Zoek je mogelijkheden en manieren om NLP met je kind toe te passen? Laten we in dit artikel naar de mogelijkheden kijken om dit te doen. Lees verder…

Tip 1 – Verander niks, want kinderen zijn beter in NLP dan volwassenen

Als je je kind wilt laten kennismaken met NLP, hoef je niks te veranderen aan NLP. Je hoeft het niet makkelijker te maken of op andere manieren te veranderen.

Waarom? NLP speelt zich juist af in het domein waar kinderen zo goed in zijn: fantasie en oplettendheid. Met NLP worden volwassenen juist weer kind – en daardoor worden volwassenen vrij. De kinderen zijn al de grootmeesters in NLP. Ze kunnen alle oefeningen gewoon meedoen.

Weet je nog? De helft van de NLP-technieken is gewoon lekker visualiseren. Kinderen zijn daar meester in. De andere helft draait om creatief en scherp communiceren. Ook dat kunnen kinderen vaak beter dan volwassenen.

Voor kinderen is NLP – en bijvoorbeeld het spelen met visualisaties en submodaliteiten – gewoon logisch. Ze doen het gewoon zonder vragen te stellen. Het zijn juist de volwassenen die steeds denken: “Dit kan toch niet werken… het is niet bewezen, etc.”

Kinderen veranderen met het grootste gemak een kleur van een gevoel in hun lichaam zodat ze zich opeens beter voelen.

En als je wilt dat jouw kinderen meedoen aan een NLP-training, moet je dan wachten totdat de jeugd volwassen is geworden? Nee hoor. Vanaf hun 12e zou ik kinderen ook gewoon laten meedoen met een NLP-training met volwassenen.

Kinderen kunnen alle NLP-skills van nature, zoals visualiseren en doen-alsof. Voor hen is dit normaal, het doen-alsof. Wij volwassenen moeten opnieuw leren om te doen alsof.

Tip 2 – Kinderen opvoeden met NLP? Check deze tips…

Het is erg welkom als je jouw kinderen kunt opvoeden met bijvoorbeeld extra veel vertrouwen en eigenwaarde. Dit is een belangrijk cadeau dat je aan je kind kunt geven. In dit artikel vind je tips om je kind met zelfvertrouwen op te voeden. Er zitten een aantal mooie NLP-tips in.

Hierna lezen:  Wat Is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)? Complete Wiki/Betekenis

Ook kun je de beperkende overtuigingen van je kind – zoals  ‘Ik ben niet goed genoeg' of ‘Ik kan het niet' – met iedere NLP-interventie ombuigen. Kijk maar eens bij dit artikel over overtuigingen.

Tip 3 – Meld je kind aan voor een speciale NLP-jeugdtraining

nlp kindercoaching tips

Een paar NLP-instituten in Nederland bieden speciale NLP-trainingen aan voor jeugd en jongeren. Een van die instituten is UNLP. Als je in de hoofdnavigatie van deze website bladert, kom je uit bij de trainingen van UNLP.

Het hoeft dus niet, omdat je jouw kinderen ook gewoon naar een volwassen NLP-training kunt sturen. Het is echter ook gewoon een leuke optie waarbij je kinderen betekenisvolle vriendschappen opbouwen van hun eigen leeftijd.

Tip 4 – Lees ‘NLP voor ouders' voor goede communicatie met je kinderen

Dit fijne boek verwijst naar bestaande NLP-technieken en geeft vervolgens voorbeelden voor de toepassing bij de communicatie met je kind.

Tip 5 – Jonge kinderen? Gebruik de meest fantasierijke NLP-technieken: submodaliteiten!

Gebruik bijvoorbeeld de Circle of Excellence, waarmee je een magische supercirkel maakt zodat je kinderen zich goed kunnen voelen wanneer ze dat willen. Ook kun je de Swish gebruiken om een kind een goed beeld van zichzelf te geven.

Tip 6 – Pas de NLP-vooronderstellingen toe in de omgang met je kind

nlp tips voor kinderen

Zorg ervoor dat al je acties gebaseerd zijn op de respectvolle en liefdevolle NLP-vooronderstellingen. Hiermee sta je op een positieve manier in het leven – en geef je dat ook door aan je kind.

Tip 7 – Doorloop met je kind de waarnemingsposities

De waarnemingsposities, oftewel perceptuele posities, zijn erg handig om de empathie en dissociatie van je kind te versterken. Hier vind je informatie en oefeningen voor de waarnemingsposities.

Tip 8 – Pas je communicatie aan op het favoriete representatiesysteem van het kind

Geeft je kind in een bepaalde context de voorkeur aan een visuele, auditieve of kinesthetische manier van communiceren? Kom daarachter door meer te lezen over representatiesystemen en pas vervolgens je communicatie hierop aan.

Tip 9 – Voed je kind op met keuzes, want NLP draait om keuzes

NLP zegt niet dat we allemaal perfecte, lieve mensen moeten zijn. Dat zou betekenen dat we geen keuze hebben. Binnen NLP willen we juist altijd de keuzes verbreden, zodat we maximale controle en opties hebben.

  • NLP zegt: wil jij nu een lief mens zijn die verbinding kan maken met een ander? Gebruik dan tool A, B en C.
  • NLP zegt ook: wil jij nu een hard, gemeen mens zijn die verbinding kan verbreken met een ander? Gebruik dan tool D, E en F.

NLP gaat dus om het hebben van keuzes over hoe je wilt reageren in een bepaalde situatie. Dit is cruciaal in het leven van een mens, omdat je hiermee zelf de controle hebt over jezelf en je leven.

Hierna lezen:  De 17 NLP-vooronderstellingen: welke NLP-principes overtreed jij?

Het is dan ook cruciaal om jouw kinderen met deze houding op te laten groeien, zodat ze zelfstandigheid en proactiviteit ontwikkelen, in plaats van afhankelijkheid, dilemma-denken, vast-denken en robot-denken.

Vermijd dus zoveel mogelijk situaties waarin jij het kind slechts één keus geeft. “We gaan het op manier A doen en jij doet maar mee.” Zeg dus liever niet: “Je gaat je kamer opruimen en dan gaan we naar de speeltuin.”

Wanneer het kind ertoe in staat is, laat het kind dan zelf oplossingen en plannetjes bedenken. Zeg dus liever: “Wat vind jij het beste plan? Eerst je kamer opruimen of eerst naar de speeltuin? Het zijn jouw keuzes en ze hebben allebei andere gevolgen. Als je nu naar de speeltuin gaat, dan moet je straks je kamer opruimen, en misschien is dat helemaal niet zo fijn omdat je dan moe bent. Óf misschien weet jij nóg een beter idee, dat mag natuurlijk ook. Welke optie kies je?”

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: