Hoe krijg je rust in je hoofd en hoe krijg je innerlijke rust in jezelf? In dit artikel vind je de exacte stappen, tips, tools en simpele methode om dit te bereiken. Lees verder voor de beste tips om rust in je hoofd te krijgen.

Gastbijdrage: Diana Monteny, De Bezem Door Je Leven | Coverfoto: Petrina Derksen

Innerlijke rust vinden: zo doe je dat

Iedereen is op zoek naar innerlijke rust. Maar ja, hoe vind je dat precies? Je hebt geluk, want in dit artikel gaan we bespreken wat innerlijke rust precies is en hoe je het kunt vinden. Nog belangrijker is misschien wel dat je die rust weet vast te houden. Innerlijke rust is eigenlijk een toestand dat je vrede hebt met jezelf en de wereld om je heen. Je kunt het ook “zen” noemen.

De kracht van innerlijke rust

De kracht van innerlijke rust is dat je niets moet, maar alles mag. Je voelt geen druk door verplichtingen, maar doet simpelweg waar je op dat moment de meeste behoefte aan hebt. Dat is een ontzettend aangenaam gevoel. Je zult het vast weleens gevoeld hebben toen je op vakantie was. Het liefst heb je dat gevoel natuurlijk ook tijdens een hectische werkweek. Maar hoe doe je dat als er op grote schaal langs alle kanten verplichtingen op je worden afgevuurd?

Hierna lezen:  Hoe Ontspullen? Ontspullen Moeilijk? 17 Tips! [Checklist]

De 3 belangrijkste tips voor innerlijke rust: doe dit…

Laten we beginnen door meteen de 5 krachtigste tips te geven voor innerlijke rust.

Tip 1: gooi alle meuk weg uit je levenssituatie

Serieus, dit is de grootste tip die we je kunnen geven. Heb je wekelijks dat vrijwilligers-dingetje dat jou niks oplevert maar wat jou bakken met energie kost en heel veel onrust veroorzaakt? Weg ermee. Kies voor jezelf. Je wilt toch innerlijke rust? Hak de dingen dan uit je leven die een bron van onrust zijn. Zo simpel is het. Dit geldt ook voor je baan, vage kennissen en andere verantwoordelijkheden. Het is het grootste advies in dit artikel over het oplossen van depressie.

Tip 2: gooi letterlijk alle spullen weg uit je leven

Spullen geven nou eenmaal innerlijke onrust. Door spullen in je huis word je dagelijks geconfronteerd met herinneringen, rommel en gedachtes. Bovendien geeft een gebrek aan ruimte ook onrust. Dus: schep ruimte en leegte in je huis door zoveel mogelijk spullen naar de kringloopwinkel te brengen. Je zal direct meer innerlijke rust ervaren. Hier vind je alle tips om te ontspullen.

Tip 3: aard jezelf

Check deze tips om jezelf makkelijk te kunnen aarden, waar je ook bent. Aarden helpt je namelijk om innerlijke rust te krijgen. Gewoon even wat meer landen in je lijf, in je buik, in je voeten, in de grond en in de rust.

Stappenplan: dit zijn de 3 simpele stappen om innerlijke rust in jezelf te krijgen

hoe vind je innerlijke rust in jezelf

We hebben het allemaal weleens een keer, dat je hoofd vol zit met dingen die je moet doen. Of wilt doen. Of wat je had willen zeggen tijdens dat ene gesprek. Of met constant gepieker. Of….. Nou ja, herkenbaar toch? En eigenlijk willen we allemaal rust in het hoofd.

Maar er zijn ook mensen die dat volcontinu hebben. Hun hoofd staat constant aan en het is er altijd druk. Je hoeft er niet eens ADHD of iets dergelijks voor te hebben, sommige mensen zijn gewoon constant druk in hun hoofd. En dat is heel vermoeiend. Vooral als je dan eigenlijk niet toekomt aan al datgene wat er door je hoofd spookt.

Maar gelukkig zijn er manieren om je hoofd weer leeg te krijgen en daadwerkelijk tot actie over te gaan. Laten we eens kijken naar een hoofd vol met to-do’s, takenlijsten & wensen, hoe krijg je in 3 stappen rust in je hoofd en ook daadwerkelijk iets gedaan van jouw to-do lijst?

Stap 1: Schrijf alles op! Maar dan ook echt alles… nou ja, bijna alles dan

De eerste stap is meteen de belangrijkste stap en zal al meer rust opleveren. Het kost het hoofd namelijk erg veel moeite en energie om constant alles wat jij wilt doen te onthouden. Het hoofd is daar eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Hoe kun je nu alles uit je hoofd halen en toch niets vergeten? Juist! Alles opschrijven!

