11 Tips: Kinderen Opvoeden [Positief, Ontspannen & Krachtig]

Hoe kun je jouw peuter, kind of puber positief en ontspannen opvoeden, zonder straffen, mét acceptatie en plezier? Hoe kun je omgaan met ‘tegendraads’ of ‘ongewenst gedrag’ van je kind? De perfecte opvoeding bestaat niet, maar in dit artikel over opvoeden vind je effectieve tips voor de ouders en de ontwikkeling van het kind…

Tip 1 – Kind opvoeden met zelfvertrouwen? Gebruik veel bemoediging!

Hoe kan mijn kind meer zelfvertrouwen krijgen? Hoe kan ik zelfvertrouwen beter in de opvoeding verwerken? Laten we beginnen met het snelle antwoord…

➜ Doe dit: bemoedig op gedrags- én identiteitsniveau

Zo krijgen je kinderen natuurlijk zelfvertrouwen: communiceer constant en vaak dat ze het goed doen! Dat ze de moeite waard zijn om geliefd te zijn! Dat ze als mens de moeite waard zijn!

Één woord van bemoediging kan iemands toekomst veranderen.

Voorbeelden:

 • Jij wordt nog een goede student en een rolmodel voor je vrienden. Ik weet zeker dat je een groot mens zal worden en heel veel mensen wijsheid en geluk zal brengen.
 • Je bent ijverig en intelligent.
 • Ik geloof in je.
 • Steel de show!
 • Je kunt het wel, je weet het alleen nog niet.

Inspiratie nodig voor bemoediging en complimenten voor je kind? Kijk eens bij deze 198+ voorbeelden van complimenten.

➜ Waarom? Kind opvoeden met zelfvertrouwen door een ‘innerlijke mentor’ in ze te programmeren

Hoe vaak communiceer je aan je kinderen dat ze als persoon de moeite waard zijn om geliefd te zijn? Doe dit zo vaak mogelijk. Zo ontwikkelen je kinderen een innerlijke stem/mentor die van nature dezelfde dingen tegen het kind zegt.

Hoe langer de ouders (en leeftijdsgenoten) die stem erin programmeren door waardering en gevoelens van affectie te uiten, hoe natuurlijker het voor het kind wordt om zo te denken. Het kind ziet de wereld op deze manier op een totaal andere manier dan wanneer het niet zo zou opgroeien.

Het kind zal de wereld dan zien als een goede plek, een fijne plek, een wereld die van het kind houdt en het accepteert, waar waarde is en waar het kind waarde kan bijdragen. Dan is het natuurlijk voor het kind om zelfvertrouwen te voelen.

Waar gaat het dan vaak mis met het zelfvertrouwen van een kind? Ouders die kritiek en twijfel in het kind programmeren. En dan vooral op identiteitsniveau: ‘Wat ben je toch een slordig kind.’ In plaats van: ‘Je bent super netjes, en je laat dit vandaag nog niet zien.’ Houd het model van de logische niveaus dus in de gaten in je communicatie.

Tip 2 – Vergelijk jouw kind nooit met anderen als je hem/haar bemoedigt

tips kinderen opvoeden hoe dan

➜ Doe dit: bemoedig nooit in de overtreffende trap, maar in de stellende trap

De kracht van bemoediging ken je ondertussen al uit de eerste tip van dit artikel. Zeg of projecteer bijvoorbeeld tegen je kinderen…

 • Dat ze knap zijn
 • Dat ze slim zijn
 • Dat ze goed kunnen verkopen
 • Dat ze een goede broer zijn
 • Dat ze goede kinderen zijn

Het is hierbij belangrijk dat je het kind niet met anderen vergelijkt. Gebruik nooit superlatieven (de overtreffende trap) in je taal als je bemoedigingen maakt.

 • Zeg dus niet: je bent de knapste
 • Maar zeg: je bent knap

➜ Waarom? Vergelijken met anderen voedt het ego

Het ego ziet verschillen tussen mensen: beter of slechter. Doordat je niet in superlatieven bemoedigt, ben je niet op ego-niveau, maar op liefde-niveau aan het bemoedigen. Het kind zal dit gevoel overnemen en nog meer liefde in zichzelf ontwikkelen.

Tip 3 – Maak gebruik van het Rosenthal-effect voor krachtige opvoeding

kinderen opvoeden tips en boeken

➜ Doe dit: overdrijf met je bemoedigingen

Overdrijf liever de vaardigheden van het kind dan dat je ze te weinig erkent. Spreek ook acceptatie uit als dat het kind in realiteit juist negatieve eigenschappen toont, zoals roddelen of niet voor zichzelf opkomen: dan kun je liefdevol zeggen dat je het liever anders ziet, maar je hoeft er niet als maar over door te gaan.

Huh, wie is dat? Dat is niet Marietje, dat is een professionele turner!
– Grapje op identiteitsniveau nadat een kind een foto van haar prestatie laat zien.

➜ Waarom? Verwachtingen, gedachten en projecties worden werkelijkheid

Je hebt vast ooit wel eens van het Het Pygmalion-effect gehoord (ook wel het Rosenthal-effect genoemd). Deze experimenten leerden ons dat wanneer je in een basisschool aan een klas en aan de ouders vertelt dat het allemaal VWO-leerlingen zijn, er veel meer leerlingen het VWO gaan halen, en als je juist zegt dat het VMBO-leerlingen zijn, er veel meer het VMBO halen.

Ook het principe van perceptie is projectie en de wet van aantrekking hebben hiermee te maken.

Tip 4 – Omgaan met tegenslagen: voed je kind op met het belang van ‘falen’ en weer doorzetten

zelfvertrouwen kind opvoeding2

➜ Doe dit: het is cruciaal voor kinderen om ze te leren waardige daden te blijven verrichten en bereid zijn te falen

Bemoedig je kinderen altijd om te blijven doorgaan met het doen van waardige dingen, waarbij het gewoon kan gebeuren dat het kind faalt. Laat je kind actie ondernemen ondanks de aanwezige kans dat het faalt. Het is cruciaal dat het kind snapt dat falen niet erg is en dat actie belangrijk is.

Laat je kind continu doorgaan met waardige acties, zodat het kind het later kan doorvertellen, ook al heeft het gefaald.

➜ Waarom? Falen is niet wie je bent! En het is nodig!

Je falen is niet wie je bent, leert het feedback-model ons. Kinderen met zelfvertrouwen weten dit onbewust als de ouders dat goed hebben ‘geprogrammeerd’ in de opvoeding. Dit soort kinderen zijn bereid te experimenteren en daardoor worden ze beter: ze gaan door het leerproces en krijgen zo meer vaardigheden. Puur doordat het kind bereid is te falen.

En dan is het zaak om al het mooie en nuttige in het ‘falen’ te zien: het zijn referentie-ervaringen waarop je terug kunt kijken en waarvan je kunt weten: dat is een daad van een goed mens die waardige, nuttige dingen gedaan heeft en het verhaal deelt met anderen.

Alleen de persoon met laag zelfvertrouwen kijkt naar de negatieve dingen in plaats van de positieve dingen, en wil het verhaal verbergen.

Het kind met zelfvertrouwen kan ook een mindere dag hebben, en huilen, maar het kind hoort dan direct weer de ontwikkelde stem die zegt: je bent het waard, je bent het waard om geliefd te zijn.

Tip 5 – Ondersteun je kind bij zijn/haar droom (de kracht van ‘The One Thing’)

kind opvoeden droom waarmaken

➜ Doe dit: help je kind met het uitschrijven van zijn of haar grote interesse

Ondersteun je kind bij zijn/haar droom. Wat is de grote interesse van jouw kind? Alles mag. Zelfs het meest gekke idee mag nagestreefd worden.

➜ Waarom? Je kind mag gewoon ‘falen’ in allerlei dingen en zal gelukkig én succesvol worden met ‘The One Thing’

Deze tip valt in het verlengde van de vorige tip: het is oké als je kind het op één vlak goed doet en niet zo goed op andere vlakken.

‘The One Thing’ stelt dat je altijd slaagt in jouw grote interesse/passie als je heel vaak bezig bent met die interesse. Dit impliceert dat je gerust mag ‘falen’ in allerlei andere vaardigheden bezigheden. Je hoeft maar één ‘one thing’ te hebben waar je de allerbeste in bent.

Als jouw kind snapt dat het gerust mag ‘falen’ in een heleboel dingen, wordt je kind niet alleen gelukkig, maar wordt jouw kind ook nog eens succesvol in dat ene ding waar het kind niet in ‘faalt’.

Tip 6 – Kinderen die vragen… worden juist niet overgeslagen!

kinderen die vragen

➜ Doe dit: moedig je kinderen aan om veel vragen te stellen

Leer je kinderen om te uiten wat ze willen. Waar heb je zin in? Wat wil je? Vraag het aan mensen! Uiteraard op een beleefde, eloquente en krachtige manier. Niet alleen aan je ouders, maar iedereen in het leven.

Maak van jouw kinderen een wereldkampioen in vragen stellen.

Houd bijvoorbeeld ook eens een vragenuurtje met je kinderen: laat ze alle vragen stellen die in hun hoofd zitten.

➜ Waarom? Als je niks vraagt, weet niemand überhaupt dat je iets wilt, en kan jou ook niks gegeven worden

We worden vanaf de peuterklas tot en met de universiteit continu de mond gesnoerd als we vragen willen stellen. Dit is – samen met het veel te bekende rijmpje ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’ – een van de allergrootste misstanden in het onderwijs en in de samenleving.

In het leven geldt juist: vraag en het wordt gegeven! Bijvoorbeeld als je iets wilt verkopen, iets wilt krijgen waar je recht op hebt of als je om een gunst wilt vragen. Blijf je stil en vraag je niks, dan kan de magie ook niet naar jou toekomen. Om hulp vragen is bijvoorbeeld heel belangrijk.

Pas wel op: dit is helaas een rigoureuze belediging voor het etablissement. De kinderen en studenten die zelf durven na te denken en kritische vragen durven te stellen, worden hoogst persoonlijk door de docenten verketterd. Houd rekening met deze gevolgen en bereid je kinderen hier emotioneel op voor.

Tip 7 – Laat je kind zijn/haar emoties (zoals driftbuien) volledig uiten

kind driftbui

Nog zoiets wat in het westen niet geuit mag worden: je emoties. Iedere driftbui moet zo snel mogelijk stoppen…

➜ Doe dit: driftbui? Laat het er zijn

Onderbreek je kind niet in de driftbui. Sterker nog, moedig het kind aan om het helemaal uit te schreeuwen en om uit te razen.

Voel je een emotie? Geweldig! Voel het, open het, laat het zichzelf compleet maken. Laat het zichzelf openen. Dit is gezond.

➜ Waarom? Emoties zijn normaal

Heb je volgens jou een zeer pittige peuter? ‘Mijn peuter heeft een driftbui!’ Mijn eerste vraag is dan altijd: waarom vind je dat erg? Emoties horen normaal te zijn, en daar vallen driftbuien ook onder.

We leven in een samenleving waarin kinderen zichzelf helaas niet mogen uiten. Wanneer ze het eigenlijk willen uitschreeuwen, worden ze gedwongen om stil te zijn.

Uiteraard is rekening houden met andere mensen een heel ander verhaal: leer je kind om niet in een metro te schreeuwen, maar om het op te houden en het te doen als jullie uitgestapt te zijn en niemand er meer last van heeft.

➜ Én doe dit: vraag je kind regelmatig naar zijn/haar emoties (simpele mindfulness-activiteiten)

Vraag je kind regelmatig wat voor weertje het van binnen is. ‘Zonnig of bewolkt? Wat voel jij?’ Doe dus regelmatig mindfulness-oefeningen met je kind om emoties te observeren.

➜ Én doe dit: meld je kind aan voor drama-les

Drama-les is een en al emotie en traint de emotie-spier!

Tip 8 – Leer je kind zich te uiten en geluid te maken

kind zich laten uiten tips

➜ Doe dit: leer je kinderen kabaal te maken

Leer je kind kabaal te maken. Leer je kind zijn/haar keel open te zetten en te schreeuwen.

Ook hier geldt: moedig je kind aan dit te kanaliseren en dit op momenten en plekken te doen wanneer anderen er geen last van hebben. Dit kan dus niet in het openbaar vervoer, maar op het perron, thuis of in het park.

➜ Waarom? Het hart wil zich uiten – Zo maakt het kind contact met het hart

Hoe open je je hart? Dat kan op heel veel manieren, maar er is één manier die kinderen continu ontzegd wordt: door geluid te maken. Adem in en uit en maak daarbij geluid: ‘haah…’ Maak bij het uitademen nog meer geluid: ‘ahhhhh’ of ‘ha!’ Je opent hiermee direct je hart.

Je kunt de shift fysiek voelen. Als je je hand op je hart legt terwijl je dat doet, voel je het hart vibreren. Je kind leeft en dat kan jouw kind nu voelen!

Tip 9 – Laat je kind zich bewegen

kinderen laten bewegen opvoeding

➜ Doe dit: wilde, avontuurlijke, actieve en energieke energizers

Leer je kind zich te bewegen. Of beter gezegd: on-leer je kind dat het altijd maar stil moet zitten. Van nature zijn kinderen namelijk al vrij, maar op school worden ze in de stoelen gedrukt en moeten ze stil zitten.

 • Vraag je kind: welke beweging wil jij maken? Wil je van de trapleuning glijden? Wil je van dat muurtje springen?
 • Laat je kind een zo vrij mogelijke beweging maken, zonder dat het kind zich hoeft in te houden.
 • Doe lipsync=battles
 • Doe dance-battles
 •  Voor meer inspiratie, kies een van deze energizers uit!

➜ Waarom? Ware intelligentie zit in het lichaam

Waarom is bewegen zo belangrijk? Het lichaam bevat de meest krachtige intelligentie en kracht die we maar hebben. Zulke bewegingen werken als een dynamische meditatie. Als je er een spiritueel aspect aan wilt hangen, dan kun je stelen dat de intuïtie een beweeglijk en vrij lichaam nodig heeft.

Meer lezen over de kracht van het lichaam ten opzichte van stil zitten en het verstand gebruiken? Dat kan hier.

Tip 10 – Geef het goede voorbeeld

kinderen goed voorbeeld geven

➜ Doe dit: behandel jouw eigen ouders zoals je door jouw kinderen behandeld wilt worden

Ben je zo’n ouder die steeds alles onder controle wil hebben? Ben je zo’n ouder die te veel aandacht aan zijn kind besteedt? Geef dan een stuk van die aandacht aan je eigen ouders. Je eigen kinderen zullen dit als voorbeeld nemen. Als je zelf goed bent voor je eigen ouders, gaat jouw kind leren hoe hij of zij jou in de toekomst moet behandelen.

➜ Waarom? Je kunt niet iets aan iemand leren door iets te vertellen aan de ander

Meer lezen over waarom dit werkt? Kijk dan bij onderstaande twee artikelen:

Tip 11 – Boeken over positieve opvoeding, rustig blijven, negatieve aandacht en meer…

Hier vind je een top 10-boekenlijst met onder andere de volgende onderwerpen:

 • Voel je je moe van het opvoeden?
 • Wil je rustig blijven bij het opvoeden?
 • Hoe doe je aan positieve opvoeding?
 • Hoe ga je om met negatieve aandacht, bijvoorbeeld bij drie-jarigen?
 • Hoe kun je goed luisteren naar je kind?

Psychologie Magazine schreef al een keer over positieve pedagogiek en opvoeden zonder slaan, maar boeken bieden het volledige plaatje.

Momenteel worden deze twee boeken erg gewaardeerd:

Het boek ‘Onstpannen Opvoeden’ van Karla Mooy is bekend van onder andere seminars, webinars, goede reviews en ervaringen. De Gordon Methode is een wereldwijd bekend boek.

Op het succes van jou en je kind!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!