Hoe kun je iemand positief motiveren en gedragsverandering bewerkstelligen, gebruikmakend van psychologie? Bijvoorbeeld medewerkers, collega's, medestudenten of je kinderen? Hier leer je de 14 beste tips, motivatietechnieken en motivatiefactoren. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Motiveren betekenis: Wat is motivatie?
Wat is de betekenis van motivatie?
- Cambridge Dictionary zegt: the need or reason for doing something. Motivatie drijft je dus tot een bepaald gedrag.
- Wikipedia zegt: motivatie is het voelen van verlangen of afkeer. Je wilt iets óf je wilt iets vermijden. Dit heeft te maken met het gevoel van plezier en pijn.
- Een aantal bronnen maakt bovendien onderscheid tussen extrinsieke motivatie: iets gaan doen vanwege een opgelegde consequentie – en intrinsieke motivatie: iets doen omdat je het zelf wilt.
We weten nu dus dat motivatie erg handig kan zijn om gedragsverandering mogelijk te maken. Laten we nu eens kijken op welke manieren we die motivatie kunnen opwekken…
Motivatie vergroten? Laten we naar de tips gaan…
Hieronder vind je bijzondere en krachtige tips om mensen te motiveren. Hoe kun je bijvoorbeeld je medewerkers motiveren en bemoedigen? Of hoe kun je iemand motiveren om te studeren? Je ontdekt het met deze tips…
Tip 1 – Hoe werkt motivatie het beste? Gebruik pijn en plezier!
We zagen in de betekenis van motivatie al dat motivatie te maken heeft met twee factoren: het vermijden van pijn en/of het bereiken van plezier. Om die reden zijn we bereid – of genoodzaakt – om bepaald gedrag te vertonen.
Hoe blijft een gazelle gemotiveerd als er een leeuw achter hem aan zit?
Het is dus een simpele rekensom: wil je dus meer motivatie? Dan kun je spelen met de pijn/noodzaak en het plezier/verlangen. Versterk simpelweg deze twee factoren!
- Wat gebeurt er met je motivatie als de pijn heftiger wordt? Als je huis in brand staat, blijf je dan passief op de bank zitten of ren je zo snel mogelijk naar de brandblusser terwijl je met een andere hand op je telefoon 112 aan het bellen bent?
- Wat gebeurt er met je motivatie als het plezier heftiger wordt? Zoals dr. Vincent van der Burg zegt: Als je ziet dat jouw lot het winnende lot is voor 10 miljoen euro, blijf je dan passief op de bank zitten of kleed je je direct om voor een vervolgactie?
Misschien zijn bovenstaande voorbeelden wel duidelijk, maar hoe kun je dit principe inzetten op je eigen doelen en om anderen te motiveren? Daarvoor is bovenstaand principe in een heel mooie techniek gegoten. Deze zogeheten Dickens-techniek vind je hier.
Ik moet dit wel doen, anders… [doemscenario]
Tip 2 – Motiveer en bemoedig met de ‘Wat als…'-techniek!
Dit is een erg simpele, maar vreselijk krachtige motivatietechniek. Roep zomaar ‘Wat als…' en voeg daarachter jouw gewenste suggestie eraan toe:
- Wat als je hier de beste in was?
- Wat als je het wel kon?
- Wat als dit gesneden koek voor je was?
- Wat als je hier een expert in was?
Zie maar wat dit opeens met de ander doet. Er komt opeens een boel zelfvertrouwen en verborgen kracht vrij! Hier lees je meer over deze ‘wat als'-techniek.
Tip 3 – Positief gedachten lezen
Bemoedigen wordt een eitje als je de techniek ‘gedachten lezen' gebruikt. Begin je zin simpelweg met ‘Ik weet dat…' of ‘Jij weet dat…' en voeg er vervolgens jouw gewenste bemoediging of uitkomst aan toe.
- Ik weet dat je het kunt!
- Jij weet dat je het kunt!
- Ik weet dat je het in je hebt!
- Ik weet dat je dit al vaker hebt laten zien!
- Jij weet dat het gaat lukken!
Hier vind je meer voorbeelden van gedachten lezen.
Tip 4 – Bemoedig op hogere logische niveaus
Stel je eens voor dat je met je fitness-buddy in de sportschool staat. Hij wil na een half uur al weg, terwijl er echt nog wel een kwartiertje in zou moeten zitten. Dus je zegt:
Gedrag: Kom op! Nog een kwartiertje doorgaan!
‘Doorgaan' is gedrag. Volgens het model van de logische niveaus is dit een laag niveau. Wat zou er dus gebeuren als we een bemoediging maken op een hoger niveau?
Capaciteiten: Je hebt de kwaliteiten om nog een kwartier door te gaan.
Overtuigingen: Je gelooft over jezelf toch wel dat je nog een kwartier door kunt gaan?
Waarden: Vind jij doorzettingsvermogen belangrijk? Wat zou je doen als je vanuit je waarde “vastberadenheid” deze squats zou doen?
Identiteit: Ben jij een doorzetter?
Missie: Wil jij een voorbeeld zijn voor anderen?
De bemoedigingen die op hogere logische niveaus gericht zijn, werken veel krachtiger. Hier lees je meer over dit model van de logische niveaus.
Identiteit is mijn favoriete niveau om mee te motiveren, omdat het een heel hoog niveau is, maar nog niet niet te zweverig. Wat is een heel simpele manier om op identiteitsniveau te motiveren? Maak een verklaring van wie je al bent.
Verhoog je standaarden: wat zijn de standaarden waar je automatisch met je gedrag naartoe gaat? Wat is jouw ‘normaal'?
- Zeg en schrijf je: “Ik ben een bodybuilder” (identiteitsniveau), dan ga je met het grootste gemak iedere dag naar de sportschool.
- Sta je altijd laat op? Zeg dan opnieuw en opnieuw en opnieuw: “Ik ben een ochtendmens.” Niet: “Ik wil al 3 jaar eerder opstaan…”
- In plaats van tegen je partner te zeggen: “Je luistert niet…” kun je beter opnieuw en opnieuw zeggen: “Jij bent de meest aandachtige, attente, luisterende partner!”
- Als je iemand met behulp van identiteit wilt motiveren om gezonder te gaan eten en van de cupcakes af te blijven, kun je zeggen: “Sissy's eten muffins en cupcakes. Echte mannen eten vlees en fruit.”
If you honour your word, your excuses die.
– Gezegde
Ook gebruik ik identiteitsbemoedigingen wel eens in losse kreten:
- “Hans Kazan!” Wanneer mijn trainingsmaatje zware gewichten wil tillen in de sportschool. Suggererende dat hij die gewichten gaat tillen alsof het veertjes zijn.
- “Coureur!” Wanneer mijn neefje op rijexamen gaat.
- “Jij bent de chefkok!” Wanneer iemand zijn eigen saus gaat bedenken.
Tip 5 – Bemoedig ook op growth mindset, dus lagere niveaus
Deze tip dient als kleine nuance voor de vorige tip over de logische niveaus. Het is namelijk belangrijk om ook weer niet te veel op de hogere logische niveaus te bemoedigen:
Identiteit: Je bent een genie!
Gedrag: Je vindt altijd inventieve oplossingen en je doet altijd je best!
Zie je hoe de bemoediging op identiteitsniveau statisch/fixed is, terwijl de bemoediging op gedragsniveau dynamisch en op groei gericht is? Dit heeft van alles te maken met de growth mindset. Wanneer iemand hoort dat hij/zij al goed is, kan er een soort ‘luiheid' zijn intrede doen. Houd dus goed de balans in de gaten!
Tip 6 – Motiveer door niks voor te kauwen
Wil je iemand inspireren, motiveren en bemoedigen? Laat de ander dan altijd zelf moeite doen om het antwoord te vinden en om vooruit te gaan. Geef nooit kant-en-klare antwoorden – tenminste, niet voordat de ander eerst goed moeite heeft gedaan om het te ontdekken – met vallen en opstaan.
Laat jouw bemoediging en motivatie zo veel mogelijk rond zelfstandigheid en ontdekking draaien. Dit is de inductieve methode om te motiveren. Hier lees je er alles over.
Tip 7 – Weet je wat goed werk? Er überhaupt al zijn voor die persoon
Moet je allerlei 'technieken', ‘motivatie-modellen' en trucs gebruiken om iemand te motiveren en te bemoedigen? Dat kan handig zijn, maar het hoeft helemaal niet per se. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw aanwezigheid te komen brengen. Wees er gewoon voor de ander. Dat is al heel motiverend.
Motivatie is makkelijk met meerdere mensen – en moeilijk als je het alleen moet doen.
Tip 8 – Jezelf motiveren? Hoeft helemaal niet! Ontvang lekker hulp!
Deze tip haakt in op de vorige: ook hoef je niet krampachtig jezelf te motiveren. Het is bewezen dat motivatie veel makkelijker is met meerdere mensen. Vraag dus gerust om hulp. Mensen zoeken altijd verbinding en ze staan dus altijd open voor dit soort samenwerkingen.
Dus…
- Heb een accountability-buddy
- Heb een mastermindgroep
- Neem een coach
Zie ook dit artikel over discipline. Daarin leer je onder andere dat je het echt niet alleen hoeft te doen.
Tip 9 – Goed leren bemoedigen? Richt je op eigenwaarde! Zie ook deze kind-opvoed-tips
De beste manier om je kind te bemoedigen? Ontwikkel eigenwaarde in je kind. Laat je kind op alle mogelijke manieren weten dat het kind altijd net zo veel waard blijft – ongeacht de fouten die hij/zij maakt. Hierdoor durft het kind meer fouten te maken – en daardoor hard vooruit te gaan.
Dit kun je ook toepassen op volwassenen: bemoedig ze om fouten te durven maken, terwijl je ze geruststelt dat die fouten niks veranderen aan wie ze zijn.
Hier lees je het hele artikel over kinderen opvoeden en hier lees je meer over eigenwaarde. Bekijk ook de McClelland-Motivatietheorie.
Tip 10 – Op formele of informele wijze motiveren en bemoedigen? Kies een NLP-techniek
Iedere NLP-techniek is te gebruiken voor motivatie… tenminste, als je bereid bent om ze eens te testen. Hier vind je een overzicht van alle NLP-technieken. Er zitten formele en informele technieken bij. Voor de formele technieken ga je in een ‘coach-situatie' een speciale visualisatie met iemand doen.
Tip 11 – Het is cheesy, maar gooi er eens een motiverende quote in
Bemoedig anderen gerust met quotes, maar doe het met enige intelligentie door het met een knipoog te brengen. Dan wordt het extra grappig en motiverend. Hier vind je een aantal van die quotes.
Tip 12 – Medewerkers motiveren en stimuleren? Lees deze artikelen over effectief beïnvloeden en leiderschapstips
Ik heb een heel artikel geschreven over motivatie van je werknemers, dat gebaseerd is op onderzoek. Vragen over: ‘Hoe stuur ik een team aan?' Of: ‘Hoe motiveer je oudere werknemers?' Of: ‘Hoe kun je leidinggeven aan een nieuw team?' Of: ‘Hoe waardeer je medewerkers?' Kortom: hoe houd je je medewerkers gemotiveerd? Lees dit artikel met leiderschapstips en dit artikel over effectief beïnvloeden.
Tip 13 – Voordat je iemand kunt motiveren, moet die persoon jou vertrouwen
- Als een dronken, onbeschofte, drugsverslaafde, vieze, agressieve zwerver tegen jou zegt dat je slechte keuzes maakt in carrière maken… neem je dat dan serieus? Is die zwerver tot je doorgedrongen en neem je zijn advies ter harte als het jouw doel is om carrière te maken?
- Als de tien succesvolste carrière-mensen van Nederland het er allemaal mee eens zijn dat jij slechte keuzes maakt in carrière maken… neem je dat dan serieus? Neem je hun advies ter harte als het jouw doel is om carrière te maken?
Wil je iemand dus motiveren, dan is het belangrijk dat jij vertrouwd wordt door degene die jij wilt motiveren. Wanneer is dat vertrouwen er?
- Door datgene wat de ander wil bereiken, reeds bereikt te hebben. Wil je iemand helpen een betere bokser te worden, dan moet jij minimaal een succesvol bokstoernooi gehad hebben. De eerste tenniscoach die zelf nog nooit getennist heeft, moeten we nog tegenkomen op de Nederlandse sportvelden…
- Heb je datgene nog niet bereikt, dan kan dat ook simpelweg door een sterke empathie-band te hebben met degene die jij wilt motiveren. Dit wordt ook wel rapport genoemd. Heb dus eerst empathie voor degene die je wilt motiveren: Wat zijn z'n huidige frustraties, problemen en uitdagingen? Je kunt niet leiden door enkel to do's te geven. Anders ben je niets meer dan een levend instructieboekje van een kopieerapparaat: “Doe dit, doe dat…” Nee dus, het gaat er juist om dat je een vertrouwensband hebt met die persoon.
Tip 14 – Lees deze boeken over hoe je kunt motiveren
Hieronder vind je onze meest aangeraden boeken over motiveren.
Op jouw succes!
Bekroond boek over motiveren – met praktische toepassing
Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met het motiveren van mensen aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: