Wat is persoonlijke ontwikkeling en wat zijn de beste tips voor jouw persoonlijke ontwikkeling, oftewel zelfontwikkeling? Wat zijn de valkuilen van zelfontwikkeling en hoe kun je jouw persoonlijke groei stimuleren? Doe je aan zelfontwikkeling, wil je ermee beginnen en/of wil je de beste tips daarvoor? In dit artikel leer je precies wat jou het beste vooruit helpt. Lees verder…

De definitie van persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling eigenlijk? Persoonlijke ontwikkeling omvat activiteiten waarmee je…

 • Talenten, vaardigheden en mogelijkheden ontwikkelt.
 • Je carrière verbetert.
 • Menselijk kapitaal opbouwt, dus een sterker team in een organisatie.
 • De inzetbaarheid van personeel bevordert. Dat betekent dat personeel minder vaak ziek is, gemotiveerder is, effectiever werkt of efficiënter werkt.
 • De kwaliteit van het leven verbetert.
 • Je dromen en ambities kunt realiseren.
 • Je gezondheid verbetert.
 • Je spirituele aspecten erkent en ontwikkelt.
 • ‘Bewuster' wordt. Het woord ‘bewust' kan heel veel dingen betekenen. Het kan simpelweg betekenen dat je meer alert bent, dat je meer over jezelf weet of dit woordje kan ook naar je ‘ziel' verwijzen. Persoonlijke ontwikkeling houdt zich bezig met al die betekenissen.

Er zijn ook een aantal synoniemen: persoonlijke groei, persoonlijke ontwikkeling en zelfontwikkeling.

Kritiek op persoonlijke ontwikkeling

Een veelvoorkomend kritisch geluid is dat persoonlijke ontwikkeling geen concrete hoofd-vaardigheid is – zoals rekenen, verkopen, ontwerpen en schrijven – maar een vage overhead-vaardigheid waarin niks feitelijks gedaan wordt ‘met de handjes'.

Een ander kritisch geluid is dat 80% van de zelfhulp- en motivatieklanten terugkerende klanten zijn. Ze betalen dus steeds weer geld voor persoonlijke ontwikkeling, ongeacht het programma wel nog niet voor ze werkte.

Met de zelfontwikkeling-tips van dit artikel ga je bovenstaande punten vermijden, want die kritiek is ergens zeker terecht. Lees dus verder om niet in die valkuilen te trappen…

Tip 1 – Maak je persoonlijke groei concreet: wil je beter verkopen, daten, ondernemen, dansen of schilderen?

zelfontwikkeling tips en tricks

Als het goed is, wilde je ooit aan persoonlijke ontwikkeling gaan doen om ergens beter in te worden. Wat is datgene precies voor jou? Spoiler… Het is niet ‘leren over mijn innerlijk kind' of ‘praten over mijn relatie met geld.'

Hierna lezen:  Gratis NLP-Cursus: Gratis NLP Leren [Via Audio, Video & Meer]

Natuurlijk zullen die dingen wel langskomen bij zelfontwikkeling, maar dat is niet jouw concrete doel. Wat is wel bijvoorbeeld een concreet doel? Bijvoorbeeld eindelijk lekker durven te verkopen en 50 overtuigende verkoopgesprekken op een dag hebben! Hierdoor blijf je jouw doel in het zicht houden, waardoor je niet blijft hangen in ‘persoonlijke ontwikkeling'.

Helaas zie ik dat mensen maar ‘wat aan persoonlijke ontwikkeling doen' zonder daadwerkelijk hun dromen waar te maken.

Tip 2 – Op een gegeven moment mag je ‘stoppen' met persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is er om je vooruit te helpen. Niet om je vast te laten houden aan trucjes en technieken. Op een gegeven moment ben je klaar, heeft de zelfontwikkeling zijn taak volbracht en kun je verder met je leven zonder dat je het nog nodig hebt. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden…

 • Had je spreekangst en heb je daarvoor je zelfvertrouwen opgekrikt met een visualisatie voordat je iedere presentatie begint? Als het goed is, verdween die spreekangst na een aantal keer, en hoef je die visualisaties niet meer te doen.
 • Heb je je doel gevisualiseerd voor de wet van aantrekking? Klaar. Niks meer aan doen. Nu mag het echte werk beginnen en kun je gaan bouwen aan je droom.
 • Heb je je zelfvertrouwen en charisma opgekrikt om te daten? Als het goed is ben je na een aantal dates al een ster en heb je het niet meer nodig.

Daarnaast heb je nog altijd de opties tot je beschikking om met zelfontwikkeling-tools om iets aan je obstakels te doen… mochten ze weer opkomen. En die obstakels zullen ook blijven komen, Ze worden alleen betere obstakels. Eerst was het: “Ik weet niet hoe ik mijn bedrijf begin.” Nu is het: “Hoe ga ik lastige gesprekken voeren met mijn 30 personeelsleden?”

Doe al je zelfhulpboeken in de ban. Wie echt slim is, leest geen stapels boeken en woorden. Wie echt slim is, leest zijn/haar eigen hart.

Tip 3 – Blijf niet hangen in ‘zelfontwikkeling'… Move your ass

Laten we beginnen met een heel bekend voorbeeld: mannen die beter willen worden in dating en eigenlijk dates zouden moeten regelen… gaan aan persoonlijke ontwikkeling doen en hebben ondertussen alleen maar 'tijd gehad' om één date in een half jaar te doen.

Zo is persoonlijke ontwikkeling nooit bedoeld. Het is bedoeld als korte voorbereiding, waarna je daadwerkelijk je handen uit de mauwen steekt en het daadwerkelijke werk gaat doen. Je doet dus eerst even een korte visualisatie om zelfvertrouwen te voelen – en vervolgens ga je naar buiten en ga je lekker daten, verkopen, solliciteren, sporten, etc.

Hierna lezen:  NLP Begrippenlijst [Termen & Jargon]

Helaas zie ik dat mensen maar ‘wat aan persoonlijke ontwikkeling doen' zonder daadwerkelijk hun dromen waar te maken. Laat dit artikel daarom een boodschap zijn om daadwerkelijk dat sollicitatiegesprek aan te gaan, die droompartner uit te vragen of klanten te krijgen voor onze onderneming.

Gewoon werken aan die droom. Niks geen ‘psychologisering' en ‘gesprekken over drijfveren'. Move your ass!

Tip 4 – Psychologiseer zo min mogelijk

Er zijn zat voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling-gesprekken waarbij over-gepsychologiseerd wordt. Sterker nog: er is vaak niet eens een goede reden om überhaupt te gaan psychologiseren. Maak dingen niet complexer dan het is. Wil je daten? Vraag mensen uit. Wil je geen faalangst? Ga het vaker oefenen en doen.

De volgende tip haakt hier mooi op in: Weersta de neiging voor psychologisering, houd lekker je mond en word stil. Oftewel: gebruik de magie van ‘niksheid.' Meditatie…

Tip 5 – De simpelste techniek met het grootste effect? Meditatie is het antwoord voor alles

zelfontwikkeling ademhalen

De meeste mensen gaan pas bidden als al het andere niet heeft gewerkt. ‘Nog even lekker psychologiseren met het verstand, want misschien bedenk ik dan een oplossing…' Of ze mediteren zonder echte betekenis, zonder het te menen.

Hierdoor is je geest vermengd met angst en twijfel als je aan je meditatie begint. Dan zal die angst en twijfel je gebed zijn en nog meer de werkelijkheid worden.

Even dieper ademhalen is het antwoord voor alles.

Staar je niet blind op psychologisch gedoe waarbij je jouw logica en verstand mag gebruiken. ‘Ik heb geen spiritualiteit nodig.' Alles komt neer op het voeden/helen van de ziel.

Begin dus met meditatie en laat alle complexe zelfontwikkeling-theorieën lekker met rust. Oh, en de meest simpele meditatie-techniek? Gewoon even je ademhaling volgen. Misschien vertraag je je ademhaling even en maak je hem dieper… en dat was de hele techniek al! Niks geen uitgebreide meditaties, technieken en stappen!

Er zal een tijd komen dat meditatie/gebed standaard op alle scholen onderwezen wordt. De praktische beoefening ervan en de wetenschappelijke onderbouwing.

Tip 6 – Volg een training voor persoonlijke ontwikkeling… maar (bij)scholing is iets wat je eens per jaar doet

Het fijne aan zelfontwikkeling-trainingen is dat ze vaak in weekenden en vakantieperiodes plaatsvinden. Hierdoor kun je er direct een leuk uitje van maken. Zelfontwikkeling-cursussen zijn dus niet alleen zinvol voor je bijscholing, maar ze zijn ook nog eens leuk. Kijk eens in het menu van deze website om ons aanbod te bekijken.

Snap je het principe van bijscholing en een training over persoonlijke ontwikkeling? Dat het ter ondersteuning is voor je hoofdactiviteiten. Neem gerust een of twee keer per jaar bijscholing… én daarna gaat het echte werk verder, zoals je tenniscarrière, je functie als hr-manager of je coachingsbaan.

Hierna lezen:  NLP & Communicatie: Alle 54 Tools (Super Krachtig!)

Tip 7 – Neem een coach of start een mastermind-groep

Je hoeft het niet alleen te doen, heel die persoonlijke ontwikkeling. Verzamel daarom mentoren en buddies om je heen waarmee je dit samen kunt doen. Hier lees je wat een mastermind-groep precies inhoudt.

Tip 8 t/m 10.000+ Bekijk onze blog voor duizenden zelfhulptips

Op onze website vind je serieus meer dan 10.000 tips die je zelf kunt toepassen rondom persoonlijke groei. Hier vind je het overzicht met alle tips.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor mijn gratis mail-momentjes zodat je niks mist: