Hoe ga je op zoek naar jezelf? Veel mensen worstelen met deze vraag en met het gevoel van: niet weten wie je bent of jezelf helemaal kwijt zijn. “Ik weet niet wie ik ben en wat ik wil.” Hoe kun je jezelf vinden? Het is een vraag waar je niet zomaar in een cursus, gedichtje of middagje antwoord op hebt. Veel mensen gaan er zelfs speciaal voor op reis. Voor dit artikel hebben we hulp ingeschakeld van een expert. Lees verder…

Door Jan Verbeek

Woord vooraf: ‘Zoeken naar jezelf' betekent niet dat er twee ‘ikken' bestaan

twee ikken op zoek naar mezelf

Als ik mijn fietssleutel wil zoeken, dan is er sprake van twee dingen:

  • Ik
  • Een fietssleutel die ik zoek

Logisch hè? Want het zijn twee verschillende dingen. Ik en de fietssleutel. Daarentegen is ‘zoeken naar mezelf' onmogelijk, want er kan niet sprake zijn van twee ‘ikken':

  • Ik
  • Een ik die ik zoek

Er is simpelweg één jij. Als er nog een ander ‘ikje' is dat je aan het zoeken bent, loop je tegen problemen op omdat dat praktisch niet kan. Dat zou namelijk duaal zijn, terwijl we non-duaal (één) zijn.

Dus ‘zoeken naar mezelf' is een metafoor. Dat metafoor betekent: helder hebben wat je eigen doelen, behoeften, waarden, verlangens, overtuigingen, talenten en grenzen zijn. Én om daar ook uit te drukken in de wereld.

Op zoek naar mezelf: Je kunt jezelf terugvinden!

ik ben mezelf kwijt

Ben jij op zoek naar jezelf? Dan ben je in ieder geval al op de goede weg!

Blijkbaar ben je erachter gekomen dat jij jezelf ergens bent kwijtgeraakt. Dat je niet meer doet wat je wilde doen. Dat je de doelen die je had met je leven uit het oog bent verloren. Allerlei omstandigheden kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Gelukkig kun je jezelf weer terugvinden! Gelukkig kun je zelf acties ondernemen met als gevolg dat je jezelf weer herpakt en terugvindt.

Hierna lezen:  Hoe Grenzen Stellen & Aangeven? 13 Tips, Voorbeelden & Betekenis

In dit artikel neem ik jou mee in wat jou gaat helpen in de zoektocht naar jezelf. Lees snel verder!

Waarom jij het contact met jezelf bent kwijtgeraakt

ik ben mezelf helemaal kwijt

Het contact met jezelf verliezen is niet iets wat van de een op andere dag gebeurt. Dat heb je wellicht ervaren.

Het is een proces. Je bent als een schip die niet opeens het roer heeft omgegooid maar die langzaam uit de koers raakt.

Goed dat jij op een of andere manier bent wakker geschud. Dat jij jezelf realiseert dat je terug moet naar de koers waarop jij wilt leven.

Te ver afwijken van jouw eigen normen, waarden, opvattingen en overtuigingen kan verstrekkende gevolgen hebben.
Zelfs zover dat een identiteitscrisis het uiteindelijke gevolg kan zijn. Als dit voor jou van toepassing kan zijn kun je hier meer lezen over een identiteitscrisis oplossen.

Allerlei factoren kunnen ervoor hebben gezorgd dat jij jezelf verloren bent. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een relatie die jou veel energie kost
  • Een baan waar jij jouw talenten niet kwijt kunt
  • Een woonomgeving waarin jij jezelf niet prettig voelt
  • Een sociale omgeving die jou niet accepteert

Als je goed naar deze rij factoren kijkt ontdek je een gemeenschappelijke deler. Door de verwachtingen van mensen of de omgeving doe jij niet meer wat jij wilt.

Je bent waarschijnlijk vooral bezig om het anderen naar de zin te maken. Of er is een andere oorzaak waardoor jij de wensen van jouw omgeving belangrijker lijkt te vinden dan die van jezelf.

Het is voor jou de uitdaging om balans te vinden tussen het niet verloochenen van jezelf en voldoen aan de wensen van anderen.

Hoe je dat kunt doen lees je hieronder.

Wat jou gaat helpen in de zoektocht naar jezelf: ga na wat jij zelf wilt

Inzicht gaat jou helpen. En dat inzicht ga ik jou geven door middel van een voorbeeld.

Op dit moment ben jij een schip op de golven van de zee.

De wind en de stroming (omstandigheden) bepalen welke richting jij vaart.

Komt de wind van links, ga je ook naar links.

Vrij vertaald: wil iemand iets van jou? En doe je dat blindelings? Je doet het al voordat je nadenkt over wat jij zelf wilt!

Het is nodig dat jij zelf weer de regie krijgt over de richting van jouw (levens)schip. Dat jij het roer in handen krijgt. Dat niet meer de stroming en de wind (mensen en omstandigheden) bepalen welke richting jij opgaat of welke keuzes jij maakt.

Wat is hiervoor nodig? Dat jij een koers gaat varen. Dat je weet wat je wilt. Waar je voor staat. Waar je voor gaat. Maak dat voor jezelf heel erg scherp. Pas dan kun je naar anderen gaan luisteren.

Hierna lezen:  Wat Is De #Metoo-Beweging? Met Consent-Tips Voor Nederland

De voordelen van een leven waarin je verbonden bent met jezelf

jezelf vinden hoe

Wellicht is het zo dat jij nog niet helemaal inziet wat het jou gaat opleveren als jij op zoek gaat naar jezelf. Wat het jou gaat opleveren als je meer verbonden bent met jezelf.

Hieronder geef ik jou 3 redenen waarom jij hierin zou moeten investeren! Lees snel verder.

1. Mensen voelen zich aangetrokken tot andere mensen met een visie en mening

Iemand die weet wat hij of zij wil, wordt veel aantrekkelijker gevonden dan iemand die nooit weet wat hij wilt. Een persoon die mening-loos is – of altijd zegt: ‘maakt mij niet uit’ wordt niet ervaren als een sterke persoonlijkheid.

Mensen willen graag weten waarvoor ze kiezen als ze met jou omgaan. Realiseer jezelf dus dat mensen in jouw omgeving ervan houden als ze duidelijke weten waar jij voor gaat en staat. Spreek jezelf uit dus!

2. Je kunt veel makkelijker keuzes maken

Als je weet wat je wilt, waarvoor je gaat en staat kun je veel makkelijker keuzes maken.

Je hoort echter wel eens zeggen: ‘Ik kan moeilijk keuzes maken’.

Keuzes maken kan iedereen. Het wordt pas ingewikkeld als jij dat wat je kunt kiezen niet kunt afzetten tegen jouw eigen voorkeuren.

Als jij jezelf, in de zoektocht naar jezelf, terugvindt, zal dat resulteren in een situatie waarin je ook keuzes met verstrekkende gevolgen veel makkelijker kunt nemen!

3. Je zult zelfverzekerder zijn

Als jij weet waarvoor je gaat en staat waardoor jij je keuzes makkelijker kunt maken, zal dit resulteren in een zelfverzekerd gevoel.

Je voelt dat het niet uitmaakt in als je in een situatie komt die jou ‘overvalt’. Je weet waar je voor gaat en bent ‘geconnect’ met jezelf.

Dit zal ervoor zorgen dat je vol zelfvertrouwen nieuwe situaties aangaat. Zoals je ziet is zelfverzekerd worden iets waar jij direct invloed op kunt uitoefenen!

Hoe vind je jezelf terug? Door je eigen stem centraal te zetten

Hiermee bedoelen we niet dat je een egoïstische zak moet zijn. Hiermee bedoelen we dat je jouw eigen leven leeft. Dat je je eigen verhaal bepaalt. Dat je vrij bent. Dat je jouw eigen stem terugpakt. Zonder schaamte.

Spreek dit een paar keer uit:

Ik pak mijn eigen stem terug.

Ik spreek met mijn eigen stem. Zonder schaamte.

This is me & this is what you get. 

Vanuit deze kracht deel ik mijn liefde en talenten met de wereld.

De beste boeken over jezelf terugvinden

Er zijn een vijftal boeken die ik je niet kan onthouden als het gaat om jezelf terug vinden. Deze boeken gaan over het volgen van je hart, het omgooien van je leven en daadwerkelijk doen wat jij echt wilt. De #1 aanrader is: “Ik was advocaat, maar nu ben ik mezelf – Een inspirerende gids om jezelf te worden.”

Op jouw geluk!

Hierna lezen:  Jezelf Zijn: Hoe Dan? Doe Dit... [12 Beste Tips]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: