Spiritueel Narcisme / Materialisme [32 ‘Tips’ Van Zweverige Types]

Zweverige mensen en zweverige types, interessante mensen zijn het! Hetzelfde geldt voor spiritueel materialisme en de spirituele narcist. Psychologie Magazine had dit onderwerp al uitgelicht en nu duiken wij in hun wereld: eentje van zweverige spreuken, kosmische uitspraken en de boze spirituele mens…

Dit artikel is geen verzonnen grap: dit zijn levensechte voorbeelden

Je zou denken dat de uitspraken en voorbeelden van dit artikel een grap zijn. Hoezeer ik ook had gewild dat dit een parodie, karikatuur of satire is vol met spirituele types… het zijn allemaal levensechte voorbeelden van mensen die echt bestaan. Laten we van ze leren!

Welke verrijkende zweverige lessen gaan we leren in dit artikel?

Beste seeker, je vraagt je vast af wat we gaan leren in dit artikel. We gaan onder andere leren doorslaan in spiritualiteit, spiritueler voorkomen dan anderen en geloven dat we spiritueler zijn dan anderen, zodat je daarna kunt zeggen: ‘Ik ben spiritueler dan jou.’

We gaan een innerlijke reis maken waarbij we energieën transformeren, vibraties verhogen en aan de slag gaan met het ontdekken en omarmen van je authentieke zelf. Zo komen we tot een diepere, meer authentieke expressie van wie we zijn.

Voel je dankzij dit artikel een verhoogde frequentie in je energetisch veld? Dat komt door de synergieën, vibes en heftige energieën. Je leert jezelf heel erg kennen, dus lees dit artikel gauw verder. Het is een verrijkende ervaring.

Haal adem. Voel de vibratie. Voel de energie. De kosmische energie. Laten we beginnen!

Tip 1 – ‘Kies voor jezelf’: zorg voor niemand en neem wat je nemen kunt

Heb je je ooit afgevraagd wat de volgende uitspraken precies betekenen?

 • Bij jezelf blijven
 • Kiezen voor jezelf
 • Thuiskomen bij jezelf

Niemand legt ze ooit eens uit, dus laat ik ze eindelijk eens uitleggen. Ze betekenen: enkel aan je eigen behoeften denken en alle regels van beleefdheid, behulpzaamheid en redelijkheid aan je laars lappen. Immers, als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand meer voor elkaar te zorgen.

Laat geen mogelijkheid onbenut om ‘voor jezelf te kiezen’. Dit betekent keihard nee zeggen tegen andere mensen, maar het betekent ook vooral dat je veel gaat ‘nemen’. Ga je een workshop geven voor tweeënhalf dagen? Huur dan een locatie voor 2 dagen, zonder van plan te zijn voor die laatste halve dag te betalen.

Tip 2 – Vertel over je spirituele activiteiten op Facebook en Instagram

Verspil je tijd niet met het plaatsen van foto’s van je familie, vrienden en andere dingen die onbelangrijk zijn. Wie de meeste spirituele activiteiten op social media plaatst, verdient de meeste bewondering.

Echte spiritualiteit is een status-symbool. Houd dat goed in de gaten. Weet je, vroeger deed ik spirituele activiteiten alleen in de afgezonderde privacy van mijn eigen kamer om in contact te komen met mijn innerlijke zelf, wat een zinloze periode van mijn leven was.

Hoe anders is het nu! Tegenwoordig weten mijn vrienden mij meer als een ‘teacher’ te zien: iemand die boven ze staat. Wanneer ik tegenwoordig iemand tegenkom die hulp nodig heeft, ga ik niet meer voor die persoon zorgen. Ik doe iets veel beters! Ik laat voorkomen alsof ik wat om de ander geef, zodat ik niet meer daadwerkelijk de moeite hoef te doen om iets om de ander te hoeven geven. Dit draagt ongelooflijk bij aan mijn spirituele street credit.

