‘Wat zijn de kenmerken van mijn ideale partner?‘ Dit is een belangrijke vraag om te stellen. Dit artikel begeleidt jou bij deze vraag. Wat zijn de eigenschappen van jouw ideale man / vrouw? Hoe ziet jouw droomman / droomvrouw eruit? Lees verder…

Waarom is het belangrijk om over je ideale partner na te denken?

Als je weet wat je wilt, zal je datgene eenvoudiger gaan krijgen. Dit is de wet van selectieve perceptie en de wet van aantrekking. Het is dus erg belangrijk om voor jezelf de vraag te stellen: ‘Wat voor toekomstige partner past bij mij?'

Wat voor type man/vrouw past bij mij? Schrijf het antwoord helder op en je zal een perfecte match krijgen.

Het stappenplan om kraakhelder te krijgen wie je ideale partner is

In de komende paragrafen gaan we hiermee aan de slag: schrijf de innerlijke en eventueel ook de uiterlijke kenmerken van jouw ideale partner op. Heb ook kraakhelder hoe jij je relatie precies voor je ziet.

Waarom is dit de beste methode om je ideale partner aan te trekken? Omdat dit een basisvereiste is voor het realiseren van wat je wilt. Hoe kun je nou iets aantrekken als je niet eens weet wat je wilt aantrekken? Precies: dan loop je al je potentiële kansen mis. Laten we het dus op de juiste manier doen en daarvoor beginnen we bij stap 1…

Stap 1 – Wat voor partner past bij mij? Laten we beginnen met de belangrijke eigenschappen

Maak nu een lijst van de eigenschappen en waarden die je belangrijk vindt in jouw partner.

Voor mij zijn de belangrijkste eigenschappen en waarden in mijn partner:

 • Humor.
 • Plezier.
 • Familie.
 • Uit eigen initiatief liefde, affectie en genegenheid geven zodat ik dat dubbel en dwars kan beantwoorden.
 • Proactief en zelfstandig zijn in plaats van klagen.
 • Iemand die voor zichzelf opkomt en haar zegje doet.
 • Discipline in plaats van luiheid.
 • Vrouwelijke energie, dus dat ze al haar emoties, gedachten, seksualiteit en levendige vormen en bewegingen omarmt.
 • Iemand die ik respecteer en die mij respecteert. Mijn partner hoeft niet altijd lief te zijn, maar ze moet me wel altijd respecteren.
 • Een gelukkige, simpele, tevreden levenshouding: blij met de kleine dingen in het leven, dus het tegenovergestelde van FOMO: het willen opzoeken van extremen, tattoo's, schulden, eetverslaving, grote mond, grove taal, aandacht-zoeken, met haar lichaam paraderen op Instagram, agressie, feminisme, bazigheid, etc. 
 • Een stralend, vriendelijk innerlijk.
 • Kwetsbaarheid, dus dat ze altijd zichzelf kan zijn. Dat ze geen spectaculair leven hoeft te hebben met alleen maar leuke dingen. En geen mooi weer ophouden terwijl het niet zo is.
 • Samenwerking en aan een half woord genoeg hebben. Alléén maar verliefdheid is dus niet genoeg voor mij. Een relatie is voor mij een partnership waarin we onze krachten bundelen. Bekijk maar eens de Whatsapp-berichten van echtparen. Die bestaan niet voor het grootste deel uit verliefde berichtjes: ‘Kun je brood halen op de terugweg?' Voor mij is het een combinatie: affectie, passie, communicatie én samenleven.
 • Iemand zonder issues, depressies en pillen in het badkamerkastje.
 • Iemand zonder hoge bodycount en die niet door talloze relaties heeft geploegd. Ze heeft dan allerlei emoties van die mannen in haar gehad en is niet meer stabiel of van nature vertrouwensvol.

Stap 2 – Hoe ziet mijn ideale partner eruit qua uiterlijk?

Eventueel kun je ook het uiterlijk van je ideale partner beschrijven.

Persoonlijk let ik niet op uiterlijk. Sterker nog: ik ben actief op zoek naar een partner die niet met haar uiterlijk om aandacht vraagt. Van mooi servies kun je niet eten. Het is niks aan. Als ze na een aantal jaar haar uiterlijke ‘schoonheid' verliest, blijft er iemand zonder veel innerlijke eigenschappen over…

Toch zou ik mijn ideale partner qua uiterlijk herkennen aan haar lach. Mijn toekomstige partner lacht vaak, zelfs te pas en te onpas. Want hoewel het normaal is om meestal niet te lachen, zou het juist wel normaal moeten zijn om meestal wel te lachen.

Er is echter wel degelijk iets waar ik op let bij het uiterlijk van een vrouw: ik herken mijn droomvrouw aan het kenmerk dat ze niet iedere dag make-up draagt – en dat ze weinig make-up draagt als ze het toch nog draagt. Zo heb ik toch nog een aantal dingen om op te letten om mijn droomvrouw te kunnen herkennen wanneer ze opeens verschijnt!

Stap 3 – Bepaal nu: waarom wil ik deze relatie?

Een relatie is er niet voor bedoeld om dingen te halen bij de ander. Tenminste, dat kun je wel doen, maar het schept een omgeving van voorwaardelijke liefde, schuld en tijdelijke voldoening.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Liefde & Relaties [Liefdesboeken Top 10]

Stel dus liever de vraag: welke verborgen krachten wil ik aanwakkeren via mijn relatie? Denk dus goed na over wat dan wel precies jouw intentie is met de relatie.

Mijn persoonlijke antwoord is dat ik het plezier van mijn eigen leven te bieden heb. Maar nog belangrijker vind ik dat we nog beter onze (individuele) missie kunnen volbrengen doordat we elkaars hart kunnen openen in onze relatie. Wat kunnen wij bijdragen aan het grotere geheel en hoe kunnen wij samen onze liefde daaraan wijden?

Mijn persoonlijke missie is trouwens om iedere dag twee personen blij/gelukkig te maken. Een van die twee personen ben ik zelf, en de andere persoon is iemand die ik bijvoorbeeld overdag ontmoet en een compliment geef. Of iemand waar ik een deugd zoals behulpzaamheid op toepas. Ik zie ons al feestjes geven bij ons thuis om zo samen mensen bij elkaar te brengen. Uiteraard met lekker eten.

Hoewel ik zo'n duidelijk doel/missie belangrijk vind in mijn relatie, wil ik daarnaast in mijn relatie ook vooral niks hoeven. Gewoon elkaar accepteren en met elkaar zijn zonder productief te moeten zijn.

Dus bij een relatie hoort voor mij zeker het samen genieten, niks hoeven, de liefde bedrijven, dansen op water met een beetje muziek, een rustige zondag op de bank, een beetje eten koken… Gewoon samen dollen en dom doen. Heerlijk!

En verder wil ik een relatie om elkaars rode draad te kennen. Samen één leven. Mijn partner is de enige persoon waarbij ik ook kwetsbaar kan zijn en mijn stoere muurtjes en maskers soms eens kan laten zakken. Dat is waar ik op let bij het vinden van een partner.

Iets anders wat ik belangrijk vind, is soberheid en eenvoud. Ik verwacht niet dat we ‘lang en gelukkig' gaan leven als we eenmaal getrouwd zijn. Ik verwacht niet dat ze de hele tijd rozenblaadjes voor mijn voeten strooit, mij de hele dag aait en iedere dag vertelt hoe geweldig ik ben. Daar zou ik na een paar weken al genoeg van hebben. 

Mijn partner moet juist aan de kant staan van de potentie die ik zou kunnen zijn. Ik wil iemand die zo nu en dan in de weg staat, waar ik mee kan wedijveren, waar ik discussies mee kan hebben… zodat ik de moeilijke problemen van het leven met haar kan oplossen.

Stap 4 – Geef kraakhelder jouw relatie vorm: waarden, grenzen en de praktische gang van zaken

Dit is een cruciale stap die door niemand wordt uitgevoerd – en dat is waar het mis gaat in iedere relatie. Je moet een aantal belangrijke vragen voor jezelf beantwoorden en bespreken wanneer je met elkaar in de datingfase zit: Wat zijn je waarden, grenzen en praktische voorkeuren voor een relatie?

 • Waar en hoe zie je jullie (samen)wonen? In wat voor huis, wijk, plaats en land?
 • Hoe zie je kinderen voor je?
 • Hoe vaak wil je quality time met elkaar en met je kinderen en hoe vaak wil je elkaar loslaten zodat ieder naar zijn eigen familie en vrienden kan?
 • Vind je het wel of niet acceptabel als jullie niet minstens eens per week een date night hebben?
 • Vind je het wel of niet acceptabel dat je partner vrienden van het andere geslacht heeft?
 • Vind je het wel of niet acceptabel als partners geld van elkaar vragen? Als jullie samenwonen, hebben jullie dan een gedeelde bankrekening voor alle maandelijkse kosten, zoals benzine en entertainment? Persoonlijk doe ik dat wel: jouw geld is jouw geld en mijn geld is mijn geld. We blijven van elkaars geld af. Iedere maand stop ik 500 euro in het gezamenlijke potje en jij ook.
 • Hoe kijken jullie aan tegen een relatie? Ziet de ander het meer als een Disney-sprookje of beseft hij/zij dat een relatie bestaat uit 25% lust, 25% communiceren, 25% praktisch samenwonen en 25% liefde?
 • Vind je het wel of niet acceptabel als je partner vaak niet bereikbaar is? Als je geghost wordt door je partner? Persoonlijk weet ik: als iemand je verlaat, van je scheidt en/of ghost, dan is het in mijn beleving geen kwaliteitspartner, maar een serie-monogaam. Als ze dat doet, dan kijk niet meer naar haar om – maar richt ik me volledig op mijn eigen leven. Want ik weet dat kwaliteitsvrouwen altijd kwaliteitsmannen zullen vinden – en dat ze daarbij blijven, door dik en dun.
 • Wanneer je van samenwonen naar een verloving gaat, is het echt belangrijk om dingen te bespreken als: je boekhouding, je schulden, je inkomen, je uitgaven, je politieke voorkeur, je religie, je visie op opvoeding, je visie op kinderen, etc. 
 • Hier vind je meer waarden en grenzen, inclusief manieren waarop je die test bij je potentiële partner.
Hierna lezen:  Spirituele liefdesrelatie & intimiteit [Essentiële kenmerken & 19 Tips]

Stap 5 – Laat dat beeld van jouw ideale partner nu los en zorg dat jij reeds liefde hebt in jouw leven

Nu je jouw doel hebt gesteld, is het belangrijk om dit volledig los te laten. Je hebt je wens al uitgesproken door het op te schrijven, dus je hoeft er vanaf nu niet meer actief mee bezig te zijn. Benoem het hoogstens eenmalig als intentie.

Je krijgt opeens heel veel aanspraak en date- en relatiemogelijkheden als je er zelf mentaal niet zoveel mee bezig bent. Laat het dus volledig los en focus je verder op alle goede, positieve en vreugdevolle dingen in je leven die goed gaan. Zet jouw plezier en zelfliefde op #1 in het leven. Dan zal je relatiedoel vanzelf ook ingevuld worden.

Wat je graag zou willen ontvangen van je ideale partner, geef je de komende tijd intensief aan jezelf. Word de beste partner voor jezelf. Zo word je een magneet die de ideale passende partner aantrekt. Dat is dan geen opvulling maar een aanvulling.

Vind het geluk in jezelf.

Het enige wat je hoeft te doen, is toestaan dat die partner gaat komen. Daar hoef je niks voor te doen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je geen weerstand hebt. En hoe haal je eventuele weerstand weg? Met meditatie, want daarmee kalmeer je het verstand. Het verstand weerstaat namelijk veel goede dingen in het leven.

Leef ondertussen alvast met het geluksgevoel dat je verwacht te krijgen van je relatie. Dus doe alsof je dat geluksgevoel nu al hebt. Het gevoel komt vanuit jezelf. Je zal dat geluksgevoel namelijk niet eens van je relatie kunnen krijgen, want het komt tóch altijd uit jezelf.

Tot slot: doe eventueel een partnerkeuze-test

Wellicht verschaft een test je extra inzicht. De beste partnerkeuze-test die je kunt doen, is een persoonlijkheidstest. Hier kun je een persoonlijkheidstest doen.

Op jouw geluk!

Gerelateerd: lees verder...