Wat is mental coaching eigenlijk? Wat betekent het en wat is de definitie ervan? Het lijkt wel een soort populaire mode-term, waardoor er een lelijke valkuil aan kleeft: niet kunnen begrijpen wat mental coaching precies betekent, waardoor men makkelijk met wat vage Linkedin-posts over hun ‘life changing' mentale vaardigheden kan wegkomen. Laten we dus kijken naar wat mental coaching precies inhoudt…

Wat is mental coaching?

Ben jij al bekend met de term “mental coaching”? Mental coaching gebeurt, zoals de naam al aangeeft, op het mentale vlak. Dat betekent bijvoorbeeld je manier van denken, je overtuigingen en je emoties. Met andere woorden: een mental coach helpt je met jouw mindset, oftewel mentaliteit.

In de praktijk komt dit erop neer dat de mental coach met allerlei mentale oefeningen en methodieken met jou aan de slag gaat, zoals visualisatie, NLP en meditatie.

Activiteiten van de mental coach

De mental coach helpt zijn of haar cliënt (de coachee) controle te krijgen over diens leven. Dat begint met controle krijgen over je gedachten en emoties. Het begint dus allemaal op het mentale vlak. De mental coach helpt je stress weg te nemen in het leven. Stress zorgt ervoor dat je minder goed kunt ontspannen en heeft ook gevolgen voor je lichaam: je slaapt bijvoorbeeld minder goed, waardoor processen in je lichaam niet goed werken. Alles heeft een oorzaak en gevolg.

Je eigen gedrag in beeld

De mental coach helpt je om negatieve gedachten te relativeren en deze te veranderen in positieve gedachten. Uiteindelijk is het een trucje: het glas is immers zowel halfvol als halfleeg. Alles in het leven heeft met perspectief te maken en perspectieven kun je veranderen. Wist je dat je perspectieven voor een groot deel bepaald worden door je eigen ervaringen uit het verleden? Hierdoor ontstaan bepaalde gedachtenkaders en patronen in je hoofd.

Een mental coach werkt bijvoorbeeld met jouw verleden

Herinneringen spelen een belangrijke rol in het leven van mensen. Herinneringen bepalen hoe wij de realiteit zijn. Onze herinneringen zijn nooit objectief, dus zien we de wereld ook nooit als objectief. Vaak hebben we niet eens door hoe subjectief we eigenlijk in de wereld staan. Een mental coach helpt jou dat te doorbreken, door op een andere manier naar jouw verleden te kijken. In NLP noemen we dat: herkaderen. Dat kan letterlijk met iedere NLP-techniek.

Hierna lezen:  Beste HSP Coaches Van Nederland [Top 10] [2024 Update]

Mental coaches werken met deze aspecten van onze mentaliteit…

Binnen mental coaching werkt men met de volgende onderdelen:

  • Je zintuigen (wat registreren je hersenen) kunnen met de mental coach getraind worden met mindfulness.
  • Je gedachten (hoe reageren je hersenen op wat je registreert) kunnen veranderd worden met NLP.
  • Je gevoelens (welke gevoelens wekken die gedachten op) kunnen verwerkt worden met een goede huilbui.
  • Je bewustzijn (ben je bewust van je gedachten en je gevoelens? Of heb je ze onbewust?) kan via hypnose getraind worden.
  • Welke gevolgen hebben je gevoelens en gedachten op je lichaam? Heel veel, dat weet de mental coach. Hij begeleidt je hier dus ook in.

Een mental coach geeft ook psycho-educatie zodat je bewustzijn krijgt

Als je meer grip wilt krijgen op je leven, zul je eerst meer grip op je gedachten en emoties moeten krijgen. Kortom: je moet je bewustzijn vergroten. Maar hoe doe je dat precies? De mental coach kijkt samen met jou hoe je precies in elkaar zit, wat je belangrijk vindt en wat minder belangrijk. Welke levensvisie heb je? Welke ambitie heb je? En hoe is je band met andere mensen? Soms zijn je gevoelens heel heftig, maar is daar niet echt een rationele reden toe.

Veel sporters gebruiken mental coaching

Mental coaching komt heel veel voor onder sporters. Als topsporter wil je namelijk het beste uit jezelf halen. Je moet jezelf mentaal kunnen trainen. Als het in het hoofd van de sporter niet goed zit, dan zullen de prestaties ook tegenvallen. Een topsporter moet heel diepgaan en veel discipline hebben, ook als het tegenzit. Dat is ontzettend moeilijk. Vandaar dat een topsporter een mentaal steuntje in de rug kan gebruiken om zich optimaal te focussen.

Een mental coaching sessie

Hoe een mental coaching traject eruitziet, verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige mensen is het al voldoende een steuntje in de rug te geven. Andere mensen hebben een meer grondige aanpak nodig. Belangrijk is dat de mental coach kan luisteren zonder te oordelen en te veroordelen. De mental coach stimuleert je bij het overwinnen van mentale blokkades.

Hoelang duurt zo’n traject?

De duur van het mental coaching traject is ook weer afhankelijk van de persoon. Soms is een paar uur voldoende. Meestal vinden er meerdere sessies plaats. Soms duurt een traject enkele maanden. Bij sommige mensen zijn de obstakels dieper verankerd in de hersenen dan bij anderen.

Mental coaching in de praktijk: YouTube licht het toe

Mental coaching toegelicht? Dat vind je in deze video:

Op jouw succes!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Waarom Coaching? De Verbazende Redenen Die Je Niet Wist!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: