Hoe kun je iemand troosten? Wat kan je dan het beste zeggen en doen? In dit artikel leren we je de beste tips in iedere situatie waarin je iemand wilt troosten. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Iemand troosten: hoe doe je dat?
Iedereen is weleens verdrietig en iedereen wil weleens getroost worden. Maar met welke woorden, gebaren en handelingen kun je iemand troosten die verdrietig is of gestrest? Dat is nog niet zo makkelijk. Niet alle mensen willen op dezelfde manier worden getroost: mensen zijn verschillend. Jammer, maar helaas. Het feit dat alle mensen anders zijn, maakt ze ook weer interessant. Weet je niet goed hoe je iemand moet troosten? Lees dan de tips in dit blog.
Ik ben er voor je. Ik ben hier.
De top 7 beste dingen die je kunt doen: meevoelen, luisteren en helpen
Doe deze dingen om iemand te troosten:
1. Bevestig hoe naar de situatie is zonder direct oplossingen en positiviteit te brengen
De beste manier om te troosten is: niet bagatelliseren maar wel empathie tonen. Misschien krijg je bij troosten direct het beeld van ‘Het komt wel goed hoor. Alles wordt gauw weer beter.' Dat is op zich optimistisch en positief… en misschien zelfs helemaal correct en waar! Het probleem is echter dat jouw toehoorder dit op dit moment niet tot zich kan nemen. Op dit moment is jouw toehoorder nog in een traumatische schok. Doe dingen dus stap voor stap:
- Begin met empathie: het erkennen en meevoelen in de huidige, onprettige situatie. Er hoeft niks ‘beter'.
- Verder hoef je niks te doen. Je hoeft niet over een positievere toekomst te praten of het probleem te bagatelliseren. Misschien zal de andere persoon vanzelf al iets positiefs in gang gaan zetten.
Bied géén oplossingen of giftige positiviteit aan, maar heb empathie: voel mee en bevestig hoe vervelend het is. Bijvoorbeeld: “Wat naar…” Uiteindelijk breng je natuurlijk wel positiviteit, maar éérst breng je juist verlichting door de klote-situatie en de onprettige gevoelens van de ander te erkennen.
>>> Alle tips, voorbeeldzinnen en how-to's om empathie te tonen, vind je in dit uitgebreide artikel.
2. Bied fysieke aanraking aan – en wees stil
Dit is misschien wel het meest universele gebaar van troost: een troostende hand op de schouder, een arm om iemand heen slaan, handen vasthouden, een troostende kus, iemand een knuffel aanbieden of andere fysieke aanrakingen zorgen ervoor dat jouw gevoel van troost overgedragen wordt naar de andere persoon.
Woorden zijn vaak helemaal niet nodig. Daden zijn duizend maal sterker.
3. Luister en vraag door
Luister en vraag door. Bijvoorbeeld:
- Hoe is het nu?
- Hoe ben je de afgelopen dagen doorgekomen?
- Hoe voelt het?
- Wat heb je nodig?
- Wat voor soort persoon was je opa?
En oh ja, luisteren betekent vooral ook: de afwezigheid van je eigen mening en oordeel. Hier vind je alle 28 luistertips.
4. Neem de ander apart
Dit voelt voor de ander als een groot, krachtig en liefdevol gebaar: Maak er werk van om de persoon die troost nodig heeft, even naar een andere ruimte te gidsen waar niemand anders is. Alleen jij en de ander. Alleen al dit gebaar is een groot cadeau. Vanaf hier kun je rustig vragen wat er aan de hand is.
5. Bied hulp aan en doe proactief dingen voor de ander
Laat weten dat je er voor de ander bent en bied hulp aan:
- Bijvoorbeeld om te koken voor de ander.
- En fruitmand of pan soep te brengen.
- Een glas water, koffie of thee aan te bieden. Of gewoon brengen zonder te vragen.
- Hem/haar ergens naartoe te rijden.
- De volgende dag even nabellen om nog meer te luisteren en door te vragen.
- Vraag wat je nog meer voor de ander kunt doen.
Gooi er water of eten in. Dat knapt iemand op.
We bedoelen hiermee niet dat je allerlei positieve uitspraken gaat doen. Dat is geen hulp. Steek je handen uit de mouwen.
Het gaat er vooral om dat jij zelf proactief iets doet. Het initiatief bij de ander laten, zorgt ervoor dat er niks gebeurt. Bel de ander zélf spontaan op bijvoorbeeld! Meestal komt er geen antwoord als je vraagt: “Wat kan ik voor je doen?”
6. Gewoon aanwezig zijn is alles wat je hoeft te doen
Gedeelde smart is halve smart. Rijd dus even naar die persoon toe en ga er gewoon zitten met een kop thee. Je hoeft niet per se zijn werk over te nemen of de was voor hem te doen. Alleen al samen in die situatie zitten – zelfs in totale stilte – is al genoeg voor het ultieme troostgevoel en het ultieme gevoel van samen.
7. Wens deze persoon eventueel op het einde sterkte en beterschap
Nu je proactief jouw tijd, aandacht en hulp hebt geboden, kun je deze persoon eventueel van harte sterkte en beterschap wensen.
Wat is troosten eigenlijk?
Mensen maken nogal eens de fout te denken dat troosten hetzelfde is als het ‘oplossen’ van een probleem. Het doel van troosten is niet iets oplossen, maar het bieden van steun. Je wilt de persoon die je troost laten weten dat je voor hem of haar klaarstaat. Soms is dat zoveel als het bieden van een schouder om op uit te huilen. Troosten gaat om deelnemen in de pijn van een ander, zodat de ander die pijn niet alleen hoeft te dragen. Troosten kan ook zonder woorden.
Wanneer troost je iemand?
Je kunt iemand troosten die net iets verdrietigs heeft meegemaakt, zoals het verlies van een huisdier of een dierbare, iemand die een ernstige ziekte heeft gekregen, of die ontslagen is. Maar je kunt ook iemand troosten die ‘gewoon’ somber is, zonder dat daar een duidelijke aanwijsbare reden voor is. Troosten doe je meestal als je met zijn tweeën bent, of met een (klein) gezelschap van bekenden, eigenlijk nooit waar vreemden bij zijn of in een hele grote groep.
Voorbeelden van de beste manieren om te troosten per situatie
Laten we hier per situatie kijken wat je het beste kunt zeggen en doen om iemand te troosten:
Wat te zeggen en doen als iemand zijn of haar baan verliest?
Mensen die ontslagen zijn, kunnen van alles voelen: verdriet, schaamte, het gevoel ‘gefaald’ te hebben, maar ook angst omdat ze ineens geen vast inkomen meer hebben. Soms voelen ontslagen mensen enorme woede, als ze menen dat het ontslag onterecht was. Soms zijn mensen die ontslagen zijn stiekem zelfs opgelucht, omdat ze hun baan eigenlijk zo leuk niet vonden. Als iemand ontslagen wordt, zal dit altijd gevolgen hebben voor het zelfvertrouwen. Je kunt al deze gevoelens adresseren: vraag ernaar en bevestig ze.
Wat te zeggen en doen als een relatie uitgaat?
Als een relatie eindigt, is dat altijd pijnlijk, zelfs als je weet dat dit voor beide partijen het beste is. Je bent toch weer ineens ‘alleen’ in het leven en dat zal, zeker na een lange relatie, flink wennen zijn. Zeg niet meteen tegen iemand wiens relatie uit is dat het ‘heel erg’ is, maar vraag liever hoe die persoon zich voelt. Stel vragen en schets een beeld van de situatie. Ga iets doen met die persoon, maar zorg er wel voor dat de activiteit past bij de stemming.
Wat te zeggen en doen als iemand een miskraam heeft of meemaakt?
Een miskraam is altijd erg pijnlijk, omdat je als je zwanger bent er in eerste instantie niet vanuit gaat dat het fout af kan lopen. Je verwacht leven, maar wat je krijgt is dood. Die tegenslag kan erg traumatisch zijn. een vrouw die een miskraam krijgt kan zich bovendien erg schuldig gaan voelen, zowel naar zichzelf als naar haar partner: alsof het allemaal haar schuld is.
Hoe pak je dit aan? Als een vrouw een miskraam krijgt, heeft ze vooral behoefte aan een veilige omgeving waar ze al haar emoties kwijt gaan. Probeer het verlies nooit ‘kleiner’ te maken dan het is, door te zeggen dat de zwangerschap nog maar heel kort was, of dat ze al andere kinderen heeft. Bied steun en zeg ‘ik ben er voor je’ (dat is in veel situaties het beste dat je kunt zeggen).
Wat te zeggen en doen als iemand ernstig ziek raakt?
Een ernstige ziekte is altijd erg. Meestal kom je niet verder dan het wensen van sterkte en zeggen dat je het heel erg vindt voor die persoon. Een chronische ziekte zal ook iemands identiteit veranderen. Wat mensen vaak vooral niet willen, is dat je ‘medelijden’ met ze krijgt of ze ‘zielig’ vindt. Ze willen zich geen ‘last’ voelen, maar nog zoveel mogelijk doen wat ze eerst deden. Bied steun, maar bemoeder niet: laat zien dat de ander nog steeds 100% zichzelf is.
Wat te zeggen en doen als er iemand komt te overlijden?
Het overlijden van een dierbare kan een heel groot effect hebben op iemands leven. In eerste instantie zal de last vooral emotioneel zijn: er ontstaat een gapend gat dat niet zomaar kan worden opgevuld. Daarna komt ook de praktische kant om de hoek kijken: hoe verder met bijvoorbeeld belastingen? Het betalen van huur? Iemand die een dierbare verliest, verkeert tijdelijk in een toestand van shock of gevoelloosheid en heeft het niet op een rijtje.
Wat kun je wel doen? Vaak helpt het om mensen te helpen met praktische taken, zoals het brengen van eten of het doen van een klus in het huishouden. Het blijft belangrijk om emotionele steun te bieden. Vaak wordt iemand in de eerste 6 weken overweldigd met alle steunbetuigingen, maar komt dat daarna tot een stilstand. Juist vanaf dan is het belangrijk steun te blijven bieden. Neem vooral contact op en bied steun tijdens verjaardagen en tijdens jubilea.
‘Officieel’ sterkte wensen
Mocht je sterkte willen wensen bij een officiële aangelegenheid, bijvoorbeeld na afloop van een begrafenis of uitvaart, dan kun je je boodschap het beste opschrijven. Dit is persoonlijk en zal op prijs worden gesteld. Je kunt altijd de toon van je bericht aanpassen aan de band die je met de nabestaande hebt. Hoe minder goed je iemand kent, hoe zakelijker de toon zal zijn. Als je iemand heel goed kent, is het juist logischer dan je meer emotioneel en intiem bent.
Sterkte wensen over de telefoon
Iemand die je niet zo heel vaak ziet, kun je ook via de telefoon sterkte wensen. Als je iemand niet persoonlijk kunt komen opzoeken, is opbellen een heel goed alternatief. Zo kun je toch steun betuigen en je stem laten horen. Kies je voor een sms-bericht of een e-mail, dan is het al snel onpersoonlijk. Soms is het gewoon van belang dat iemand de emotie hoort in je stem.
De juiste woorden niet kunnen vinden?
Hert kan zijn dat je veel moeite hebt met het vinden van de juiste woorden. Misschien dat je daarom deze blog leest. Onthoud dat het altijd nog pijnlijker is om niets te zeggen, domweg uit angst dat je het verkeerde zegt. Het feit dat je je medeleven uit zal altijd op prijs worden gesteld, ook al doe je dat misschien ‘onhandig’. Probeer de situatie niet af te zwakken (‘zo is het beter’). Als je niet precies weet wat je zeggen moet, mag je dat ook gewoon toegeven.
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: