Wat zijn nou de signalen van echte liefde? Wat zijn de echte tekenen van ‘houden van iemand', zoals je partner? Hoe kun je het inzetten om jouw liefde te laten groeien en hoe kun je het herkennen? Gebruik de eigenschappen van ware liefde op deze pagina als een soort test voor jezelf. Bestaat echte liefde? Ja. Hoe dan? Lees verder voor alle signalen en quotes over het geven en ontvangen van echte liefde…

Echte liefde kan op de volgende 12 manieren geuit worden

Echte liefde – bijvoorbeeld in de relatie met je partner, kinderen of vrienden – kan op de volgende manieren geuit worden:

1. Liefde geef je via waardering

Het uitspreken van je waardering en complimenten is een gigantisch geschenk en brengt jullie beiden veel vreugde. Wel moet het gaan om oprechte lof – nadat je iemand goed genoeg hebt leren kennen om ergens je gemeende complimenten over te kunnen uitspreken. Bijvoorbeeld over hun intelligentie, intentie, geduld, uiterlijk, of een andere uiterlijke of innerlijke eigenschap.

Doe het echter zonder ‘maar'. Dus laat je lof nooit voorafgaan aan iets slechts. Misbruik zoiets prachtigs als lof en waardering daar niet voor.

2. Ware liefde uit zich in dankbaarheid

Je moet altijd dankbaar zijn voor ieder persoon die je tegenkomt en voor ieder persoon die in je leven is. Altijd. Óók – of juist – als dingen niet goed gaan. Want zij maken het mogelijk om je spiritueel te laten groeien – bijvoorbeeld doordat je daardoor je trots, egoïsme en intolerantie kunt laten gaan.

Wees dankbaar naar iedereen. Ook – en juist – naar mensen waarvan het moeilijk is om ze lief te hebben. In het oefenen van tolerantie is iemands vijand de beste leraar, want je vijanden leren je om meer lief te hebben. Want zeg nou eerlijk: hoe makkelijk is het om een altijd-lief persoon lief te hebben, zoals je hond?

De uitnodiging om zelfs je vijanden lief te hebben, komt in iedere wereldreligie terug.

3. Vergeving is onvoorwaardelijke liefde in actie

Deze is voor velen de moeilijkste, want mensen kunnen vrij verrot en wreed gedrag vertonen – bijvoorbeeld ten opzichte van jou. Toch – of juist daarom – is vergeving zo krachtig. Kunnen we niet leren te vergeven, dan kunnen we niet leren lief te hebben.

Wie de kracht van vergeving niet kent, die kent de kracht van liefde niet.
– Martin Luther King

Je gebrek aan vergeving is een teken van je eigen materialisme en gebrek aan onthechting. Van trots, zelfzuchtigheid, ego, spullen…

Onvoorwaardelijke vergeving – dus zonder dat je er iets hardop over uitspreekt of bijvoorbeeld een bekentenis van de ander eist – is de zekerste manier voor jou om jezelf te bevrijden. Het bevrijdt de ander niet per se – maar jezelf.

Je moet iedereen leren vergeven. Vroeg of laat geldt dat echt voor alle personen in je leven – want niemand is perfect.

4. Acceptatie & tolerantie is een zeker teken van onvoorwaardelijke liefde

ware liefde

We moeten mensen accepteren en toestaan om te zijn wat en wie ze willen zijn. Dit is vooral moeilijk voor ouders ten opzichte van hun kinderen: ze hebben de neiging om alleen van hun kinderen te houden als ze de persoon worden zoals de ouders het willen.

Hetzelfde geldt voor je partner. Als je partner alleen maar de hele tijd lief en aaibaar is, dan is het makkelijk om hem/haar lief te hebben. Het telt pas echt wanneer je partner het verprutst, jou pijn doet, iets fouts doet en iets verschrikkelijks doet: dán geeft je partner jou de mogelijkheid om jouw liefde te bewijzen. Daar kun je je partner dankbaar voor zijn. Tolerantie en acceptatie is het puurste teken van liefde.

Wees tolerant en geduldig onder alles wat Het Leven je geeft. Als je rijkdom, comfort, luxe en gemak krijgt, is het makkelijk om van Het Leven te houden. Maar als je – onder welke omstandigheden dan ook – nog steeds van Het Leven houdt, is dat het teken van ware liefde: als je beproevingen krijgt en nog steeds tolerant blijft.

Echte liefde overwint alles.

5. Kijk over de fouten van de ander heen

Met andere woorden: kijk niet naar de fouten van de ander. Iedere partner heeft fouten. Ieder kind heeft fouten. Iedere collega heeft fouten. Iedere broer of zus heeft fouten. Een teken van – en het doel van – liefde is om die fouten te negeren.

Het doel van het leven is om te realiseren dat fouten niet bestaan. Ze bestaan niet. Fouten zijn gewoon de afwezigheid van goede kwaliteiten. Er is geen duister in een kamer: het is de absentie van licht. Niemand zegt: doe het duister uit. Men zegt: doe het licht aan. Een fout van een persoon is slechts het duistere gedeelte van de persoon.

6. Zie het goede in iedereen

echte liefde zie het goede

Zie de goede eigenschappen in iedereen. Vergeving, compassie, vriendelijkheid, vreugde, hoffelijkheid, vrijgevigheid. Dat is God! Ik heb zojuist God gezien. Iets Goddelijks – in de andere persoon – zolang ik die goede eigenschappen in ze zie. God is geen man in de hemel met een baard. Het is een bundel van eigenschappen als vriendelijkheid. Het is Liefde.

Hierna lezen:  51 Relatie-Tips Om Je Relatie Te Verbeteren & Versterken [Bewezen]

Heeft iemand 9 goede en 1 slechte eigenschap, kijk dan naar de 9 goede. Heeft iemand 1 goede en 9 slechte, kijk dan naar die ene goede.

Heb je alle reden tot klagen? Ga dan juist een compliment geven.

– Stephen Covey

Hoe meer je op zoek gaat naar goede eigenschappen in mensen, hoe meer je ze zal vinden. Zo werkt de wet van aantrekking en selectieve perceptie.

Als je naar een sterrenhemel kijkt, zie je veel lichtpuntjes. Zeg je dan: “Kijk eens naar al dat donker.” Nee, je focust op de lichtpuntjes.

Er is totaal geen punt om iemands fout te benoemen. Al helemaal als het achter hun rug gebeurt. Roddelen – het vinden van fouten in iemand en dat benoemen – is dan ook de grootste zonde.

I will speak ill of no man… and speak all the good I know of everybody.
– Benjamin Franklin

7. Luisteren

De sleutel tot liefde, is luisteren en willen begrijpen. Iemand proberen te begrijpen, is 100% zeker een teken van liefde. Het eerste wat je altijd moet doen, is luisteren naar mensen. Vóórdat je ze ook maar iets wilt proberen te vertellen en wijs te maken. Sterker nog: maak ze niks wijs.

Before you criticize someone, walk a mile in their shoes. That way, you'll be a mile from them, and you'll have their shoes.
– Jack Handey

Iedereen heeft altijd gelijk, op basis van hun eigen referentiekader. Dat is wetenschappelijk: vanuit een bepaald kader of standpunt kan alles waar zijn. Als iemand iets gelooft dat jij niet gelooft, dan heeft de ander het niet fout op basis van hun eigen referentiekader.

8. Dienstbaarheid

dienstbaarheid is ware liefde

Dienstbaarheid is simpelweg dat je je tijd of energie geeft om iemand te helpen. Als je het onvoorwaardelijk doet – en dus niet als opoffering – dan is het liefde.

Liefde is iets wat je doet voor een ander. Niet voor jezelf.

Hoeveel manieren zijn er om dienstbaar te zijn? Wat de ander maar nodig heeft… daar help je de ander mee. Het is niet moeilijk om erachter te komen wat ze nodig hebben. Gewoon even luisteren, even vragen. Een beetje moeite ervoor doen om erachter te komen – wat het ook mag zijn.

9. De vaardigheid om liefde te ontvangen, dus om zelf geliefd te worden

De vaardigheid om liefde te ontvangen is de enige manier om liefde te geven. We moeten liefde aannemen, accepteren en ontvangen met dankbaarheid en liefde.

Elektriciteit stroomt alleen naar buiten als het naar binnen stroomt. Je hoeft geen generator van liefde te zijn – het enige wat je hoeft te zijn, is een circuit van liefde – en dat ben je.

10. Heb lief zonder voorwaarden

liefde zonder voorwaarden

Voorwaardelijke liefde is: Iets terug willen. Een verborgen agenda. Soms de ander liefhebben. Kijk nog maar eens naar dit artikel over jezelf wegcijferen en opofferen.

Hierna lezen:  [Howto] Hoe vind ik een partner? Serieuze relatie zoeken [14 beste tips]

Ware liefde is onvoorwaardelijk. Je wilt er niets uithalen voor jezelf. Als de ander iets niet zou doen, zou je nog steeds van de ander houden.

Liefde kan er niet ooit wel zijn geweest en daarna niet meer. Echte liefde verdwijnt niet. Als iemand zegt: “Ik houd niet meer van je.” Dan betekent dat eigenlijk: “Ik heb nooit echt van je gehouden.” Dus ook een scheiding kan een teken van liefde zijn: als je van iemand houdt, laat het dan los. Elkaar loslaten is ook liefde – zelfs als dat betekent dat je je ware liefde moet loslaten.

11. Vreugde en geluk dat je naar anderen uitstraalt

Dit is misschien wel het makkelijkste teken van ware liefde. Geef anderen de grootste lach die je ze kunt geven. Geef ze een gigantische straal van vreugde.

Hoe voelt het als je bij iemand thuis komt – en je wordt met een stralende, vriendelijke lach ontvangen? Dat is zeker liefde.

12. Veroorzaak nooit met opzet verdriet bij anderen

zachte woorden liefde

Bekritiseer anderen niet. Benoem de fouten van de anderen niet. “Je zou dat niet moeten doen. Dat is niet goed.” Het veroorzaakt verdriet. Doe het nooit. Het is zeker geen teken van liefde. Ook ‘opbouwende' kritiek bestaat niet.

Advies geven gaat zelden goed.

In plaats daarvan hoef je alleen maar op het licht te focussen – op de goede kwaliteiten in de andere persoon.

Haal de egoïstische woorden: “Ik had het je gezegd…” uit je woordenschat. Bijt op je tong en zeg: “Geweldig van je.”

Op jouw geluk!