Hoe start je een gesprek met iemand die je niet kent? Hoe praat je met vreemden en hoe kun je mensen ontmoeten? Je bent op een feestje, meeting of netwerkborrel en je weet niet hoe je een gesprek begint, je bent ondernemer en je wilt contact maken met collega’s of je wilt gewoon vrienden maken. Hoe? Hier lees je 12 tips om sociale contacten te leggen.

Inhoud van deze pagina:

Belangrijk: in dit artikel leer je precieze tips om met iedereen een gesprek te beginnen…

Dit is een erg oppervlakkig artikel, met weliswaar goede gesprekstips om te weten en om te gebruiken, maar wil je hier op een dieper niveau goed in worden, dan moet je hierna ook het artikel over zelfvertrouwen-tips lezen. Onderstaande tips zijn gemaakt omdat veel mensen deze vraag op Google stellen. Er is dus behoefte aan concrete tips en knip-plak-zinnen die je kunt gebruiken, en die krijg je hieronder.

Dat gezegd hebbende… In dit artikel staan de beste gesprekstechnieken om beter en effectiever met nieuwe mensen te communiceren. Laten we beginnen met het complete stappenplan om met een gesprek te hebben met een vreemde, waarin je een daadwerkelijke connectie maakt…

(Stap 1 – Hoe begin je het gesprek?)

contact maken en sociale contacten leggen

Wat is het allereerste wat je doet of zegt? Hieronder vind je een aantal suggesties:

Tip 0 – (Voor borrels en netwerkbijeenkomsten) Ga ergens open en bloot staan

Oké, laten we beginnen met een tip die voorafgaat aan het daadwerkelijk contact maken. Dit is de meest krachtige tip en niemand durft hem te gebruiken! Stel dat je op een netwerkbijeenkomst bent, en je zoekt mensen om mee te praten. Het beste wat je dan gaat doen, is midden in de ruimte gaan staan (niet bij een tafeltje) en met je armen langs je lichaam de ruimte inkijken en iedereen lachend aankijken. Je zal dit maar 10 seconden hoeven te doen, want je hebt direct je oogcontact te pakken en je begroet hierdoor iemand al haast automatisch.

Ben je op een feest of borrel? Sta open en bloot in het midden van de ruimte. Zonder een tafeltje en met open borst, open lichaamshouding, glimlach, omhoog gerichte handpalmen… Accepteer die luttele seconden waarin je daar helemaal alleen staat. Het zal maar kort duren en iemand zal jouw kwetsbaarheid al belonen…

Zet dus de eerste kleine stap. Gun de ander het mogen ontvangen van jouw eerste stap. Elk contact start met een simpele begroeting, een zwaaitje of alleen al enkel oogcontact. Wees degene die deze eerste stap zet, of ontvang hem hartelijk van de ander. Zorg er in ieder geval voor dat deze eerste stap gebeurt. Er is namelijk nog niks gebeurd, maar de eerste energie is de ander alvast gegund. Nu is het zaak om te kijken of er wederkerigheid is en de energie teruggegeven wordt doordat de ander ook een begroeting maakt, het oogcontact teruggeeft of terugzwaait.

Hierna lezen:  164 coachingsvragen voor in de toolbox van iedere coach [Lijst]

Je bent al klaar met het eerste contact! Op naar de volgende tip!

Tip 1 – Neem aan dat je al vrienden bent

Ook al ken je iemand nog niet, het belangrijkste wat je doet, is vooronderstellen dat je al een vriendschappelijke band met de ander hebt: je behandelt de ander precies zoals je je beste vriend zou behandelen. Je neemt aan dat iedereen al vrienden met elkaar is. Dit gevoel ‘zet je aan’ in jezelf, waarna je gedrag heel comfortabel en aantrekkelijk zal zijn.

Een aansluitende tip hierbij is: ga eerst. Dat houdt in dat jij als eerste dit gevoel van vriendschap zal moeten aannemen. Anders kun je lang wachten totdat iemand anders dit gaat doen.

Wil je openheid en transparantie? Durf zelf eerst het achterste van je tong te laten zien en de ander zal volgen. Deel persoonlijke details, zoals alleen vrienden met elkaar zouden doen.

Stel je bovendien gerust kwetsbaar op. Laat je zwakten zien en praat erover. Dit zorgt voor herkenning en diepe connecties en dit is een uitnodiging voor de ander om hetzelfde te doen (de spiegelneuronen dragen daar wel zorg voor).

Tip 2 – Deel vrijuit wat je in het moment voelt

Deze tip moet gecombineerd worden met tip 1. Dit is namelijk typisch iets wat je alleen zou doen met iemand die je heel erg vertrouwt. Als je dit direct doet met iemand die je nog niet kent, toon je je erg kwetsbaar, en dat is krachtig!

Laat je oprechte gevoelens, uitdagingen en zwaktes zien en vertel ze eventueel. Dit zorgt voor connecties. De ander kan zich hierin herkennen.

Waarom werkt dit dan zo goed? Dit komt door de natuurwet van ‘wederkerigheid’. Wanneer je tijdens het voorstellen veel persoonlijke info over jezelf vertelt, zal de ander dat ook snel gaan doen.

Deel dus vanuit je hart en wees kwetsbaar. Een gesprek is saai omdat we gevangen zitten in beleefdheid en niet vanuit ons hart spreken. Ieder gesprek kun je interessant en levendig maken door echt eerlijk te spreken.

Hierna lezen:  Empathisch vermogen vergroten: Empathie leren met 74 tips & zinnen

Tip 3 – Speel in op het hier-en-nu van de belevingswereld van de ander

Mensen houden ervan om te praten over datgene wat ze precies op dat moment aan het doen zijn. Is iemand bezig met visitekaartjes te sorteren? Maak daar dan een opmerking over. Maak dus een opmerking over datgene wat in het hier-en-nu gebeurt in plaats van een random onderwerp. Zo stap je in de subjectieve belevingswereld van de ander.

Voorbeelden van dit hier-en-nu-empathie-principe:

‘Ik zie een interessante frons/Je niesde: dat was een harde nies!’

‘Wat ben je stil!’

Ook kun je gedachten lezen als statement: ‘Aan jou te zien, gok ik dat je een verschrikkelijke/super leuke dag hebt gehad.’ Dit bemoedigt ze om over hun dag te vertellen.

Tip 4 – Plaats een ‘time constraint’

Als jij opeens met iemand, of met een groep, een gesprek komt beginnen, zal de ander onbewust evalueren: ‘Wil ik deze persoon er nu wel bij hebben?’ ‘Hoe lang gaat hij blijven? Toch niet de rest van de avond!’

Dit kun je allemaal omzeilen door een zogenaamde time constraint: je noemt ergens helemaal op het begin van het gesprek dat je maar heel kort kunt blijven (omdat je nog iets moet gaan doen/iemand anders moet spreken). Dit stelt de ander gerust, terwijl je gewoon zo lang kunt blijven als nodig is. Bonus tip: je kunt zelfs zeggen dat je maar twee seconden blijft. Dat vindt iedereen oké, terwijl het in werkelijkheid natuurlijk een stuk langer is.

Met een ‘time constraint’ haal je het dwingende gevoel weg. Het is een uitstekend gebaar van ont-moeten.

Tip 5 – Copy paste-zinnen om te gebruiken voor het aanspreken

Gebruik de volgende suggesties als letterlijke knipplak-zinnen.

 • Je hebt nog geen kennis gemaakt met de ander, dus je zegt dat ook letterlijk… ‘Wij hebben nog geen kennis gemaakt met elkaar.’ Dit is een erg leuke manier die vooronderstelt dat jullie kennis gaan maken, waarop de ander altijd enthousiast zal reageren.
 • ‘Hi, zou je wat gezelschap leuk vinden?’
 • Staan mensen in een cirkel/groepje? Zeg dan: ‘Hi, ik ben nieuw/net aangekomen op deze borrel. Is het oké als ik me bij jullie cirkel voeg?’
 • Gebruik een van deze complimenten om het gesprek te beginnen.
 • In de supermarkt, bij het afrekenen, zie je dat iemand iets op de lopende band heeft gezet wat jij nog niet kent: ‘Cool, wat is dat? Heb je het eerder geproefd?’
 • Deze tip moet je combineren tip 1, waarin je doet alsof je elkaar al jaren kent. De tip is om nu een vraag te stellen die je normaal gesproken niet aan iemand stelt die je nog niet kent, maar die je normaal gesproken stelt aan iemand waar je al langer mee bevriend bent. Dat zijn de volgende vragen:
  – Hoe gaat het?
  – Hoe is/was je dag?
Hierna lezen:  Geweldloze Communicatie: Stappen, Oefeningen & Voorbeelden

(Stap 2 – Voer ‘Small Talk’ op het begin)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Als we naar de neurologische niveaus van Bateson kijken, zien we dat ‘omgeving’ en ‘gedrag’ onderaan staan. Begin dus ook met die oppervlakkige niveaus: small talk. Een jongen kan bijvoorbeeld niet zomaar op een meisje afstappen en vragen: ‘Waartoe ben jij hier op aarde?’ Dat kan wel, maar dankzij de neurologische niveaus van Bateson, kun je daar heel vernuftig naartoe werken.

Tip 6 – Small talk beperkt zich tot omgeving en gedrag

Begin dus met omgeving en gedrag…

 • Het weer.
 • ‘Hoe was je dag tot nu toe?’
 • ‘Wat zijn je komende plannen (voor vandaag)?
 • Location: wat vind je van de band, is dat de meest recente…/een echte….?
 • Occasion: Ik ben benieuwd, wat bracht je hier vandaag?

(Stap 3 – Wissel persoonlijke informatie uit)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Nu we small talk hebben gehad, kunnen we ook wat persoonlijker worden. We blijven nog op een relatief oppervlakkig niveau: we kennen elkaar pas net. Een perfect moment om feiten over elkaar te weten te komen dus.

Tip 7 – Een ‘hack’ waarmee je heel snel verbindt: afkomst

Het mooie aan deze tip is dat het nog altijd op de oppervlakte is, terwijl het heel erg krachtig is om een verbinding op te bouwen met iemand: vraag naar iemands afkomst en/of waar hij getogen is (hometown).

Tip  8 – Onthoud FORD

Gebruik het Engelse ezelsbruggetje FORD als geheugensteun om persoonlijke informatie uit te wisselen.

 • Friends/family
 • Occupation, en of je het leuk vindt. (Tip: ‘Wat houdt je bezig?’ is minder cliché dan ‘Wat voor werk/studie doe je?’)
 • Recreation: waar kun je echt van genieten? En waarom? Hetzelfde geldt voor jezelf: waarom vind jij de dingen leuk die jij leuk vindt?
 • Dreams (niet te diepgaand, gewoon wat toekomstplannen)

(Stap 4 – Vraag naar standpunten en meningen)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Standpunten en meningen zijn een heel mooie manier om een band op te bouwen, zonder ineens super diep te gaan.

Hierna lezen:  Luisteren - 28 tips om je luistervaardigheden te optimaliseren [Lijst]

Tip 9 – Vraag om de mening van de ander: wees iemands grootste fan!

Wees iemands grootste fan en laat de ander zichzelf fascinerend voelen: wat kun je van de ander leren, wat voor levenswijsheden heeft de ander? Hiermee laat je de ander zich belangrijk voelen. Elkaar om hulp vragen is bovendien iets wat goede vrienden met elkaar doen.

Zie de ander als gelijke, ook al heeft de ander een lagere hiërarchische positie.

(H)erkenning en waardering van de ander is de sleutel tot verbinding. Wat maakt de ander zo uniek? Denk ook aan non-verbale manieren om erkenning te uiten: schouderklopje, knuffel, high five of box!

“If you want enemies, excel your friends; but if you want friends, let your friends excel you.”
– La Rochefoucauld

 • ´Wat is jouw mening over…?´
 • ´Wat vind jij van…?  Wat was je favoriete deel van de reis?´ (In plaats van: ‘Vond je je reis leuk?’)
 • ´Wat vind je er leuk aan/Wat vind je er het leukst aan ? Welk onderdeel van … zorgt ervoor dat het zo speciaal/fijn/memorabel/je doel is?´
 • Vraag het advies van de ander.
 • Vraag of de ander je iets kan leren.
 • Vraag wat de ander allemaal bereikt heeft.
 • Erken hoe bijzonder het idee van de ander is: ‘Heel bijzonder en gaaf dat je het zo bekijkt, ik had het nog nooit gehoord!’

Ik zie inderdaad dat jij fantastisch bent in x, maar als ik het probeer word ik vast ook een keer net zo goed als jou.

(Stap 5 – Heb het over persoonlijke gevoelens)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Nu gaan we al aardig diep…

Tip 10 – Emoties zijn je beste tool als je vrienden wil maken

Vertel hoe jij je voelt en maak statements over hoe anderen zich voelen (of vraag het).

 • ‘Je bent vast blij dat…’ ‘Dat maakte je toen vast heel blij’.
 • ‘Kan het kloppen dat kerst een stressvolle tijd voor je is?’
 • Niet aangeraden, maar kan wel, is om te vragen: ‘Wat voor gevoelens krijg je erbij als…’ Dit is niet aangeraden omdat het een beetje raar klinkt. Benoemen verhelpt dat probleem. Zie volgende bullet…
 • Benoemen: ‘Ik kan me voorstellen dat je je opgelucht/ongemakkelijk voelt.’
 • Hoe was dat? Hoe voelde dát?
Hierna lezen:  Emotioneel (On)volwassen Gedrag: Uitleg & 28 Kenmerken

Tip 11 – denk in ieder geval aan de volgende emoties/gevoelens

 • Angsten
 • Behoeften
 • Wensen (iets wat je wil)
 • Vreugdes (waar word je vreugdevol van)

(Stap 6 – Klim naar de allerhoogste niveaus van Bateson om écht goed contact te maken met vreemden)

Hoe begin je een gesprek1

Tip 12 – Gebruik deze vragen en modellen om de diepte in te gaan

Nu is het tijd om bijvoorbeeld naar overtuigingsniveau, identiteitsniveau en zelfs missieniveau te gaan. Gebruik daarvoor het model van de neurologische niveaus van Bateson.

Ook kun je hiervoor de upchunk-techniek gebruiken. Hierdoor krijg je meer diepgang doordat je de waarom-vraag gebruikt en verder klimt in de neurologische niveaus.

Als je bovenstaande twee modellen – de ‘neurologische niveaus’ en ‘upchunken’ – volgt, zal je bijvoorbeeld bij iemands waarden en motivaties uitkomen. Hiermee breng je het gesprek effectief op een dieper niveau. Voorbeelden van dit soort vragen om hier te komen, zijn:

 • Wat motiveerde je om te beginnen met {vul in waar het over gaat}?
 • Wie inspireerde je om {vul in waar het over gaat}?
 • Waarom doe je dit? Waar gaat het je om?
 • Wat levert het je op?

Bonustip – Gebruik deze uitgebreide bronnen over netwerken en relaties onderhouden

Hoe begin je een gesprek met iedereen? Nu weet je het!

Dat waren alle tips alweer. Dit artikel over contact maken en hoe je overal en met iedereen een gesprek kunt starten, wordt regelmatig aangevuld. Blijf dus op de hoogte van deze blog.

Heel veel succes met contact maken! Neem tot slot ook een kijkje bij de tips over sociale vaardigheden en de uitgebreide dating-blogartikelen.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...