In dit artikel vind je een lijst met gespreksonderwerpen. Zo heb je altijd leuke gespreksstof om over te praten met vrienden, vriendinnen, kennissen of wie dan ook. Ze werken dus voor iedere situatie. Lees snel verder voor alle tips en voorbeelden.
Inhoud van deze pagina:
Tip 1: De ‘ochtend-avond'-truc voor de meest voor de hand liggende gespreksstof
We beginnen met de meest makkelijke tip. Vraag simpelweg:
- ‘Hoe was je ochtend?'
- ‘Wat ga je deze avond doen'?
- Je kunt uiteraard hetzelfde doen voor de hele dag: ‘Hoe was je dag vandaag?' ‘Wat voor leuke dingen heb jij allemaal vandaag gedaan?'
Tip 2: De ‘Weekend-truc' voor eenvoudige gespreksstof
Als eerste gaan we je de weekend-truc leren. Deze tip kun je op iedere dag van de week gebruiken behalve op de woensdag! De truc gaat als volgt:
- Is het maandag of dinsdag, vraag dan: ‘Hoe was je weekend?'
- Is het donderdag of vrijdag, vraag dan: ‘Wat ga je dit weekend doen?'
- Is het zaterdag of zondag, vraag dan: ‘Hoe is je weekend tot nu toe?'
- Je kunt hetzelfde doen met de hele week: ‘Wat/hoe heb jij deze week beleefd?'
Tip 3: De ‘Maanden-truc': er is altijd een actueel gespreksonderwerp
Bij de maanden-truc ga je steeds na in welke maand we zitten, waardoor je altijd iets passends en actueels bij de maand kunt vinden. Hieronder vind je een lijst met per maand het beste gespreksonderwerp als voorbeeld!
Eerste helft november
Als wat ging jij verkleed bij Halloween?
Tweede helft november
Ga je naar je ouders voor sinterklaas?
Eerste helft december
Hoe was jouw sinterklaas?
Tweede helft december
Doe je iets leuks met kerst en oud en nieuw?
Januari
Hoe was jouw kerst?
Februari
Hoe gaat je tentamenperiode? Of: wat voor valentijnsdag-plannen heb je/had je?
Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?
Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.
Maart
Wat ga je in de krokusvakantie/met carnaval doen?
April
Hoe gaat het met afstuderen/leren voor de laatste tentamens? Of: wat voor leuke lente-activiteiten heb je al ondernomen?
Tweede helft mei
Wat ga je deze zomer doen?
Juni & juli
Hoe is je zomer tot nu toe?
Eind augustus & begin september
Gaat ‘het gewone leven' weer beginnen? Hoe ziet dat eruit?
Oktober
Komt er nog een herfstvakantie voor jou?
Tip 4: Gebruik dit model om de diepte op te zoeken qua gespreksonderwerpen
Tot nu toe waren de voorbeelden erg op de oppervlakte gericht. Ze gingen namelijk vooral over gedrag: ‘Wat heb jij gedaan?' Laten we een model introduceren waardoor je ook eenvoudig over diepere gespreksonderwerpen kunt praten.
We kunnen namelijk over diepere gespreksonderwerpen praten dankzij het model van de logische niveaus van Bateson. Als je dat model bestudeert, dan zou een logische vervolgvraag zijn: ‘Wat heb je ontdekt en geleerd vandaag?' Daarmee zit je op een niveau hoger dan gedrag, namelijk vaardigheden.
Ik zal het even voordoen:
- Omgeving: je bent hier ook bijna iedere dag! Ik zie dat je je speciale kleding al aan hebt. Je bent er helemaal klaar voor! Waar woon je eigenlijk? Een beetje dichtbij?
- Gedrag: Zo te zien heb je je een beetje gehaast. Wat ga jij vandaag doen? Ah, naar je werk. Moet je trouwens veel communiceren in je werk?
- Capaciteiten: Je ziet er ontspannen uit vandaag. Hoe doe je dat toch altijd? Ik vind trouwens dat je het altijd heel mooi en kundig doet. Voel je je bekwaam in je werk? De redder in nood?
- Overtuigingen en waarden: Ik denk dat jij beweging en ontspanning heel belangrijk vindt. Wat motiveerde je om dit te gaan doen? Hoe zeker weet je dat je hierin gaat slagen? Wie inspireerde je om dat te gaan doen?
- Identiteit: Zou je jezelf al met Daphne Schippers vergelijken? Wat voor een persoon ben je eigenlijk?
- Missie: Ik denk dat je anderen altijd blij maakt. Heb je dat zelf ook in de gaten?
Een andere vergelijkbare manier om dieper – of juist oppervlakkiger – te worden in je gespreksonderwerpen, is het chunking-model. Zo heb je nóg meer keuzes om je gespreksonderwerpen te sturen!
Tip 5: Denk ‘verleden-toekomst'
Zo vind je nog meer onderwerpen om over te praten:
- Praat door over de onderwerpen van je vorige gesprek met die persoon. Dit is een heel belangrijke: zei je gesprekspartner de vorige keer dat jullie elkaar spraken dat hij uit eten ging, dan vraag je nu uiteraard hoe dat is geweest.
- Zie je iemand nadat hij even iets is gaan doen, vraag dan over datgene wat hij net heeft gedaan. Is hij wezen eten, vraag dan: ‘Wat heb je gegeten'?
- Wat houdt je bezig de laatste tijd?
- Wat ga je de komende tijd allemaal doen?
Tip 6: Vraag je vrienden om een update
Heb je een kennis of vriend een tijdje niet meer gezien, vraag dan:
- Maak me weer even up to date!
- Waar ben je mee bezig geweest?
- Wat houdt jou bezig?
- Wat is jouw verhaal?
- Hoe is het leven?
- Hoe is je dag?
Wanneer de ander over dingen vertelt waar jij helemaal niks mee hebt, vraag de ander jou te overtuigen waarom je er wat om zou moeten geven. Zo laat je oprecht weten dat je er tot nu toe niks mee hebt, en dat je oprecht open en geïnteresseerd bent om er eventueel wel wat over te leren.
Tip 7: Stel deze 100+ leuke, interessante vragen
Wil je interessante, grappige en leuke onderwerpen om over te praten? We hebben een speciale lijst met honderden diepgaande vragen in elkaar gezet. Je kunt altijd een beroep op deze vragen doen. Kies er een of twee uit en stel ze de volgende keer als je met iemand in gesprek bent.
Tip: doe dit in een ludiek “format”. Zeg spontaan tegen de andere persoon: “Mag ik je lenen voor een interview?”
Stel vervolgens de vier leukste vragen uit bovenstaand artikel:
- Waar ben je trots op van afgelopen jaar?
- Wat ga je komend jaar creëren?
- Waar sta je voor?
- Hoe ziet de wereld er over drie jaar uit?
Dit is vooral leuk als iemand jarig is, of rond oudennieuw.
Een van de tips uit het uitgebreide vragen-artikel is om een format te doen:
- Doe een vragenspel waarbij ieder 5 vragen moet stellen.
- Doe een complimentenronde.
- Doe een voorstelronde.
Tip 8: Vraag naar familie
- Hoe gaat het met de familie? (Vraag vooral naar de kinderen)
- “Hoe gaat het met je [naam van familielid]?” – Dit toont interesse in het welzijn van een specifiek familielid en geeft de persoon de kans om een update te geven.
- “Heb je nog recentelijk iets leuks met je familie gedaan?” – Dit opent de mogelijkheid om te praten over recente gezinsactiviteiten, uitstapjes of bijeenkomsten.
- “Weet je of [naam van familielid] nog iets interessants heeft meegemaakt?” – Dit kan leiden tot een gesprek over gebeurtenissen, prestaties of avonturen van een familielid.
- “Hoe gaat het met je ouders/broers/zussen?” – Dit geeft de persoon de gelegenheid om bij te praten over de algehele toestand van hun directe familieleden.
- “Heb je nog nieuwe verhalen gehoord van je familie?” – Hiermee nodig je hen uit om leuke of interessante anekdotes te delen die ze hebben gehoord van hun familieleden.
- “Heb je nog contact gehad met je [naam van familielid]?” – Dit opent de mogelijkheid om te praten over recente gesprekken, berichten of ontmoetingen met een specifiek familielid.
- “Hoe gaat het met je familie in het algemeen?” – Deze algemene vraag geeft hen de ruimte om te praten over de algehele situatie en gebeurtenissen in hun familie.
- “Heb je nog plannen om binnenkort iets met je familie te doen?” – Dit biedt de gelegenheid om te praten over toekomstige gezinsactiviteiten, vakanties of evenementen waar ze naar uitkijken.
- “Heb je nog recentelijk foto's of updates van je familie gezien?” – Hiermee toon je interesse in hun familie en nodig je hen uit om foto's of verhalen te delen die ze mogelijk hebben gezien.
Tip 9: Doe samen een reflectie op het leven (geniaal gespreksonderwerp)
Het is erg fijn om samen op het leven te reflecteren. Dit is een uitstekend gespreksonderwerp waarmee je vriendschappen verdiept, en sterker nog: hiermee ontstaan vaak vriendschappen! Evalueer en reflecteer dus samen. Gebruik deze reflectievragen. Ook is de hand-oefening een erg mooie methode om samen te reflecteren.
Tip 10: Gebruik deze ietwat confronterende – maar attente – vragen
Stel deze vragen eens:
- Waar denk je nu aan?
- Hoe gaat het met je nu?
Meer goede ingangen:
- Vraag hoe het met de ander gaat.
- Vraag de ander hoe hij/zij zich voelt.
- Vraag wat de ander beleefd heeft.
- Vraag wat de ander motiveert en inspireert.
Het is erg attent als je aan iemand anders denkt. En dat is precies wat je doet met deze vragen.
Deze vragen zijn erg persoonlijk en kunnen tot diepe thema's leiden, waardoor ze confronterend kunnen aanvoelen voor de ander. Zorg er dus eerst voor dat je verbinding en connectie hebt met de ander. Deze vragen zijn sowieso de moeite waard omdat je attent bent: je vraagt je af hoe het met de innerlijke belevingswereld van de ander is.
Stel je voor dat je een winkel hebt en dat je alleen maar aan jezelf denkt, in plaats van aan de ander. Denk je dat je dan veel gaat verkopen? De klanttevredenheid gaat omhoog als jouw gespreksonderwerpen echt over de belevingswereld van de ander gaan.
Tip 11: Gebruik dit boek met honderden goede gespreksonderwerpen
Je krijgt in de volgende tip hieronder nog een uitgebreid stappenplan voor gespreksonderwerpen. Daarnaast is er een ‘Boek Met Alle Gespreksonderwerpen'. Dit boek is een extra uitgebreid verlengstuk van dit artikel met bijna 600 pagina's met inspiratie voor het steeds aansnijden van nieuwe, interessante onderwerpen.
Tip 12: Wil je (nieuwe) mensen gaan ontmoeten? Gebruik dit stappenplan…
Deze tips gingen tot nu toe allemaal over gespreksonderwerpen voor vrienden en mensen die je al kent. Maar wat doe je als je mensen wil gaan ontmoeten? Daarvoor is er een handig stappenplan om met iedereen die je ontmoet, contact te kunnen maken. Gebruik hem en je weet precies wat je moet zeggen als je nieuwe mensen wil ontmoeten.
Een van de gespreksonderwerpen die uitstekend zijn bij het aanspreken van nieuwe mensen, is om iets op te merken over wat je aan deze persoon ziet met je ogen: “Je hebt een kleine bloementatoeage aan je pols. Wat voor betekenis heeft die voor jou?”
Tip 13: Gebruik deze 3 onderwerpen voor vrouwen: karakters, relaties en emoties
Het is een gegeven dat mannen meer over spullen en feiten praten, en dat vrouwen veel liever over sociale dynamieken praten. Een heel sociaal onderwerp om over te praten met vrouwen, is karakter, persoonlijkheid en relaties tussen mensen.
- Gespreksonderwerp over karakter en persoonlijkheid: “Volgens mij heb je een rustig en anticiperend karakter…” Of: “Wat bijzonder dat jouw vrienden zo anders zijn dan jij qua persoonlijkheid…”
- Gespreksonderwerp over relaties: “Wat maakt dat jij het zo goed kunt vinden met je beste vrienden?”
- Gespreksonderwerp over emoties: “Je moet dan vast blij zijn geweest dat je je examen eindelijk gehaald hebt.”
Ben je een jongen en wil je voorbeelden van dingen hebben om over te praten met je crush? Of tijdens je eerste of tweede date? Dan verwijs ik je graag naar een apart artikel met uitgebreide voorbeelden en tips! Lees daarvoor dit artikel met 64+ flirt-tips. In verschillende tips van dat artikel vind je lijsten met gespreksonderwerpen.
Tip 14: Praat met mannen juist over spullen, feiten en prestaties
Waar je met vrouwen bij voorkeur over sociale onderwerpen praat, mag je bij mannen losgaan op dingen en competitieve dingen.
- Gespreksonderwerp over spullen: “Welke auto ga je later halen voor jezelf?”
- Gespreksonderwerp over feiten: “Hoe ging die ene natuurkundige formule ook alweer?”
- Gespreksonderwerp over prestaties: “Wie kan het verste pissen?”
Tip 15: Stel de vraag van de ander ook terug
Erg origineel is het niet, maar stel dezelfde vraag die de ander aan jou stelt, ook eens terug. Misschien hoopte hij al dat je dat zou doen.
Tip 16: Gebruik extra middelen, zoals een communicatieboek, ijsbrekers of de Openhartig-gespreksonderwerpen
Tot slot is het erg zinvol om gewoon wat tools te gebruiken om zo beter te worden in gesprekken voeren en gespreksonderwerpen. Een van de beste tools is het NLP Doe-Boek, met meer dan 100 oefeningen om beter te worden in gesprekken. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>
Of doe een ijsbreker in een werkvorm >>
Waarom raden we daarnaast de Openhartig-kaarten als eerste aan? Niet omdat de vragen ervan letterlijk moet gebruiken, want het is niet per se zo dat dit ideale small talk-vragen zijn. Wél leren deze kaarten je wat goede voorbeelden zijn van interessante gespreksonderwerpen en vragen.
Het is de kunst om jouw gesprekken beetje bij beetje de diepte in te sturen, zodat je uiteindelijk soortgelijke gespreksonderwerpen behandelt als de Openhartig-kaarten.
Dit waren alle gespreksstof-voorbeelden en tips. Gebruik ze met jouw vrienden, kennissen en familie. Laat hieronder gerust een reactie achter!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: