Wat is online dating, wat zijn de beste tips om online te daten en wat zijn de voordelen van online daten? In dit artikel leer je dit allemaal én vind je een overzicht naar de beste manieren om online te daten. Lees verder…

Door Robin | dik.nl

Maar eerst: wat is online dating?

Online dating, oftewel internetdating, is online het eerste contact leggen om iemand te ontmoeten voor een date. Dat kan bijvoorbeeld via een pc, smartphone of tablet. Hier zijn speciale datingsites voor ontwikkeld, vaak met een bijbehorende app.

Daten via internet is al lang geen taboe meer. Steeds meer relaties ontstaan tussen singles die elkaar online hebben ontmoet. Niet zo gek natuurlijk, want online daten heeft veel voordelen wanneer je het vergelijkt met klassieke vormen van dating, zoals nieuwe mensen leren kennen tijdens het uitgaan of gebruikmaken van een relatiebureau. In dit artikel bespreken we tips en redenen om online te gaan daten zodat ook jij je droompartner via internet kunt vinden.

Alvast snel wat voordelen en nadelen van online daten

internet daten voordelen

Voordelen van online daten:

 • Je bespaart (reis-)tijd voor het selecteren van matches.
 • Je kunt met filters en criteria aangeven om niet-potentiële leden te elimineren.
 • Je kunt specifieke ‘nichemarkten‘ vinden, zoals: mensen van een specifieke leeftijd, opleidingsniveau, afkomst, mindervaliden, alleenstaanden met kinderen, homoseksuelen of mensen met een specifieke hobby of interesse.
 • Je weet zeker dat de ander ook zoekende is.
 • Er is sprake van een therapeutisch effect voor mensen die net uit een relatie komen.
 • Ook mensen die minder sociaal zijn, kunnen contacten leggen en een fijne relatie opbouwen.

Nadelen van online daten:

 • De prijzen van datingsites zijn niet onredelijk hoog, maar de datingsites moeten ook winst kunnen maken en dat kost je dus wat. Een abonnement van drie maanden is het meest gebruikelijk en kost niet meer dan 100 euro.
 • Het is normaal dat meer dan de helft van de verstuurde berichten onbeantwoord blijven, wat ontmoedigend kan werken. Dat komt niet alleen door mensen die geen moeite nemen om te reageren, maar ook doordat sommige leden die niet betalen, eruit worden gegooid. Vooral jonge vrouwen krijgen veel reacties die ze niet allemaal kunnen beantwoorden. Soms wel 500 op een dag.
 • Sommige leden blijven te mysterieus doordat ze te weinig foto's of persoonlijke informatie plaatsen.
 • Je zou bekenden op zo'n datingplatform kunnen tegenkomen.
 • Een tekstje en een foto zegt weinig over de daadwerkelijke vibe van een persoon.
Hierna lezen:  Beste Datingsites Voor Hoger Opgeleiden Vergelijken

Laten we wat dieper ingaan op de voordelen van online daten

Online daten is bovenal handig. Laten we dus vooral even inzoomen op de voordelen van online dating…

daten via internet

Voordeel 1: Heel veel singles om uit te kiezen

Daten via internet is al lang en breed de normaalste zaak van de wereld. De meeste algemene datingsites hebben daardoor allerminst te klagen over het aantal leden. Dat zijn er per website al snel enkele tienduizenden en die zoeken stuk voor stuk naar leuke nieuwe contacten. Elke dag weer komen daar nieuwe singles bij. Een datingsite is daardoor een enorme vijver vol met verschillende singles die actief op zoek zijn naar een afspraakje. De kans dat je er je droompartner aan de haak kunt slaan is dus echt heel groot.

Voordeel 2: Iedereen staat open voor een date

Iedereen die lid is geworden van een online datingsite staat open voor het ontmoeten van nieuwe mensen en er is dus niemand die gek opkijkt als je ze een berichtje stuurt. Sommige mensen zijn tijdelijk niet beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze actief met iemand aan het chatten of daten zijn, maar zelfs dan is het niet gek als je een lijntje bij ze uitgooit. Dat verlaagt de drempel om digitaal op iemand af te stappen natuurlijk aanmerkelijk. Heb je in het dagelijks leven echt wel een behoorlijke portie lef nodig om zomaar iemand uit te vragen, op een datingsite gaat dat (zelfs als je best wel verlegen bent) toch stukken makkelijker.

Voordeel 3: Meerdere contacten tegelijk onderhouden

Door het gemak en de snelheid van internet-daten is het prima mogelijk om meerdere online contacten tegelijk te onderhouden. Dat komt het tempo waarop je nieuwe singles ontmoet en beter leert kennen behoorlijk ten goede en het vergroot dus ook de kans om de man of vrouw van je dromen te leren kennen. Op deze manier daten is uiteraard geen verplichting, want niet iedereen vindt het prettig om met meerdere personen tegelijk contact te hebben. Maar een groot voordeel van deze optie is dat iemand die je echt leuk vindt vaak vanzelf boven komt drijven.

Voordeel 4: Vind iemand die perfect bij je past

Als het goed is heeft elk lid zijn eigen datingprofiel net zo uitgebreid ingevuld als jij. Dat maakt het zoeken naar singles die aan al je wensen, eisen en voorkeuren voldoen makkelijker dan ooit. Met een druk op de knop toon je bijvoorbeeld alle alleenstaanden in je regio die ook dol zijn op samen relaxen op de bank. En met een andere zoekopdracht vind je net zo makkelijk alle actieve singles die dol zijn op nieuwe avonturen meemaken. Zo zoek, filter en verfijn je makkelijk door tot je de singles hebt gevonden waar jij echt een klik mee hebt.

Hierna lezen:  Beste Datingsites Vergelijken: Consumentenbond & Top 10

Voordeel 5: Daten zonder dat je omgeving het weet

redenen online dating

Omdat je op internet heel anoniem en dus discreet op zoek kunt naar een date of een relatie hoeft niemand uit je omgeving te weten dat je aan het online daten bent. Vrienden, familie en collega's komen alleen te weten dat je op zoek bent naar een date of een nieuwe relatie wanneer jij ze dat vertelt. Dat is natuurlijk wel zo prettig, want het voorkomt niet alleen allerlei wijze raad waar je niet op zit te wachten, maar je bent ook niemand een verklaring verschuldigd wanneer die ene date waar je veel van verwachtte toch een complete sof blijkt te zijn. Dat kun je gewoon vergeten en vrolijk doorgaan, want er is niemand die je eraan zal herinneren.

Voordeel 6: Elkaar meteen beter leren kennen

Wanneer je op een datingsite een leuk profiel hebt gevonden dan kun je meteen een berichtje sturen. Als de andere persoon ook wel interesse in jou heeft is de volgende logische stap om met elkaar te chatten en ook dat is snel geregeld. Vaak kan dat gewoon al veilig en snel via de datingsite zelf, maar als dat niet mogelijk is kun je natuurlijk ook kiezen voor Skype of Whatsapp. Zo kun je elkaar meteen wat beter leren kennen, gewoon via internet. Als het klikt tijdens het chatten is het wel zaak om ook vlot een echte ontmoeting af te spreken. Pas dan weet je of de vonk echt over zal slaan.

Voordeel 7: Internetdaten is minder oppervlakkig dan Tinder

Online daten via een datingsite is een stuk diepgaander dan wanneer je een dating-app zoals Tinder gebruikt. Hoe je het ook wendt of keert, bij Tinder en andere mobiele datingapps gaat het nu eenmaal vooral om de fysieke aantrekkingskracht en dat zegt natuurlijk helemaal niets over hoe goed of slecht je daadwerkelijk bij elkaar past. Bij een datingsite kun je veel meer van je persoonlijkheid laten zien en veel beter matchen op veel belangrijkere aspecten zoals gedeelde interesses, wereldbeeld en karakter. Het is minder oppervlakkig en dat vergroot de kans op het vinden van een duurzame relatie.

Voordeel 8: Er is een datingsite voor iedereen!

Omdat daten via internet zo enorm populair is heb je ook heel veel verschillende datingsites. De bekendste en grootste sites zoals Pepper, Lexa, Parship en Relatieplanet zijn voor een heel breed publiek geschikt. Er zijn echter ook ook tal van kleinere datingsites voor een unieke doelgroep, de zogenaamde niche datingsites. Die richten zich bijvoorbeeld op ouderen, alleenstaande ouders, gelovige mensen en nog veel meer aparte groepen singles. Weet je niet zeker wat voor datingsite voor jou het meest geschikt zou zijn? Kijk dan eens op datingsitekiezen.nl om alle verschillende datingsites snel en makkelijk met elkaar te vergelijken.

Hierna lezen:  Beste Datingsites Voor 50+ 60+ 70+, Ouderen & Senioren [2024]

Onmisbare tips voor het online daten

online daten overzicht en tips

Zoek je tips om online te daten?

Overzicht beste datingsites

Wat is nou eigenlijk de beste datingsite? Als ze allemaal met elkaar vergeleken worden, zijn er een paar aan te wijzen die het beste scoren. Hier vind je een overzicht van de beste datingsites.

Op jouw geluk!