees deze artikelen over effectief beïnvloeden en leiderschapstips

Ik heb een heel artikel geschreven over motivatie van je werknemers, dat gebaseerd is op onderzoek. Vragen over: ‘Hoe stuur ik een team aan?' Of: ‘Hoe motiveer je oudere werknemers?' Of: ‘Hoe kun je leidinggeven aan een nieuw team?' Of: ‘Hoe waardeer je medewerkers?' Kortom: hoe houd je je medewerkers gemotiveerd? Lees dit artikel met leiderschapstips en dit artikel over effectief beïnvloeden.

Tip 13 – Lees deze boeken over hoe je kunt motiveren

Hieronder vind je onze meest aangeraden boeken over motiveren.

Op jouw succes!