Zweverige mensen en zweverige types met een ‘spiritueel ego', interessante mensen zijn het! Hetzelfde geldt voor spiritueel materialisme en de spirituele narcist. Psychologie Magazine had dit onderwerp al uitgelicht en nu duiken wij in hun wereld: eentje van zweverig taalgebruik en spirituele arrogantie…

Inhoud van deze pagina:

Dit artikel is geen verzonnen grap: dit zijn levensechte voorbeelden

Je zou denken dat de uitspraken en voorbeelden van dit artikel een grap zijn. Hoezeer ik ook had gewild dat dit een parodie, karikatuur of satire is vol met spirituele types… het zijn allemaal levensechte voorbeelden en mensen die echt bestaan. Uiteraard zijn geen echte namen gebruikt.

Hoewel er echte voorbeelden in dit artikel staan, is het niet de intentie van dit artikel om kritisch te zijn en al helemaal niet om mensen te ‘beschuldigen' van spiritueel materialisme. Neem dit artikel vooral niet serieus en zie het als een spiegel.

Welke verrijkende zweverige lessen gaan we leren in dit artikel?

Beste seeker, je vraagt je vast af wat we gaan leren in dit artikel. We gaan onder andere leren doorslaan in spiritualiteit, spiritueler voorkomen dan anderen en geloven dat we spiritueler zijn dan anderen, zodat je daarna kunt zeggen: ‘Ik ben spiritueler dan jou.'

We gaan een innerlijke reis maken waarbij we energieën transformeren, vibraties verhogen en aan de slag gaan met het ontdekken en omarmen van je authentieke zelf. Zo komen we tot een diepere, meer authentieke expressie van wie we zijn. Geen idee wat dit mag betekenen, maar het klinkt wel chique.

Voel je dankzij dit artikel een verhoogde frequentie in je energetisch veld? Dat komt door de synergieën, vibes en heftige energieën. Je leert jezelf heel erg kennen, dus lees dit artikel gauw verder. Het is een verrijkende ervaring.

Haal adem. Voel de vibratie. Voel de energie. De kosmische energie. Laten we beginnen!

Tip 1 – ‘Kies voor jezelf': zorg voor niemand en neem wat je nemen kunt

kies voor jezelf spiritueel narcisme

We beginnen dit artikel door je een briljant spiritueel excuus te geven om lekker narcistisch te kunnen zijn. Heb je je ooit afgevraagd wat de volgende uitspraken precies betekenen?

 • “Bij jezelf blijven.”
 • “Kiezen voor jezelf.”
 • “Neem je ruimte in.”
 • “Thuiskomen bij jezelf.”
 • En misschien wel de mooiste: “Landen in je eigen lijf.”

Niemand legt deze spirituele wijsheden ooit eens uit, dus laat ik ze eindelijk eens uitleggen. Ze betekenen: enkel aan je eigen behoeften denken en alle regels van beleefdheid, behulpzaamheid en redelijkheid aan je laars lappen. Immers, als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand meer voor elkaar te zorgen.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

“Mijn moeder kan niet naar de bruiloft komen. Ze was op een yoga-retraite, en ze viel uit een krijgershouding en brak haar heup. Moeten we de mogelijkheid overwegen dat iemand haar heeft geduwd?” “Cam, alsjeblieft. Het waren een stel vredelievende hippies. Natuurlijk heeft iemand haar geduwd.”
– Modern Family (TV-serie)

Laat geen mogelijkheid onbenut om ‘voor jezelf te kiezen'. Dit betekent keihard nee zeggen tegen andere mensen, maar het betekent ook vooral dat je veel gaat nemen. Ga je bijvoorbeeld een workshop geven van tweeënhalf dagen? Huur dan een locatie voor 2 dagen, zonder van plan te zijn voor die laatste halve dag te betalen.

Ik zeg altijd maar zo, het leven is een feestje maar iemand anders moet wel de slingers betalen. Ja toch?

Tip 2 – Vertel over je spirituele activiteiten op Facebook en Instagram

Verspil je tijd niet met het plaatsen van foto's van je familie, vrienden en andere dingen die onbelangrijk zijn. Wie de meeste spirituele activiteiten op social media plaatst, verdient de meeste bewondering.

Echte spiritualiteit is een status-symbool. Houd dat goed in de gaten. Weet je, vroeger deed ik spirituele activiteiten alleen in de afgezonderde privacy van mijn eigen kamer om in contact te komen met mijn innerlijke zelf, wat een zinloze periode van mijn leven was.

Hoe anders is het nu! Tegenwoordig weten mijn vrienden mij meer als een 'teacher' te zien: iemand die boven ze staat. Wanneer ik tegenwoordig iemand tegenkom die hulp nodig heeft, ga ik niet meer voor die persoon zorgen. Ik doe iets veel beters! Ik laat voorkomen alsof ik wat om de ander geef, zodat ik niet meer daadwerkelijk de moeite hoef te doen om iets om de ander te hoeven geven. Dit draagt ongelooflijk bij aan mijn spirituele street credit.

– J.P. Sears, citaten uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

zweverig-spiritueel-narcist

Let ook op de essentiële vaardigheid om door te laten schemeren dat je in #freedom en #abundance leeft als #spiritualentrepreneur. Hierdoor maak je vrouwen in hun mid 50 ook nog eens nieuwsgierig naar je 1-op-1 live coachingcall waarin je waarschijnlijk de 52-jarige Petra Bergsma Cruz uit de Bilt naar je multilevel marketing-mogelijkheid zal uitnodigen.

Hierna lezen:  Religie & Geweld: Waarom veroorzaken religies oorlog? Hoe stoppen we dit?

zweverige-types-voorbeeldje

Tip 3 – Bedenk nieuwe vormen van meditatie die niks met meditatie te maken hebben

Zoals je in bovenstaande tip al zag, is het belangrijk om een normale activiteit, zoals een wandeling en het uitlaten van je hond, te verbinden met meditatieve termen als ‘mindfulness', ‘soul purpose'en ‘lightworker.'

Plaats simpelweg het woordje ‘meditatie' achter ieder ander woord. Nu lees je dit artikel, dus nu doe je aan lees-meditatie. Ik begon met hond-meditatie toen ik mijn hond uitlaatte. Toen deed ik mijn ‘hond's kots van de vloer opruimen-meditatie'. Daarna vond ik innerlijke vrede tijdens de ‘verhitte conflict met mijn partner-meditatie'. Daarna deed ik Facebook-scrolling-meditatie. Daarna deed ik een ‘rijden naar yoga-meditatie'. Maar toen besloot ik toch niet naar de yoga-les te gaan want: ‘ik ben toch nog boos op mijn partner-meditatie.' Thuis ‘at ik een halve bak ijs om mijn ‘woede te verwerken-meditatie.' Tot slot deed ik een ‘slaap-meditatie.'

– J.P. Sears, ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 4 – Volg een spirituele retreat met een prijskaartje van 10.000 euro

Het is je geld 100% waard! Precies 10% van de waarde van een overvloedig geprijsde retraite haal je uit het daadwerkelijk deelnemen. De andere 90% van de waarde krijg je door er naderhand over te vertellen aan andere mensen.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 5 – Mediteer op plekken met maximale zichtbaarheid

spiritueel overal mediteren

Ondertussen hoop ik dat je doorhebt dat je de essentiële vaardigheid van het tentoonstellen van je spiritualiteit doorhebt. Je voortuin of een drukke straat is een uitstekende plek om je spirituele superioriteit te laten zien!

J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 6 – Beëindig al je e-mails en berichten met ‘in liefde en licht'

Sluit je e-mails nooit simpelweg af met:

Groetjes,
Priscilla of Natascha het medium

Nee, maak er iets spiritueel superieurs van…

Als je e-mailhandtekening mensen vertelt hoe geweldig en spiritueel je bent, hoef je niet meer de moeite te nemen om daadwerkelijk geweldig spiritueel te zijn.

Test het eens uit om abstracte spirituele termen te gebruiken die geen bruikbare informatie verschaffen, in plaats van met mensen te communiceren alsof ze intelligent zijn. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat andere mensen eraan herinnerd zullen worden hoe spiritueel superieur je bent.

– J.P. Sears, citaten uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 7 – Spiritualiteit alleen in je privéleven houden? Doe niet belachelijk: betrek het in je werk!

holistisch werken spiritueel zweverig

Je bent lekker spiritueel. Mooi! Dus waarom niet meteen dit in je werkleven gaan betrekken? Wat dacht je van holistisch ondernemen? Of holistische coaching of seminars aanbieden voor het bedrijfsleven? Dit is ideaal want niemand weet eigenlijk precies wat het is. Iedereen zegt wat anders.

 • Iemand kan denken dat holistisch betekent dat je ‘verbonden staat met alles‘.
 • De ander kan denken dat het gaat om ‘praktisch en vanuit je hart ondernemen
 • En een derde persoon kan denken dat het iets is met ‘het kanaliseren van energiestromen binnen een organisatie‘.
 • En jij kunt ze natuurlijk bijbrengen dat het eigenlijk betekent dat je onderneming ‘betekenisvolle groei‘ kan bereiken ‘door een weg vrij te banen via een holistische aanvliegroute met vijf overzichtelijke fases”.
Hierna lezen:  Piramidespel, Ponzi-Fraude & MLM [Uitleg & Kenmerken]

Goed toch? Dat het daadwerkelijk werken er dan bij inschiet, dat maakt niet zo uit.

Tip 8 – Leer je Facebook-bio goed in te richten… Dit leer je het beste van de multilevel marketer!

Ah… de multilevel marketer! Het meest makkelijk om te herkennen uit het spirituele spectrum.

Het zijn niet de veel te rijke vrouwen uit 't Gooi, mid 50 met opgeschoren zilver of roodgeverfd haar, bloemetjesjassen en kort pittig kapsel die denken ‘dit wordt echt mijn jaar' die naar spirituele bla bla-events gaan en middels Inca-symbolen de innerlijke rust willen vinden, en die soms zelfs paars haar hebben want dit is toch echt hun jaar.

Nee, het zijn de vrouwen met de perfecte balans tussen genoeg spaargeld en naïviteit om flink uitgebuit te worden, mid 50 met opgeschoren zilver of roodgeverfd haar, bloemetjesjassen en kort pittig kapsel die denken ‘dit wordt echt mijn jaar' die naar spirituele bla bla-events gaan en middels Inca-symbolen de innerlijke rust willen vinden, en die soms zelfs paars haar hebben want dit is toch echt hun jaar.

Wat moet je precies van ze leren? Hoe je je Facebook-bio maakt natuurlijk! Met een goede portie mindset-mumbo-jumbo erin, dat is essentieel voor maximale Happinez-trots!

facebook status spirituele trots

Laten we naar nog een voorbeeld kijken voor een uitstekend vormgegeven Facebook-biografie. Subtiliteit is de sleutel hierbij. Je moet jezelf allerlei titels geven, zoals Trainer, Coach, Inspirator, Speaker, Trainer, Consultant en Freedom Lifestyle, maar niet laten blijken dat je een multilevel marketer bent (als je dat bent, en ik raad aan dat je het wel bent omdat je dan in een ultra spirituele vriendengroep terechtkomt en ook nog eens gratiesj geld verdient, wat heel handig is).

zweverige beschrijvingen

Bovendien breng je jezelf met zo'n bio in het essentiële ritme van niet-focussen omdat je zoveel prestigieuze dingen doet dat het allemaal niet eens in een week past.

 • De ene dag ben je ‘iets met digital business' aan het doen aan een backup-plan aan het werken voor je piramidespel.
 • De andere dag ben je 6 minuten durende praatvideo's vol wijsheid aan het maken terwijl je een beetje heen en weer loopt laat je doorschemeren hoe iemand in een piramidespel alweer een snoepreisje-sabbatical kan maken, de hele dag door naar het zwembad kan gaan en niet hoeft te werken.
 • Een andere dag ben je bloggies aan het tikken aan het bedenken wat voor nieuwsbrief je aan je 114 nieuwsbrief-abonnees zal gaan sturen.
 • De volgende dag ben je aan het spreken een MLM-pitch aan het houden.
 • En een andere dag ben je een training aan het geven voor een groep mensen een MLM-pitch aan het houden.
Hierna lezen:  Bestaat De Absolute Waarheid? ('De Kaart Is Niet Het Gebied') [Filosofie]

En die laatste twee? Die mag je niet vergeten. LOA (Law of Attraction) zal voor iedereen verklaren hoe je het in je hebt om niet te focussen en gewoon al die verschillende dingen te doen. Freedom Lifestyle is vervolgens het logisch vervolg van het doen van zóveel verschillende dingen.

Want nogmaals: focussen? Één ding doen? Laat me niet lachen. Dat is voor onsuccesvolle mensen. Je moet jezelf zoveel mogelijk titels geven. Dat is extra goed voor je spirituele street credit.

Hallo iedereen,

Ik ben Monique Fernández-Garcia, ik ben een life coach, inspirational speaker, trainer, consultant, author en werk ook als network marketeer.

Ik help vrouwen hun eigenheid en zelfbewustzijn te ontdekken.

Alsook bied ik verschillende opportuniteiten aan om een inkomen te verwerven op passieve wijze.

Ik help mensen bij hun zoektocht naar hun mogelijkheden in het leven… Dit zowel op mentaal, fysiek, emotioneel en financieel vlak!

Geïnteresseerd?

Contacteer mij dan voor meer info en dan gaan we samen shinen, ja toch!

Tip 9 – Gebruik het woordje ‘manifesteren'

Oh ja, gebruik ook op allerlei mogelijke manieren het woord ‘manifesteren'. Dit is een nog krachtiger vermogen dan het vermogen om het woord ‘zen' bij alles toe te passen.

J.P. Sears, citaten uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Dit is ook iets wat we van Marja uit de vorige tips kunnen leren. ‘Nee, ik ga geen geld verdienen, ik ga het manifesteren.' Vaak zal dat manifesteren overigens niet gebeuren door ervoor te gaan werken. Juist, bedelen lijkt er meer op. Je begint het al te leren!

Om me te ondersteunen in mijn reis, deel dit bericht en doneer naar:

www.paypal.me /eenheidsliefde

Het zou geweldig zijn als ik op de een of andere manier 1111 euro kan manifesteren voor dinsdag en mijn belastingschuld met gemak en flow kan betalen.

Als ik deze maand ten minste 10k kan manifesteren, kunnen al mijn schulden en rekeningen betaald worden. 40k extra manifesten, zou mijn studieschulden aflossen. Nog eens 50k manifesteren is de start van mijn nieuwe reis.

Doneer als je gemotiveerd bent.

In de tussentijd ga ik ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck' herlezen.

Nogmaals. Dit is geen grap.

Tip 10 – Deel meditatieve quotes op social media

social media zweverig

Sociale status is een andere term voor spirituele status. Plaats dus zoveel mogelijk spirituele quotes uit jouw Xenos-bordjesoeuvre.

Laat me je een vraag stellen: op welke wijze willen Jezus en Krischna dat jij jouw spiritualiteit inzet?

A: Als methode om de wereld te laten ontwaken
B: Als een methode om de mensen te helpen die hulp nodig hebben
C: Als een manier om je ware zelf te kennen
D: Als statussymbool

Spoiler: het juiste antwoord is D. Zoveel kracht. Zoveel empowerment. Zoveel waarheid.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 11 – Houd een staarwedstrijd op betekenisvolle en minder betekenisvolle momenten

De dagen van het wilde westen zijn voorbij, waarbij de beste persoon werd bepaald door een tweegevecht met duelleer-pistolen. Het langste intimiderend of intiem oogcontact vast kunnen houden, is de nieuwe manier!

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 12 – Praat in een extreem zachte en lichte toon

De spiritualist met de zachtste stem heerst als de koning van de spirituele jungle.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 13 – Neem een kijkje bij de spiritualiteit-sectie van de boekenwinkel

Een waar spiritueel verlicht persoon heeft talloze uren gespendeerd in de spiritualiteit-sectie van boekenwinkels. Meer uren dan het daadwerkelijk doen van iets spiritueels met je dag.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 14 – Praat over jouw verlichting

yoga spiritueel materialisme

Maak een prachtig verhaal over jouw spirituele ontwikkeling om verlichte betekenis te geven aan je anders zinloze levensverhaal.

“Ik heb ongelooflijk veel uitdagingen doorstaan. Ik ben zelfs gestorven om herboren te worden in een ontwaakt bewustzijn. Nu weet ik zó veel! Ik wil dat jij weet dat ik zoveel weet, zodat ik je kan leren hoeveel ik weet.”

Heb je opgemerkt dat in bovenstaand verhaal het daadwerkelijk ontwaakt zijn geen onderdeel van het recept is? Als een ontwaking plaatsvindt en er is niemand in de buurt om je erover te horen, heeft je ontwaking dan echt plaatsgevonden?

– J.P. Sears, citaten uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 15 – Help anderen wanneer je maar kunt… Leer dit van de zelfhulpjunkie!

De zelfhulpjunkies kunnen je veel leren. Springend van de ene zelfhulphype op de andere, hun keuken vol met voedingssupplementen, en wanneer ze ook maar even de kans krijgen, zullen ze advies geven.

Hierna lezen:  Narcisme in relaties herkennen [Alle kenmerken & voorbeelden]

De grootste ambitie van de zelfhulpjunkie is om lifecoach te worden. De slimme zelfhulpjunkie wordt echter geen lifecoach, maar een coach-coach.

Heb je al meegedaan aan mijn zichtbaarheid-bootcamp-5-daagse-rise and-shine-manifestatie-personal-branding-transformatie-kernwaarden-authenticiteit-soul-branding-lifestyle-freedom-consultant-manifestatie-planner-programma voor coaches? Ik zeg maar altijd: approach de coach, coach de coach en je scoort groots.

Of ze zelf ook maar iets in het leven bereikt hebben? Dat niet, maar ze hebben toch besloten om andere mensen te helpen om meer te bereiken in het leven.

Gastbloggen is hier een uitstekend middel voor. Schrijf een gastblog van 600 woorden zodat het nog nét acceptabel lijkt qua substantie. Geef hem trouwens een niet al te concrete titel. Iets als: “Een nieuw begin”, “Het gevecht in stilte en eenzaamheid”of “Jezelf ontmoeten.” Vergeet trouwens niet om een goede in je kracht staan-tweet van de dag op te stellen!

Met een glimlach kom je veel verder in het leven want glimlachen kost minder spieren dan boos kijken. Dat is diep hè? Dat haalde ik uit mijn Paulo Coelho-scheurkalender die ik op mijn koelkast heb gehangen. Ja, zo ben ik: inspiratie altijd bij de hand! Haha.

Tip 16 – Maak zes minuten-durende Youtube-video's

Begrijp goed dat alle oude spirituele meesters de wereld verblijd hebben met hun eigen zes minuten-durende filmpjes op Facebook en Youtube. Ook Jezus livestreamde Facebook-video's. Doe dit dus ook! Gewoon jezelf filmen. En ondertussen praten over 'thuiskomen bij jezelf' ofzo.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Nodig desnoods iemand uit die je gaat interviewen en stel deze vragen:

1. Stan, welkom bij mijn podcast. In wiens kracht zou ik het beste kunnen staan?

2. Bij wie moet ik thuis komen? Bij een ander of bij mezelf?

3. Welke versie van mezelf zou ik moeten worden?

4. Met wie moet ik een relatie ontwikkelen? Met een ander of met mezelf?

Tip 17 – Ga naar een Vipassana-retreat

Wat is het belangrijkste voordeel van een vipassana-meditatie-retreat?

A: Het ervaren van een complete connectie met jezelf
B: Het gekibbel van je ego stil maken.
C: De observator van je gedachten worden.
D: Naderhand erover praten.

Wederom is D het juiste antwoord.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 18 – Leer mensen hoe ze net als jij nieuwe seksuele vermogens kunnen hebben

Voorheen had je geen idee, maar nu heb je ontdekt hoe belangrijk het is om je partner je onverdeelde aandacht te geven. Dit ga je natuurlijk in een blogbericht plaatsen voor 365 Dagen Succesvol, waarbij je anderen het revolutionaire inzicht gaat leren dat strelen belangrijk is, wat ieder normaal persoon al lang deed, maar wat op de een of andere manier compleet nieuw is voor jou omdat jij nu yoga en mindfulness hebt geleerd met je partner toe te passen.

Hierna lezen:  'Geld Maakt Niet Gelukkig' Argumenten Voor & Tegen [Schokkend]

Tip 19 – Verhuis naar Amsterdam (het liefst rondom het Vondelpark)

Begeef je onder de fashion-bloggers die met hun Macbook in het Vondelpark zitten en de PC Hooftvrouwen met hippe kids in een Bakfiets.nl. Stiekem is het de mooiste plek van Nederland.

Tip 20 – Doe aan echte yoga, niet dat neppe Oosterse Yoga

yoga spiritueel narcist

Yoga is bijna 12.649 dagen geleden ontstaan in de jaren 80 om middenklasse-huisvrouwen te helpen een gevoel van ‘ergens bij horen' te geven, terwijl ze ook nog eens kunnen geloven dat ze iets spiritueels aan het doen zijn.

Maar het grote probleem is dat de Oosterse yogi's de credits van de populariteit van yoga hebben gestolen en zich slinks hebben gepositioneerd als de creators van yoga. Hoe durven ze!

Maar goed, welke yoga moet je kiezen? Dat hangt ervan af welk type yoga het coolste klinkt. En het belangrijkste is: praat zoveel mogelijk over je yoga-beoefening! Gebruik hierbij de Sanskrit-benamingen van de yoga-houdingen. Dit maakt het direct minimaal zeventien keer spiritueler.

Het belangrijkste van yoga is: mooi zijn. Hoe doe je dat? Draag je yoga-outfit minimaal drie uur van te voren en drie uur daarna. Loop trots in een koffiezaak met je yogamat over je schouder gebonden terwijl je gadeslaat hoe de non-yogi's ‘gepaste kleding' dragen. Ontvang hun bewonderende blik over hoe mooi je bent. Bestel een koffietje en roer er wat in bij de toonbank zodat iedereen nog een kans krijgt om wat extra lang naar je te kijken.

Ga vervolgens op het terras zo dicht mogelijk bij de ingang zitten, zodat je maximaal bewonderd kan worden. Pak je drankje en maak er een selfie mee. Gebruik wat yoga-tags en bedenk een gepaste beschrijving zoals: ‘Mezelf schoonspoelen van binnen en buiten met groene thee na de yoga-les.' Of: ‘Uitwaaien met mocha na yocha :-).' Of: ‘Ik zit in de flow en met amandelmelk-latte. Ik ben in de hemel!' Heb je trouwens minder tijd, dan kun je hetzelfde doen met een biologisch drankje van 12 euro bij de Marqt met een q.

Hoe vind je een goede yogaleraar? Het moet een wijs, oud persoon van 25 jaar zijn en hij/zij moet Namaste zeggen en/of de Anjaki Mudra (de salutatie, ook wel ‘doen alsof je bidt') doen bij iedere persoon waartegen hij/zij hallo zegt.

– J.P. Sears, citaten uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 21 – Word yogaleraar

Statistisch gezien zijn er twee yogaleraren voor iedere yoga-practitioner op de wereld. Waarom? De status van yogaleraar geeft je niet alleen meer autoriteit en spirituele essentie, het is ook nog eens een lucratief vak waarmee je vijfendertig euro per uur kunt verdienen gedurende zes uren per week.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 22 – Word veganistisch, niet vegetarisch!

veganistisch worden spiritueel materialisme

Vegetariërs zijn verantwoordelijk voor een complete generatie misleide zielen die geloven dat ze dezelfde hoeveelheid waardering verdienen die rechtmatig de veganisten toebehoort.

Hoe word je veganistisch?

– Voor de mannen: draag losse en wijde broeken, gepaard met een versleten t-shirt dat je botterige schouders accentueert. Neem er een hipsterbaard bij.

– Voor de vrouwen: geen enkele veganistische vrouw zou er normaal uit mogen zien. Draag een Boheemse jurk met een kleurrijke sjaal en zo'n doek waar je een baby in draagt. Kosten: minder dan 3 euro, maar meer dan 160 euro in de winkel.

– Geef kritiek aan niet-biologische boeren dat ze niet biologisch kweken.

– Geef kritiek aan biologische boeren dat ze niet biologisch genoeg kweken.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 23 – Laat je spirituele voornemens aan anderen weten op Facebook

Ook dit kun je uitstekend afkijken van de zelfhulp-geobsedeerden. Kijk en leer hoe ze hun semi-zweverige voornemens op Facebook zetten. Op deze manier kunnen ze hun voorliefde voor schijnontwikkeling uitstekend combineren met hun ontembare drang naar aandacht en validatie.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Narcisme [Lijst] [Update 2024]

Dus: direct op Facebook zetten, al die intenties van je!

Tip 24 – Spreek af met andere spirituele mensen in een mastermind

Spiritueel materialisten maken gebruik van nog een andere goede tool: eens in de zoveel tijd hebben ze meetings om te praten over bijvoorbeeld hun business. Inderdaad, ‘business', want het Nederlandse woord bedrijf is schijnbaar te moeilijk?

Tip 25 – Wees subtiel over je spirituele superioriteit

Wat zal jouw ultra spirituele vibraties verhogen?

A: Zelfacceptatie
B: Contemplatie:
C: Essentie (wat dat ook mag betekenen)
D: Subtiliteit

Het antwoord? D.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 26 – Doe of je intuïtieve boodschappen krijgt om anderen te helpen

intuitief doen

Wil je anderen laten weten dat je super intuïtief kunt aanvoelen wat iemand nodig heeft? Zo geef je intuïtieve boodschappen door:

 • Mijn intuïtie vertelde me om met je te praten
 • Ik voel dat je niet met de ware bent.
 • Ik vang op dat je boos bent.
 • Ik channel een boodschap die jou vertelt dat je verandering moet creëren.

Hoe doe je dat goed? Je moet ze vaag houden.

 • Zeg niet: Ik voel dat je een uitdaging op het werk hebt.
 • Maar zeg: Ik voel dat je een uitdaging hebt.

Zo kan dit eruit komen te zien in de praktijk:

“Ik krijg de intuïtief gevoel dat je een uitdaging hebt in je leven.”

“Ja! Ik wil mijn eigen bedrijf starten waarin ik speciale riempjes voor huisdieren verkoopt, maar ik ben bang om mezelf te laten zien. Mijn hart wil echt het berijf starten, maar ik saboteer mijzelf steeds.”

“Ja, ik had gevoeld dat dat aan de hand was.”

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,’ 2017, vrije vertaling

Maar met vaagheid ben je er nog niet. Ook zekerheid speelt een rol. Zegt de ander dat het niet waar is, zeg dan: “Ik kan zien dat je te bang bent om dit nu onder ogen te zien. Laat het me weten als je er klaar voor bent.”

Onthoud: zelfverzekerdheid + vaagheid = intuïtieve precisie (en onthoud ook dat plant-medicijnen geen drugs zijn, maar dat terzijde).

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 27 – Leer van de boze spirituele mens: haal je gelijk en klaag erop los

De boze spirituele mens is de meest ‘spirituele' persoon in een groep. Stel dat je een gratis(!) workshop van twee dagen geeft aan een groep van 100 mensen. Stel dat het een workshop is met veel beweging en oefeningen om in je lichaam te raken in plaats van informatie voor het verstand. Stel dat 99 deelnemers super enthousiast waren en de workshop met een 10 beoordelen op Klantenbeoordelen.nl.

Hierna lezen:  Narcisme: Betekenis Narcist & Alle Kenmerken Narcistische Persoonlijkherid

Raad eens wie de enige persoon is die het een beoordeling van 1 heeft gegeven? Het is iemand die zelf retreats en zo geeft op een boerderij: het is de meest spirituele vrouw in de zaal. Ze zal in de recensie vertellen dat het allemaal basiskennis was die ze al wist en dat ze geen nieuwe informatie heeft gekregen!

Ik dacht altijd dat spiritualiteit er niet om ging om informatie aan jezelf toe te voegen, maar juist om te accepteren en liefdevolle daden in de praktijk te brengen. Ik had het uiteraard fout. Spiritualiteit gaat erom dat je eist dat je veel kennis gaat krijgen zodat je de controle niet hoeft op te geven.

Tip 28 – Leer de kunst van stress en snauwen van de mindfulnessleraar

Op mijn werk was ik vaak gastheer voor zaalhuurders. Vier keer mocht ik een mindfulnessleraar verwelkomen. Ik dacht: ‘Fijn, iemand die zo vredig is als water!'

Wat ik heb geleerd? Dat ik fout zat. De mindfulness-leraar hoort helemaal niet zo vredig te zijn.

 • Ik heb woedende mindfulnessleraren gezien…
 • Klagende leraren…
 • Snauwende leraren… Deze mevrouw snauwde dat er een piepje uitgezet moest worden, want zo konden ze zich onmogelijk concentreren! Dwingend en schreeuwend zijn, weer een belangrijke kwaliteit van mindfulness.
 • Nerveuze, ongemakkelijke leraren… Het was een vrouw die permanent in de vlucht-respons zat, waardoor ik spontaan mee ging in die energie. Ze kon er niks aan doen hoor. Dat maakt van haar vast de perfecte mindfulnessleraar! Je moet bij mindfulness leren om onrustig te zijn in al je cellen.

Super, je bent het al goed aan het leren! Laten we verder gaan.

Tip 29 – Bied een download aan op basis van jouw download van boven

Geef mensen een download (een e-boek bijvoorbeeld) die je ontvangen hebt via een download! En download vervolgens een mp3'tje van Secret Garden voor op je mobiel.

– J.P. Sears, uit ‘How to be Ultra Spiritual,' 2017, vrije vertaling

Tip 30 – Leer van de engel en de aarde-man

Dit is de enige tip van dit artikel die je wel serieus mag opvatten.

De engel is de zeldzame Happinez-vrouw die daadwerkelijk warm, oordeelloos, liefdevol, kundig en vol aandacht is. Wow! Stiekem heel fijn dat ze er zijn!

De aarde-man is de spirituele man die daadwerkelijk ‘spirituele kracht' bezit zonder op te gaan in wijsheden van ondraaglijke lichtheid zoals ‘Sta in je kracht' – en dit ook op professioneel gebied zinvol inzet als gewaardeerde coach in het bedrijfsleven. Dit is nooit de man die de meeste spirituele trainingen gevolgd heeft, maar een man zonder bullshit.

Hierna lezen:  Narcisme in relaties herkennen [Alle kenmerken & voorbeelden]

Bovenstaande twee spirituele types zijn trouwens niet geslacht-gebonden. Ook vrouwen kunnen de ‘aarde-man' zijn.

Tip 31 – Krijg het 2-of-3-blogartikelen-syndroom te pakken!

Voor deze tip heb ik in 2019 de lieve freelancer van Opldaadcoach.nl gevraagd om haar website als voorbeeld te nemen.

Ooit betekende het woordje ‘blog' dat als je er regelmatig op langskwam en steeds weer nieuwe content zag. Tegenwoordig mogen de vlaggen uit als iemand een blog-sectie is gestart waar na vier jaar meer dan drie artikelen op staan, terwijl er wel impliciet of expliciet de indruk gewekt wordt dat er ‘regelmatig inspirerende updates, content' en zelfs nieuws(!) zal verschijnen.

Deze trend komt niet uit de travel-hoek, tech-hoek of fashion-hoek en ook niet van de enthousiaste tieners die vol overgave een prachtige blog neerzetten. Deze trend komt uit de spirituele hoek…

(Ben je niet zo geïnteresseerd in het marketingverhaal dat ik hieronder ga vertellen, scroll dan gerust door naar de volgende tip…)

Een groot aantal spirituele mensen zijn ZZP'er. Vaak als coach / hulpverlener / therapeut. Dit is gewoon een goede manier om te werken.

Dit soort ZZP-werk is een offline product. Ook het werven van klanten gebeurt normaal gesproken offline (via mond-tot-mond). Je spreekt mensen in je omgeving en mensen die baat hebben gehad bij jouw behandeling, verwijzen met liefde nieuwe klanten naar je door.

Om dit te ondersteunen is een visitekaartje en/of een brochure perfect. Misschien maak je wel een overtuigende glossy brochure met een goed verhaal – inderdaad een blogartikel maar dan offline zodat je het direct aan je prospects kunt meegeven.

Bovenstaande omschrijving is hoe het zou gaan als een ZZP'er even ademhaalt, nadenkt, en zich niet gek laat maken door het FOMO-gevoel van ‘Ik moet ook een blog! Ik moet ook social!' Dit is businessplan schrijven & focussen voor dummies: Waar is mijn potentiële klant als ZZP'er? In een gesprek met jouw enthousiaste vorige klant.

Omdat mond-tot-mond-reclame het meest krachtigste marketingmiddel is, heb je zelfs niet eens een website nodig. Dat scheelt weer veel gedoe in je leven, zoals gebroken plug-ins en eindeloos gesleutel aan wat pagina's die je toch voor een spookstad had gemaakt.

Ik kan me de laatste keer niet meer herinneren dat ik – nadat collega's of vrienden me een coach aanraadden – op de website van de betreffende coach keek. De laatste keer dat ik een coach bezocht, vroeg ze me: ‘Je hebt mijn website gezien toch?' Waarop ik eventjes verward raakte. Hoe verbazend het zelfs voor mij was – ik had haar website niet gezien.

Wil je je website niet wegdoen, schoon hem dan op van het woordje ‘blog' en hernoem dat gedeelte van je site – samen met die twee artikelen die er staan – op een creatieve manier en verberg de publicatiedatum. Alles is beter dan ‘blog' als het de website-bezoeker een indruk van vervlogen dromen en een verspreide focus geeft. Noem het desnoods ‘mini-blog'.

De ‘schuldige'? WordPress. Ik mis die goede oude tijd waarin websites nog gewoon websites waren en blogs nog gewoon blogs waren. Dit veranderde toen blog-tool WordPress opeens de wereldwijde standaard werd voor het maken van een website. De standaard-blogmogelijkheden van WordPress brachten ondernemers sindsdien steeds vaker een pijnlijke mentale valkuil dat ze automatisch verleid werden om ook te gaan moeten bloggen.

Tip 32 – Bedel om geld zodat je op retraites kunt voor jouw visie voor de wereld

bedelen-zweverige-mensen

Leer van de bankroete spiritualiteit-beoefenaar! Leer om vrij te zijn van deze wereld. Vrij van alle verantwoordelijkheden. En vraag vervolgens aan mensen om geld aan je te doneren.

Hierna lezen:  'Geld Maakt Niet Gelukkig' Argumenten Voor & Tegen [Schokkend]

En spullies. Geen oud of slecht spul hè, goeie en mooie spullekes. Om te beginnen: een MacBook. Ik ben me opeens helemaal bewust van de nutteloosheid van materiële zaken, klik hier op mijn donatiepagina en dan vertel ik je er alles over.

Gebruik spiritualiteit als een rechtvaardiging voor het falen om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. Verdraai spirituele principes en mantra's zodanig zodat het een rechtvaardiging wordt om onverantwoordelijk en onbetrouwbaar te zijn. Én gebruik jouw visie voor de wereld (iets zoals: ‘de mensheid upgraden') als rechtvaardiging voor bedelen.

En nu hoor ik je al denken:

‘Het is mij even niet duidelijk waarom ik geld zou doneren? Zodat je kunt leven en wonen en de opleiding bij Benthino kunt volgen en mensen kunt coachen? Als ik dat goed heb begrepen, dan spijt het me maar daar ga ik niet aan bijdragen, hoe aardig ik je ook vind! Geld is in mijn ogen een ruilmiddel voor de bijdrage die je levert aan het leven van anderen/de wereld. Ik lees dat je alles gratis doet, inclusief je werk als coach. Misschien is het tijd dat verdienmodel en bijbehorende overtuigingen te ‘upgraden'?

Of:

“Civilization upgrader”. Smeekt online voor zijn 80k aan schulden.

Of:

Ik ben erg van het delen, maar dat wordt vaak verward met bedelen. Je bent inmiddels de tweede die ik via de Ubuntu site leer kennen die om grote hoeveelheden geld vraagt omdat hij vindt dat hij de goede dingen doet. Ik kan daar niet veel sympathie voor voelen.

Of:

Wat heb je eigenlijk gestudeerd dat je nu zo'n gigantische studieschuld hebt? Zou het niet een optie zijn om de vaardigheden en diploma's die je hebt verworven tijdens die lange dure studie in te zetten om het benodigde geld te verdienen?

Of:

Er is niks spiritueels aan arm zijn.

Of:

Jammer. Er is geen vaderfiguur voor deze persoon geweest die zijn hand heeft aangereikt en hem naar volwassenheid heeft geleid.

Of:

Ik bewonder je moed om jezelf op deze manier naar buiten te brengen. Ik kan me voorstellen dat dit een heel kwetsbare positie is. Soms hebben we allemaal geld nodig, en zoals ik al zei, heb ik bijna gedoneerd tot ik het bedrag zag van wat je wilt bereiken: meer dan 200 miljoen dollar. Je zegt dat je de komende jaren geen baan wilt krijgen, dus vraag je om geld. Wat praktisch een andere baan is. Het voelt alsof je met me speelt als je zegt: aan de ene kant ‘ben ik een vrije geest die geen manieren nodig heeft om geld te verdienen!' en aan de andere kant: ‘Laat me een fundraiser oprichten, zodat ik precies dat geld kan verdienen dat ik niet nodig heb!' Als je het ene ding zegt, maar je daden laten iets ander zien, dan is dat incongruent. En ik ben niet in staat om bereidwillig een donatie te geven aan iets dat zo incongruent is.

Nee. Jij hebt een visie voor de wereld en jij bent speciaal. Een verlosser. Zie volgende tip.

Hierna lezen:  Bestaat De Absolute Waarheid? ('De Kaart Is Niet Het Gebied') [Filosofie]

Tip 33 – Neem een Jezus-compex aan en stap in de slachtofferrol: wees een martelaar

Ben je al je geld en woonperspectief kwijtgeraakt en zit je diep in de schulden dankzij je spirituele houding? Een ware spirituele beoefenaar ziet zichzelf in een martelaarrol als voorloper van een nieuwe wereld.

‘Ik heb grote uitdagingen gehad en ik ben altijd sterker teruggekomen.

Dit is waar ik momenteel mee te maken heb:

 • Ik heb geen plek om te slapen na zondag.
 • Ik heb schulden en rekeningen die ik niet kan betalen op deze seconde van het leven, inclusief een belastingaanslag die over twee dagen betaald moet worden (tweede herinnering).

Financiën en onderdak zijn volledig onzeker. Geen idee waar ik zal zijn na dit weekend.

Ik zou dit allemaal achter kunnen laten. Gewoon deze rotzooi verlaten, radicaal verdwijnen en vaarwel zeggen tegen een paar geliefden. In vrijheid rondlopen. Geen acht slaan op sociale conventies. Mezelf niet meer aanpassen aan het systeem. Iets anders dan mijn visie uitvoeren, zal mijzelf en de planeet pijn doen. Ik word liever tijdelijk niet begrepen of gehaat dan dat ik meespeel met de oude conditionering.

Ik voel me niet echt ondersteund in mijn eigen uitdagingen. Misschien is het pad dat ik bewandel eenzamer dan ik dacht. Maar ik houd mijn visie levend voor de eenheidscommune die ik wil opzetten. Ik blijf mijn eigen pad uitvoeren. Niks wat jij zegt of doet, zal me ervan afhouden. Alleen ondersteunende reacties zijn toegestaan. Ik ben bereid om alles en iedereen te verliezen.

Als je motivatie voelt om me te helpen een paar rekeningen te betalen, dan is dit een goed moment.

Vanavond geniet ik van een biertje met een vriend in de natuur.

Tip 34 – Geef een workshop met vrijwillige verplichte donatie

Gebruik onderstaand voorbeeld.

Deze workshop is gebaseerd op donatie met een aanbevolen waardering van dankbaarheid van 111 euro. Ik waardeer dit werk zelf op 333 euro.

Dit is de ultra spirituele manier.

Tip 35 – Luister niet naar de boodschappen die je krijgt om het anders aan te pakken

Blijf bij je visie, ook al trekken mensen je terug in de wereldse manier van leven.

“Ik heb geen ambitie, baan of doel nodig. Die dingen zijn zo old-school-bewustzijn. Ik geef gewoon nergens wat om.” Zegt de indigo-mens, hangend vanuit de bank die hij niet kon kopen, een tweedehands hoodie dragend, met capuchon omlaag – een doordacht testament voor de mate van het ‘nergens wat om geven'.

Wat nou als iedereen je wil helpen om volwassen te worden? Serieus. Niet luisteren! Straks lijk je een persoon die daadwerkelijk een baan of onderneming gaat starten, maar dat ga je niet doen want dat betekent dat je daadwerkelijk moet gaan werken voor je geld, als een slaaf voor het systeem. Werk is bovendien zo vermoeiend en maakt je aura dof.

Het is frustrerend om zo hoog te mikken en feedback te ontvangen wat totaal niet resoneert. Ik vraag niet om feedback. Dus ga alsjeblieft de lessen van mijn goeroe Bentinho Massaro bestuderen.

Ik ga geen baan nemen en ik ga geen onderdeel worden van het Nederlands systeem. Deze dingen resoneren niet meer met me. Ik ben hier om dienstbaar te zijn voor de wereld, zo goed als ik kan. Als het in het begin moeilijk is om begrepen te worden, then so be it.

Ik zit liever in meditatie in een gevangenis of ziekenhuis dan dat ik de oude manieren doorzet.

Inderdaad. Stap niet in de helikopter tijdens de overstroming. Wees ultra spiritueel.

Hierna lezen:  NLP-kritiek: waarom NLP niet werkt [Kwakzalverij] [Gevaarlijk]

Tip 36 – Denk er wel aan om een spirituele uitspraak te doen

Bijvoorbeeld eentje uit onderstaande lijst:

 • Lekker verbinden
 • Op weg naar je authenticiteit
 • Op weg naar je innerlijke kracht
 • Op weg naar je vrijheid
 • Je authentieke zelf
 • In je kracht
 • Als de kosmos wil…
 • Ontdek jouw kracht
 • Geluk zit in jou
 • Jij bent jij en dat is jouw kracht
 • Jij bent helemaal uniek
 • Jij bent uniek
 • Ontdek wie je van nature bent
 • Op zoek naar jezelf
 • Thuiskomen bij jezelf
 • In je eigen kracht staan
 • Ik ging naar een ‘Cursus jezelf ontdekken'

Tip 37 – Laat de bewakers, horeca en zorg maar stikken: word aromatherapeut

Er zijn zoveel sectoren met tekorten, zoals de ict, het onderwijs, gezondheidszorg of techniek… Er zijn zóveel lassers, verplegers en stukadoors nodig… Maar laten we als een ware spiritueel narcist alsjeblieft niet denken aan de samenleving, maar aan onszelf. Word lekker aromatherapeut, holistisch coach, reiki-master, helende geuren-ontdekker, virtuele maagband-consulent, kristaltherapeut, wandelcoach, edelsteentherapeut, manifestatiecoach of mindfulnesscoach.

Volt-leider Laurens Dassen windt zich daar enorm over op. ‘Nederland staat te springen om handen aan bedden, aan moersleutels, aan installatie van zonnepanelen en warmtepompen, niet aan smeulende wierookstokjes of ijsbaden.’

Met andere woorden: word gewoon coach. Geloof dat maar van iedere zelfbenoemde bloemetjes-jurk-dragende-mindset-goeroe-vijftiger-met-kort-pittig-kapsel-en-inca-beeldjes-die-gelooft-dat-dit-haar-jaar-gaat-worden-en-dat-jou-ook-gunt-met-haar-Paolo-Coelho-kwoots-inspiratie-spaghetti.

Op hun zolder maken ze een mindset-training met 18-minuten-durende-wijsheid-video's, opnenomen voor hun life changing online course.

Dat het leren van wijsheden aan andere mensen over mindset überhaupt vaag, wollig en totaal niet concreet is, maakt even niet uit: ze klinken mooi, maar zijn inhoudelijk van het niveau: “De beste versie van jezelf” en “Neem een shortcut naar succes.” Maakt niet uit. Ik moedig je aan om op hetzelfde niveau af te stevenen als Bianca de bankroete maaindset-coach die op haar zolderkamertje iets gaat vertellen over ‘de ongekende vermogens van je brein die als een Ferrari werkt',

Lekker: gebakken lucht dat gepresenteerd wordt door een of andere gladde spreker die net te veel over ‘het potentieel van je brein' praat en veel te weinig daadwerkelijk gepresteerd heeft? Gelukkig zijn er veel inhoudsloze ‘werk aan je maaindset-trainingen‘ – óók in ons nuchtere Nederland –

Perfect voor wie zijn mindset wil (her)programmeren… en zichzelf wil ontwikkelen… Wat je krijgt? Een ‘online videotraining' met wat 12-minuten-durende-videootjes vol ‘wijsheid' van een pratend hoofdje en een ‘markeer-als-compleet-knop' om naar de volgende ‘module' te gaan.

Wij zien namelijk een vrachtlading gladde geluk-succes-manifestatie-jochies-en-huppelvrouwtjes met dezelfde alternatieven en initiatieven. Soms net iets te hip, te gladjes en te ‘happy’, maar wij vonden het niet moeilijk om de wollige teksten – wat dacht je van ‘De sleutel naar een mooier leven ben JIJ' of ‘De beste versie van jezelf' – serieus te nemen.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Narcisme [Lijst] [Update 2024]

Zeker niet van een of andere groentje of bankroete huppeltante.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: