Wat zijn de beste NLP-tips, zoals de leukste NLP-technieken en de beste manieren om het te leren en te gebruiken? Hier geven we je een volledig overzicht. Lees verder voor alle NLP-tips.
Inhoud van deze pagina:
De belangrijkste tips voor het gebruiken van NLP
NLP – een afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren – kan op verschillende manieren worden toegepast. Vertel je mensen dat je een NLP coach bent, dan is het wel zo handig om alles te weten van NLP, inclusief de slimste tips. Hoe kun je het op een goede, productieve manier gebruiken? Er zijn veel verschillende manieren om NLP te integreren in je werk, maar ook in je privéleven. Hier geven we je de belangrijkste NLP-tips…
Tip 1 – Leer alle stappen en voorbeelden van de 1.000+ NLP-technieken en -kneepjes
De grootste NLP-tip die we je kunnen geven, is: pas alle NLP-technieken een keer toe. Pak er dus alle stapjes en scripts bij van alle NLP-technieken. Toevallig hebben we een complete pagina met daarin alle NLP-technieken uitgewerkt. Hier vind je alle NLP-technieken, oefeningen en scripts. In totaal vind je hier 1.000+ tips!
Tip 2 – start een oefengroep
De beste manier om vooruit te gaan in NLP, is niet door nog meer content, seminars en workshops tot je te nemen, maar om af te spreken met andere mensen die willen oefenen… en om vervolgens alles te oefenen. Dit doe je het beste in een oefengroepje. Hier vind je alle tips om dit goed te doen.
Tip 3 – Gebruik het NLP Doe-Boek
In het NLP Doe-Boek vind je geen enkel stukje theorie. Louter doe-stapjes, doe-challenges en doe-missies waarmee je NLP gaat toepassen in alle situaties in je leven. Dikke aanrader dus. Hier vind je dit NLP Doe-Werkboek.
Tip 4 – Stel je intentie in de community
Wist je dat er ook een online NP-community is waarin je al jouw doelen en oefenintenties kunt delen? Je kunt ook via prikbordjes een offline meetup organiseren. Ideale NLP-tip dus! Hier vind je deze NLP-community.
Tip 5: blijven oefenen
Zoals met alles geldt: oefening baart kunst. Er zijn maar heel weinig natuurtalenten in welk vakgebied dan ook, daarom is het belangrijk om te blijven oefenen. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dat gaat vaak met kleine stapjes, met vallen en met opstaan. Snel opgeven werkt niet als je succesvol wilt zijn. Als je NLP in je leven, je werk of onderneming gebruiken wil, moet je niet meteen bij de eerste tegenslag al opgeven. Vallen mag, maar opstaan moet.
Tip 6: verbeeld jezelf hoe perfect je jouw technieken toepast
Maak even snel een plaatje of filmpje met je verbeeldingskracht. Daarin zie je hoe je jouw gedrag helemaal perfect doet! Dit is de verkorte uitleg van de NLP-techniek: gedragsgenerator. Dit is een prachtige visualisatie-techniek waarmee je iedere vaardigheid mentaal repeteert.
Zonder verbeeldingskracht kom je nergens. Je moet weten wat je wil bereiken, voor je het kunt bereiken. Pas als je weet waar je precies naartoe werkt, kun je weten hoe je het doel werkelijkheid kunt maken. Als je niet weet wat je wil, zul je met NLP niet veel bereiken. Pas als je nadenkt over het gewenste resultaat, kun je voor jezelf een plan van aanpak maken. Door nu al te denken wat er vandaag, morgen of over een jaar gebeurt, heb je meer grip op de toekomst.
Tip 7: zorg voor écht goed contact met mensen
Bij NLP wordt dit ook wel ‘rapport’ genoemd. Rapport is het vinden van aansluiting tussen jou en de ander op energieniveau. Vaak heb je meer gemeen met een andere persoon dan je van tevoren zou denken – en daarvoor moet je niet inhoudelijk in jullie gespreksonderwerp zoeken. De band tussen jou en een andere persoon ontstaat namelijk ook door andere soorten communicatie. Je moet hierbij denken aan verbale, maar ook non-verbale communicatie. Door rapport toe te passen, zorg je ervoor dat je goede werkrelaties kunt onderhouden en samen doelen kunt nastreven.
Tip 8: beperk je tot één taak tegelijk
Multitasken klinkt heel aardig, maar is in de praktijk een stuk moeilijker dan je misschien denkt. Dus onze tip is: wil je NLP leren? Richt je dan steeds op één NLP-techniekje per dag of week. Dit NLP Werkboek geeft je hier een structuur voor. NLP bestaat uit verschillende technieken en andere hulpmiddelen die werk leuker moeten maken. Toch zul je die vaardigheden eerst één voor één aan moeten leren, voor je ze in praktijk kunt brengen. Je doet dat door veel te oefenen en te experimenteren, door te ervaren en scherp te blijven. Beperk je tot één project tegelijk en probeer vooral niets te forceren.
Tip 9: pas na een tijdje ook verschillende technieken tegelijk toe
In bovenstaande tip adviseerden we je vooral niet teveel tegelijk te zijn, maar deze nieuwe tip komt er op neer dat je juist variatie aan moet brengen. Hang iedere week weer een nieuwe NLP-techniek aan het kapstokje dat je al had gemaakt – en gebruik vervolgens dat hele kapstokje. Je leert het best door te experimenteren en vooral ook door te luisteren naar de feedback die je krijgt.
Tip 10: gebruik geen NLP-jargon (vermijd het als de pest!)
Om NLP te kunnen leren, zijn er een aantal termen bedacht die alleen binnen de NLP-leercontext zinvol zijn. Daarbuiten slaan ze helemaal nergens op. Sterker nog: er is geen enkel NLP-jargon dat daadwerkelijk ergens op slaat. Het is allemaal een grote grap:
- Het meta model heeft niks met meta te maken.
- Het metaprofiel heeft niks met meta te maken.
- Modelleren heeft niks te maken met het woordje modelleren dat in de Van Dale staat.
- Zesstapsherkaderen hoeft niet per se zes stappen te hebben.
- Het communicatiemodel heeft niks met communicatie-methodes te maken, maar eerder met biologie.
- Neuro Linguïstisch Programmeren heeft niks met neurologie, linguïstiek en programmeren te maken.
- Visual Squash heeft niks met squashen te maken.
- Chunken heeft niks met stukjes te maken, maar met abstractie en categorisering.
- NLP-vooronderstellingen zijn gewoon NLP-principes, oftewel geboden.
- En zo kunnen we nog heel lang doorgaan…
Jargon is een ander woord voor vaktaal – de taal die vakmensen met elkaar spreken als ze het over hun beroep hebben. Vaktaal gebruiken met andere vaklieden is natuurlijk prima, maar vermijd ‘dure’ en onbegrijpelijke woorden als je met iemand spreekt die nog niet veel afweet van NLP. De boodschap van je verhaal zal dan namelijk verloren gaan. Hou het zo begrijpelijk mogelijk en pas rapport toe. Kies voor een taal die bij jou past, maar ook bij je luisteraar.
Tip 11: streef ernaar jezelf te veranderen, niet de ander
Het is heel verleidelijk om de mensen om je heen te willen veranderen, maar dat is helaas niet mogelijk (hoe graag we dat soms ook willen). NLP is bedoeld om jezelf te veranderen en om anderen te helpen veranderen op een manier die zij zelf willen. Je kunt anderen niet forceren te veranderen op een manier die jij prettig vindt. Ga eerst en vooral met jezelf aan de slag: als jij in balans bent en weet wat je wil, kun je anderen ook helpen te veranderen. Dit is de essentiële NLP-houding van flexibiliteit en proactiviteit.
Tip 14: NLP is een toolset voor een beter toekomstresultaat, maar heb ook nu plezier
NLP geeft je de technieken om een beter resultaat te krijgen in de toekomst, maar je moet vooral niet vergeten ook in het moment te leven en jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. NLP is eigenlijk een heel concrete, zakelijke toolset om harde resultaten te krijgen… en het is dus niet zo ‘mindful'-in-het-nu. Wees hier bewust van en bouw wat aandacht in voor het hier-en-nu. Of je nu werkt aan een grote droom, of juist een kleine droom: heb plezier in wat je doet. Ze zeggen niet voor niets dat de reis vaak belangrijker is dan de bestemming: geniet van waar je mee bezig bent.
Nog meer leuke kleine NLP-tips
Tot slot hebben we nog een aantal kleine NLP-tips: blijf vooral ook jezelf uitdagen en coachen met NLP. Dat doe je door…
- De flexibiliteit van je brein te onderhouden met allerlei nieuwe NLP-technieken. Test ze steeds weer uit. Blijf jezelf uitdagen, probeer nieuwe dingen, leg nieuwe connecties.
- Durf van perspectief te veranderen (of kijk vanuit het perspectief van een ander). Dit doe je met de NLP-waarnemingsposities.
- Maak de wereld rondom jou mooier en fijner met behulp van je NLP-vaardigheden: wees niet bang om het in te zetten in je dagelijks leven.
- Je doelen op te schrijven: zo kun je jezelf eraan blijven herinneren wat voor jou van groot belang is en van minder groot belang is.
- Te blijven werken aan jouw doelen. Ga voor die nieuwe competentie, baan, opleiding, onderneming of levenssituatie!-
Nogmaals: alle 1.000 NLP-tips vind je hier…
Via deze link vind je alle 1.000 NLP-tips, -technieken, -oefeningen en -scripts.
Op jouw succes!