Hoe begin je een gesprek met iedereen? 16 power-tips [Contact maken]

Hoe begin je een gesprek met iemand die je niet kent? Hoe praat je met vreemden? Je bent op een netwerkborrel en je weet niet hoe je een gesprek begint, je bent op een feestje of op een meeting, je bent ondernemer en je wil contact maken met mede-winkeliers in je winkelcentrum of je wil gewoon vrienden maken. Hoe? Hier lees je alle tips om sociale contacten te leggen.

Belangrijk: in dit artikel leer je precieze tips om met iedereen een gesprek te beginnen…

Dit is een erg oppervlakkig artikel, met weliswaar goede gesprekstips om te weten en om te gebruiken, maar wil je hier op een dieper niveau goed in worden, dan moet je hierna ook het artikel over zelfvertrouwen-tips lezen. Onderstaande tips zijn gemaakt omdat veel mensen deze vraag op Google stellen. Er is dus behoefte aan concrete tips en knip-plak-zinnen die je kunt gebruiken, en die krijg je hieronder.

Dat gezegd hebbende… Laten we beginnen met het complete stappenplan om met een gesprek te hebben met een vreemde, waarin je een daadwerkelijke connectie maakt…

(Stap 1 – Hoe begin je het gesprek?)

contact maken en sociale contacten leggen

Wat is het allereerste wat je doet of zegt? Hieronder vind je een aantal suggesties:

Tip 1: Neem aan dat je al vrienden bent

Het belangrijkste wat je doet, is vooronderstellen dat je al een vriendschappelijke band met de ander hebt: je behandelt de ander precies zoals je je beste vriend zou behandelen. Je neemt aan dat iedereen al vrienden met elkaar is. Dit gevoel ‘zet je aan’ in jezelf, waarna je gedrag heel comfortabel en aantrekkelijk zal zijn.

Tip 2: Speel in op het hier-en-nu van de belevingswereld van de ander

Mensen houden ervan om te praten over datgene wat ze precies op dat moment aan het doen zijn. Is iemand bezig met visitekaartjes te sorteren? Maak daar dan een opmerking over. Maak dus een opmerking over datgene wat in het hier-en-nu gebeurt. Zo stap je in de subjectieve belevingswereld van de ander.

Voorbeelden van dit hier-en-nu-empathie-principe:

 • ‘Je trok net een heel moeilijk gezicht/niesde: dat was een harde nies!’
 • ‘Wat ben je stil!’
 • Ook kun je gedachten lezen als statement: ‘Aan jou te zien, gok ik dat je een verschrikkelijke/super leuke dag hebt gehad.’ Dit bemoedigt ze om over hun dag te vertellen.

Tip 3: Plaats een ‘time constraint’

Als jij opeens met iemand, of met een groep, een gesprek komt beginnen, zal de ander evalueren: ‘Wil ik deze persoon er nu wel bij hebben?’ ‘Hoe lang gaat hij blijven? Toch niet de rest van de avond!’ Dit kun je allemaal omzeilen door een zogenaamde time constraint: je noemt ergens helemaal op het begin van het gesprek dat je maar heel kort kunt blijven (omdat je nog iets moet gaan doen/iemand anders moet spreken). Dit stelt de ander gerust, terwijl je gewoon zo lang kunt blijven als nodig is. Bonus tip: je kunt zelfs zeggen dat je maar 2 seconden blijft. Daar vindt iedereen oké, terwijl het in werkelijkheid natuurlijk een stuk langer is.

Tip 4: Deel vrijuit wat je in het moment voelt

Deze tip moet gecombineerd worden met tip 1. Dit is namelijk typisch iets wat je alleen zou doen met iemand die je heel erg vertrouwt. Als je dit direct doet met iemand die je nog niet kent, toon je je erg kwetsbaar, en dat is krachtig! Waarom werkt dit dan zo goed? Dit komt door de natuurwet van ‘wederkerigheid’. Wanneer je tijdens het voorstellen veel persoonlijke info over jezelf vertelt, zal de ander dat ook snel gaan doen.

Tip 5: copy paste-zinnen om te gebruiken voor het aanspreken

Gebruik de volgende suggesties als letterlijke knipplak-zinnen.

 • Je hebt nog geen kennis gemaakt met de ander, dus je zegt dat ook letterlijk… ‘Wij hebben nog geen kennis gemaakt met elkaar.’ Dit is een erg leuke manier die vooronderstelt dat jullie kennis gaan maken, waarop de ander altijd enthousiast zal reageren.
 • ‘Hi, zou je wat gezelschap leuk vinden?’
 • Staan mensen in een cirkel/groepje? Zeg dan: ‘Hi, ik ben nieuw/net aangekomen op deze borrel. Is het oké als ik me bij jullie cirkel voeg?’
 • Gebruik een van deze complimenten om het gesprek te beginnen.
 • In de supermarkt, bij het afrekenen, zie je dat iemand iets op de lopende band heeft gezet wat jij nog niet kent: ‘Cool, wat is dat? Heb je het eerder geproefd?’
 • Deze tip moet je combineren tip 1, waarin je doet alsof je elkaar al jaren kent. De tip is om nu een vraag te stellen die je normaal gesproken niet aan iemand stelt die je nog niet kent, maar die je normaal gesproken stelt aan iemand waar je al langer mee bevriend bent. Dat zijn de volgende vragen:
  – Hoe gaat het?
  – Hoe is/was je dag?

(Stap 2 – Voer ‘Small Talk’ op het begin)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Als we naar de neurologische niveaus van Bateson kijken, zien we dat ‘omgeving’ en ‘gedrag’ onderaan staan. Begin dus ook met die oppervlakkige niveaus: small talk. Een jongen kan bijvoorbeeld niet zomaar op een meisje afstappen en vragen: ‘Waartoe ben jij hier op aarde?’ Dat kan wel, maar dankzij de neurologische niveaus van Bateson, kun je daar heel vernuftig naartoe werken.

Tip 6: Small talk beperkt zich tot omgeving en gedrag

Begin dus met omgeving en gedrag…

 • Het weer.
 • ‘Hoe was je dag tot nu toe?’
 • ‘Wat zijn je komende plannen (voor vandaag)?
 • Location: wat vind je van de band, is dat de meest recente…/een echte….?
 • Occasion: Ik ben benieuwd, wat bracht je hier vandaag?

(Stap 3 – Wissel persoonlijke informatie uit)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Nu we small talk hebben gehad, kunnen we ook wat persoonlijker worden. We blijven nog op een relatief oppervlakkig niveau: we kennen elkaar pas net. Een perfect moment om feiten over elkaar te weten te komen dus.

Tip 7: Een ‘hack’ waarmee je heel snel verbindt

Het mooie aan deze tip is dat het nog altijd op de oppervlakte is, terwijl het heel erg krachtig is om een verbinding op te bouwen met iemand: vraag naar iemands afkomst en/of waar hij getogen is (hometown).

Tip  8: Onthoud FORD

Gebruik het Engelse ezelsbruggetje FORD als geheugensteun om persoonlijke informatie uit te wisselen.

 • Friends/family
 • Occupation, en of je het leuk vindt. (Tip: ‘Wat houdt je bezig?’ is minder cliché dan ‘Wat voor werk/studie doe je?’)
 • Recreation: waar kun je echt van genieten? En waarom? Hetzelfde geldt voor jezelf: waarom vind jij de dingen leuk die jij leuk vindt?
 • Dreams (niet te diepgaand, gewoon wat toekomstplannen)

(Stap 4 – Vraag naar standpunten en meningen)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Standpunten en meningen zijn een heel mooie manier om een band op te bouwen, zonder ineens super diep te gaan.

Tip 9: Vraag om de mening van de ander

 • Wat vind jij van…?  Wat was je favoriete deel van de reis? (In plaats van: ‘Vond je je reis leuk?’)
 • Wat is jouw mening over…?
 • Wat vind je er leuk aan/Wat vind je er het leukst aan ? Welk onderdeel van … zorgt ervoor dat het zo speciaal/fijn/memorabel/je doel is?

(Stap 5 – Heb het over persoonlijke gevoelens)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Nu gaan we al aardig diep…

Tip 10: Emoties zijn je beste vriend als je vrienden wil maken

Vertel hoe jij je voelt en maak statements over hoe anderen zich voelen (of vraag het).

 • Niet aangeraden, maar kan wel: vragen: ‘Wat voor gevoelens krijg je erbij als…’ Dit is niet aangeraden omdat het een beetje raar klinkt. Benoemen verhelpt dat probleem. Zie volgende bullet…
 • Benoemen: ‘Ik kan me voorstellen dat je je opgelucht/ongemakkelijk voelt.’ ‘Je bent vast blij dat…’ ‘Dat maakte je toen vast heel blij’. ‘Kan het kloppen dat kerst een stressvolle tijd voor je is?’

Tip 11: denk in ieder geval aan de volgende emoties/gevoelens

 • Angsten
 • Behoeften
 • Wensen (iets wat je wil)
 • Vreugdes (waar word je vreugdevol van)

(Stap 6 – Klim naar de allerhoogste niveaus van Bateson om écht goed contact te maken met vreemden)

Hoe begin je een gesprek1

Nu is het tijd om bijvoorbeeld naar overtuigingsniveau, identiteitsniveau en zelfs missieniveau te gaan. Gebruik daarvoor het model van de neurologische niveaus.

Nóg meer tips om met iedereen een gesprek te beginnen

Tip 12: Stiltetolerantie

Deze is erg krachtig. Tolereer je de stiltes? Zo creëer je rust, vertrouwen en ruimte voor de ander om meer te delen. Een andere manier om de ander meer te laten delen, vind je in de volgende tip…

Tip 12: Doorvragen

Hoe doe je dat dan precies? Dat doorvragen?

 • Gebruik het metamodel met veel warmte om lekker door te vragen over een situatie of onderwerp.
 • Inclusief de vragen: wie, wat, waar, waarom (zie tip 13), wanneer en hoe (dat is een belangrijke).
 • Geef me een voorbeeld!
 • Wat zijn de voordelen?
 • En de nadelen?
 • ‘Dat is interessant’, plus:
  Vertel me meer! Beschrijf… Vertel me wat er nog meer afspeelt… Vertel me over…

Tip 13: De waarom-vraag

Oei… Het letterlijke woord ‘waarom’ roept weerstand op, en staat daarom ook niet in het metamodel. Toch is deze vraag erg krachtig en verrijkend voor een gesprek. Hoe lossen we dit probleem op? Simpel: door de waarom-vraag met andere woorden te stellen:

 • Wat is de reden dat…?
 • Wat maakt dat…?
 • Hoe komt het dat…?
 • Hoe denk je dat dat komt?
 • Waardoor komt dat?
 • ‘Dat is interessant’, plus:
  Wat maakt dat je dat zou zeggen/doen/vragen?

Tip 14: Wees oprecht geïnteresseerd

Dit is zelfs de beste manier om het ijs te breken. Kom erachter: wat is er nu zo interessant of leuk aan die persoon?  Zoek minstens een ding.

Tip 15: Niemand denkt echt mee met een ander, maar jij wel!

Stel dat de ander je vertelt over een droombaan waar hij naartoe werkt of een land dat hij wil bezoeken. In zijn omgeving wordt meestal kritisch/skeptisch gereageerd. Maar jij moedigt hem aan! Je denkt met hem mee! Hoe kan hij dat bereiken? Daar echt naar luisteren en over meedenken doet niemand!

Vanuit zijn perspectief. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Je hebt al heel hard gewerkt. Dit is het geschikte moment om dit te doen. Ja, doe het snel want later wil je misschien een gezin etc.’ Bemoedig zijn doelen. Je moet verachten dat hij groeit, en hem aanmoedigen om ook inderdaad te groeien, veranderen en alles zal worden wat hij kan worden.

Droom Leef Geniet Aanbieding

Tip 15: Als je over een onderwerp niks weet, vraag er dan over

“I tried that out and it really wasn’t for me. What got you into it?”

Tip 16: Vraag de ander om iets kleins voor jou te doen (Het Sullivan Effect)

Zodra iemand iets voor je doet, gaat diegene achterwaarts rationaliseren: ik heb iets voor de ander gedaan, dus dat moet vast betekenen dat ik hem mag. Vraag dus om kleine dingetjes:

 • Vraag de ander om jou iets te leren.
 • Vaag de ander om zijn advies of mening.

Hoe begin je een gesprek met iedereen? Nu weet je het!

Dat waren alle tips alweer. Dit artikel over contact maken en hoe je overal en met iedereen een gesprek kunt starten, wordt regelmatig aangevuld. Blijf dus op de hoogte van deze blog. Heel veel succes met contact maken!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!