Wil je beter leren interviewen en zoek je tips om een nóg betere interviewer te worden? In dit artikel vind je voorbeelden, vragen, technieken, tips en trucs voor het afleggen van jouw volgende interview.

Tip 1 – Zoek je de beste interview-tip of -truc? Zorg voor een heerlijk begin

 • Stuur van te voren je vragen alvast naar het subject. Geef ook eventueel het doel van iedere vraag aan. Misschien zal het subject ernaar kijken – en misschien ook niet – maar handig en attent is het zeker!
 • Ga je naar het subject toe en plan je om ruim van te voren op de locatie aan te komen, laat dat ook even weten aan de ander.
 • Komt de het subject naar jou toe, regel dan eten en drinken.
 • Zoals je straks in de voorbeelden gaat zien, is het belangrijk om eerst een verbinding – ‘rapport‘ – te maken. Klets dus eerst gezellig wat en ga daarna pas geleidelijk over in de ‘officiële' vragen.
 • Zorg ervoor dat er – letterlijk – geen obstakels zijn tussen jou en het subject. Staat er bijvoorbeeld een hoge tafel tussen jullie in, vervang hem dan met een lage tafel.
 • Het interview hoeft niet in een keer helemaal afgerond te worden. Pauzeer gerust tussendoor.

Tip 2 – Stel op het begin inleidende vragen zodat je complete informatie hebt voor een soort ‘pitch/inleiding'

De lezers/luisteraars kennen het subject heel waarschijnlijk nog helemaal niet. Stel daarom op het begin zoveel mogelijk ‘standaard-vragen' om een duidelijk beeld te creëren van wie de ander is en wat hij/zij doet.

 • Wie is het?
 • Wat doet hij/zij?
 • Voor wie doet hij/zij het?
 • Waarom?
 • Voeg er eventueel nog een gekke vraag aan toe.

Tip 3 – Een diepgaand interview afleggen? Ga de diepte in met de logische niveaus

logische-niveaus-bateson

In het voorbeeld van het filmpje hieronder hoor je interviewer Tim den Besten al vrij snel vragen: ‘Hoe is het om {Maxim Hartman} te zijn?' Dit is een vraag op identiteitsniveau. Zoals je in het model kunt zien, is dit een vrij hoog niveau. Hoe hoger het niveau waarop je je vragen stelt, hoe dieper. Kijk dus of je omhoog kunt klimmen in het model:

 • Omgeving: Wat zegt {kledingstuk} over je?
 • Gedrag: Wat doe je dan allemaal precies?
 • Vaardigheden: Waar ben jij nou echt goed in en hoe doe je het?
 • Overtuigingen: Wat geloof jij? Wat vind jij belangrijk? Waar let jij allemaal op?
 • Identiteit: Wie is {Maxim Hartman}?
 • Missie: Wat wil jij voor jouw omgeving betekenen?
Hierna lezen:  Suggestieve vraag: uitleg & beste voorbeelden

Voor meer inspiratie, zie dit artikel over de logische niveaus.

Tip 4 – Gebruik de Cartesische coördinaten om een vraag via extra invalshoeken te ontdekken

De Cartesische coördinaten bieden inspiratie om een vraag nét even anders te stellen, waardoor je een heel ander inzicht krijgt. In het kort: Wil je de Cartesische coördinaten toepassen, vraag dan simpelweg om het tegenovergestelde.

In bovenstaand interview is een van de eerste vragen: “Wanneer is het leuk om Maxim Hartman te zijn?” Tim den Besten's vervolgvraag in bovenstaand interview is: “Wanneer is het niet leuk om Maxim te zijn?” Ook had hij kunnen vragen: “Wanneer ben je niet jezelf, dus wanneer speel je een rol?” Wie lijkt op Maxim?” “Wie lijkt niet op jou – is juist het tegenovergestelde?”

Tip 5 – Een van de meest ondergewaardeerde interview-technieken: Stel de TOTE-vragen

De TOTE-vragen zijn een humoristische en concrete manier om inzicht te krijgen in iemands expertise. De kernvraag is hierbij: hoe doe je iets? Hoe kunnen wij – als leek – jouw expertise ook gaan doen? Waarmee beginnen we? Wat doen we vervolgens? En wanneer zijn we klaar? En hoe weten we dan dat we klaar zijn?

Hoe pas je deze vragen toe?

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je NLP in de vingers krijgen om je communicatie te boosten? Ik heb ook een gaaf boek voor je gemaakt. Mis jouw exemplaar niet.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

In bovenstaand interview vraagt Tim aan Maxim – nadat ze terug zijn van het zwembad: ‘Wat je constant doet, is provoceren en ontregelen. Wat gebeurt er dan bij jou van binnen? Is dat iets wat bewust gaat? Of per ongeluk?’

Tim paste daarmee een van de TOTE-vragen toe. Als je ze helemaal zou toepassen, zou je kunnen vragen:

 • ‘Hoe weet je dat het tijd is om te provoceren? (T)?
 • Wat doe je vervolgens om te provoceren? Wat denk, doe en voel je dan (O)?
 • Hoe weet je dat het is gelukt om te provoceren (T)?
 • Wat is het eindresultaat (E)?’

Tip 6 – Laat je interview gerust ook informeel zijn: denk gerust hardop

Je mag gerust hardop denken en hardop samenvatten zodat je zelf het verhaal kunt volgen. Dit vinden de lezers/luisteraars bovendien ook fijn.

Tip 7 – Stel vragen om het subject te ‘modelleren'

Met de vragen in de vorige tips hebben we een aantal onderdelen van ‘modelleren' al behandeld – én in dit artikel over modelleren leer je alles om iemands vermogen – oftewel expertise – te modelleren.

Nog een voorbeeld van een goed interview

Tim den Besten bereikte de tweede plaats voor de Sonja Barend-Award omdat hij goed kan interviewen. Bekijk bovenstaand voorbeeld, waarin hij zelfs met de controversiële Sylvana Simons een heel open en diep interview wist te houden. Het interview begint bij minuut 4:35. Wat kun jij allemaal opmerken aan dit interview? Wat maakt dit volgens jou een geslaagd en open interview?

Hierna lezen:  Klant-reviews (testimonials) maken? Voorbeeld-vragenlijst

Op jouw succes!