Heb jij angst om hulp te vragen? Vind je het lastig om hulp te aanvaarden? Hoe vraag je überhaupt om hulp? Een uitstekend leerdoel! In dit artikel ga je leren om hulp te vragen. Lees verder…

Wees eerlijk: hoe goed ben jij in hulp vragen en ontvangen?

Ben jij een goede ontvanger? Sta je mensen toe om aan je te geven? Geniet je met volle teugen van het leven? Kun je de goede tijden er laten zijn? Is jouw antwoord op bovenstaande vragen nee, wat is dan je angst? 

Lees de volgende zinnen en merk op of het je triggert. Hoeveel geluk kun je aan voordat je…

  • Denkt: dit is te mooi om waar te zijn?
  • Naar de gaten in de weg kijkt, oftewel op de val wacht?
  • Je achterdochtig gaat worden: ‘Waarom ben ik zo gelukkig? En waarom is die persoon zo aardig?'
  • Je jezelf tijdens de piek van geluk alvast ongelukkig gaat voelen als voorbereiding op het dal-aspect: een lijn die omhooggaat, gaat ooit ook weer omlaag.
  • Je jezelf afvraagt: ‘Ben ik hier goed genoeg voor? Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?'
  • Je je vader hoort zeggen: ‘Laten we onszelf nou niet gek maken…'
  • Je er haast bang van wordt hoe mooi, aantrekkelijk en licht je je voelt?
  • Je je bijna schuldig voelt?

Hulp vragen is géén teken van zwakte (en aanvaarden ook niet)

Je bent niet in balans als je geven veel te belangrijk vindt en nemen veel te onbelangrijk vindt, of als je überhaupt te veel geeft en te weinig neemt. Vraag gerust aan mensen of je iets van ze mag hebben.

Vraag gerust allerlei dingen aan andere mensen, ook hulp.

Even een onnozel voorbeeld om te schetsen dat het nooit verkeerd is om vragen te stellen: Zie je dat een groep in een lunchzaak net klaar is en dat er nog een heel bord met een gigantische stapel broodjes staat, vraag gerust of ze klaar zijn en of dat betekent dat je een overgebleven broodje mag hebben.

Als het buiten waait en je hebt een zeilboot, dan ga je toch niet roeien?

Stel juist zoveel mogelijk vragen

Sterker nog: word een wereldkampioen in het stellen van vragen. Vraag! Vraag! Vraag! Het leven wordt dan zoveel leuker en makkelijker! Dit is een vaardigheid. Word hier goed in. En zegt iemand nee? Geen big deal!

Ik heb 143 uitgevers gebeld voor mijn boek. 142 x heb ik nee gehoord. Had ik gestopt bij 100 x vragen, had ik hier niet gestaan en had niemand interesse.
– Jack Canfield

Gun anderen de kans om te geven en wees dankbaar

Denk ook eens aan iedereen die ervan kan profiteren als je ze zou toestaan om jou meer te geven. Als je ze toestaat hun giften te geven en hun talenten te ontwikkelen. Laat je vrienden je verrijken, zodat ze mogen groeien. Laat iemand jou liefhebben, zodat je zijn ware aard kunt zien.

En bovendien: Je hoeft niet altijd iets voor iemand terug te doen: kies voor dankbaarheid! Wanneer iemand moeite voor je doet, zorg er dan zeker voor dat je gepaste en onmiddellijke erkenning toont. Je hoeft niet per se de verplichting te voelen om iets teug te doen voor die persoon! Vind gewoon een oprechte manier om je waardering in woorden uit te drukken.

Relaties ontstaan in het ontvangen
– Els van Steijn

Laat je onafhankelijkheid los

hulp vragen tips

Laat je onafhankelijkheid los. Vraag dus om hulp. Zelfs Robinson Crusoe had Friday, Superman had Lois, Barack had Michelle en Batman had Robin. Vraag jezelf: wanneer besloot je zo onafhankelijk te worden? Waar ben je zo bang voor? Wie heeft je ooit pijn gedaan? Wie heeft je teleurgesteld? Waar verdedig je je tegen?

Beantwoord deze vragen niet zelf, want dat is weer onafhankelijk, maar vraag om hulp! Stel je eens voor dat misschien heel het universum er is om je te ondersteunen. Laat je cynisme vallen. Het is een oude wond. Open jezelf voor het leven. Laat mensen binnen. Dit is ware kracht.

Bied hulp aan én vraag hulp. Vraag en geef aan wat je nodig hebt. Hulp vragen is géén teken van zwakte – en het aanvaarden ook niet.

Vraag je nooit om hulp? Misschien denk je daarmee ‘zelfstandig en onafhankelijk' te zijn of misschien denk je er op de een of andere manier iets anders mee te winnen…

Maar als je goed achter je oren krabt, realiseer je je dat je daar helemaal niets mee kunt winnen. Je wint er zelfs niet een of andere ‘lifetime award' mee die heet: ‘Niemand heeft me ooit geholpen!'

Je wint geen extra punten als je niet om hulp vraagt. Leven zonder hulp is hoogmoed voor de val. Zonder hulp is het ‘jij tegen de wereld' terwijl het ‘jij en de wereld' had kunnen zijn.

Over het algemeen willen mensen je graag helpen, maar niet iedereen kan ruiken dat je hulp nodig hebt. Geef anderen een kans om je te helpen – geef anderen “the gift of giving.”

Als je leeft, heb je nou eenmaal hulp nodig. Als een uitdaging als te veel aanvoelt, betekent het dat het teveel is voor jou alleen. Het enige wat je nodig hebt is extra hulp.

Beklim je een berg? Vraag zelfs de berg je te helpen.

Laat de volgende blokkades los voor het vragen van hulp

  • Afwijzing
  • Oude wonden (“Ik vertrouw mensen niet meer.”)
  • Trots (“Om hulp vragen is een zwakte.”)
  • Superioriteit (“Hulp? Ik sta daarboven.”)
  • Competitie in plaats van samen
  • Onwaardig voelen (“Ik wil je niet tot last zijn.”)
  • Schuld
  • Cynisme (“Ze kunnen me waarschijnlijk toch niet helpen.”)
  • Onafhankelijkheid
  • Controle

Hoe kun je die blokkades – oftewel oude gevoelens – loslaten? Ironisch gezien door ze juist te verwelkomen, zodat ze hun missie kunnen voltooien en voorgoed kunnen vertrekken. Gebruik daartoe het artikel over emoties verwerken.

Je mag als volwassene ook gerust afhankelijk zijn en zeggen: ik wil dat er iemand is voor me.

Challenge: Vraag nu iemand om hulp

  1. Maak voor jezelf duidelijk: waar zou je hulp bij willen? Bedenk wat in jouw leven momenteel lastig is. Maak dit concreet door antwoord te geven op de volgende vragen: Wat zou je het liefst anders willen? Waarbij zou hulp jou goed uitkomen? Wat voor soort hulp zou je goed kunnen gebruiken? Van wie? Hoe kan deze persoon jou het beste tot dienst zijn?
  2. Bel een vriend of informeer naar een professionele hulpverlener.
  3. Als je een vriend om hulp vraagt, geef deze persoon dan sowieso de gelegenheid om zijn mening te geven. Je kunt bijvoorbeeld vragen: ‘Hoe zou jij deze situatie aanpakken? Wat denk jij hiervan?' Luister uitgebreid naar de mening van deze persoon.
  4. Als je om hulp vraagt, speel dan – waar dat kan – in op de voordelen voor de ander, speel nooit in op de genade of dankbaarheid van de ander als reden om jou te helpen. Dit schept alleen maar verplichting en schuld voor de ander. Ga juist voor toekomstige synergie. Diagnosticeer wat de ander zou kunnen gebruiken en benadruk dat dan in je hulpvraag.
  5. Gun het de ander om jou te mogen helpen.
  6. Heb je de vraag om hulp gesteld? Laat het gerust aan mij weten via de lezerscommunity dat je deze challenge voltooid hebt!

Zoek geen trots in het alleen-doen maar vraag en accepteer hulp.

Deze challenge kan al heel simpel zijn:

  • Voel je je bijvoorbeeld droef? Bel een vriend op en vraag om zijn beleving over je situatie.
  • Heb je wat meer motivatie en steun nodig? Bel iemand op en vraag om wat regelmatige bemoediging en incheckmomenten.
  • Zou het je heel erg helpen als iemand je wat werk uit handen neemt? Vraag het iemand.

Dit zijn allemaal hulpbronnen en raad eens: dit zijn veel leukere en veel meer verbindende hulpbronnen dan wanneer je het allemaal steeds zelf wilt doen. Zoals Els van Steijn het zegt: Relaties vestigen zich in het ontvangen.

Ontvangen inspireert een compleet nieuw niveau van geven.

Meet-oefening: wat is jouw houding ten opzichte van hulp vragen?

Doe voor jezelf een soort nulmeting door deze vragen eerlijk te beantwoorden. Doe deze oefening over een paar maanden weer om te zin of je al anders in het leven staat ten opzichte van hulp durven te vragen.

  1. Het is mogelijk om een ander persoon op elk moment hulp te vragen.
  2. Iemand kan het leuk en vervullend vinden dat jij deze persoon om hulp vraagt.
  3. Het is een teken van zwakte als jij om hulp vraagt.
  4. Hulp vragen staat gelijk aan hulp krijgen.
  5. Het is heel opdringerig als je ergens om vraagt.
  6. Ik moet zeker weten of de andere persoon ja gaat zeggen voordat ik iets vraag.
  7. Wanneer iemand nee zegt, kun je gerust een andere keer dezelfde persoon om hulp vragen.
  8. Je moet altijd je hulpvraag zo concreet mogelijk formuleren. Je moet het precies weten.
  9. Het werkt relatie-opbouwend als je om hulp vraagt.
  10. Je bent eigenlijk alleen maar mensen tot last als je hulp vraagt.

Relaties vestigen zich in het ontvangen.
– Els van Steijn

Lees meer over hulp durven vragen

Het boek Shift Happens leerde me dat ik gewoon om hulp mag vragen. Sterker nog: het wees me erop dat je er niks mee opschiet als je geen hulp vraagt, en dat je er alles mee wint als je wel om hulp vraagt. De titel van het boek ‘Shift Happens' vertelt ons: als je om hulp vraagt, zal er een shift gaan plaatsvinden in je leven.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: