Wat zijn spiegelneuronen? Wat zijn voorbeelden van spiegelneuronen in ons dagelijks leven en wat voor onderzoek wordt ernaar gedaan? Lees verder…

Wat zijn spiegelneuronen?

Een spiegelneuron is een neuron dat zowel geactiveerd wordt wanneer een mens/dier een handeling uitvoert als wanneer een mens/dier dezelfde handeling van een ander mens/dier waarneemt. Zo ‘spiegelt' de neuron het gedrag van de ander, alsof de waarnemer zelf handelt.

Bijvoorbeeld: wanneer een chimpansee zijn moeder een noot ziet openen met een steen, probeert het kind dit na te doen met een andere noot. Spiegelneuronen zijn een fundamenteel instrument om te leren.

In de jaren '90 ontdekte een groep neurowetenschappers, geregisseerd door Giacomo Rizzolatti van de Universiteit van Parma (Italië), iets verrassends. Honderd groepen neuronen in de hersenen bij apen werden niet alleen geactiveerd als de aap iets aan het doen was, maar ook als de aap een andere aap diezelfde actie zag doen.

“Wij zijn sociale wezens. Ons overleven hangt af van ons begrip van de acties, intenties en emoties van anderen. Spiegelneuronen stellen ons in staat om de geest van anderen te begrijpen, niet alleen door middel van conceptueel redeneren maar ook door imitatie. Gevoel, en niet door denken”
– G. Rizzolatti.

Onderzoek rondom spiegelneuronen

spiegelneuronen betekenis

De functie van dit ‘spiegelsysteem' bij de mens is een onderwerp van veel speculatie en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Enkele onderzoekspunten rondom spiegelneuronen zijn:

  • Sommige onderzoekers in de cognitieve neurowetenschappen en cognitieve psychologie stellen dat spiegelneuronen belangrijk kunnen zijn voor het begrijpen van de acties van andere mensen, en voor het leren van nieuwe vaardigheden door middel van imitatie.
  • Sommige onderzoekers speculeren dat dit spiegelsystemen waargenomen acties kan simuleren en zo kan bijdragen aan bijvoorbeeld taalvaardigheden.
  • Neurowetenschappers zoals Marco Iacoboni (UCLA) hebben betoogd dat spiegelneuronensystemen in het menselijk brein ons helpen de acties en intenties van andere mensen te begrijpen. In een studie gepubliceerd in maart 2005 meldden Iacoboni en zijn collega's dat spiegelneuronen de neurale basis vormen van het menselijk vermogen voor emoties zoals empathie.

Spiegelneuronen als leermiddel

Imitatie is altijd al een krachtig leermiddel geweest. Het menselijk brein bevat verschillende mechanismen die ons in staat stellen om handelingen na te bootsen. Baby's zijn bijvoorbeeld in staat om gezichtsuitdrukkingen te reproduceren. Ook leren ze praten door simpelweg na te doen.

Hierna lezen:  Perceptie is projectie: Uitleg & leren herkennen [De wereld is je spiegel!]

Spiegelneuronen zijn essentieel voor het nadoen van anderen, wat essentieel is in het leerproces. Vanaf onze geboorte zijn deze groep neuronen actief en ze stellen ons in staat om te leren eten, kleden, spreken…

Mensen zijn sociale wezens die geprogrammeerd zijn om van anderen te leren. We bereiken allemaal onze doelen door in groepsverband dan individueel te werken. Het zien van een ouder, professor of student die een cognitieve of andere vaardigheid toont, geeft ons een tastbare ervaring in plaats van te leren van enkel uitleg.

Spiegelneuronen in ons dagelijks leven

spiegelneuronen uitleg

In ons dagelijks leven worden onze spiegelneuronen op allerlei manieren geactiveerd:

  • Spiegelneuronen zijn verantwoordelijk voor het geeuwen als we iemand anders zien geeuwen.
  • Glimlachen of lachen kan aanstekelijk werken en we kunnen huilen tijdens het kijken naar een zielige film…
  • Deze neuronen treden ook in werking wanneer we iemand zien die verdrietig is of huilt, waardoor wij onszelf ook wat droeviger voelen.

Spiegelneuronen gebruiken voor effectieve communicatie

Door rapport te maken en door te volgen en te leiden, maak je actief gebruik van de kracht van spiegelneuronen.

  1. Hoe meer rapport je maakt – door te volgen – hoe meer je ‘de andere persoon wordt'.
  2. Als jij vervolgens naar een nieuwe handeling of gemoedstoestand gaat leiden, doen de spiegelneuronen van de ander het werk en zal de ander vanzelf volgen.

Toon geluk en optimisme en op die manier zal je dat doorgeven aan de mensen om je heen.

Spiegelneuronen en empathie

spiegel neuronen

Empathie is het vermogen om de gevoelens of ervaringen van anderen ook zelf te ervaren. Dat doe je door je voor te stellen hoe het zou zijn om in de situatie van die andere persoon te zijn.

Het lijkt erop dat we het vermogen hebben om te voelen wat anderen voelen. Wat gebeurt er in de hersenen om dit te laten gebeuren? Het antwoord is spiegelneuronen.

Voel je je gelukkig als mensen om je heen gelukkig zijn? Word je verdrietig of depressief bij negatieve en pessimistische mensen? Dit is te wijten aan de emotionele besmettelijkheid die veroorzaakt wordt door de spiegelneuronen. Ook de aura wordt door velen aangewezen als reden voor dit fenomeen.

De spiegelneuronen zijn het bewijs dat we sociale wezens zijn.

Spiegelneuronen en autisme

Symptomen van autisme zijn onder meer een vertraging in de taal en moeite met het herkennen van emoties. Autisten zijn niet in staat om verschillende emoties waar te nemen, inclusief hun eigen emoties. Dit zijn functies die de spiegelneuronen normaliter verzorgen.

Spiegelneuronen zijn ook belangrijk bij het plannen van onze acties en het begrijpen van de bedoelingen achter onze acties. Ook dit is iets waar autisten moeite mee hebben.

Hierna lezen:  Rapport maken: betekenis en 42 do's & don'ts voor gesprekken & communicatie

Het is echter niet waar dat spiegelneuronen ontbreken bij autisten. Wetenschappers bestudeerden de spiegelneuronen bij mensen met autisme en ontdekten dat de spiegelneuronen bij hen zich slechts trager ontwikkelen, maar dat ze er wel degelijk zijn.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: