Wat is transcendente meditatie (TM)? Hoe kun je het gaan doen? Hier lees je hoe deze bekende meditatie-oefening gaat. Lees verder…

Disclaimer: dit is slechts een meta-artikel. Voor het originele werk verwijs ik je graag door naar de officiële website en het officiële boek van transcendente meditatie: Strength In Stillness.

Hoe is transcendente meditatie ontstaan?

In het einde van de twintigste eeuw is deze meditatietechniek bekend geworden nadat het in de jaren 50 in India geïntroduceerd werd door de Yogi Maharishi Mahesh. Leuk weetje: Van 1990 tot zijn overlijden in 2008 woonde Maharishi in Nederland in het Limburgse Vlodrop.

Opmerking: de officiële techniek van transcendente meditatie is niet in een artikel als deze te vangen

De beoefening van Transcendente Meditatie is niet in een artikel als deze te leren. Er zijn verschillende soorten mantra-vormen die stuk voor stuk een andere techniek en effect hebben. De intentie van dit artikel is slechts om een hint te geven naar wat het kan zijn. De officiële website en officiële trainingen van TM zijn de enige autoriteit om het correct uit te leggen.

Hoe gaat de techniek van transcendente meditatie?

Transcendente meditatie is zitmeditatie. Je gaat dus zitten en mediteren op een object. Dat object is bij transcendente meditatie een mantra, maar dan specifiek een mantra zonder woordelijke betekenis: enkel een bepaalde woordklank die je in gedachten herhaalt. Je doet dit in stilte.

Dit concentreren op een mantra-klank als meditatie-object, is opzettelijk anders dan bij andere soorten meditaties, waarbij je je aandacht op dingen buiten je of op gedachten plaatst. Bij transcendente meditatie gaat het er – nog veel meer dan bij andere soorten meditatie – om dat je nergens aan denkt, maar ‘louter bent', zonder gedachten. Vandaar de mantra-klank.

Vervolgens laat je deze mantra zo krachtig worden dat het je in een trance brengt, waarbij je de klanken steeds minder hard hoort. Wanneer dit gebeurt, is dat een indicatie dat je daadwerkelijk de toeschouwer bent geworden, oftewel ‘louter, zuiver bewustzijn'. Dit is wie je echt bent. Pure vreugde, liefde en vrede.

Hierna lezen:  Ashtanga Yoga: Het 8 voudige pad van Yoga (Zo leef je als ware Yogi!)

Bij andere soorten meditatie zou je op dit punt klaar zijn, maar bij transcendente meditatie kun je deze meditatieve gemoedstoestand van ‘louter zijn' gebruiken om actief de stress uit je lichaam op te ruimen.

De TM-techniek is niet via een artikel te leren, maar moet via de officiële kanalen

De TM-techniek kun je alleen leren en beoefenen via een mantra die je in een één-op-één contact persoonlijk hebt gekregen van een TM-leraar die daarvoor is opgeleid en geautoriseerd door Maharishi, die de techniek weer gekregen heeft van zijn leraar, “Guru Dev”.

Trainingen in transcendente meditatie

Aan de ene kant heeft meditatie geen training nodig. Je gaat het gewoon doen, en dan ben je klaar. Er valt niks te leren als het om meditatie gaat. Echter, er zijn officiële trainingen in transcendent mediteren, waarbij je vele 'tussenstappen' leert en zelfs gevorderde technieken leert, zoals ‘hoppen' of ‘yogisch vliegen'. Dit is levitatie, oftewel opstijgen. Ook kun je tijdens deze trainingen geverifieerd worden of je de techniek ‘correct' uitvoert.

Hier vind je informatie over de officiële trainingen van TM. Ook is er een helder boek van Bob Roth over transcendente meditatie: ‘Strength in Stillness – The Power of Transcendental Meditation'.

Het is gewoon een kwestie van doen: zet onderstaande mantra aan en zing mee

Let op: dit komt uiteraard niet in de buurt van officiële transcendente meditatie. Bovendien herhaal je in transcendente meditatie je mantra in stilte.

maar je kunt al direct een gevoel krijgen van hoe het is om een mantra te herhalen. Dat kan bijvoorbeeld door onderstaande mantra af te spelen, mee te zingen en te voelen wat er met je gebeurt. Nogmaals: met zo'n simpele opdracht krijg je het gevoel alvast te pakken, maar het is niet de officiële techniek van transcendente meditatie.

Voordelen van transcendent mediteren

Je bent gewoon aan het mediteren, met alle voordelen die daarbij horen, zoals het kunnen gebruikmaken van je creatieve intelligentie. Hier vind je de voordelen van meditatie. TM staat erom bekend dat het extra veel (wetenschappelijke) claims maakt over de effecten van meditatie, zoals de gunstige effecten voor hart-en-vaatziekten en hoge bloeddruk.

Bekijk tot slot deze video van Ellen

Op jouw succes!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Wat Is Mindfulness? Heldere Uitleg + Voordelen [Betekenis]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: