Wat is de betekenis van NLP (waar staat de afkorting voor)?

NLP kan twee verschillende begrippen aanduiden:

  • Neuro Linguïstisch Programmeren. Dit is een term uit de wereld van new age mentaliteitsseminars.
  • Natural Language Processing. Dit is een term uit de ICT.

In dit artikel gaan we dieper in op het eerste begrip: Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP is namelijk de bekende afkorting voor het begrip Neuro Linguïstisch Programmeren. Met behulp van deze methode leer je jezelf te ontwikkelen op het gebied van communicatie en mentaliteit.

De letters van de afkorting NLP

NLP is, zoals gezegd, een afkorting voor Neuro-Linguïstisch programmeren. We zullen de afkorting nu woord voor woord bekijken. Je krijgt een uitleg over wat het in de praktijk inhoudt, wat het betekent en hoe je het in de praktijk terugziet.

Dit betekent Neuro

Neuro komt van het woord neurologie, waarmee je hersenen worden bedoeld. Binnen NLP doen we echter niks met je hersenen. Je krijgt bij NLP geen biologieles en je gaat niet leren hoe alle verschillende onderdelen van je brein heten en wat ze doen. Toch krijgen veel NLP'ers makkelijk het trotse gevoel dat ze een brein-expert zijn na het volgen van een NLP-training. Dit is onterecht.

Dit betekent Linguïstisch

Linguïstisch is de manier waarop je met jezelf en met anderen communiceert. Er wordt hiermee zowel op verbale (woorden en klanken) manieren van communicatie geduid, als op de houding van je lichaam (non-verbaal). Als mens ben je altijd bezig met communiceren, zelfs als je je daar niet bewust van bent. Binnen NLP werken we met taal, maar niet met linguïstiek. Voor linguïstiek moet je namelijk een masteropleiding op de universiteit volgen, dus dat is niet te leren in een NLP-training van een week.

Dit betekent programmeren

Programmeren betekent niet meer en niet minder dan het instellen van een computer en het opdrachten geven aan een computer. Ook dit doen we niet binnen NLP. Programmeren verwijst binnen NLP namelijk op metaforische wijze naar het programmeren van mensen alsof ze een computer zijn. Dat doen we met behulp van suggesties in onze taal – en met behulp van NLP-technieken.

Hierna lezen:  NLP-kritiek: waarom NLP niet werkt [Kwakzalverij] [Gevaarlijk]

De term NLP was een grap

In het boek ‘Essenties Van NLP' – geschreven door de Nederlandse NLP-pioniers Derks en Hollander – staat beschreven hoe Richard Bandler de naam van NLP bedacht: hij had de term nooit serieus genomen, want in zo'n seminar van een paar dagen kun je onmogelijk alles leren over neurologie, linguïstiek en programmeren. Logisch natuurlijk.

Richard Bandler, de maker van NLP, zat eens in zijn auto toen iemand hem vroeg: wat voor naam ga je het eigenlijk geven? Bandler had nog geen naam bedacht voor zijn methodiek, maar zag naast zich in de auto een blaadje liggen over neurologie, een blaadje over linguïstiek en een blaadje over programmeren. Ter plekke verzon hij daardoor de term: Neuro Linguïstisch Programmeren als grapje. Want die term klinkt natuurlijk veel te high-tech voor de leuke, humorvolle methode die hij ontwikkeld had. De term NLP is dan ook niets meer dan een grapje, aldus Derks en Hollander in Essenties Van NLP.

Zo werkt NLP in de praktijk

Als je Neuro Linguïstisch Programmeren in de praktijk gaat brengen, da ga je met behulp van bewezen technieken veranderingen aanbrengen in hoe je je gedraagt. Wie je bent, blijft nog steeds hetzelfde.

NLP is een methode voor je mentaliteit, gebruikmakend van concrete doe-technieken.

NLP past verschillende technieken en hulpmiddelen toe om effectief te communiceren met je eigen brein en dat van anderen. Deze technieken zorgen ervoor dat je meer effectief kunt omgaan met verschillende soorten mensen en verschillende soorten situaties. Er wordt van heel concrete handvaten gebruik gemaakt. Je vindt ze allemaal op deze pagina met alle NLP-technieken.

Waarvoor kun je NLP gebruiken?

NLP kan op heel veel verschillende manieren gebruikt worden. Het doel is communicatie en mentaliteit, en dat kan op heel veel manieren worden ingezet. Of je nu beter wil leren omgaan met je eigen gevoelens van angst, stress of boosheid, of juist beter anderen wil kunnen helpen, NLP is voor iedereen geschikt. Als je werkzaam bent als manager, in de zorg, of juist in het onderwijs, is NLP echt iets voor jou. Je vergroot je zelfvertrouwen met NLP.

Laten we kijken naar de twee grootste redenen om NLP te doen:

Reden 1: jezelf ontwikkelen en ontplooien

Heb je een goed beeld van wie je wil zijn, maar weet je nog niet precies hoe je daar moet komen? Dan is NLP echt iets voor jou. Met NLP kun je groeien en daaropvolgend bloeien. Jezelf gelukkig voelen doe je door meer instrumenten in handen te hebben om om te gaan met gevoelens van stress en angst. Je kunt bijvoorbeeld ook het vervelende stemmetje in je hoofd naast je neerleggen. Er is dus een boel om aan te werken met NLP.

Hierna lezen:  Is NLP Een Trucje? Schokkende Ontmaskering [Let Op]

Reden 2: communiceren als een baas

Door NLP toe te passen leer je beter communiceren en samenwerken met anderen. Dat doe je allereerst door je communicatieve vaardigheden te verbeteren. Als je je beter bewust bent van hoe de ander in elkaar zit en denkt, wordt het vanzelf makkelijk om te vinden naar een middenweg waarin jullie je beiden kunnen vinden. Zo loop je minder snel tegen conflicten aan die uit de hand lopen.

>>> Voor alle redenen om NLP te doen – én alle redenen om NLP te vermijden als de pest: lees dit artikel.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: