Wat zijn de beste datingtips, bijvoorbeeld voor de eerste date? In dit artikel vind je belangrijke datingtips voor mannen en vrouwen waarmee je het écht bijzonder maakt. Lees verder en gebruik onderstaande supertips tijdens je date…

Inhoud van deze pagina:

Tip 1 – Kies een perfecte date-activiteit… die verder gaat dan alleen maar praten

elkaar diep in de ogen aankijken tijdens de date

Waar moet de date plaatsvinden? Wat gaan we doen? Een ‘drankje/koffie/theetje’ doen is een van de meest voorkomende date-ideeën. Prima natuurlijk, maar maak ook echt een romantische move in plaats van alleen maar een saai gesprekje te houden.

Hierna lezen:  Hoe vraag je iemand uit? 31 tips voor een gegarandeerde date

Een ‘drankje doen’ is uiteraard gewoon altijd prima omdat jullie lekker met elkaar gaan chillen, maar het kan nogal ongemakkelijk zijn als ‘standaard date’ waarin alle cliché-vragen over school, werk en hobby’s langskomen… zonder dat er makkelijke kansen zijn om fysiek te worden met elkaar of een diepe verbinding te maken.

De oplossing? Ga gerust een ‘drankje doen’ én doorbreek dat patroon van een saai gesprek. Dat doe je bijvoorbeeld als volgt:

 • Bied de ander aan om in je armen te zitten of liggen.
 • Stel voor om naar de spelletjeskast van het café te lopen. Pak er bijvoorbeeld Jenga uit en leer elkaar kennen terwijl alle ongemakkelijkheid op magische wijze wordt geabsorbeerd door het spelletje dat jullie ondertussen spelen.
 • Flirt – in plaats van alleen maar als vrienden te praten – en neem de ander mee naar een discreet plekje voor een kus.
 • Doorbreek dat hele patroon van een ‘saaie praat-date’ door even aan de barman te vragen om 30 seconden een vrolijk liedje op te zetten zodat jullie even gek met elkaar kunnen dansen. Zo, het ijs is gebroken en nu durven jullie veel meer tijdens het vervolg van de date.
 • Doe een vragenspel, waarbij je ook diepe en emotionele vragen stelt. Dit kan prima gecombineerd worden met een ‘koffie/theetje’ doen. Het punt van het vragenspel is niet om een spelletje te spelen. Het punt is juist om emotie-opwekkende en spannende vragen te stellen, in plaats van alleen maar over school, werk en ‘Heb je nog hobby’s’ te praten. Hier vind je diepe en emotionele vragen die je aan elkaar kunt stellen.
 • Stel voor om elkaar eerst gewoon vier minuten in stilte in de ogen aan te kijken, omdat je dan pas echt voelt met wie je te maken hebt.
 • Ga een ‘drankje doen' én doe er alsnog iets actievers bij. Gebruik dit artikel met 72+ ideeën voor leuke date-activiteiten ter inspiratie!
 • Wees vrij om te doen wat in je opkomt, zonder je vast te houden aan het kader van ‘we zouden alleen een drankje doen'. Komen jullie een waterbed tegen? Ga er samen heerlijk op liggen. Hebben jullie het over de sterren en de maan? Stel voor om er direct naar te kijken op een matje. Zie je een sup op het strand, vraag dan aan de eigenaar ervan of jullie hem eventjes mogen lenen.

Tip 2 – Neem een douche… Poets je tanden… Verzorg jezelf!

date tips

Wat hebben deze dingen allemaal met elkaar gemeen?

 • Douchen
 • Tanden poetsen
 • Tong poetsen
 • Scheren
 • Naar de kapper gaan
 • Nette kleren aandoen
 • Naar de manicure / pedicure gaan
 • Sieraden / accessoires dragen
 • Pepermuntjes meenemen
 • Deo meenemen – hoewel er ook redenen zijn om juist het natuurlijke matchingsproces zijn gang te laten gaan door te ervaren wat het effect van jullie natuurlijke geur op elkaar is.
Hierna lezen:  Wat Is De #Metoo-Beweging? Met Consent-Tips Voor Nederland

Dit is het antwoord: het zijn allemaal dingen die je zelf kunt doen. Ze liggen in je eigen bereik. Dit zorgt ervoor dat je aantrekkelijk wordt. Trouwens, een kleine correctie: deze dingen zorgen ervoor dat je aantrekkelijk wordt én het is onacceptabel als je ze niet doet, want iedereen kan deze dingen doen.

Tip 3 – Wissel ruimte/afstand af met intense aandacht voor elkaar

Even relaxen. Even achterover leunen. Even alles maar laten gebeuren. Misschien hier en daar een nonchalant complimentje en een lieve aanraking – en dan weer gewoon chill doen. Misschien zelfs even iets totaal anders doen. 

Alles is beter dan klef doen, continu naar de ander toe leunen en er druk op leggen. Want niemand houdt van plakkerige mensen. Dus: flirt, ontspan, geniet en blijf bij jezelf. Hier vind je 76 tips om op correcte wijze te flirten.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Het is een beetje raar om in de eerste paar dates allerlei complimenten aan elkaar te rijgen, een liefdesverklaring te doen en alleen maar oog voor je date te hebben. Dat is geen flirten. Flirten is doseren. Flirt er dus wel gewoon lekker op los. Flirten is namelijk anders dan slijmen. 

Dit is zeker geen aanmoediging om narcistisch te zijn en ‘hard to get’ te spelen, maar dit is juist een aanmoediging om niet klef te blijven hangen bij de ander. Om het welbekende cliché-metafoor erbij te pakken: heb je ooit een kat met een speeltje zien spelen? De kat is intens gefocust en is heel geïnteresseerd in het speeltje… maar als je het speeltje niet meer steeds wegtrekt, houdt de interesse al snel op.

Geef de ander dus de ruimte tijdens de date! Loop soms letterlijk even weg en laat de ander alleen zodat de ander even ruimte ervaart. Ga je trouwens een heel stuk verder weg, dan is het wel zo attent als je het soms ook eens laat weten dat je even aan de andere kant van de date-locatie bent. Ben je wel weer dicht bij elkaar, wees dan volledig aanwezig met de andere persoon!

Ik wil die verschrikkelijke woorden niet gebruiken maar vooruit: het is een soort van ‘push-pull / hard to get’ element… Maar dan op een heel natuurlijke, leuke, aangename en zelfs noodzakelijke manier!

Hierna lezen:  314 Beste Complimenten Ooit! Voorbeelden (Lijst!) [Update 2024]

Tip 4 – Doe tijdens de eerste date alsof je een oude vriend ontmoet: relaxed en zonder klokkijken

wees ontspannen op je date

Voel je je ooit onwelkom of gehaast bij je beste vriend? Nee. Bij je beste vriend kun je alles maken en kun je helemaal jezelf zijn. Met die houding wil je ook je date in gaan. Is het een van jullie eerste dates? Sterker nog: heb je de ander via een datingsite leren kennen? Doe dan alsof je elkaar al jaren kent en een oude vriend ontmoet. Voel je comfortabel! Doe geen gekke dingen maar geniet en ontspan

Chill. Er is geen haast en je hoeft niet te klokkijken. De date – dus de avond of dag – kan zo lang duren als je wilt. Denk dus nooit iets als: ‘de ander wil vast dat de date tot een einde komt, want het duurt al twee uur en daarna wil men meestal weg gaan…” Nee, de date kan tot diep in de nacht – of zelfs dagen achtereen – doorgaan.

Jij hoeft je geen zorgen te maken of de ander al wil stoppen. De ander hoeft pas te gaan als deze persoon dat zegt of duidelijke signalen geeft. Tot die tijd ontspan je en doe je rustig alles wat je wilt:

 • Heb je zin om na het terrasje een wandeling te maken? Doen!
 • Na de wandeling nog even een achtbaanritje doen op de kermis? Doen!
 • Na de kermis op een chillmatje naar de sterren kijken? Doen!
 • Na het sterrenkijken nog even bij jou thuis opwarmen? doen! Ook al duurt jullie date hierdoor al 10 uur of langer.

Het mag allemaal en het is nooit 'te veel', tenzij de ander dat duidelijk aangeeft. Sterker nog: als jij denkt dat je de date snel tot een einde moet roepen omdat jij denkt dat de ander jou niet wil… dan voelt de ander zich juist afgewezen. Twee gebroken zielen wijzen hierdoor zichzelf af, terwijl dat nergens voor nodig is. Vul dus geen afwijzing in voor de ander en ga dus voor de liefde.

Dus geniet vooral en doe lekker wat jij wilt doen met je date.

Tip 5 – De ander vindt je al leuk: wees enkel jezelf tijdens de date (belangrijk!)

Wanneer je met iemand op date gaat, vindt de ander je al leuk. Anders hadden jullie nu geen date. Sterker nog: voordat de date begint, zit de ander jou in alle spanning al helemaal op te hemelen. ‘Hopelijk is dit de ware!'

Laat de hele date relaxed zijn. Compleet ontspannen. Casual. Low impact. Ongedwongen. Zonder haast. Met gerust een lage energie. Je hebt alle tijd om jouw ware aard te laten zien. Alles is beter dan hard proberen om er een geweldige date van te maken – bijvoorbeeld met je energie, spanning en moeite om gespreksonderwerpen te verzinnen.

Het enige wat je hoeft te doen, is het niet te verprutsen. En wat zijn de beste twee manieren om het niet te verprutsen?

 • Door je mond te houden. Dat betekent: niet onnodig onzin uitkramen. Laat de ander lekker praten. Bijvoorbeeld door oprechte en spannende vragen te stellen.
 • Doe je niet anders voor dan je bent.
Hierna lezen:  Aantrekkelijk zijn, hoe dan? [19 tips] Het enige wat werkt...

Je saboteert je hele date alleen maar als je je anders voordoet dan je bent. Waarom? De ander heeft het meteen door. En in het zeldzame geval dat de ander het niet doorheeft, zal je ware aard zich wel tonen in een van de volgende dates… Als het al zo ver kon komen.

Vooral vrouwen voelen alles. Ze voelen het moeiteloos aan als jij niet jezelf bent. There is no escape.

Wees dus jezelf tijdens de date. Sterker nog: dit is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen voor een succesvolle date. Nou ja, bijna het enige dan. Het andere is…

Tip 6 – Praat over emoties en voel emoties met elkaar

Het is wat moeilijk om verliefd te worden op iemand als de ander geen emoties in je opwekt. Verliefdheid is ten slotte zelf een emotie. Hoe kun je hiervoor zorgen? Een heel simpele manier is door te praten over emoties. Bijvoorbeeld:

 • ‘Daar werd je toen vast heel blij van!'
 • ‘Ik was echt teleurgesteld dat ik niet mee mocht op vakantie…'

Een andere manier is door emoties op te wekken door de dingen die je doet. Speel gerust met emoties, hoe flauw het ook soms is. Dates zijn leuke, spannende en emotionele gebeurtenissen dus het mag wel! Een voorbeeld…

Voor de afspraak bel je de ander bijvoorbeeld: ‘Ik was onderweg en er gebeurde iets intens: een olietanker viel om dus ik kom wat later.' Loop vervolgens binnen (doe dit overdreven serieus) en lach om zijn/haar reactie. Als de ander het grapje niet kan waarderen, lach je en ga je weg. Het gaat erom dat jij jezelf kan zijn.

Tip 7 – ‘Spoel je date door': doe dingen die enkel mensen in een relatie voor elkaar zouden doen

Wat zijn dingen die je partner voor jou zou doen? Iets aanreiken, een zakdoekje geven of een vlekje van je shirt halen. Hoe kun je van deze kracht gebruikmaken? Vraag je date om kleine lieve dingetjes voor je te doen. Zo ontstaat er automatisch een realiteit waarbij het lijkt alsof jullie al partners zijn!

Hebben jullie bijvoorbeeld een kook-date, vraag je date dan een afspeellijst samen te stellen, de wijn te halen of iets anders te doen waardoor jullie samenwerken voor elkaar. Of leen elkaars accessoires aan elkaar, want dat is ook typisch iets wat een stelletje zou doen.

Nog een voorbeeld hiervan: partners zijn een team en halen samen kattenkwaad uit. Ook dit draagt dus bij aan dit ‘relatie-effect'. Samen kattenkwaad uithalen is altijd leuk, maar daarvoor moeten jullie beide wel het speelse karakter hebben. Ook is dit meer geschikt voor als je al langer met elkaar aan het daten bent. Voor inspiratie kun je in het artikel met relatie-tips kijken.

Hierna lezen:  Gefriendzoned? 5 Stappen Om Uit De Friendzone Te Komen [Howto]

Tip 8 – Het is een date: dit betekent dat er geflirt mag (en zelfs moet) worden

Het zou gek zijn als er gedurende de hele date niet geflirt wordt. Flirt dus gerust! Sterker nog: als je niet flirt tijdens een date, wordt de date gedegradeerd tot een platonische aangelegenheid. Dan worden jullie gewoon vrienden.

Hier vind je de 68+ beste flirt-tips om te gebruiken. Aanraking is misschien wel de belangrijkste. Gewoon handjes vasthouden en plagen is al een simpel voorbeeld. Een ander voorbeeld van flirten is het geven van lieve complimentjes. Breng het zelfs een beetje onnozel en je hebt al voor magie gezorgd!

Tip 9 – Alles mag, niks moet

datingtips

Leg er geen druk op: niks hoeft te gebeuren maar tegelijk kan alles gebeuren. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat er tijdens een eerste date al gezoend wordt, maar als het niet gebeurt, dan is dat helemaal oké! Voel dit constant aan en laat comfort en plezier altijd op nummer 1 staan.

Tip 10 – Klim!

Zoek dingen om in te klimmen. Er is niks romantischer dan samen de top bereikt te hebben en van het uitzicht te genieten.

Tip 11 – Stop drie dates in één met een 'tiny tour'

Weet je wie de hele avond op één plek blijven zitten? Oudjes en verlegen mensen die totaal geen avontuurlijk gevoel hebben of kunnen opwekken. Wees niet die saaie persoon.

Doe dus een ‘Tiny Tour': blijf maximaal 20 minuten op een plek en neem je date mee naar zoveel mogelijk locaties in zo'n kort mogelijk tijdsbestek. Nu betreden jullie de nieuwe locatie als hecht team en niet meer als onbekenden! Hiervoor zijn leidingskwaliteiten nodig: ‘Daar gaan we naartoe, daar is het leuk!'

Tip 12 – Laat zien dat je sociaal bent met de omgeving

Heb niet alleen maar oog voor je date. Dat is onaantrekkelijk. Wanneer iemand anders ertussen komt, geef je de ander ook de volledige aandacht, totdat jullie weer alleen zijn.

Laat ook zien dat je naar iedereen toe sociaal bent. Dit kun je zelfs voor de grap manipuleren: kom van te voren naar de date-locatie en word vrienden met de barman. Geef hem alvast een dikke fooi en vraag: ‘Kun je iets voor me doen? Trouwens mijn naam is …. Ik betaal alvast vooraf voor de drank en dit is extra voor jou. Zou je de drank vanavond ‘van het huis’ kunnen laten zijn?’

Het mooiste is natuurlijk als je het zonder geld – en enkel met je charme kunt regelen, maar haal gerust eens zo’n stunt uit! Het punt is in ieder geval dat je ook interesse toont in andere mensen in de omgeving – zodat je niet alleen slijmerige aandacht voor de ander lijkt te hebben.

Hierna lezen:  3 beste openingszinnen ooit: hoe spreek je hem/haar aan? Tips!

Tip 13 – Plaag liefdevol, warm, zacht en humorvol

datingtips

Ook over plagen kun je alles lezen in het artikel met 55+ flirt-tips. Heb je bijvoorbeeld een kookdate, raak de ander dan regelmatig plagend aan en lever overduidelijk net-serieuze kritiek op het koken: ‘Kom hier, dat doe je niet goed. Ik doe het wel weer voor! Nee kom hier met die sla, vrouwen en koken…'

En benadruk je warmte door liefdevol oogcontact te maken en opeens te gaan zoenen. ‘Dat pruttelt wel verder, kom eens hier.'

Tip 14 – Wees niet te aardig

Je hoeft echt geen klootzak of trut te zijn om succesvol te daten, maar wees niet te aardig. Niemand houdt van pleasers. Je moet niet pleasen, maar teasen (zie vorige tip).

Tip 15 – Verkoop niet het perfecte plaatje met het perfecte praatje

Vertel je de ander alleen maar hoe perfect, leuk en interessant jouw leven wel niet is? Dan ben je niet alleen de boel aan het voorliegen met een verkooppraatje, maar dan laat je ook een gigantische kans liggen om een diepe connectie te maken met de ander…

Diepe connecties kunnen namelijk ontstaan zodra iemand vertelt dat iets niet zo goed gaat. De ander kan hierdoor herkenning vinden en/of zelf ook iets kwetsbaars delen. Dan ontstaat er opeens liefde en verbondenheid.

Zo vertel ik in een eerste date het liefst zoveel mogelijk wat mijn zwaktes zijn in de liefde:

 • Ik zit vaak in mijn eigen wereldje…
 • Ik heb de neiging om te saboteren als er een conflict is, in plaats van mijn irritaties eerlijk uitspreken.
 • Ik ben niet altijd helder en sterk.
 • Ik ben slecht in troosten.
 • Ik ben slecht in aanvoelen.
 • Soms voel ik me vlak en komt er niks van inspiratie uit me.
 • Ik ben introvert, dus misschien ben ik niet altijd beschikbaar.
 • Ik ben niet zo actief en avontuurlijk. Bij mij is vaak weinig activiteit.
 • Ik ben weinig beschikbaar om te bellen of appen.
 • Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen.
 • Als we elkaar weer zien, duurt het meestal lang voor het ijs weer is gebroken bij mij.
 • Het is moeilijk samen te leven met me.
 • Ik kan heel veel dingen niet. Ik ga nooit een normaal leven leiden.
 • Ik kan geen rekening houden met anderen.
 • Ik heb een slechte motoriek.
 • Ik gedraag me vaak krampachtig en afstandelijk.
 • Ik ga niet met je iedere dag klessebessen en emotioneel verbinden. Na een tijdje is het tijd om babies te maken en dan gaan onze gesprekken over hoe we het met de ouderavond van junior regelen.
 • Als we kinderen krijgen, kunnen ze de volgende aandoeningen erven…

Echte mensen zijn leuker dan perfecte… dus wat is er mis met jou?

Wat zijn jouw zwaktes? Vertel ze! Laat het dus gerust weten als je een saaie workaholic bent, niet zo vaak uitgaat terwijl je dat wel zou willen of hele sombere dagen hebt.

Hierna lezen:  122 Beste Comebacks Om Tegengas Te Geven [Krachtig!]

Sterker nog: ben je vaak somber en sloom? Ga dan niet nu opeens energiek doen, maar laat juist je sombere en slome kant zien. Dat is jouw echtheid, en dat wil jouw date graag zien. Al het andere krijgen ze vroeg of laat door.

De moeilijke momenten van het leven brengen mensen (zoals geliefden) bij elkaar.

Dit is echt heel belangrijk: als jij op het begin extra energiek, ‘leuk', ‘grappig' en charmant doet, en als je later in jullie relatie je normale zelf laat zien, dan noemen we dat: narcisme. Voorkom deze neerwaartse spiraal en kies juist de opwaartse spiraal. Laat je op het begin juist van je ‘slechtste', maar wel meest echte kant zien. Hierdoor kan jullie relatie alleen maar beter worden.

De bekende stelregel voor mannen is dan ook: start als bad boy, en laat later pas je provider-kant zien, als ze eenmaal je meisje is. Als je dit andersom doet, dan ben je manipulatief en niet-echt. Er kan dan geen connectie ontstaan omdat je vanaf het begin al ‘perfect' bent.

Let ook op of de ander dit niet doet. Is jouw date op het begin heel charmant – en neemt dat steeds verder af omdat het verhaaltje dat ze over zichzelf neergezet hebben, niet blijkt te kloppen? Ren dan weg, want dat is een kenmerk van narcisme.

Je eerste dates zijn idealiter kleine, goedkope of gratis activiteiten, zoals eendjes voeren, wandelen of voor elkaar koken. Wacht alsjeblieft met cadeautjes, bonbons, bloemen en dure dates… tot iemand daadwerkelijk je vriendje of vriendinnetje is. Dan is er een stijgende lijn en kun je het tempo ook volhouden als jullie na jaren nog steeds samen zijn.

Gebruik hetzelfde soort verwachtingsmanagement bij de ander: laat weten waar jij zelf behoefte aan hebt in een (date)relatie. Misschien is dat wel rust, en dat je jezelf kunt zijn in je rust en misschien wel vermoeidheid. 

Tip 16 – Speciaal voor de mannen en feministen: leid

Ben je een man of een progressieve vrouw? Neem dan de leiding, maar combineer dat wel met overleg en vragen. Zeg dus niet opeens: “Kom, we gaan nu naar het volgende café”, maar overleg jouw initiatief met de ander:

 • “Zou je het leuk vinden om met mij die route te lopen?”
 • “Vind je het een leuk idee als we daar zitten?”
 • “Hoe vind je het prettig om te zitten zodat je geen last hebt van de zon?”
 • “Mag ik je meenemen voor een wandeling na dit drankje?”

Op die manier neem je op een prettige, aangepaste manier de leiding zonder blindelings te bevelen.

Hierna lezen:  Seksuele Spanning / Chemie / Polariteit Verhogen? Zo Dus... [14 Tips]

Ook als je op een gegeven moment in een relatie belandt, is het belangrijk om te leiden: “Ik neem je lekker mee naar leuke plek x,” waarbij je ook rekening houdt met de ander.

Tip 17 – Leid, maar houd ook rekening met de ander

In de vorige tip leerde je om lekker proactief te leiden… maar houd daarbij ook rekening met wat de ander zou willen. Stel daartoe eerst de volgende vragen:

 • Hoe voel jij je?
 • Wat heb jij nodig.
 • Waar heb jij behoefte aan?

Laat dát als inspiratie dienen voor jouw plannen die je gaat bedenken om samen met je date te doen. Eerst communiceren, dan een verrassing bedenken.

Zeg dus niet voor de zoveelste keer: “Ik neem je lekker mee naar leuke plek x,” maar vraag ook eens: “Waar heb jij zin in komend weekend? Wat voor behoeftes heb jij nog? Wat lijkt jou leuk waar ik iets voor kan regelen?” 

Zet de ander dus centraal in je leiding. Dit werkt al op subtiele manieren. Bijvoorbeeld door niet als een kind te communiceren en jezelf centraal te zetten in je zin: “Ik wil graag met jou x doen… Ik wil… Ik wil…” Maak het wat minder kinderlijk: “Ik zou graag willen…” of “Mag ik met jou…” Nog beter is het om de ander centraal te zetten: “Wil jij met mij…” 

Denk dus niet alleen aan jezelf. Dat is sowieso een goede houding om te hebben. Wat is fout aan onderstaande zinnen?

 • Ik vind je best wel leuk…”
 • Ik vind het wel leuk om je te leren kennen…”
 • “Het lijkt me wel leuk om eens af te spreken…”
 • Ik neem je mee naar…”
 • “Mag ik je nummer?” 

Vergelijk dat eens met:

 • Interessant outfit heb jij
 • Het gaat best leuk tussen ons
 • Laten we nog eens een drankje doen…
 • Laten we gewoon kijken hoe het gaat…
 • Geef je telefoonnummer maar, dan krijg je een berichtje van me.

