Wat is een goede vraag? Goede vragen zijn essentieel om anderen of jezelf te coachen. Lees verder om te leren hoe je ze stelt…
Inhoud van deze pagina:
Wat is een goede vraag?
Er zijn een aantal kenmerken van een goede vraag:
- Een goede vraag helpt je verder met het vraagstuk waarmee je zit.
- Een goede vraag geeft helderheid.
- Een goede vraag geeft inzicht.
- Een goede vraag geeft je zelfvertrouwen.
- Dankzij een goede vraag, verdwijnen angst, onzekerheid en twijfel.
In de tips van dit artikel komt aan bod hoe je dit kunt bereiken. Een aantal tips zijn parafrases van de lessen die spreker Michael Pilarczyk regelmatig in zijn podcast ‘Master Your Mindset' mondeling geeft. Ook zijn gelijknamige boek gaat hierop in.
Als je geen antwoord kunt vinden op je vraag, dan is de vraag niet goed. Stop dan met verder zoeken naar het antwoord, maar kijk hoe je de vraag beter kunt stellen en maak duidelijker wat je bedoelt.
– Michael Pilarczyk
Stel je slechte, warrige, complexe vragen met langdradige verhalen, dan loop je vanzelf vast
De reden dat iemand vastzit of chaos in zijn/haar hoofd heeft, is simpel: de vragen die deze persoon (zichzelf) stelt, zijn chaotisch. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om geen slechte, warrige en langdradige vragen te stellen.
Vage vragen en opmerkingen zijn onmogelijk op te lossen. Een abstracte vraag brengt alleen maar abstracte denkrichtingen en geen concrete acties om de vraag op te lossen. Daar heb je niet veel aan.
We denken bovendien te vaak alleen maar na over het antwoord, en totaal niet over de vraag. Een duidelijke vraag zorgt voor een duidelijk antwoord. Een onduidelijke vraag zal leiden tot een onduidelijk antwoord.
Als je weet hoe je de goede vragen moet stellen, kun je alles weten.
– Lobsang Thamcho Nyima Sprul-sku, auteur van 108 vragen uit de geheime kennis van Tibet
Een probleem is niets anders dan een vraag waar je nog geen antwoord op hebt. Laten we nu leren hoe we het voortaan wel gaan doen….
Tip 1 – Vertel geen verhaal, maar stel een vraag
Een verhaal is complex. Een verhaal is ook niet in het hier-en-nu aan het gebeuren. Het is iets van het verleden. Een verhaal helpt je dus niet vooruit. Hoewel het wel zo lijkt, hebben verhalen dus niks te maken met het stellen van goede vragen die je vooruit helpen.
Je intelligentie toon je in een vraag. Niet door te vertellen wat je al weet.
Toch zie je iedereen die een coachvraag stelt, met een heel verhaal aankomen. Het is logisch dat je je verhaal kwijt wilt, en begrijp ook meteen dat dat niets met vragen stellen en oplossingen te maken heeft.
Wil je vooruit, stel dan een vraag, en vertel dus geen verhaal.
Tip 2 – Maak je vraag niet te complex
Een niet-complexe vraag is: hoe kom ik aan een jaarwinst van 40.000 euro? Of: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik aan het einde van het jaar in een relatie zit?
Een onnodig complexe (en onduidelijke) vraag is bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag dat mijn bedrijf goed loopt, maar tegelijk zit ik met beperkingen over mijn relatie met geld en gaat het niet stromen. Ik voel dat ik er nog niet klaar voor ben, maar hoe word ik zichtbaarder?'
Als je van die laatste vraag al direct jeuk hebt gekregen, dan zit je op de goede weg.
Vereenvoudig!
Tip 3 – Gebruik duidelijke woorden die voor één interpretatie vatbaar zijn
Ontleed alle woorden die in je vraag voorkomen. Vraag je bijvoorbeeld hoe je meer vrijheid kunt ervaren, licht dan ook toe wat vrijheid specifiek voor jou betekent. Als hulpmiddel hiervoor kun je het metamodel gebruiken.
- Wat bedoel je nu echt?
- Wat bedoel je nu precies?
- Wat wil je nou oplossen?
- Hoe ziet dat eruit?
- Wat kun je doen?
- Waar sta je al?
Tip 4 – Chunk omlaag om een abstracte vraag goed uit te pluizen
Weet je wat ‘downchunken‘ is? Het betekent dat je zo concreet mogelijk wordt:
- Je gaat de nog te abstracte vraag uitrekken en uitpluizen.
- Je gaat voorbeelden zoeken.
- Je gaat het concreter maken met het metamodel. Alleen al meer precisie aanbrengen in een situatie door middel van het metamodel, zorgt ervoor dat je meer helderheid en rust krijgt. Je hele beleving verandert simpelweg door dingen op te helderen met scherpe vragen.
- Je gaat na wat bepaalde woorden in een vraag voor een specifiek persoon betekenen. ‘Je wilt vrijheid, maar wat betekent vrijheid voor jou? Hoe uit dat zich? Wat zien, horen en voelen we dan?'
Zegt iemand: ‘Ik wil graag met iemand ergens naartoe,' dan moet je die vraag echt helemaal ontleden voordat je überhaupt een poging kunt doen om een fatsoenlijk antwoord te krijgen. Vage vragen en opmerkingen zijn onmogelijk op te lossen.
Tip 5 – Stel geen vraag om de vraag, waardoor je een irrelevant probleem uitvergroot
Ga met je vraag niet voorbij aan het doel. Neem bijvoorbeeld de volgende vraag:
‘Hoe moet je tijdens een sollicitatie verzorgd overkomen en tegelijk niet teveel geven om wat anderen over je denken?'
Dit is een vraag die zich vastbijt op het conflicteren van de principes ‘persoonlijke verzorging' en ‘minder om dingen geven'. Deze vraag gaat het doel volledig voorbij. Houd niet vast aan die principes. Zorg dat je de situatie oplost: het doel is de baan krijgen dus doe wat nodig is om die baan te krijgen. Als nette kleding en een knipbeurt daaraan bijdragen, dan doe je dat gewoon.
Tip 6 – Gebruik de woorden ‘wat als' in je vraag
Gebruik ‘wat als'. Dit is de wondervraag. Dit brengt je in de oplossingsgerichte modus.
Wat zou je doen als je heel veel zelfvertrouwen zou hebben? Hoe zou jouw leven eruit zien?
In de volgende tip gaan we verder met de oplossingsgerichte aanpak.
Tip 7 – Laat je vraag op de oplossing gericht zijn
Stel de vraag: hoe ga ik dit allemaal oplossen? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag omdat het tot actie kan leiden om dingen op te lossen. Dit is de inductieve denkrichting.
Stel betere vragen. Denk er goed over na. Dan krijg je betere antwoorden.
– Michael Pilarczyk
Tip 8 – Gebruik de cartesiaanse coördinaten
Descartes heeft ons vier denkrichtingen gebracht om naar een vraag te kijken. Een voorbeeld van een Cartesiaanse vraag is: Wanneer heb je geen Zelfvertrouwen? Voor alle vier de Cartesiaanse coördinaten, zie dit artikel.
Tip 9 – Denk diep na over het antwoord
Je hebt een goede vraag gesteld. Perfect. Nu komt het: de meeste mensen zien ertegenop om daadwerkelijk over het antwoord na te denken. Daar zijn ze een beetje bang voor. Ze worden het liefst afgeleid door andere dingen.
Ga daadwerkelijk een paar uur in je kamer zitten denken. Of loop de natuur in.
Blijf graven. Dan komt er een moment waarop je opeens helderheid krijgt. Alle antwoorden zijn er namelijk al.
Maak een natuurwandeling, stel die vraag tien keer hardop en denk er daadwerkelijk twee uur over na. Wees niet te lui om er daadwerkelijk voor te werken om het antwoord te verkrijgen.
Verder lezen:
>> Stel Deze Goede Levensvragen [Lijst]
Op jouw succes!