De suggestieve vraag: zo ziet een suggestieve vraag eruit

Ben jij al bekend met de suggestieve vraag? In dit artikel bespreken we wat een suggestieve vraag precies is en wat je er aan hebt. Het komt er eigenlijk op neer dat een suggestieve vraag je naar de optie “Ja” of “Nee” stuurt. Een suggestieve vraag lijkt daarmee sterk op een gesloten vraag. Het belangrijkste verschil is dat je bij een gesloten vraag iets nieuws te weten wil komen, terwijl je een suggestieve vraag vooral ter bevestiging gebruikt: “Is dat duidelijk?”

Hoe herken je een suggestieve vraag?

Je herkent een suggestieve vraag aan het feit dat het gewenste of verwachte antwoord er al in doorklinkt. Denk maar eens aan iemand bij de kassa van een restaurant staat te wachten. De vraag van de serveerster “U wilt ook betalen?” is een suggestieve vraag. Het antwoord is natuurlijk hoogstwaarschijnlijk “Ja”. Als je een leeggegeten bord aan een tafel aantreft, dan is de vraag “Heeft het gesmaakt?” ook suggestief. Uiteraard, anders zou het bord niet leeg zijn.

Zijn er ook problemen met suggestieve vragen?

De persoon die een suggestieve vraag stelt, gaat er eigenlijk vanuit dat hij of zij het antwoord al kent. Het grote risico hiervan is dat dit als betuttelend kan overkomen op de ander, of zelfs als een vorm van kritiek kan klinken. Een suggestieve vraag is ook eigenlijk helemaal geen vraag: je gaat er namelijk niet vanuit dat de ander je iets vernieuwends te vertellen heeft.

Soms een vooroordeel

In suggestieve vragen zit vaak onbewust een vooroordeel verstopt. Je geeft aan dat je de ander denkt te kennen, terwijl dat heus niet altijd het geval hoeft te zijn. Een vooroordeel is lang niet altijd ergens op gebaseerd. Als je al bevooroordeeld bent voor je naar antwoorden op zoek gaat, dan zul je ook geen eerlijk beeld van de situatie krijgen. De ander zal merken dat je bevooroordeeld bent en vijandig reageren. Hij of zij geeft bijvoorbeeld niets prijs.

Suggestieve vragen op de werkvloer

Op de werkvloer kun je maar beter geen suggestieve vragen stellen. Dit komt namelijk de vertrouwensband tussen leidinggevende en werknemer niet ten goede. Er kan ook wrevel tussen werknemers onderling ontstaan als er continue suggestieve vragen worden gesteld.

Wanneer worden suggestieve vragen gebruikt?

Het bekendste voorbeeld van systematisch suggestieve vragen stellen, is natuurlijk dat in de verhoorkamer van politie. Je hebt ongetwijfeld weleens een voorbeeld van zo’n verhoor in een televisieserie gezien. De politie gaat er bij voorbaat vanuit dat de ander schuldig is en laat dit ook in de vragen merken. Soms wordt de vraag zelfs gesteld “Waarom heb je hem vermoord? Als dit (nog) niet bewezen is. Zo’n politieverhoor is bijna altijd bijzonder intens.

Waarom zo’n suggestief politieverhoor?

Zo’n suggestief politieverhoor wordt gedaan om de verdachte flink te laten zweten. Het doel van het verhoor is de druk zoveel mogelijk op te voeren, zodat de verdachte onder de druk bezwijkt, zichzelf gaat tegenspreken en uiteindelijk bekent dat hij of zij de misdaad heeft gepleegd.

Iemands zelfvertrouwen vergroten

Opvallend genoeg kun je suggestieve vragen ook gebruiken om iemands zelfvertrouwen te vergroten. Ga maar na. Wat werkt beter. “Denk je dat je het onder controle hebt?” of “Je hebt het uiteraard onder controle, toch?” Als je de eerste vraag stelt, lijkt het alsof je aan de ander twijfelt, met als gevolg dat die ander nog meer aan zichzelf gaat twijfelen. Bij de tweede vraag geef je de ander een duwtje in de rug. Je laat zien de ander te vertrouwen.

Waarom zou je een suggestieve vraag stellen?

Er zijn een paar redenen waarom je doelbewust een suggestieve vraag zou kunnen stellen:

  • Eisen dat de ander duidelijker is in zijn of haar standpunt

Soms zijn mensen bewust wat vaag in hun antwoorden. Ze laten niet goed weten wat ze nu eigenlijk willen of vinden. Een suggestieve vraag kan helpen de waarheid op tafel te krijgen.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek
  • Assertiviteit nemen

Soms is er niemand die de leiding pakt en ben jij degene die het moet doen. Is het lastig de anderen in beweging te krijgen? Dan kan een suggestieve vraag nodig zijn om alle feiten op tafel te krijgen.

  • Orde op zaken stellen

Het is soms nodig een suggestieve vraag te stellen om echt tot de kern van de kwestie te komen en alle feiten op tafel te krijgen. Als je dat doet, laat je zien hoe scherp je bent en hoe goed je de feiten kunt achterhalen. Je moet de ander natuurlijk wel de kans geven reactie te geven, want misschien zijn er wel dingen die je over het hoofd ziet. Blijf dus altijd geduldig.

  • Coachen

Inderdaad, dankzij NLP wordt de suggestieve vraag voor goede dingen ingezet. Dat gebeurt namelijk met de taaltechniek: vooronderstellingen uit het Milton Model: “Hoe vaak ga je deze week iemand uitvragen?”

De suggestieve vraag toegelicht: antwoorden op YouTube

In deze video wordt toegelicht wat een suggestieve vraag precies is en waarom deze wordt gebruikt:

Op jouw succes!