Wat is de #metoo-discussie? Wat betekent het eigenlijk? Hoe moet je in dit post-metoo-tijdperk – en überhaupt altijd al – te werk gaan als je iemand wilt gaan versieren? Waar moet je op letten en hoe vraag je consent? In dit artikel leer je het. Lees verder…

Wat is #metoo?

Met de hashtag #MeToo delen vrouwen over de hele wereld hun ervaringen met seksueel misbruik, aanranding, seksueel grensoverschrijdend gedrag en intimidatie. Het doel van de actie was om aan te tonen hoe wijdverbreid het is, terwijl het te vaak genegeerd wordt of afgedaan wordt als ‘normaal'.

Het begrip begon al in 2006 via het sociale medium Myspace, maar de hashtag explodeerde toen actrices en andere artiesten in de VS in 2017 een boekje opendeden over de vernederingen en intimidaties die zij te verduren kregen en krijgen van machtige mannen in de filmwereld, waaronder Harvey Weinstein.

#metoo-verhalen

metoo artikel

Weinstein, Kevin Spacy, Asia Argento… Je hoeft voor de verhalen niet alleen in Amerika te kijken. Ook in Nederland kan bijvoorbeeld je baas blijven doorgaan na een afwijzing. Zie bijvoorbeeld deze verhalen over de Zuidas of de verhalen over The Voice Of Holland.

Hoe verkrachting beetje bij beetje genormaliseerd raakte (rape culture…)

Hieronder vind je een lijst met daden die allemaal kunnen leiden tot verkrachting. Sommige van de dingen onderaan het lijstje vinden we ‘normaal', maar stiekem kunnen ze ondersteuning en ‘excuses' bieden voor de daden die hogerop het lijstjes staan.

  1. Verkrachting
  2. Drogeren
  3. Molestatie
  4. Stiekem het condoom verwijderen
  5. Contraceptieve sabotage: de ander overhalen om niet aan anticonceptie te doen
  6. Schuld geven en schaamte aanpraten
  7. Dwang
  8. Manipulatie
  9. Wraakporno
  10. Het negeren van ‘safe words'
  11. Groping, oftewel ongewenst grijpen naar bepaalde lichaamsdelen
  12. Een foto of video nemen zonder toestemming
  13. Flashen
  14. Ongevraagde naaktfoto's
  15. Catcalling
  16. Ongevraagde niet-seksuele, dus normale aanrakingen
  17. Stalking
  18. Seksistische attitude
  19. Grappen over verkrachting
  20. ‘Voetbalkantine-humor' / ‘Kleedkamer-humor'

Dankzij #metoo kunnen we naar een veiligere cultuur toewerken

Na #metoo kijken we met heel andere ogen naar bovenstaand lijstje en zijn we bewuster geworden van dingen die niet door de beugel kunnen. Laten we naar een duidelijk voorbeeld kijken van hoe er een ‘rape culture' was ontstaan, waarin verkrachting een tijdje geleden nog heel ‘normaal' gevonden werd:

Waarschijnlijk heb je de films ‘Back To The Future', ‘Karate Kid' en ‘Breakfast Club' wel eens gezien. Net als in films van tegenwoordig, zitten in deze drie voorbeelden uit de jaren 80 ook stoere jongens die achter de meisjes aanzitten. Gewone jongens. Geen criminelen. Wat opvalt, is hoe erg die scènes van die jaren 80-films op verkrachting lijken, zónder dat iemand er wat van zegt. Zelfs de meisjes zelf lijken niet zo gechoqueerd te zijn dat ze met geweld aangerand worden. Ze deden achteraf alsof het tot de orde van de dag hoorde.

Als we tegenwoordig die films zouden terugkijken, zouden we gechoqueerd zijn over die scènes. #Metoo heeft dus gelukkig bewustzijn gebracht rondom ‘rape culture'.

Hierna lezen:  Hoe wijs je iemand netjes af? 7 fijne tips om moeiteloos af te wijzen

Een keer nee is nee – een belangrijk aspect van #metoo

metoo wat te doen

Een belangrijk aspect van #metoo is dat je gerust op een fysieke handeling – en met name seks – mag aanbieden aan iemand, maar dat een afwijzing direct gerespecteerd moet worden. Een vrouw zou genoeg moeten hebben aan één keer nee zeggen of één keer wegduwen.

Nee is nee. Ja is ja.

Je kunt dit het beste vergelijken met het aanbieden van een kopje thee aan iemand. Je vraagt: “Zou je thee lusten?” Is het antwoord: “Nee”, dan ga je niet alsnog thee inschenken. Hetzelfde geldt voor seks. Je kunt best een move maken, graag zelfs! Maar wordt jouw move niet met open armen ontvangen, stop dan per direct.

Zo simpel hoort het te zijn, maar helaas dringen veel mannen alsnog meermaals aan. Dit is niet goed. Als man hoor je na een afwijzing je ‘verlies' te nemen. Precies op dezelfde manier dat je de theepot gewoon weer op z'n plaats zet nadat iemand aangeeft geen thee te willen.

Machtsverhoudingen zijn een ander belangrijk aspect

Kijk eens naar onderstaande machtsverhoudingen:

  • Een manager heeft een hogere machtsverhouding ten opzichte van een teamlid in het team van de manager.
  • Een familielid van de baas heeft een hogere machtsverhouding ten opzichte van een niet-verwante medewerker.
  • Een man met veel geld, bekendheid en status heeft een hogere machtsverhouding ten opzichte van een vrouw die onbekend is en zichzelf nog omhoog wil werken.

Wanneer iemand met meer macht een seksuele move maakt richting iemand met minder macht, is er vaak sprake van misbruik. Een medewerker die de move van haar baas namelijk weigert, zal beredeneren dat ze kans krijgt ontslagen te worden als ze de move afslaat. Hierdoor moet er heel serieus gekeken worden naar dit soort voorvallen.

Kritiek tegen #metoo

Slaat de #metoo-discussie door? De tegenstanders van de #metoo-beweging hebben een belangrijk punt: mensen hebben aanraking nodig en aanraking is gezond en leuk. Dát zou genormaliseerd moeten worden – en niet afstandelijkheid. Door #metoo wordt er volgens de tegenstanders een afstandelijke samenleving gecreëerd waarin minder spontane verbondenheid en contact is.

Ook vinden critici #metoo een aanval op de mannelijkheid: mannen horen nou eenmaal te ‘jagen' op vrouwen. Als een onbekende man tegen een vrouw zegt: “Hey, ik vind je er knap uitzien,” dan wordt dat vaak onterecht gezien als een seksuele aanval. Er is niks mis met flirten, aanraken en complimenten geven. Dat schept verbinding en mag gewoon gedaan worden, mits het respectvol en met wederzijdse toestemming gebeurt. Vrouwen zijn hier juist blij mee, omdat een man eerlijk, helder en gelijkwaardig gaat voor wat hij wil.

Hierna lezen:  Gesprek beëindigen: Hoe kap / rond / sluit je gesprekken af? 10 Tips

De waarheid ligt in het midden

metoo discussie

Je moet continu nuance toevoegen in het #metoo-verhaal. Er spelen meerdere aspecten een rol, maar de eerste poging om te flirten mag er nog altijd zijn. Seks aanbieden mag ook altijd. Je vraagt – en vervolgens kun je een antwoord krijgen, waarbij één keer nee genoeg zou moeten zijn.

Complimenten voor het mainstream tv-programma Spuiten en Slikken, waarin gewoon geadviseerd wordt om lekker te blijven doorgaan met het initiëren van fysiek contact… maar wel met beleid en consent.

Fysieke en verbale seksuele avances zouden ook niet verboden moeten worden en dat is ook hartstikke fijn, leuk en lief. Echter, bij één keer nee moeten ze stoppen en ze moeten het überhaupt al niet doen bij een hogere machtsverhouding.

Belangrijk: consent!

consent bij metoo

Consent betekent simpelweg: toestemming van de ander. Dit moet je hebben als je fysiek wilt worden met de ander. Consent kan óf letterlijk uitgesproken worden, óf via lichaamstaal. Als de andere persoon sober is en ook zelf initiatief neemt en bijvoorbeeld zelf kleding uittrekt, is dat natuurlijk ook een ja.

“Zou je het fijn vinden om…”

“Heb je zin?”

“Is dit een enthousiaste ja?”

“Geef je toestemming / consent?”

“Mag ik doorgaan?”

“Mag ik je omhelzen?”

“Als ik je vraag of je iets wilt doen, weet dan dat het altijd goed is om nee te zeggen, oké?”

“Laat het me weten als je je ongemakkelijk voelt, oké?

“Wat vind je van (x activiteit)?”

“Laat het me weten als je iets anders wilt doen.”

“Je mag op ieder moment stoppen/vertrekken.”

“Alleen als je wilt. Ik doe alles alleen als iets vrijwillig is.”

Als iemand onzeker is over het feit dat hij/zij nee heeft gezegd:, dan kun je zeggen “Ik ben teleurgesteld om dat ding niet te doen, natuurlijk, maar ik ben veel blijer dat je bereid was om me nee te zeggen of dat je je ongemakkelijk voelde. Dat is echt belangrijk voor mij. Dankjewel daarvoor.”

We drukken je ook graag op het hart dat het niet verkeerd is om te veel consent te vragen. Beter te veel dan te weinig. Het toont bovendien klasse en dat maakt het zelfs ongelooflijk sexy.

Bij twijfel: niet doen

Bied je iemand seks aan en zie je dat de ander aan het twijfelen is, probeer de ander dan alsjeblieft niet over te halen. Bij consent geldt: graag of niet.

Zegt de ander dat hij/zij twijfelt, stuur dan alsjeblieft naar het afkappen: “Dan moet je het niet doen. Dan moet je gaan.” Knuffel nog even na en neem je verlies. Misschien – en zelfs heel waarschijnlijk – zit er de volgende keer meer in.

Je mag gaan. Je hoeft hier niet te zijn. Mijn deuren staan voor je open. Ik bied je de mogelijkheid om te blijven.

Hierna lezen:  Assertiever Worden? 10 Tips & Kenmerken Van Assertief Gedrag

John Legend paste het lied ‘Baby it's cold outside' aan voor #metoo

[Verse 1: Kelly Clarkson & John Legend]
I really can't stay (Baby, it's cold outside)
I've got to go away (But, I can call you a ride)
This evening has been (I'm so glad that you dropped in)
So very nice (Time spent with you is paradise)
My momma will start to worry (I'll call the car and tell him to hurry)
My daddy will be pacing the floor (Wait, what are you still livin' home for?)
So, really, I'd better scurry (Your driver, his name is Murray)
But maybe just a half a drink more (Oh, we're both adults, so who's keepin' score?)
What will my friends think? (I think they should rejoice)
If I have one more drink? (It's your body and your choice)
Ooh, you really know how (Your eyes are like starlight now)
To cast a spell (One look at you and then I fell)
I ought to say, “No, no, no, sir” (Then you really ought to go, go, go)
At least I'm gonna say that I tried (Well, Murray, he just pulled up outside)

[Chorus: Kelly Clarkson, John Legend & Both]
Oh, I really can't stay
(I understand, baby)
Baby, it's cold outside

[Verse 2: Kelly Clarkson & John Legend]
I simply should go (Text me when you get home)
Oh, I'm supposed to say no (Mm, I guess that's respectable)
This welcome has been (I've been lucky that you dropped in)
So nice and warm (But you better go before it storms)
My sister will be suspicious (Well, gosh your lips look delicious)
My brother will be there at the door (Oh, he loves my music, baby, I'm sure)
My gossipy neighbor is vicious (I'm a genie, tell me what your wish is)
But maybe just a cigarette more (Oh, that's somethin' we should probably explore)
I've got to get home (Oh, baby, I'm well aware)
Say, lend me a coat (Oh, keep it girl, I don't care)
You've really been grand (I feel it when you touch my hands)
But don't you see? (I want you to stay, it's not up to me)
There's bound to be talk tomorrow (Well, they can talk, but what do they know?)
At least there will be plenty implied (Oh, let them mind their business and go-)
Uh, ma'am, I really can't stay

Blijf nog gewoon vrijuit flirten… maar weet waar en wanneer dat gerust kan

Ja, consent is belangrijk. Én blijf nog wel ‘de vraag' stellen. Flirten hoeft niet per se te veranderen na #metoo. Doe wat je normaal gesproken ook zou doen én wees extra respectvol voor afwijzingen.

Je kunt sowieso alle aanrakingen die de ander bij jou doet, overnemen en ook bij de ander doen.

Er verandert niks voor je. Blijf gewoon zeker van je zaak, blijf gewoon leiden, blijf gewoon fysiek worden. Blijf een seksueel wezen. Én 1 x nee = stop.

Hierna lezen:  Aantrekkelijk zijn, hoe dan? [19 tips] Het enige wat werkt...

Ga niet als een malle te werk. Voel het type humor van de ander goed aan, maak gewoon eerst één seksuele grap en let op hoe de ander reageert – en respecteer die reactie vervolgens. Blijf ook gewoon lekker kwetsbare moves maken en kijk goed waar en wanneer je kunt aanraken. Ga er gerust voor, maar doe het met beleid, oplettendheid en… consent!

Je kunt het paard naar het water brengen maar je kunt het niet dwingen om te drinken.
– Nederlands gezegde

Op jouw geluk!