zweverig-spiritueel-narcist

Let ook op de essentiële vaardigheid om door te laten schemeren dat je in #freedom en #abundance leeft als #spiritualentrepreneur. Hierdoor maak je vrouwen in hun mid 50 ook nog eens nieuwsgierig naar je 1-op-1 live coachingcall waarin je waarschijnlijk de 52-jarige Petra Bergsma Cruz uit de Bilt naar je multilevel marketing-mogelijkheid zal uitnodigen.

zweverige-types

Tip 3 – Bedenk nieuwe vormen van meditatie die niks met meditatie te maken hebben

Zoals je in bovenstaande tip al zag, is het belangrijk om een normale activiteit, zoals een wandeling en het uitlaten van je hond, te verbinden met meditatieve termen als ‘mindfulness’, ‘soul purpose’en ‘lightworker.’

Plaats simpelweg het woordje ‘meditatie’ achter ieder ander woord. Nu lees je dit artikel, dus nu doe je aan lees-meditatie. Ik begon met hond-meditatie toen ik mijn hond uitlaatte. Toen deed ik mijn ‘hond’s kots van de vloer opruimen-meditatie’. Daarna vond ik innerlijke vrede tijdens de ‘verhitte conflict met mijn partner-meditatie’. Daarna deed ik Facebook-scrolling-meditatie. Daarna deed ik een ‘rijden naar yoga-meditatie’. Maar toen besloot ik toch niet naar de yoga-les te gaan want: ‘ik ben toch nog boos op mijn partner-meditatie.’ Thuis ‘at ik een halve bak ijs om mijn ‘woede te verwerken-meditatie.’ Tot slot deed ik een ‘slaap-meditatie.’

Tip 4 – Volg een spirituele retreat met een prijskaartje van 10.000 euro

Het is je geld 100% waard! Precies 10% van de waarde van een overvloedig geprijsde retraite haal je uit het daadwerkelijk deelnemen. De andere 90% van de waarde krijg je door er naderhand over te vertellen aan andere mensen.

Tip 5 – Mediteer op plekken met maximale zichtbaarheid

spiritueel overal mediteren

Ondertussen hoop ik dat je doorhebt dat je de essentiële vaardigheid van het tentoonstellen van je spiritualiteit doorhebt. Je voortuin of een drukke straat is een uitstekende plek om je spirituele superioriteit te laten zien!

Tip 6 – Beeïndig al je e-mails en berichten met ‘in liefde en licht’

Als je e-mailhandtekening mensen vertelt hoe geweldig en spiritueel je bent, hoef je niet meer de moeite te nemen om daadwerkelijk geweldig spiritueel te zijn.

Test het eens uit om abstracte spirituele termen te gebruiken die geen bruikbare informatie verschaffen, in plaats van met mensen te communiceren alsof ze intelligent zijn. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat andere mensen eraan herinnerd zullen worden hoe spiritueel superieur je bent.

Tip 7 – Leer je Facebook-bio goed in te richten… Dit leer je het beste van de multilevel marketer!

Ah… de multilevel marketer! Het meest makkelijk om te herkennen uit het spirituele spectrum.

Het zijn niet de veel te rijke vrouwen uit ‘t Gooi, mid 50 met opgeschoren zilver of roodgeverfd haar, bloemetjesjassen en kort pittig kapsel die denken ‘dit wordt echt mijn jaar’ die naar spirituele bla bla-events gaan en middels Inca-symbolen de innerlijke rust willen vinden, en die soms zelfs paars haar hebben want dit is toch echt hun jaar.

Nee, het zijn de vrouwen met de perfecte balans tussen genoeg spaargeld en naïviteit om flink uitgebuit te worden, mid 50 met opgeschoren zilver of roodgeverfd haar, bloemetjesjassen en kort pittig kapsel die denken ‘dit wordt echt mijn jaar’ die naar spirituele bla bla-events gaan en middels Inca-symbolen de innerlijke rust willen vinden, en die soms zelfs paars haar hebben want dit is toch echt hun jaar.

Wat moet je precies van ze leren? Hoe je je Facebook-bio maakt natuurlijk!

spirituele zweverige mensen facebook bio

Opmerking: bovenstaande naam is door mij gefotoshopt door een verzonnen naam.

Laten we naar nog een voorbeeld kijken voor een uitstekend vormgegeven Facebook-biografie. Subtiliteit is de sleutel hierbij. Je moet jezelf allerlei titels geven, zoals Trainer, Coach, Inspirator, Speaker, Trainer, Consultant en Freedom Lifestyle, maar niet laten blijken dat je een multilevel marketer bent (als je dat bent, en ik raad aan dat je het wel bent omdat je dan in een ultra spirituele vriendengroep terechtkomt  en ook nog eens gratiesj geld verdient, wat heel handig is).

zweverige beschrijvingen

Tip 8 – Gebruik het woordje ‘manifesteren’

Oh ja, gebruik ook op allerlei mogelijke manieren het woord ‘manifesteren’. Dit is een nog krachtiger vermogen dan het vermogen om het woord ‘zen’ bij alles toe te passen. Dit is ook iets wat we van Linda Jona uit de vorige tips kunnen leren. ‘Nee, ik ga geen geld verdienen, ik ga het manifesteren.’ Vaak zal dat manifesteren overigens niet gebeuren door ervoor te gaan werken. Juist, bedelen lijkt er meer op. Je begint het al te leren!

Om me te ondersteunen in mijn reis, deel dit bericht en doneer naar:

www.paypal.me /eenheidsliefde

Het zou geweldig zijn als ik op de een of andere manier 1111 euro kan manifesteren voor dinsdag en mijn belastingschuld met gemak en flow kan betalen.

Als ik deze maand ten minste 10k kan manifesteren, kunnen al mijn schulden en rekeningen betaald worden. 40k extra manifesten, zou mijn studieschulden aflossen. Nog eens 50k manifesteren is de start van mijn nieuwe reis.

Doneer als je gemotiveerd bent.

In de tussentijd ga ik ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck’ herlezen.

Nogmaals. Dit is geen grap.

Tip 9 – Deel meditatieve quotes op social media

Sociale status is een andere term voor spirituele status. Plaats dus spirituele quotes! Laat me je een vraag stellen: op welke wijze willen Jezus en Krischna dat jij jouw spiritualiteit inzet?

A: Als methode om de wereld te laten ontwaken
B: Als een methode om de mensen te helpen die hulp nodig hebben
C: Als een manier om je ware zelf te kennen
D: Als statussymbool

Spoiler: het juiste antwoord is D.

Tip 10 – Houd een staarwedstrijd op betekenisvolle en minder betekenisvolle momenten

De dagen van het wilde westen zijn voorbij, waarbij de beste persoon werd bepaald door een tweegevecht met duelleer-pistolen. Het langste intimiderend of intiem oogcontact vast kunnen houden, is de nieuwe manier!

Tip 11 – Praat in een extreem zachte en lichte toon

De spiritualist met de zachtste stem heerst als de koning van de spirituele jungle.

Tip 12 – Neem een kijkje bij de spiritualiteit-sectie van de boekenwinkel

Een waar spiritueel verlicht persoon heeft talloze uren gespendeerd in de spiritualiteit-sectie van boekenwinkels. Meer uren dan het daadwerkelijk doen van iets spiritueels met je dag.

Tip 13 – Praat over jouw verlichting

yoga spiritueel materialisme

Maak een prachtig verhaal over jouw spirituele ontwikkeling om verlichte betekenis te geven aan je anders zinloze levensverhaal.

“Ik heb ongelooflijk veel uitdagingen doorstaan. Ik ben zelfs gestorven om herboren te worden in een ontwaakt bewustzijn. Nu weet ik zó veel! Ik wil dat jij weet dat ik zoveel weet, zodat ik je kan leren hoeveel ik weet.”

Heb je opgemerkt dat in bovenstaand verhaal het daadwerkelijk ontwaakt zijn geen onderdeel van het recept is? Als een ontwaking plaatsvindt en er is niemand in de buurt om je erover te horen, heeft je ontwaking dan echt plaatsgevonden?

Tip 14 – Help anderen wanneer je maar kunt… Leer dit van de zelfhulpjunkie!

De zelfhulpjunkies kunnen je veel leren. Springend van de ene zelfhulphype op de andere, hun keuken vol met voedingssupplementen, en wanneer ze ook maar even de kans krijgen, zullen ze advies geven. De grootste ambitie van de zelfhulpjunkie is om lifecoach te worden.

Of ze zelf ook maar iets in het leven bereikt hebben? Dat niet, maar ze hebben toch besloten om andere mensen te helpen om meer te bereiken in het leven.

Tip 15 – Maak zes minuten-durende Youtube-video’s

Begrijp goed dat alle oude spirituele meesters de wereld verblijd hebben met hun eigen zes minuten-durende filmpjes op Facebook en Youtube. Ook Jezus livestreamde Facebook-video’s. Doe dit dus ook! Gewoon jezelf filmen. En ondertussen praten over ‘thuiskomen bij jezelf’ ofzo.

Tip 16 – Ga naar een Vipassana-retreat

Wat is het belangrijkste voordeel van een vipassana-meditatie-retreat?

A: Het ervaren van een complete connectie met jezelf
B: Het gekibbel van je ego stil maken.
C: De observator van je gedachten worden.
D: Naderhand erover praten.

Wederom is D het juiste antwoord.

Tip 17 – Leer mensen hoe ze net als jij nieuwe seksuele vermogens kunnen hebben

Voorheen had je geen idee, maar nu heb je ontdekt hoe belangrijk het is om je partner je onverdeelde aandacht te geven. Dit ga je natuurlijk in een blogbericht plaatsen voor 365 Dagen Succesvol, waarbij je anderen het revolutionaire inzicht gaat leren dat strelen belangrijk is, wat ieder normaal persoon al lang deed, maar wat compleet nieuw is voor jou omdat jij nu yoga en mindfulness hebt geleerd met je partner toe te passen.

Tip 18 – Doe aan echte yoga, niet dat neppe Oosterse Yoga

yoga spiritueel narcist

Yoga is bijna 12.649 dagen geleden ontstaan in de jaren 80 om middenklasse-huisvrouwen te helpen een gevoel van ‘ergens bij horen’ te geven, terwijl ze ook nog eens kunnen geloven dat ze iets spiritueels aan het doen zijn.

Maar het grote probleem is dat de Oosterse yogi’s de credits van de populariteit van yoga hebben gestolen en zich slinks hebben gepositioneerd als de creators van yoga. Hoe durven ze!

Maar goed, welke yoga moet je kiezen? Dat hangt ervan af welk type yoga het coolste klinkt. En het belangrijkste is: praat zoveel mogelijk over je yoga-beoefening! Gebruik hierbij de Sanskrit-benamingen van de yoga-houdingen. Dit maakt het direct minimaal zeventien keer spiritueler.

Het belangrijkste van yoga is: mooi zijn. Hoe doe je dat? Draag je yoga-outfit minimaal drie uur van te voren en drie uur daarna. Loop trots in een koffiezaak met je yogamat over je schouder gebonden terwijl je gadeslaat hoe de non-yogi’s ‘gepaste kleding’ dragen. Ontvang hun bewonderende blik over hoe mooi je bent. Bestel een koffietje en roer er wat in bij de toonbank zodat iedereen nog een kans krijgt om wat extra lang naar je te kijken.

Ga vervolgens op het terras zo dicht mogelijk bij de ingang zitten, zodat je maximaal bewonderd kan worden. Pak je drankje en maak er een selfie mee. Gebruik wat yoga-tags en bedenk een gepaste beschrijving zoals: ‘Mezelf schoonspoelen van binnen en buiten met groene thee na de yoga-les.’ Of: ‘Uitwaaien met mocha na yocha :-).’ Of: ‘Ik zit in de flow en met amandelmelk-latte. Ik ben in de hemel!’ Heb je trouwens minder tijd, dan kun je hetzelfde doen met een biologisch drankje van 12 euro bij de Marqt met een q.

Hoe vind je een goede yogaleraar? Het moet een wijs, oud persoon van 25 jaar zijn en hij/zij moet Namaste zeggen en/of de Anjaki Mudra (de salutatie, ook wel ‘doen alsof je bidt’) doen bij iedere persoon waartegen hij/zij hallo zegt.

Tip 19 – Word yogaleraar

Statistisch gezien zijn er twee yogaleraren voor iedere yoga-practitioner op de wereld. Waarom? De status van yogaleraar geeft je niet alleen meer autoriteit en spirituele essentie, het is ook nog eens een lucratief vak waarmee je vijfentwintig euro per uur kunt verdienen gedurende zes uren per week.

Tip 20 – Word veganistisch, niet vegetarisch!

Vegetariërs zijn verantwoordelijk voor een complete generatie misleide zielen die geloven dat ze dezelfde hoeveelheid waardering verdienen die rechtmatig de veganisten toebehoort.

Hoe word je veganistisch?

 • Voor de mannen: draag losse en wijde broeken, gepaard met een versleten t-shirt dat je botterige schouders accentueert. Neem er een hipsterbaard bij.
 • Voor de vrouwen: geen enkele veganistische vrouw zou er normaal uit mogen zien. Draag een Boheemse jurk met een kleurrijke sjaal en zo’n doek waar je een baby in draagt. Kosten: minder dan 3 euro, maar meer dan 160 euro in de winkel.
 • Geef kritiek aan niet-biologische boeren dat ze niet biologisch kweken.
 • Geef kritiek aan biologische boeren dat ze niet biologisch genoeg kweken.

Tip 21 – Laat je spirituele voornemens aan anderen weten op Facebook

Ook dit kun je uitstekend afkijken van de zelfhulp-geobsedeerden. Kijk en leer hoe ze hun semi-zweverige voornemens op Facebook zetten. Op deze manier kunnen ze hun voorliefde voor schijnontwikkeling uitstekend combineren met hun ontembare drang naar aandacht en validatie.
Dus: direct op Facebook zetten, al die intenties van je!

Tip 22 – Spreek af met andere spirituele mensen in een mastermind

Spiritueel materialisten maken gebruik van nog een andere goede tool: eens in de zoveel tijd hebben ze meetings om te praten over bijvoorbeeld hun business (ja, ‘business’, het Nederlandse woord bedrijf is te moeilijk of zo).

Tip 23 – Wees subtiel over je spirituele superioriteit

War zal jouw ultra spirituele vibraties verhogen?

A: Zelfacceptatie
B: Contemplatie:
C: Essentie (wat dat ook mag betekenen)
D: Subtiliteit

Het antwoord? D.

Tip 24 – Doe of je intuïtieve boodschappen krijgt

Zo geef je intuïtieve boodschappen door:

 • Mijn intuïtie vertelde me om met je te praten
 • Ik voel dat je niet met de ware bent.
 • Ik vang op dat je boos bent.
 • Ik channel een boodschap die jou vertelt dat je verandering moet creëren.

Hoe doe je dat goed? Je moet ze vaag houden.

 • Zeg niet: Ik voel dat je een uitdaging op het werk hebt.
 • Maar zeg: Ik voel dat je een uitdaging hebt.

Zo kan dit eruit komen te zien in de praktijk:

“Ik krijg de intuïtief gevoel dat je een uitdaging hebt in je leven.”

“Ja! Ik wil mijn eigen bedrijf starten waarin ik speciale riempjes voor huisdieren verkoopt, maar ik ben bang om mezelf te laten zien. Mijn hart wil echt het berijf starten, maar ik saboteer mijzelf steeds.”

“Ja, ik had gevoeld dat dat aan de hand was.”

Maar met vaagheid ben je er nog niet. Ook zekerheid speelt een rol. Zegt de ander dat het niet waar is, zeg dan: “Ik kan zien dat je te bang bent om dit nu onder ogen te zien. Laat het me weten als je er klaar voor bent.”

Onthoud: zelfverzekerdheid + vaagheid = intuïtieve precisie (en onthoud ook dat plant-medicijnen geen drugs zijn, maar dat terzijde).

Tip 25 – Leer van de boze spirituele mens: haal je gelijk en klaag erop los

De boze spirituele mens is de meest ‘spirituele’ persoon in een groep. Stel dat je een gratis(!) workshop van twee dagen geeft aan een groep van 100 mensen. Stel dat 99 deelnemers super enthousiast waren en de workshop met een 10 beoordelen op Klantenbeoordelen.nl.

Raad eens wie de enige persoon is die het een beoordeling van 1 heeft gegeven? Het is iemand die zelf retreats en zo geeft op een boerderij: het is de meest spirituele vrouw in de zaal. Ze zal in de recensie vertellen dat het allemaal basiskennis was die ze al wist, dat ze geen nieuwe informatie heeft gekregen, en dat de gratis workshop juist iedereen geld heeft gekost! 100 mensen die twee hele dagen van hun tijd aan je workshop besteden is duizenden euro’s die je van ze gestolen hebt! Tijd is geld!

Ik dacht altijd dat spiritualiteit er niet om ging om informatie aan jezelf toe te voegen, maar juist om te accepteren en liefdevolle daden in de praktijk te brengen. Ik had het uiteraard fout. Spiritualiteit gaat erom dat je eist dat je veel kennis gaat krijgen van anderen.

Tip 26 – Leer de kunst van stress en snauwen van de mindfulnessleraar

Op mijn werk was ik vaak gastheer voor zaalhuurders. Vier keer mocht ik een mindfulnessleraar verwelkomen. Ik dacht: ‘Fijn, iemand die zo vredig als water is!’

Wat ik heb geleerd? Dat ik fout zat. De mindfulness leraar hoort helemaal niet zo vredig te zijn.

 • Ik heb woedende mindfulnessleraren gezien…
 • Klagende leraren…
 • Snauwende leraren… Deze mevrouw snauwde dat er een piepje uitgezet moest worden, want zo konden ze zich onmogelijk concentreren! Dwingend en schreeuwend zijn, weer een belangrijke kwaliteit van mindfulness.
 • Nerveuze, ongemakkelijke leraren… Het was een vrouw die permanent in de vlucht-respons zat. Ze kon er niks aan doen hoor. Dat maakt van haar vast de perfecte mindfulnessleraar! Je moet bij mindfulness leren om onrustig te zijn in al je cellen. Haar aura was zo onrustig en sterk dat het onmogelijk voor mij was om rustig te blijven.

Super, je bent het al goed aan het leren! Laten we verder gaan.

Tip 27 – Bied een download aan op basis van jouw download van boven

Geef mensen een download (een e-boek bijvoorbeeld) die je ontvangen hebt via een download! En download vervolgens een mp3’tje van Secret Garden voor op je mobiel.

Tip 28 – Leer van de engel

De engel is warm, oordeelloos, liefdevol en vol aandacht. Wow! Stiekem heel fijn dat ze er zijn!

Tip 29 – Bedel om geld zodat je op retraites kunt voor jouw visie voor de wereld

bedelen zweverige mensen

Leer van de bankroete spiritualiteit-beoefenaar! Leer om vrij te zijn van deze wereld. Vrij van alle verantwoordelijkheden. En vraag vervolgens aan mensen om geld aan je te doneren.

Gebruik spiritualiteit als een rechtvaardiging voor het falen om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. Verdraai spirituele principes en mantra’s zodanig zodat het een rechtvaardiging wordt om onverantwoordelijk en onbetrouwbaar te zijn. Én gebruik jouw visie voor de wereld (iets zoals: ‘de beschaving upgraden’) als rechtvaardiging voor bedelen.

En nu hoor ik je al denken:

‘Het is mij even niet duidelijk waarom ik geld zou doneren? Zodat je kunt leven en wonen en de opleiding bij Benthino kunt volgen en mensen kunt coachen? Als ik dat goed heb begrepen, dan spijt het me maar daar ga ik niet aan bijdragen, hoe aardig ik je ook vind! Geld is in mijn ogen een ruilmiddel voor de bijdrage die je levert aan het leven van anderen/de wereld. Ik lees dat je alles gratis doet, inclusief je werk als coach. Misschien is het tijd dat verdienmodel en bijbehorende overtuigingen te ‘upgraden’?

Of:

“Civilization upgrader”. Smeekt online voor zijn 80k aan schulden.

Of:

Volgens mij zijn alle inspanningen om deze wereld tot een betere plek te maken prijzenswaardig. Maar ik voel verwarring bij je vraag. Ik ben erg van het delen, maar dat wordt vaak verward met bedelen. Je bent inmiddels de tweede die ik via de Ubuntu site leer kennen die om grote hoeveelheden geld vraagt omdat hij vindt dat hij de goede dingen doet. Ik kan daar niet veel sympathie voor voelen. Je vraag om dan maar te “ontvrienden” verwart mij ook. Ik ben gewend van inzicht te verschillen en toch innig verbonden te zijn. Ik zie niet goed in welke richting jij je nu echt beweegt.

Of:

Wat heb je eigenlijk gestudeerd dat je nu zo’n gigantische studieschuld hebt? Zou het niet een optie zijn om de vaardigheden en diploma’s die je hebt verworven tijdens die lange dure studie in te zetten om het benodigde geld te verdienen?

Of:

Er is niks spiritueels aan arm zijn.

Of:

Jammer. Er is geen vaderfiguur voor deze persoon geweest die zijn hand heeft aangereikt en hem naar volwassenheid heeft geleid.

Of:

Ik bewonder je moed om jezelf op deze manier naar buiten te brengen. Ik kan me voorstellen dat dit een heel kwetsbare positie is. Soms hebben we allemaal geld nodig, en zoals ik al zei, heb ik bijna gedoneerd tot ik het bedrag zag van wat je wilt bereiken: meer dan 200 miljoen dollar. Je zegt dat je de komende jaren geen baan wilt krijgen, dus vraag je om geld. Wat praktisch een andere baan is. Het voelt alsof je me speelt als je zegt: aan de ene kant ‘ben ik een vrije geest die geen manieren nodig heeft om geld te verdienen!’ en aan de andere kant: ‘Laat me een fundraiser oprichten, zodat ik precies dat geld kan verdienen dat ik niet nodig heb!’ Als je het ene ding zegt, maar je daden laten iets ander zien, dan is dat incongruent. En ik ben niet in staat om bereidwillig een donatie te geven aan iets dat zo incongruent is.

Nee. Luister daar allemaal niet naar. Jij hebt een visie voor de wereld en jij bent speciaal. Een verlosser. Zie volgende tip.

Tip 30 – Neem een Jezus-compex aan en stap in de slachtofferrol: wees een martelaar

Ben je al je geld en woonperspectief kwijtgeraakt en zit je diep in de schulden dankzij je spirituele houding? Een ware spirituele beoefenaar ziet zichzelf in een martelaarrol als voorloper van een nieuwe wereld.

Een echt voorbeeld:

‘Ik heb grote uitdagingen gehad en ik ben altijd sterker teruggekomen.

Dit is waar ik momenteel mee te maken heb:

 • Ik heb geen plek om te slapen na zondag.
 • Ik heb schulden en rekeningen die ik niet kan betalen op deze seconde van het leven, inclusief een belastingaanslag die over twee dagen betaald moet worden (tweede herinnering).
 • Ik wil dingen ophelderen met mijn vader maar hij staat er niet open voor om mij te zien momenteel.

Financiën en onderdak zijn volledig onzeker. Geen idee waar ik zal zijn na dit weekend.

Ik zou dit allemaal achter kunnen laten. Gewoon deze rotzooi verlaten, radicaal verdwijnen en vaarwel zeggen tegen een paar geliefden. In vrijheid rondlopen. Geen acht slaan op sociale conventies. Mezelf niet meer aanpassen aan het systeem. Iets anders dan mijn visie uitvoeren, zal mijzelf en de planeet pijn doen. Ik word liever tijdelijk niet begrepen of gehaat dan dat ik meespeel met de oude conditionering.

Ik heb mezelf uit zware omstandigheden ‘geshift’. Ik heb geloofd en mezelf door zware omstandigheden heen geholpen. Ik bleef doorzetten ondanks allerlei soorten uitdagingen.

Ik voel me niet echt ondersteund in mijn eigen uitdagingen. Misschien is het pad dat ik bewandel eenzamer dan ik dacht. Maar ik houd mijn visie levend voor de eenheidscommune die ik wil opzetten. Ik blijf mijn eigen pad uitvoeren. Niks wat jij zegt of doet, zal me ervan afhouden. Alleen ondersteunende reacties zijn toegestaan. Ik ben bereid om alles en iedereen te verliezen.

Als je motivatie voelt om me te helpen een paar rekeningen te betalen, dan is dit een goed moment.

Vanavond geniet ik van een biertje met een vriend in de natuur.

Ja, echt. Dit is een echt voorbeeld.

Tip 31 – Geef een workshop met vrijwillige verplichte donatie

Gebruik onderstaand voorbeeld.

Deze workshop is gebaseerd op donatie met een aanbevolen waardering van dankbaarheid van 111 euro. Ik waardeer dit werk zelf op 333 euro.

Dit is de ultra spirituele manier.

Tip 32 – Luister niet naar de duidelijke boodschappen die je krijgt om het anders aan te pakken

Blijf bij je visie, ook al trekken mensen je terug in de wereldse manier van leven.

“Ik heb geen ambitie, baan of doel nodig. Die dingen zijn zo old-school-bewustzijn. Ik geef gewoon nergens wat om.” Zegt de indigo-mens, hangend vanuit de bank die hij niet kon kopen, een tweedehands hoodie dragend, met capuchon omlaag – een doordacht testament voor de mate van het ‘nergens wat om geven’.

Wat nou als iedereen je wil helpen om volwassen te worden? Niet luisteren! Straks lijk je een persoon die daadwerkelijk een baan of onderneming gaat starten, maar dat ga je niet doen want dat betekent dat je daadwerkelijk moet gaan werken voor je geld, als een slaaf voor het systeem.

Het is f*cking uitdagend op dit moment om authentiek zijn te combineren met betrouwbaar zijn.

Het is frustrerend om zo hoog te mikken en feedback te ontvangen wat totaal niet resoneert. Ik vraag niet om feedback. Dus ga alsjeblieft de lessen van mijn goeroe Bentinho Massaro bestuderen.

Ik ga geen baan nemen en ik ga geen onderdeel worden van het Nederlands systeem. Deze dingen resoneren niet meer met me. Ik ben hier om dienstbaar te zijn voor de wereld, zo goed als ik kan. Als het in het begin moeilijk is om begrepen te worden, then so be it.

Ik zit liever in meditatie in een gevangenis of ziekenhuis dan dat ik de oude manieren doorzet.

Dan zou je denken:

‘Lieverd ik begrijp de f*cking uitdaging heel goed! Wil toch nog graag even reageren (ook al zeg je geen feedback te willen ontvangen). Juist omdat being relatable belangrijk voor je is.

Wat me net te binnen schoot, is dat de grote intentie die je hebt, vraagt om een radicale openheid van je mind en vertrouwen in het universum. Als ik je zo bekijk is dat ook wat je in alle oprechtheid nastreeft.

Toch wijs je de feedback/ advies/ perspectieven van anderen af omdat ze niet resoneren en je er niet om hebt gevraagd. We hebben het niet begrepen, moeten Benthino’s werk gaan bestuderen etc.

Maar wat nu als het universum ons altijd geeft waar we om vragen/wat we ten diepste nodig hebben? Ook al komt het in een vorm waar we in eerste instantie niet om hebben gevraagd (je vraagt geld in overvloed en krijgt feedback in overvloed).

Hoe zou het zijn om ook naar dat wat je krijgt radicale openheid en vertrouwen in te brengen? Te vertrouwen dat dit precies is wat nodig is? Daarom vond ik dat stuk over God die tijdens de overstroming een boot, een helikopter en nog meer stuurt zo mooi.’

Maar nee. Luister daar niet naar. Stap niet in de helikopter tijdens de overstroming. Wees ultra spiritueel.

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!