Weg ermee dus, met dat stomme ego van jou. Zet jezelf niet centraal. Kom iets brengen, niet iets halen.

Tip 18 – Anticipeer en zoek altijd een oplossing bij obstakels

datingtips-heb-een-oplossing

Is er een obstakel? Dan ben jij de held die de oplossing aanbrengt.

 • Als je bijvoorbeeld niet bekend bent met de omgeving…
 • Als je iets niet weet te vinden…
 • Als je niet weet wat de bedoeling is bij een festival, activiteit, kraampje of workshop…
 • Als er donkere wolken komen omdat het gaat regenen… Begin dan alvast met de picnick opruimen.

Vraag dan de weg of vraag aan een medewerker wat de bedoeling is, in plaats van te twijfelen. Sla een arm om haar heen en vraag het gewoon aan iemand.

Hierna lezen:  314 Beste Complimenten Ooit! Voorbeelden (Lijst!) [Update 2024]

Neem beslissingen, leid, blijf bij je beslissing, hak knopen door en los situaties op. Als je naar mannelijke en vrouwelijke energie kijkt, is dit een eigenschap van mannelijke energie. Dit heeft echter niks met geslacht te maken: ook vrouwen kunnen in deze ‘mannelijke energie' stappen en de leiding nemen.

Tip 19 – Vind de ander niet automatisch leuk: stel vragen

Vind je de ander al leuk zonder dat hij/zij het verdiend heeft? Dat is oppervlakkig. Het voelt dan namelijk alsof je iedere persoon van het andere geslacht standaard leuk vindt, enkel en alleen omdat het iemand van het andere geslacht is.

Ben je afgewezen na een date? De kans is groot dat je geen enkele moeite hebt gedaan om de ander echt te leren kennen. Stel dus op zijn minst een paar vragen om erachter te komen of de ander aan jouw waarden voldoet.

Tip 20 – Ben je een casual dater? Laat het dan op de eerste date weten uit respect en eerlijkheid

eerste date tips

Deze tip is helaas essentieel om te benoemen omdat we zó vaak verhalen van vrouwen horen die tegen alle verwachting in opeens verlaten worden na enkele dates, nadat ze het bed in zijn gewerkt of zelfs na een paar jaar… terwijl de ene partij dacht dat ze beiden samen oud willen worden.

Wat gaat hier mis? Helemaal niks! Behalve dat er één zin uitgesproken had moeten worden op de eerste date: “Ik ben een casual dater.” Als je op voorhand al weet dat je niet al te ver wilt gaan met de ander, dan is het echt wel moreel gezien netjes om hier meteen duidelijk over te zijn.

Ga alsjeblieft niet heel ‘koelbloedig' en meedogenloos een vrouw het gevoel geven dat je iets serieus met haar wilt beginnen, om vervolgens nadat je haar het bed in hebt gewerkt, niet dieper te willen gaan.

Verkoop de ander geen droom – ook niet stilzwijgend. Wees eerlijk over wat je wilt – op voorhand. Het is bovendien heel krachtig om goudeerlijk te zijn.

Hoewel onze samenleving sinds de jaren 60 steeds meer richting de vrije liefde gestuurd wordt als norm, blijft op dit moment de ongeschreven verwachting: dat wanneer je niks zegt, de ander er stilzwijgend van uit mag gaan dat je een serieuze relatie wilt. Dus als twee mensen gaan daten zonder kanttekeningen, gaan ze normaal gesproken op zoek naar een diepe, intieme levensband waarin ze alles met elkaar gaan delen en zo lang mogelijk bij elkaar blijven om samen iets op te bouwen.

Wil je niet die relatie met een toekomst, dan zeg je dat vooraf. “Ik ben een casual dater. Ik zoek geen serieuze relatie. Ik ben niet het type die je aan je ouders voorstelt.” 

Hierna lezen:  Hoe vraag je iemand uit? 31 tips voor een gegarandeerde date

Tip 21 – Zitten er gedachten in je hoofd? Uit ze aan de ander

Zit je er niet 100% zorgeloos bij tijdens de date? Dan is het een goed idee om dat uit te spreken aan de ander. Noem alles op wat door je hoofd gaat. Want als je dat niet zou doen, zou de ander jouw onrust gewoon opmerken en het niet kunnen plaatsen. Bovendien zou jij toch ook willen dat de ander alles eerlijk en open uitspreekt tegen je?

Tip 22 – Bedank je date altijd

Bedank je date! Vooral als de ander geen volgende date wil of als je (nog) niet op de eerste date gezoend hebt terwijl je daar wel op had gehoopt.

Tip 23 – Geef je date een aandenken

 • Hebben jullie samen bloemen gekocht of geplukt? Geef er eentje of meerdere mee.
 • Hebben jullie samen muffins gemaakt? Geef de ander wat mee.
 • Naar een bijzondere plek geweest? Vind of koop een souvenir.
 • Draag je meerdere sieraden? Geef de ander er eentje mee, zodat je het sieraad de volgende date naar je terug kan komen.

En als je ook nog even omkijkt bij het afscheid, heb je het helemaal begrepen.

Tip 24 – En na de date? Geen spelletjes: vertel de ander eerlijk wat je voelt

eerste date naderhand berichtje sturen

Speel geen spelletjes ten koste van liefde. Bevrijd jezelf…

 • “Moet je niet wachten totdat de ander eerst een berichtje stuurt?” Nee! Doe het zelf als eerste. Zeg dat je de ander leuk voelt en dat je weer samen wilt chillen.
 • “Ik kan niet wachten om de ander te bellen, maar ik moet even wachten zodat ik niet te claimerig lijk… en misschien moet ik maar helemaal niet bellen.” Bel!
 • “Moet je niet een dag wachten met berichtjes sturen?” Nee! Stuur het nu.
 • “Laat ik niet zien dat ik te gretig ben als ik deze week al voor de derde keer met haar afspreek?” Nee! Enjoy the moment. Als je nu drie keer in de week met haar kan afspreken, why not? De frequentie kan altijd weer zakken naar een of twee keer per week.

Hierdoor word je moedig. En je verdient het. Je verdient het om te weten waar je staat. En tot slot voelt het geweldig! Het is een geweldige ervaring om je liefde te uiten. De kans om in de ogen van de ander te kijken terwijl ze die emotie ontvangen van jou! Je zou zomaar nooit meer een nieuwe kans kunnen krijgen… het leven is nu.

Voor veel mensen is dit een kwetsbare daad. Ook al ben je bang om het te doen… doet het alsnog en ga je gevoelens niet uit de weg. Wees eventueel helemaal open over je gevoelens, inclusief je onzekerheid.

Als je dit niet doet, niet ‘kunt' of een gek idee vindt, dan is er een grote kans dat je in het verleden verkeerd behandeld bent en daardoor een verkeerd beeld van liefde hebt. Liefde hoort… lief te zijn.

Bovendien: welke vrouw verlangt nou niet dat haar date de volgende dag terugbelt. Het is de ultieme daad waarin je laat zien dat het je menens is.

Je kunt dit doen via eerlijkheid: “We hebben tot nu toe twee keer afgesproken. Op dit moment voel ik me erg onzeker en ongemakkelijk omdat ik graag contact met je wil maken. Wil je samen nog eens uitgaan?”

Of wat zekerder: “Ik app je als ik thuis ben. En ik hoop dat we elkaar morgen weer kunnen zien.”

Dus nogmaals:

 • Vind je iemand waanzinnig leuk, vertel het de ander dan.
 • Mis je de ander, bel dan.
 • Wil je de ander zien, nodig hem/haar dan uit.
 • Wil je de ander aanraken, ga ervoor.
 • En houd je van de ander, vertel het dan.
Hierna lezen:  Wat Is De #Metoo-Beweging? Met Consent-Tips Voor Nederland

Wil je nog even een eerste date scoren? Gebruik deze datingsites

Niet iedere datingsite is even goed of betrouwbaar. Via onderstaande aanbevelingen heb je in ieder geval een hoog succespercentage:

Op jouw geluk!