Hierna lezen:  [13 Tips] Eenvoudig Leven, Minimalisme & Simpele Levensstijl

Pak een schrijfblok en leg dat op een makkelijk te bereiken plek neer. Een plek waar je het veel ziet. En begin met het opschrijven van alles wat er in je hoofd zit en niet in je standaard routine zit. Dus stofzuig jij 2 x per week het huis en is dat jouw routine ? Dan hoeft dit niet op de lijst. Eenmalige projecten schrijf je wel op.

Maar verder noteer je alle to-do’s, ideeën en wensen op deze lijst. Deze lijst wordt ook wel de moederlijst, takenlijst of braindump genoemd. Door het opschrijven van alles kan jouw hoofd het gaan loslaten en wordt het al een stuk rustiger. Maak je nog niet te druk over hoe en wanneer je dit allemaal moet en wilt gaan doen, dat komt nog!

Neem de tijd om alles te noteren, desnoods leg je de lijst een week in je zicht zodat je alles wat in je hoofd opkomt kunt noteren.

Stap 2: Wat kan er van de lijst af? Schrappen, bijstellen, delegeren

Als je lijst compleet is dan gaan we kijken of ook echt alles op de lijst wel gedaan moet worden. Want wellicht staan er to-do’s op die je ooit beloofd hebt maar waar je helemaal geen zin meer in hebt. Of staan er taken op waarvan je jezelf kunt gaan afvragen of JIJ het wel moet doen of wellicht iemand anders? Ga de lijst eens kritisch langs en stel jezelf de volgende vragen:

  • Is deze taak wel mijn verantwoordelijkheid of trek ik deze taak naar mij toe?
  • Word ik blij van deze taak?
  • Levert dit mij geld op? (belastingaangifte, niet leuk, kan wel geld opleveren)
  • Levert dit een positieve bijdrage aan mijn gezondheid?

Waarschijnlijk kunnen er dus wel taken van jouw lijst af als je deze vragen stelt.

Taken waarvan jij je verplicht voelt om ze te doen omdat je het ooit eens beloofd hebt.

Of die hobby die je ooit hebt opgepakt maar waar je nu geen tijd meer voor hebt of niet meer leuk vindt. Maar je hebt alle spullen nog, en die waren duur, dus voel je jezelf verplicht om dat nog te gaan doen.

Of taken die je erg leuk vindt maar net iets te vaak per week doet, en daardoor wellicht iets teveel energie vreten, denk aan bijvoorbeeld hulptaken op school.

Stap 3: Prioriteiten stellen

Na stap 1 en 2 hou je als het goed is een reële lijst over met alleen taken die JIJ echt MOET doen, die je leuk vindt, die jou energie geven, geld opleveren of je gezonder maken.

Hierna lezen:  Onthechting & Leren Loslaten: 24 Gouden Inzichten

Maar dan nog kun je niet alles tegelijk doen. Je zult dus prioriteiten moeten stellen. In het geval van de belastingaangifte doen is het duidelijk dat het voor een bepaalde datum moet gebeuren. Zo zijn er ook andere zaken die een duidelijke deadline hebben.

Maar bij andere taken kan het lastiger zijn om de prioriteit te bepalen. Kijk dan naar wat jou op dat moment het meeste voordeel oplevert in het kader van tijd, geld of energie.

Loop alle taken langs en geeft ze prioriteit 1 voor de hoogste prioriteit, 2 voor gemiddelde prioriteit en 3 voor lage prioriteit. Plan vervolgens de taken met prioriteit 1 in.

Start nu met deze 3 stappen

Deze 3 stappen gaan jou helpen met het krijgen van rust in je hoofd. Had je overigens al overal verschillende to-do lijstjes dan zou ik ze toch op 1 grote lijst zetten om het overzicht te krijgen waarna je stap 2 en 3 kunt gaan uitvoeren.

Nog meer tips voor innerlijke rust

Hieronder vind je nog wat meer uitgebreide tips en tools voor innerlijke rust.

Het begint bij acceptatie

Veel mensen hebben de neiging te vechten tegen tegenslag. Ze accepteren dingen niet zoals ze zijn en willen dat ze veranderen, ook al hebben ze de middelen niet om die verandering realiteit te maken. Als je begint met mindfulness of meditatie, is het eerste dat je leert dat je niet alles naar je hand kunt zetten. Acceptatie is nodig. Je hebt geen andere keuze. Het is de enige manier om rust te vinden. Met piekeren, boos en gefrustreerd zijn, schiet je niets op.

De ademhaling is heel belangrijk

Bij meditatie en mindfulness speelt de ademhaling ook een hele grote rol. Waarom dat is? Je ademhaling bepaalt hoe hormonen en andere stofjes via het bloed door je lichaam worden vervoerd. Als je onrustig ademhaalt, raakt de hormoonbalans in je lichaam verstoord. Je zult je hierdoor letterlijk onrustiger gaan voelen. Rustig ademhalen werkt echt om tot rust te komen. Een ademhalingsoefening van een minuut of vijf kan wonderen voor je verrichten.

Leer je emoties los te laten

De kunst je emoties los te laten, wordt ook wel “relativeren” genoemd. Mensen hebben heel erg de neiging alles persoonlijk op te vatten. Bij tegenslag worden ze al snel opgefokt of boos. Heeft dat zin? Nee, totaal niet. Stress wordt voor een groot gedeelte bepaald door je emoties. Daarom is het zo belangrijk dat je niet blind vertrouwt op je emoties, maar je eerst afvraagt waarom je je voelt zoals je je voelt. Dit gevoel is niet per se wie jij bent. Je kunt het loslaten.

Hierna lezen:  We moeten zoveel... Doorbreek dat! (Veel moeten van jezelf) [9 Tips]

Weg met die negatieve gedachten

Je kent de uitspraak “het glas is halfvol” of “het glas is halfleeg” vast wel. Het is uiteindelijk maar net hoe je het bekijkt. Soms zit het tegen, dat klopt. Je mag daar ook best verdrietig of boos om zijn. Maar als je niet in een neerwaartse spiraal wil belanden, is het belangrijk dat je onthoudt dat er ook positieve dingen zijn in het leven. Als je focust op die positieve dingen, zul je je vanzelf beter voelen dan wanneer je alleen maar bezig blijft met alles wat misging.

Leef in het nu

Bekend van depressies is, dat mensen die depressief zijn alleen nog maar aan het verleden kunnen denken en veel onzekerheid voelen over de toekomst. Om te voorkomen dat je ooit in die positie terecht kunt, is het belangrijk dat je ook leert focussen op het hier en nu: wat zich recht voor je neus afspeelt. Mindfulness leert je stil te staan bij het heden. Niet door hier heel diep over na te denken, maar juist door het nadenken een tijdlang los te laten.

Stemmetjes in je hoofd

Iedereen heeft ze: stemmetjes in het hoofd die zeggen dat je niet goed genoeg bent, niet goed genoeg je best hebt gedaan of jezelf belachelijk hebt gemaakt. Die stemmetjes hebben te maken met je gevoel van schaamte. Schaamte hebben is belangrijk, maar er te veel van hebben, is ook weer niet goed. Wil je je rustiger voelen, dan zul je de stemmetjes in je hoofd af en toe het zwijgen op moeten leggen. Ze zijn niet de baas over jou: jij hebt het voor het zeggen.

Te veel tegelijkertijd willen

Veel mensen die geen rust hebben in het leven willen veel te veel van zichzelf. Of ze denken juist dat anderen van hen verwachten dat ze heel veel doen of bereiken. Je kunt je agenda wel helemaal vol plannen, maar heeft dat echt zin? Hoe meer afspraken je hebt en hoe meer druk je op jezelf legt, hoe groter de kans dat je in de stress raakt en onder de druk bezwijkt.

Luister naar je lichaam

Voor veel mensen blijkt het lastig om goed naar het eigen lichaam te luisteren. Ze eten niet op tijd, nemen niet genoeg rust en pakken niet genoeg slaap omdat ze zo ambitieus zijn dat ze van alles willen bereiken. Niet goed voor je. Je lichaam geeft aan wat je het meest nodig hebt. Als je niet genoeg uitrust, zullen je hersenen ook minder goed werken: je kunt je niet meer concentreren, waardoor je ook nog eens langer over taken zult doen die je wilt doen.

Hierna lezen:  10 Beste Boeken Over Minimaliseren & Ontspullen (& Blogs)

Het lichaam trekt aan de noodrem

Wist je dat je lichaam niet toestaat dat jij je letterlijk doodwerkt? Op een gegeven moment zal je lichaam zeggen: “nu is het genoeg”. Hoe dit heet? Een burn-out. Een burn-out voelt heel heftig, maar eigenlijk is het een soort beschermingsmechanisme. Je lichaam zegt tegen je “nu kap je met al die onzin en rust je eerst maar eens heel goed uit.” Jij voelt je een tijdje heel ellendig, maar uiteindelijk is het voor je eigen bestwil. Je laat de stress in je lijf langzaam los.

Weg met die afleiding

Weet je waar mensen niet goed in zijn: multitasken? Als jij veel prikkels om je heen hebt, zul je merken dat je je niet goed kunt concentreren. Je zintuigen moeten namelijk meerdere prikkels tegelijk verwerken en dat lukt eigenlijk maar half. Dit is ontzettend vermoeiend en helemaal niet productief. Als je je moet concentreren, zet je telefoon op stil en laat je door niemand storen. Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten zijn en beperk je tot één taak.

Zorg voor een opgeruimde omgeving

In een nette, schone omgeving kun je je veel beter concentreren dan in een rommelige en vieze omgeving. Je komt hier veel sneller tot rust en zult je bovendien gelukkiger voelen. Er wordt weleens beweerd dat je gevoelens je omgeving reflecteren. Kortom: is je omgeving rommelig, dan zijn je gedachten ook rommelig. Is alles keurig netjes opgeruimd, dan denk je helder.

Innerlijke rust begint met jezelf accepteren

Voor het vinden van innerlijke rust is het allereerst heel belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Je hoeft niet het onmogelijke te bereiken. De enige ambitie die jij moet hebben, is de best mogelijke versie van jezelf zijn. Innerlijke rust begint bij zelfacceptatie. Als je niet uitkijkt, word je je eigen grootste vijand. De persoon die het meest kritisch op je is, ben je zelf.

Het verleden is gedaan

Veel mensen die geen innerlijke rust hebben, maken zich over van alles en nog wat druk dat in het verleden is gebeurd. Ze voelen bijvoorbeeld veel schaamte. Maar dat is vrij zinloos: het verleden is voorbij – je kunt er toch niets meer aan veranderen. De persoon die je tien of twee jaar geleden was, is iemand anders dan wie je nu bent. Focus op de persoon die je nu bent.

Is het nieuws volgen wel zo verstandig?

Het nieuws zit boordevol horrorverhalen waar jij niets aan kunt veranderen: moord, oorlog, doodslag, verkrachting, genocide, dierenleed… Noem het maar op. Wat heeft het voor zin je hier dag in, dag uit druk om te maken? Natuurlijk moet je een gezonde band houden met je omgeving en de wereld om je heen. Maar als je alleen maar ellende ziet en je hier niets tegen kunt doen, dan word je diepongelukkig. Focus dus vooral op je directe omgeving.

Hierna lezen:  Relativeren: Betekenis, Voorbeelden & 8 Tips Voor Relativiteit

Leg die telefoon eens weg

Weet je waar mensen onrustig van worden? Het constant checken van berichtjes op hun telefoon. Of het nu WhatsApp is, e-mail, spraakoproepen of sociale media: het zijn een hele hoop prikkels waar je uiteindelijk vrij weinig aan hebt. Leer je telefoon eens aan de kant te leggen. Of kies vaste momenten op een dag uit waarop je tijd besteed aan je sociale media en mail.

Eerst begrijpen, dan oordelen

Weet je hoe de meeste ruzies – klein en groot – ontstaan in de wereld; of het nu een ruzie is met de buurman, een collega, of een oorlog tussen twee landen? Omdat mensen elkaar niet begrijpen. Of liever gezegd: de tijd niet nemen elkaar te leren begrijpen. Voor je anderen veroordeelt, is het belangrijk dat je weet waarom de ander zich zo gedraagt. Veroordeel dan ook nooit blindelings gedrag, maar kijk of je het motief achter het gedrag mag veroordelen.

Goedkeuring is niet nodig

Jij doet de dingen zoals jij ze fijn vindt. Natuurlijk moet je wel rekening houden met gevoelens van anderen. Maar je hoeft je niet te verontschuldigen voor de manier waarop je je kleedt, voor je hobby’s, je gevoel voor humor en dergelijke. Dat is jouw zaak, niet die van iemand anders. Andere mensen zijn niet zoals jij, dus zullen ze het ook niet automatisch eens zijn.

Vinden van innerlijke rust: YouTube-adviezen

Innerlijke rust vinden kan bijvoorbeeld door meditatie en zoals deze video van Commit Happiness laat zien, is mediteren helemaal niet zo moeilijk als je misschien verwacht. Iedereen kan het!

Of kijk eens naar deze podcast om meer rust in je hoofd te vinden:

Succes en geniet van een rustiger hoofd!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: