Beste onderhandeling-techniek: gebruik dit onderhandeling-model

In dit artikel vind je de beste onderhandelingstechniek die je maar kunt gebruiken. Ook vind je precieze voorbeelden van zinnen die je tijdens deze techniek gebruikt. Je kunt dit onderhandelingsmodel bijvoorbeeld gebruiken voor sales, inkoop of zorg.

Hoe werkt deze onderhandelingstechniek?

Met deze techniek scheiden we de intentie van het gedrag. Hoe doe je dat? Dat kunnen we het beste schetsen met een voorbeeldzin.

‘Kun je begrijpen dat {mijn positieve intentie}?’

Die positieve intentie kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wil mijn hart alleen maar luchten.’ Deze techniek is ook erg geschikt voor mediation.

Wat zijn de stappen van dit onderhandelingsmodel?

 1. De partijen vertellen wat hun beleving en gewenste oplossing is.
 2. De partijen benoemen hun positieve intentie achter de oplossing van de vorige stap.
 3. De partijen gaan nu naar hogere chunks toewerken door de criteria/waarden achter de positieve intentie te benoemen. Door omhoog te chuncken, kunnen connecties en relaties gevonden worden (dit komt overeen met de manier van de kernspeurder-techniek). Begin met de meest ‘boze’ partij. Vragen die je hiervoor kunt stellen zijn: ‘Wat wil je?’ ‘Wat doet dat voor je?’ ‘Wat schenkt dat je?’
 4. De partijen chunken net zo ver omhoog tot er een gemeenschappelijk criterium is. Dit is het overeenstemmingskader. Je weet dat je er bent als de originele positie betekenisloos wordt. De sleutel hierbij is om de intentie van het gedrag te scheiden. Beiden zeggen hetzelfde, maar op een andere manier: “Dus als je X kan bereiken, dan maakt het niet uit hoe je het krijgt.”
 5. Als we ervoor kunnen zorgen dat dit hoogste doel gehaald wordt, wil je met ons werken?
 6. Chunk omlaag terwijl je agreement houdt (agreement frame, te vinden in het artikel over volgen en leiden).
 7. De partijen kunnen nu nieuwe oplossingen (concreet gedrag: downchunks) aandragen vanuit het overeenstemmingskader. Dat doen ze door weer omlaag te chunken om aan de huidige situatie te kunnen relateren. Het overeenstemmingskader wordt tijdens dit proces behouden. Als dat niet lukt, betekent het dat er nog niet hoog genoeg gechunkt was. Chunk de bezwaargevende partij dan dus hoger.
 8. Controleer of er nog ecologische bezwaren zijn.
Hierna lezen:  Geweldloze Communicatie: Stappen, Oefeningen & Voorbeelden

Mediation-oefening: Extern conflict oplossen met behulp van dit onderhandelingsmodel

 1. Bedenk een conflictsituatie en ken aan persoon A en persoon B ieder een positie toe binnen dat conflict.
 2. Persoon A en B gaan gedurende twee minuten tegen elkaar in.
 3. Bedenk nu voor iedere partij wat hun positieve intentie is. Ga door totdat je een kern, overtuiging, waarde of fundamentele behoefte hoort die beide partijen delen.
 4. Beide partijen proberen nu constant hun gemeenschappelijke elementen te erkennen en uit te spreken.
 5. Gebruik een hoger logisch niveau, zoals deze gemeenschappelijke waarden en behoeftes, als kader waarbinnen de oplossing gevonden wordt.
 6. Welke hulpbronnen hebben beide partijen? Zet ze in om door middel van samenwerking het probleem op te lossen.
 7. Onthoud hierbij het gemeenschappelijk doel en denk win-win.

Voor interne conflicten is er de Visual Squash-onderhandeltechniek

De techniek van dit artikel is erg geschikt voor conflicten tussen verschillende mensen. Er kunnen echter ook interne conflicten zijn in jezelf. Daarvoor bestaat de techniek: Visual Squash, die van het zelfde principe van deze onderhandelingstechniek gebruik maakt.

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Wist je dat ik graag goede concurrenten van me aanbeveel? Marco Honkoop is zo’n goede NLP-trainer. Klik hier om NLP te leren op zijn populaire pagina met behulp van video’s, mp3 en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!