Wat is een POP – een Persoonlijk OntwikkelingsPlan – en hoe pas je het toe? Hier vind je een uitleg, stappenplan en een ingevuld voorbeeld van een POP, waarbij ‘SMART' ook toegepast is. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Wat is een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)?
In veel hbo- en wo-opleidingen leren studenten al om een POP te maken, maar het is echt iets uit het bedrijfsleven. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan over jouw persoonlijke ontwikkeling dat je samen met jouw werkgever maakt.
Je kunt dus tijd en aandacht besteden aan je eigen leerproces, terwijl je werkgever jou faciliteert door je een bedrijfsmentor en financiële steun te geven.
Waarom een POP?
Na je opleiding ben je niet klaar met leren: ook tijdens je carrière blijf je je ontwikkelen. Werkgevers helpen je graag om je werk beter te kunnen doen en om je leven lang te blijven leren. Dat gebeurt door middel van een POP.
Dankzij een POP kun je nadenken over je ambities, concrete stappen zetten om je ambities waar te maken en tot slot reflecteren op je voortgang. Hierdoor kun je – in het kader van je werk – leren om je werk nog beter te kunnen doen.
De stappen van het Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)
Hieronder vind je een ingevuld voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan, inclusief SMART-doel. Zie onderstaand POP-plan als jouw sjabloon. Je hoeft geen pdf of doc te downloaden want je kunt gewoon direct onderstaande paragrafen gebruiken.
Stap 1 – Begin met je naam en de datum
Rubin Alaie, 1 januari 20…
Stap 2 – Je belangrijkste ontwikkelpunt: welke vaardigheden heb je te leren?
Wat heb ik te leren? Welke vaardigheden en/of competenties heb ik te ontwikkelen? Kies bij voorkeur één belangrijkste ontwikkelpunt uit.
Ik moet leren gestructureerd te werken. Hiervoor moet ik leren consistent te plannen. Een weekplanning en een dagplanning maken helpt me mijn effectiviteit op kantoor te verhogen. Dat zorgt er automatisch ook voor dat ik bij de kern van een taak kan blijven, en geen tijd verspil met details.
Stap 3 – Waarom wil je dit ontwikkelen?
Waarom is het nodig om dit te ontwikkelen? Leg kort uit wat er in de huidige situatie mis gaat en wat de gevolgen ervan zijn.
Wanneer ik niet gestructureerd werk, kan ik mijn tijd en vaardigheden niet optimaal inzetten. Nu gaat het mis dat ik een aantal keer te weinig gedaan krijg of op details inga die niet relevant zijn voor de hoofdtaak. Hierdoor loop ik achter op de weekplanning, word ik duurder voor mijn werkgever en geef ik mezelf stress.
Sta 4 – Wat heeft mijn omgeving eraan als ik aan dit doel ga werken?
Wat voor positieve effecten zijn er als ik mijn POP succesvol afrond?
Aan dit doel werken heeft een directe impact op de effectiviteit van mijn inspanningen, waardoor ik meer resultaten behaal op het werk.
Stap 5 – Welke intrinsieke en extrinsieke motivatie heb ik voor mijn leerdoel?
Welke intrinsieke motivatie heb ik om aan dit doel te werken?
Ik kan meer toegevoegde waarde creëren met meer structuur. Dat is handig voor mijn latere carrière.
Welke extrinsieke motivatie heb ik om aan dit doel te werken?
Mijn leidinggevende verwacht een bepaalde effectiviteit.
Stap 6 – Wat is het gewenste SMART-resultaat?
Wat is mijn doel?
Voor 1 februari 20.. moet ik taken 20% sneller af hebben. Dat doe ik concreet door voor iedere dag en iedere week een planning te maken en door me aan die planning te houden. Op 1 februari 20.. kan ik terugkijken op 15 weekplanningen, 75 dagplanningen en 20% minder overschreden planningen.
Stap 7 – Waar sta ik nu?
Misschien hoef ik niet helemaal op het nulpunt te beginnen. Daarom is deze vraag erg belangrijk.
Op dit moment heb ik gemiddeld drie dagplaningen per week overschreden.
Stap 8 – Van POP naar PAP: Welke dingen ga ik tijdens mijn stage concreet doen om mijn leerpunt te ontwikkelen?
Nu ga je een PAP (Persoonlijk ActiePlan) maken. Dat is eenvoudig en concreet: wat ga je concreet iedere dag doen?
Ik ga voor iedere dag een dagplanning maken. Daarnaast ga ik altijd een weekplanning maken en me hieraan houden.
Stap 9 – Wat heb ik nodig aan middelen of ondersteuning van mijn bedrijfsmentor?
Ik vraag iedere week in het gesprek met mijn bedrijfsmentor om feedback en tussendoor is hij ook vrij om feedback te geven wanneer hij daar een mogelijkheid voor ziet. Ik neem daarvoor mijn weekplanning mee.
Stap 10 – Handtekeningen
Handtekening werknemer:
Handtekening bedrijfsmentor:
Evaluatie: na de tijdspanne van je POP-traject ga je reflecteren
Na afloop van jouw POP-traject ga je reflecteren op hoe je jezelf hebt ontwikkeld. Ook geef je jezelf een rapportcijfer voor jouw persoonlijke ontwikkeling en laat je jouw mentor jou een rapportcijfer geven voor je persoonlijke ontwikkeling.
Is het doel voltooid?
Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken. Ik heb namelijk een gewoonte ontwikkeld om een dag- en weekplanning te maken en om mezelf eraan te houden. Ik ben er trots op dat mijn discipline op het gebied van structuur op deze manier een stretch heeft doorgemaakt. Er zijn nog wel veel punten waar ik weinig voortgang in heb geboekt. Zie kopjes hieronder.
Hoe is je effectiviteit hierdoor verbeterd?
Ik heb inderdaad het doel bereikt doordat ik nu van alle dagen en weken planningen op mijn bureau heb. Wat ik nu in heb gezien is dat ik veel moeite moet doen om effectief te zijn. Als de bedrijfsmentor mijn dagplanning maakte, was er een externe motivatie om alle items binnen de aangegeven tijden af te hebben. Als ik zelf de dagplanning maakte, ontbrak dat.
Rapportcijfers voor je persoonlijke ontwikkeling
Rapportcijfer aan mezelf voor mijn persoonlijke ontwikkeling:
Rapportcijfer bedrijfsmentor voor mijn persoonlijke ontwikkeling:
Literatuur over het persoonlijk ontwikkelingsplan
Het boek ‘Competentiemanagement – Persoonlijk Ontwikkelplan' biedt een praktische leidraad bij het opstellen van een POP. Het is een overzichtelijk boek waar je snel doorheen werkt. Aanrader voor als je intensief aan de slag wil met een POP.
Wil je direct al meer achtergrondinformatie over het opstellen en uitvoeren van een POP, dan is dit uitgebreid artikel over SMART-doelen aan te raden. Ook dit artikel over het outcome-model – dat verwerkt is in het POP-model – is aan te raden.
Praktisch boek over persoonlijke ontwikkeling
Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>