NLP Podcasts: alle podcasts in Nederland en het buitenland rond NLP

Podcasts zijn leuk. NLP is leerzaam. NLP Podcasts zijn, logischerwijs, leuk én leerzaam. In dit artikel bespreken we alle bekende NLP-podcasts die je (gratis) kunt beluisteren. Een groot deel hiervan zal Nederlandstalig zijn, maar er zitten ook podcasts tussen die internationaal georiënteerd zijn en in het Engels zijn. NLP wordt uitgebreid besproken en bediscussieerd.

Onze eigen NLP-podcast:

Binnenkort start Rubin Alaie met zijn eigen podcast over – en met NLP. Wil je op de hoogte blijven, meld jezelf dan aan voor de nieuwsbrief via deze pagina >>

In NLP-podcasts ontdek je dingen als:

 • “Snel beter contact maken met anderen”
 • “Maak betere besluiten”
 • “Snel nieuw gedrag aanleren”
 • “Angst is een slechte raadgever”
 • “Hoe stop je piekeren zonder erbij na te denken”.

De beste internationale NLP podcasts:

Dan zijn er ook nog een hoop internationale NLP-podcasts. Let op: om deze goed te kunnen volgen, moet je het Engels beheersen. Er wordt gebruik gemaakt van moeilijke vaktermen, dus als Engels niet bepaald één van je beste schoolvakken was, kun je deze maar het beste overslaan.

 • Bitesize Edge NLP

Dit is een Engelse podcast over Neuro Linguïstisch Programmeren. De makers van dit podcast beschouwen NLP als één van de meest invloedrijke ontwikkelingstools in heel de wereld. Veel bedrijven maken gebruik van NLP om de prestaties van werknemers aanzienlijk te vergroten.

 • NLP Talks with Laura Evans

NLP Talks is een NLP-podcast uit Wales, het Verenigd Koninkrijk. Het podcast is bedoeld om mensen het beste uit zichzelf te laten halen, zowel op werk- als op privégebied. Laura Evans houdt verschillende diepgaande interviews met experts op het gebied van NLP, maar ook met ervaringsdeskundigen – mensen wiens kwaliteit van leven verbeterd is door toepassing van NLP. Ook geeft de podcast je tips voor het gebruiken van NLP in je dagelijkse leven.

 • Free to Be You

Free to be You is een Engels podcast, met het “hoofdkwartier” in Londen. De podcast streeft ernaar jou in staat te stellen de best mogelijke band met jezelf en met anderen aan te gaan. De podcast helpt je jezelf lief te hebben en met tegenslagen om te gaan. Ook leer je beter contact te leggen met anderen: conflicten op te lossen en problemen te bespreken. Aan de hand van life coaching en NLP technieken neemt podcast eigenaar Eva je bij de hand.

 • The Brain Language Podcast
Hierna lezen:  Wie is John Grinder, mede-bedenker van NLP? [Bio] [Wiki]

The Brain Language Podcast is een Amerikaanse podcast, waarin NLP centraal staat. De podcast introduceert concepten waarmee je je leven kunt verrijken en je jezelf op professioneel vlak kunt ontwikkelen. Kortom: hoe til jij jezelf op zakelijk en privévlak tot een hoger niveau?

 • Rise of Inspiration with Sangeeta

Dit blog gaat behalve over NLP ook over Mindfulness en laat zien waar de twee elkaar raken en overlappen. De podcast maker is Sangeeta. Zij is een professionele motivator en een NLP-trainer. Behalve een podcast beluisteren, kun je ook naar het YouTube kanaal surfen om hier video’s te bekijken. Spiritueel advies heeft tot doel jou van je negativiteit te verlossen en in het heden te leven. Je leert hoe je dromen waar kunt maken aan de hand van praktische stappen.

 • Emotional Wisdom Training

Op deze podcast kom je regelmatig prominente gasten tegen: experts binnen hun vakgebied – van dokters tot coaches. Deze delen hun persoonlijke ‘recept’ voor succes, delen geheimen en methoden om zelf het heft in handen te nemen. Bovenal wil de podcast je dieper na doen denken.

 • Become Your Own Best Friend Podcast

Deze podcast heeft alles te maken met onzekerheid en schaamte. De podcast helpt je je zelfvertrouwen te vergroten, beter met stress om te gaan, minder te eten en gewicht te verliezen. Kortom: de podcast helpt je steviger in je schoenen te staan. Ook leer je hoe je jezelf saboteert en hoe je dit kan voorkomen. Technieken binnen NLP spelen hierin een grote rol.

 • Fearless Females with Rebecca Lockwood

Dit is een Engelse podcast, vooral gericht op vrouwen (vóór en dóór vrouwen). In dit podcast leren vrouwen met angst om te gaan en op zowel fysieke als mentale wijze energie in het leven te krijgen. Hier worden behalve hypnose en coachprogramma’s ook NLP technieken voor benut.

 • Neuro-Linguistic Programming (NLP) || Unlock Human Potential

Deze podcast (met de lange naam) bestaat uit verschillende afleveringen waarin je aan de hand van eenvoudige NLP technieken je hersenen opnieuw (en beter) leert programmeren.

 • Your Mind in Sport

Your Mind in Sport is een podcast die wordt gemaakt door een gecertificeerde NLP-trainer, Gary Lavery. Deze podcast focust vooral op sport en hoe je met NLP je sportprestaties kunt verbeteren. Sportprestaties worden namelijk in eerste instantie op mentaal vlak (wilskracht) geleverd.

 • NLP Master CLASS

NLP Master CLASS is een volgende podcast speciaal over NLP. De podcast laat je zien hoe je NLP kunt gebruiken en professionele en persoonlijke groei kunt behalen. De podcasts worden gemaakt door Steve Crabb en Tina Taylor: twee Master Trainers op het gebied van NLP.

 • Awaken The Mind | The NLP & Hypnosis Guide
Hierna lezen:  NLP In Het Onderwijs: 11 Beste NLP-Tips Voor Het Onderwijs

Dit is weer een Amerikaanse NLP podcast. Deze podcast heeft tot doel de nieuwsgierige mens en de professional te inspireren om hun passies na te jagen en het beste uit zichzelf te halen. De podcast wordt gemaakt door David Youhas, een specialist in NLP en Time Line Therapie.

 • Hypnosis and NLP Podcast

Ditmaal een Canadese podcast in de lijst. Deze podcast wordt gemaakt door Donald Currie, professioneel psychotherapeut en hypnotherapeut met 18 jaar beroepservaring, ook op het vlak van NLP.

 • Essential NLP Podcast

Ook met deze podcast leer je broodnodige NLP skills om je communicatievaardigheden flink te verbeteren. Er wordt gekeken naar prestaties en relaties. Deze NLP blog wordt simpel uitgelegd door NLP auteur Phil Parker, een professioneel dokter en specialist op het gebied van NLP.

 • NLPPod.com

Een volgende podcast over NLP is NLPPod.com. Deze podcast laat je zien hoe NLP in de échte wereld wordt toegepast. Je krijgt praktische tips op het gebied van NLP, adviezen over techniek, inzichten en patronen. Als je lid wordt op de website, krijg je een gratis praktisch NLP audioboek.

NLP Podcasts: gebruik deze sites

Aan de hand van deze links kun je de hierboven genoemde NLP podcasts bekijken en beluisteren:

NLP podcasts: YouTube voorbeelden

Op YouTube (en elders op het internet zijn flink wat podcasts over NLP te vinden:

Ook het kanaal Living NLP heeft verschillende YouTube podcasts over NLP, zoals deze:

Of kijk naar deze video van NLP Campus:

Je hebt ook het YouTube kanaal NLP Today, dat onder meer deze handige toelichtingsvideo heeft gemaakt:

NLP Times is een groot Engelstalig kanaal met veel volgers en video’s van hoge kwaliteit:

Het kanaal Kukuru heeft ook een video gewijd aan NLP:

NLP Föreningen is ook een kanaal met podcasts over NLP, hier vind je onder meer een interview met Richard Bandler:

Of bekijk deze Edureka! video gewijd aan NLP:

Daarnaast heeft ook MCC Academy verschillende video’s over NLP, zoals deze:

Probeer deze podcast van Mike Mandel Hypnosis ook eens:

Self Help For Life geeft verschillende NLP tips:

Kleinschalige NLP podcasts vind je bij Michael Beale, NLP Podcast, te beginnen met deze:

Een andere kleinschalige NLP podcast is die van Synchronised Body Solutions:

Of kies voor de wat grootschaligere reeks NLP podcasts van Unleash Your Potential:

We sluiten af met de podcasts van NLP-Akademie (let op: deze zijn Duitstalig!):

Om nog even terug te komen op onze eigen NLP-podcast: dit wordt het format

Dynamiek met de gasten die in onze podcast verschijnen

Sommige podcasters kiezen ervoor om alles solo te doen. Andere podcasters kiezen ervoor om meerdere mensen in de podcast te stoppen. Wij kiezen ervoor om verschillende onderdelen in de podcast te verwerken, om zo tot interessante dynamieken te komen. Binnenkort starten wij met onze eigen podcast. We willen er een ‘interview-podcast' van maken met een aantal vaste onderdelen:

 • We beginnen direct inhoudelijk over een bepaalde zoekterm van YouTube en Google, zodat we er organische traffic mee binnenhalen. Vooral als de spreker minder bekend is. We laten de spreker info, tips en geheimen prijsgeven. Formaliteiten komen straks pas.
 • We introduceren de gast met een verhaal – met humor – en dit kan eventueel in Chat GPT gemaakt worden.
 • We willen tijdens het gesprek ook iets doen. Er is een bekende Youtube-show waarbij de presentator de gasten hete pepers laat eten. Wellicht kunnen we iets anders bedenken wat interessant kan zijn, zoals het spelen van een (video)game.
 • De gast de kans geven om een elevator pitch te geven.
 • Een rapid fire vragenronde houden.
 • Goede interview-vragen stellen.
 • We gaan de website van de gast bespreken.
 • Het lijkt ons ook leuk om naar scoops te vragen: het nieuwste nieuws die onze gast te vertellen heeft over zichzelf. “Wij gaan even een boek open doen.”
 • Met stellingen werken.
 • Een sectie: “Wat zijn je gedachten over…” en dat kan van alles zijn: een bepaalde film, een bepaald beroep, een persoon, een actualiteit…
 • We doen een diepe vragenronde waarin we kwetsbaardere vragen stellen.
 • We doen een juice-ronde, gewoon omdat drama ook wel leuk is.
 • Het lijkt ons geweldig als we een nederige houding kunnen aannemen ten opzichte van onze gast. Daarvoor lijkt het ons leuk dat onze gast ons ondervraagt met zijn/haar kennis.
 • De gast een gedicht, quote of lied meenemen dat we samen voordragen.
 • De gast de kans geven om zijn/haar gratis weggever te presenteren.
 • We gaan leuke/onnozele namen bedenken voor onze segmentjes, zoals: de Snelle Jelle Ronde, de Super Stelling Ronde, de Duivels Dilemma Ronde, etc.
 • Kijkersvragen en lezersvragen.
Hierna lezen:  Waarom Marcel Meijlink & Vincent van der Burg de beste NLP-Trainers van Nederland Zijn

Wij kiezen voor deze aankleding:

Veel beginnende podcasters hebben het goede idee om lekker snel te beginnen zonder het perfect te willen doen. Echter, laat dat geen reden zijn om gierig te doen qua aankleding van je ‘studio'. Voor een bedrag onder de 100 euro heb je al een mooie poster of popup-banner van jezelf achter je. Misschien wil je een speelse sfeer creëeren door er een soort van mini tafelvoetbalspel erbij te zetten.

Kijk eens hoe jij jouw opnameplek leuk kunt inrichten. Ook kun je voor heel vriendelijke prijzen via Fiverr allerlei leuke intro´s laten maken. Denk eens aan een leuke rap over je podcast, die kun je gewoon bestellen.

Ook gebruiken wij een soundboard-paneel met vooraf opgenomen jingles voor de verschillende blokjes van de podcast – evenals leuke geluidseffecten. Wellicht gebruiken we ook een beamer zodat we lezersvragen en voorbeelden van gasten direct kunnen tonen.

Ook kan het handig zijn om een scherm te hebben, zodat we visueel materiaal dat we willen bespreken in de podcast, ook meteen kunnen laten zien.

Misschien neem ik mijn favoriete gasten wel mee naar een speciale locatie, een beetje vakantie-achtig. Om op een inspirerende manier een interview te kunnen houden.

Tot slot heb ik een schriftje paraat voor prangende vragen die ik wil stellen. Als de spreker aan het woord is, kan ik mijn vraag over dat onderwerp meteen even opschrijven zodat ik er later op kan terugkomen. Zo hoef ik de vragen niet te onthouden én laat ik de gast volledig uitpraten.

Wie nodigen we uit in onze NLP-podcast?

Je moet een beetje durf hebben en de mensen uitnodigen die je wilt.

 • Wij willen persoonlijk onze leraren en mentoren sowieso uitnodigen: Jia en Jacko bijvoorbeeld.
 • Daarnaast gaan we onze zakelijke partners uitnodigen als gast voor de podcast. Bijvoorbeeld onze affiliates en de ondernemers die wij promoten.
 • Ook hebben we veel klanten waar we uit kunnen kiezen.
 • Door de jaren heen hebben we veel aan PR gedaan, waardoor er nogal veel (semi-) bekende mensen van ons gehoord hebben en een gunfactor voor ons hebben. Dat zijn bijvoorbeeld de auteurs en coaches die we op onze site hebben genoemd.
 • We kijken naar wie er allemaal in andere podcasts is verschenen – en deze mensen nodigen we uit.
 • We nodigen mensen uit die op zoek zijn naar PR. Dat zijn erg veel ondernemers. Aan gasten zeker geen gebrek dus.
 • Toevallig verkopen we een aantal boeken. Als er een bepaalde auteur is wiens boeken we veel verkopen, nemen we contact op om deze auteur in onze podcast uit te nodigen.
 • Ook nodigen we onze lezers uit die speciale dingen hebben bereikt, zoals Neda Boin.
 • Alle bijzondere mensen die we ooit hebben ontmoet in ons leven, zoals Richard van der Oost, Inge Rathje en Rudy van Beurden. We bladeren gewoon door onze Instagram- en Facebook-contacten om ze te vinden.
 • Misschien interessante mensen van politieke partijen die we ontmoet hebben.
 • Na een tijdje vragen we steeds grotere namen – uiteindelijk tot BN'ers aan toe.
Hierna lezen:  NLP-kritiek: waarom NLP niet werkt [Kwakzalverij] [Gevaarlijk]

Ook is je podcast een goede mogelijkheid om mensen uit te nodigen waar je sowieso al samen koffie mee wilde drinken. Zo is er een ondernemer waar wij al twee jaar mee willen afspreken – en de podcast zou een goede kans zijn om dat alsnog te doen.

En qua editing?

Audio is heel makkelijk en precies te editen met Audacity, Descript en Premiere Pro. Sterker nog: Descript haalt automatisch je uhmms eruit.

Hoe en waar publiceren we onze podcast?

Publiceren is een belangrijk aspect van podcasten. Er zijn talloze podcast-platforms, maar waarop moet jouw podcast allemaal staan? Wij raden in ieder geval li.sten.to aan, waarmee je je podcast in een keer overal publiceert. Wij gaan zelf ook Streamyeard gebruiken, zodat we live interactie kunnen hebben met de kijkers. Ook onderzoeken we de mogelijkheid voor superchats via Youtube, om zo extra geld te kunnen verdienen.

Abonneer je hieronder zodat je de start van ons NLP-podcastavontuur niet mist.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: