Hoe kun je perfectionisme overwinnen? Wat is de oorzaak van perfectionisme? Wat zijn de kenmerken van perfectionisme? In dit artikel vind je tips en oefeningen om de perfectionist in jezelf aan te aanpakken en te overwinnen.

Inhoud van deze pagina:

Wat is perfectionisme en perfectionistisch gedrag?

Heb jij perfectionistisch gedrag? Dan wil ik je feliciteren met je talent. Jij zal tot de top-turners, top-tennissers top-ondernemers en andere meest succesvolle mensen van Nederland (gaan) horen. Het talent van perfectionisme kent echter valkuilen waarmee het tegenovergestelde effect bereikt wordt…

Hierna lezen:  Non-dualiteit: betekenis en heldere uitleg (Advaita)

Perfectionisme betekent dat je alles perfect wilt doen. Hierbij denk je dat het je meer oplevert, maar in de realiteit kost het je juist meer en maakt het je leven onnodig moeilijk. We kunnen wel langer op de betekenis ingaan, maar laten we snel naar de tips gaan om perfectionisme te overwinnen.

Perfectionisme is eigenlijk onzekerheid.
– Gary V

Perfectionisme afleren en loslaten? Alle tips…

Laten we direct doorgaan met alle tips om perfectionisme aan te pakken en te overwinnen…

Tip 1 – De belangrijkste tip is: verwerk de onbewuste oorzaak van perfectionisme

Wil je perfectionisme op een logische, bewuste manier aanpakken? Dan is dat alsof je tegen de stroom in roeit. Het is veel makkelijker om die onbewuste onderstroom de goede richting op te krijgen. Hierdoor pak je perfectionisme via het onderbewustzijn aan. Voor 99% worden we namelijk door onbewuste patronen aangestuurd.

Een manier om dat te doen, is door naar de positieve intentie van je perfectionisme te kijken. Ooit heeft het voor jou een doel gediend, dat perfectionisme. Maar het is ondertussen iets geworden wat je onbewust blijft doen. Verwerk het dus op een passende manier, bijvoorbeeld door de goede intentie van het perfectionisme te herkaderen.

Vaak is die goede intentie: zekerheid. Als iets perfect is, weet je precies wat je kunt verwachten. Perfect is perfect en daarmee weet je precies wat je krijgt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld teleurstelling en kwetsbaarheid vermeden worden. Met herkaderen ga je nieuwe, positieve keuzes creëren om die goede intentie te bevredigen, in plaats van perfectionisme.

Perfectionisme is de ultieme vorm van onzekerheid.

Een andere manier om de onbewuste oorzaak van perfectionisme aan te pakken, is het verwerken van de emotie van de angst of andere onverwerkte emoties.

De volgende tip werkt ook op onbewust niveau door…

Tip 2 – Ken de meestvoorkomende oorzaak van perfectionisme: angst

angst perfectionisme

De oorzaak van perfectionisme is vaak angst. Angst om imperfecties te hebben of ze te laten zien. Deze angst is diep verbonden met het ego. Angst en ego zijn namelijk bijna synoniemen. Dus iedere keer wanneer perfectionisme op komt dagen, is het ego aan zet.

Het ego wil dingen voltooien. Maar is iets ooit ‘af’? Is alles ooit super helder voor je? Het kan altijd meer ‘af’, en meer helder.

Tip 3 – Verwerk schuldgevoelens: aan wie ben je het verschuldigd om alles perfect te doen?

Perfectionisme heeft een onderbewuste link met schuldgevoelens. Laat je jouw schuldgevoelens los, dan voel je ook niet meer de neiging om dingen perfect te moeten doen. Een van de beste manieren om schuldgevoelens los te laten, is door de lessen te trekken van de situaties waar je je schuldig over voelt. Ga direct door met de uitgebreide uitleg voor het verwerken van schuldgevoelens.

Hierna lezen:  Afwijzing Date / Liefde: Hoe Reageren & Ermee Omgaan? [14 Tips]

Tip 4 – Doe deze affirmaties om perfectionisme te overwinnen

Affirmeer het volgende:

 • Ik ben genoeg.
 • Ik ben bekwaam.
 • Ik ben echt.
 • Ik doe ertoe.
 • Ik houd van mezelf.
 • Ik ben waardevol.
 • En al mijn aspecten mogen er zijn.

Tip 5 – Verban alle ‘moetens' uit je leven

Als je even stilstaat bij je leven en bij wie je bent, zou je dan kunnen inzien dat je helemaal niemand iets verschuldigd bent? Zou het mogelijk kunnen zijn dat je helemaal niets ‘moet'?

 • ‘Dat moet absoluut eerst voordat het van start kan gaan.'
 • ‘Ik moet een reden hebben om gelukkig te zijn.'
 • ‘Ik moet het verdienen.'
 • ‘Ik moet perfect zijn.'
 • ‘Ik moet in een relatie zijn.'
 • ‘Ik moet geen uitslag op mijn gezicht hebben.'

Stel je er alleen maar een klein beetje voor open en zie wat voor verandering het met zich meebrengt tijdens het volgende moment waarbij je je verplicht voelt iets te doen.

Tip 6 – Maak de identificatie als perfectionist ongedaan

Je bent helemaal geen perfectionist. Als je naar het model van de logische niveaus kijkt, heeft het identiteitsniveau veel kracht. Gun die kracht niet aan perfectionisme.

Perfectionist, people pleaser, uitsteller, niet goed genoeg… Denk je echt dat dat is wat je bent? Zeg: ‘Nee, ik ben geen perfectionist.'

Tip 7 – Groei>perfectie: begin gewoon met 5 minuten aan iets te werken

perfectionisme overwinnen

Sommige perfectionisten kunnen dingen steeds maar weer eindeloos uitstellen omdat ze het ooit eens écht goed willen aanpakken. Als je dit doet, gaat er veel aan je neus voorbij. Aan de ene kant omdat je zelden actie onderneemt, en aan de andere kant doordat je efficiëntie laag is. Als je dingen erg lang uitstelt en lang over dingen doet, heb je minder tijd over voor andere dingen.

Als je de eerste stap al niet doet… Hoe moet je dan ooit een doel bereiken?

De oplossing? Wacht niet tot je een keer een hele middag of een half uur de tijd hebt voor je taak, maar zet de eerste stappen gewoon nu al in de 5 minuten die je hebt. Dit heeft twee bijzondere krachten:

 • De eerste kracht van deze tip is dat je hierdoor al direct de eerste stap hebt gezet: dingen zijn al gewoon in gang gezet! Er is actie geweest!
 • De tweede kracht van deze tip is dat je dingen niet uitstelt tot het een keer ‘perfect' kan. Je krijgt dus veel meer dingen gedaan!

Dit staat ook bekend als het doe-iets-principe. Gewoon je mond houden en iets gaan doen. Zo simpel is het. Je hebt namelijk helemaal geen motivatie nodig voor actie. Het is andersom. Actie leidt namelijk tot motivatie. Actie creëert een motivatie-sneeuwbal die al héél klein kan beginnen, waarna het geen enkele moeite meer kost. Sterker nog: dan kost het zelfs meer moeite om ermee te stoppen.

 • Moet je een wiskunde-examen maken, schrijf dan gewoon het wiskunde-probleem vast op en je brein zal vanzelf de volgende stap vinden en de oplossing ervan invullen.
 • Wil je een boek lezen? Lees dan alleen het eerste hoofdstuk. Voor je het weet heb je er drie gelezen.
 • Wil je een artikel of boek schrijven, begin dan alleen met de eerste alinea.
 • Wil je iemand aanspreken, loop er dan alleen maar naartoe. Je hoeft verder niks te zeggen. En voor je het weet, begin je opeens ook te praten.

If you want to make an easy job seem mighty hard, just keep putting off doing it.
– Olin Miller

Je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste stap te nemen.
– Martin Luther King

Amateurs blijven op hun stoel zitten en wachten op inspiratie. De rest van ons staat gewoon op en gaat aan het werk.
– Stephen King

Over een jaar had je gewild dat je vandaag was gestart.
– Karen Lamb

Ga voor succes, niet voor perfectie. Geef nooit jouw recht op om het fout te hebben, want anders zou je het vermogen verliezen om nieuwe dingen te leren en vooruit te gaan met je leven. Onthoud dat angst altijd achter perfectionisme schuilt.
– David M. Burns

Wachten op perfect is nooit zo slim als voortgang maken.
– Seth Godin

The secret of getting ahead is getting started.
– Agatha Christie

De beste manier om iets gedaan te krijgen… is door te beginnen. Focus op groei, niet op perfectie!

Hierna lezen:  Beste Boeken Uitstelgedrag: Must Reads Voor Productiviteit [Lijst]

Tip 8 – Een perfectionist denkt: ‘alles of niets' – Jij denkt: gewoon doen

Perfectionisten zullen denken: “Als ik dit niet op een perfecte manier kan doen, dan doe ik het liever niet.” Hierdoor doen ze uiteindelijk vrij weinig: ze krijgen weinig verrassing en avontuur. Het leven is best saai als je je zelden laat verrassen en geen avonturen aangaat.

Er zijn geen gelukkige perfectionisten.

Jij weet ondertussen wel beter: je voert een laagdrempelige handeling uit, experimenteert, ontdekt en binnen de kortste keren ben je al een heel eind op weg. Sterker nog: waar de perfectionist het bijltje erbij had neergelegd, heb jij gewoon iets voor elkaar gekregen.

Gedaan is beter dan perfect.

Iets überhaupt doen is beter dan iets perfect doen.

To dare is to do.
– Motto van de Londense voetbalclub Tottenham Hotspur

If not us, who? If not now, when?
– Hillel the Elder

Tip 9 – Jouw 80% is iemand anders zijn 110%

perfectionisme overwinnen

Bij perfectionistisch gedrag zien we dat mensen eindeloos door blijven gaan met het perfectioneren en uitbouwen van dingen. Ze willen namelijk uitblinken. Als je perfectionisme hebt, dan lever je waarschijnlijk uitstekende kwaliteit! Dit is een zegen en een van je sterke krachten.

Tachtig is krachtig.
– Eelco de Boer

Weet dus dat je een heel stuk speling hebt en maak daar gebruik van! Zelfs als je op 80% gaat zitten van wat je normaal gesproken doet, lever je nog altijd topkwaliteit af! Je kunt gerust een stapje terugnemen.

Ieder soort water dooft een vuur.
– Afrikaans gezegde

Denk bovendien hier eens aan: niemand anders doet het perfect. En dat is logisch, omdat perfectie niet te bereiken is: het is namelijk een illusie. Dus wat doen al die andere mensen die het niet perfect aan het doen zijn (en ook geen perfectionisme hebben)? Ze zijn het ‘gewoon goed' aan het doen, en daar profiteren zij van. Doe het ook ‘gewoon goed' en geniet van de resultaten!

Niemand anders doet het perfect.

Tip 10 – Perfect is de vijand van goed

Je hoeft niet de beste te zijn, maar wel goed genoeg.

Weet dat je dingen waarschijnlijk niet goed gaat doen als je het perfect wil doen… Want er zijn twee mogelijkheden als je het perfect wil doen:

 • Óf je doet het perfect, maar het is pas over een jaar af.
 • Óf je bereidt jezelf er zo lang op voor (je moet er van jezelf namelijk echt een hele dag goed voor gaan zitten…) dat het eigenlijk vorige week al goed gedaan kon worden door gewoon maar te gaan beginnen…

Dont make perfect the enemy of the good.
– Voltaire

Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.
– Johan Cruijff

Gebruik de talenten die jij bezit. Onze bossen zullen erg stil zijn als geen enkele vogel zou zingen behalve die enkele vogels die het beste zingen.
– Henry van Dyke

Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het zelf niet goed genoeg.
– Albert Einstein

Tip 11 – Maak van ‘kleine actie' jouw mantra

perfectionisme stoppen

Je kent het wel: je wil nieuwe gewoontes gaan verwerken in je leven, zoals fitnessen, mediteren, een nieuwe hobby of een ochtendritueel… En je stelt het maar uit totdat je vindt dat je er een keer echt goed de tijd of mentale / fysieke energie voor hebt vrijgemaakt.

Het kleine moment van ‘het nu' wordt gezien als onvoldoende. Het onderliggende sentiment is: ik ben nog niet genoeg, en daardoor kan ik niet vreugdevol zijn.

Dit is een van de grote valkuilen van perfectionisten: er komt geen actie, maar er wordt steeds gewacht totdat het integraal toegepast kan worden… En daar is gelukkig een heel simpele oplossing voor: kleine actie.

Als je wacht totdat je er klaar voor bent, wacht je de rest van je leven.

Echt regelmatig naar de sportschool gaan? Dat is helemaal niet belangrijk als je nu gewoon even 15 minuten aan de gewichten gaat hangen. Dat volledige ochtendritueel wat je ooit echt wil integreren in je leven? Vergeet het! Doe gewoon even deze morgen die enkele pushup die in dat ochtendritueel staat en laat de rest zitten.

Hoe geweldig is het dat niemand ook maar een moment hoeft te wachten om te beginnen met het verbeteren van de wereld!
– Anne Frank

Raad eens! Je hebt zojuist gewoon middenin je fitness-lifestyle en ochtendritueel gestapt! Anders had je het nog maanden uitgesteld. Dus denk: kleine actie.

Welke kleine stap kan ik nu zetten om de situatie iets beter te maken? Dat kan zijn: de chips zak wegzetten, Netflix uitzetten en naar het buikspierenhalfuurtje gaan. Je bent nu wel maar één avond geweest, maar het neurale pad is aangelegd. De vervolgstappen, om bijvoorbeeld morgen ook te gaan, zijn nu makkelijker.

Meer over ‘kleine actie'? Bekijk dit artikel over Kaizen en dit artikel over het veranderen van gewoonten.

Hierna lezen:  Omgaan met lastige/negatieve mensen: deze 21 tips werken altijd

Tip 12 – Heb geen perfecte planning en voorbereiding: sta open voor nieuwe dingen!

Ken je het gezegde: “Move before you're ready”? Misschien is die uitspraak nog wel dieper dan je denkt: misschien is het zelfs onmogelijk om volledig ready te zijn.

De mens is geboren om te leven, niet om zich voor te bereiden op leven.
– Boris Pasternak

If you have never failed you have never lived.
– Abraham Lincoln

The show doesn't go on because it's ready; it goes on because it's eleven thirty.
– Lorne Michaels, maker van Saturday Night Live

Het is onmogelijk om tot in de puntjes voorbereid te zijn. Het is onmogelijk om je voor alles voor te bereiden wat het leven jou besluit te geven. Je kunt heel helder hebben en perfect weten hoe je alles in de toekomst gaat doen, maar er zijn altijd nieuwe dingen, mensen en gevoelens te ontdekken waarvoor je je nooit perfect voorbereid had kunnen hebben. Dus: ga voor het ‘niet weten' en sta open voor al het nieuwe!

Wijs niet te veel kansen af omdat je er niet perfect op voorbereid zou zijn. Je bent er klaar voor. Je kunt de uitdaging aan.

Het leven is een avontuur waarbij het juist de bedoeling is dat we leren van de dingen die niet perfect zijn, waardoor we volwassen kunnen worden. Doe in je leven wat meer gave, avontuurlijke, spontane dingen en wees dus niet overal op voorbedacht en voorbereid.

Heb geen spijt van de dingen die niet goed zijn gegaan, maar zorg er ook voor dat je nooit spijt gaat krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan. Boek dat ticket en kijk naderhand of het allemaal wel kan. Komt wel goed. En zo niet, dan komt ook dat uiteindelijk wel goed.
– Eelco de Boer

Tip 13 – Ga juist voor de fout! Fouten bestaan niet, enkel feedback

Ga juist voor de fout! Dit is het meest leerzame en gezonde wat je kunt doen voor je eigen ontwikkeling. Zonder fouten kom je nergens. Dit is een van de NLP-vooronderstellingen. Leef eens wat vaker volgens dit principe, en je perfectionisme zal direct oplossen.

In a moment of decision, the best thing you can do is the right thing to do, the next best thing is the wrong thing, and the worst thing you can do is nothing.
– Theodore Roosevelt

Hier lees je meer over fouten maken.

Vier de volmaakte vergissing.

Tip 14 – Het enige wat je hoeft te doen, is opdagen: laat jezelf zien

perfectionisme

Je hoeft helemaal geen wereldprestatie te leveren. Je hoeft alleen op te komen dagen. Hier is Rogeriaanse therapie zelfs op gebaseerd:

Als therapeut is je belangrijkste instrument: jijzelf. Jouw aanwezigheid. Alles wat je geleerd hebt – conditionering – is secundair. Oordeel niet en luister.
– Karl Rogers

80% van succes is opdagen.
– Woody Allen

Zeg ja, en je zal het naderhand wel uitvogelen.
– Tina Fey

Soms is het meest dappere wat we kunnen doen: er gewoon zijn. En gezien worden, zonder garantie van een uitkomst. Zelfs als dat betekent dat je het risico loopt op schaamte, falen, pijn en zelfs hartzeer. Juist het verbergen van onze kwetsbaarheid doodt onze ziel, hoop, potentieel, creativiteit, ons leidingsvermogen, vreugde, geloof en liefde.

Perfectionisme stopt ons van gezien worden. Het is heel verleidend en heel verslavend. Het houdt je giften en je krachten tegen.

Het opgeven van perfectionisme leidt tot liefde, vreugde en erbij horen. Je zult weliswaar struikelen, vallen en rond geschopt worden, maar het dapper zijn en het durven is het wel waard!

Zak weg in een heerlijk niet-weten.

Tip 15 – Leef met eigenwaarde en ‘wholehearted': ik ben genoeg! Geef jezelf volledig!

Het gaat er niet om of je het kunt maar of je het doet. Je daden hebben niks te maken met wie je bent. De waardigheid van wie je bent, blijft gewoon net zo hoog – onafhankelijk van wat je doet.

‘Teleurstelling is wanneer je iets verwacht wat buiten jouw bereik ligt'.
– Brene Brown

Brene Brown heeft het over wholehearted leven: betrokken zijn in ons leven vanuit een plek van waardigheid, moed, compassie en connectie. Wat ik op een gegeven dag wel of niet heb afgekregen, ik ga naar bed met het gevoel: ik ben genoeg.

Zeg niet tegen je kind en anderen dat je kind perfect is. Geef je kind juist eigenwaarde mee! ‘Je bent het waard om geliefd te worden en erbij te horen.'

Ik ben niet perfect, ik ben zelfs kwetsbaar en soms bang, maar dat verandert niet dat ik het ook waard ben om van gehouden te worden, en dat ik dapper ben en dat ik erbij kan horen. Ik ben genoeg. In plaats van: ‘Wat zullen mensen denken?' Wat er ook gedaan wordt of hoeveel er ook ongedaan blijft, ik ben genoeg.

Wholeheartedness is: niet veranderen wie je bent, maar zijn wie je bent. Niet half opdagen, maar gewoon opdagen! Je volledig geven!

Tip 16 – Word een ‘ware perfectionist'… Heb vertrouwen in de perfectie die reeds in alles aanwezig is

perfectionisme overwinnen

Word een ware perfectionist. Een ware perfectionist die alles als reeds perfect ziet. Hij ziet alles in een perfect licht. Hij vertrouwt dat het leven zich perfect ontvouwt. Hij is de heler die de ware heelheid in iedereen ziet. Hij is de geliefde die weet dat jij perfecte liefde bent.

De sleutel tot perfectie is imperfectie.

Imperfectie is de weg naar ware perfectie.

Tip 17 – Doorzie de leugens van het ego: geloof dat je al perfect bent zoals je bent!

Perfectionisme zit vaak niet alleen in het werk dat we willen afleveren, maar ook in hoe we onszelf zien. Alle drama begint wanneer je in je eigen leugens gelooft. De eerste leugen die je gelooft: dat je niet goed genoeg bent, niet perfect. Maar we zijn perfect gemaakt.

Hierna lezen:  Affectie & Genegenheid Tonen: 16 Tips [+Voorbeelden] Zo Uit Je Liefde

De leugen is dat niemand perfect is, dus we zoeken een beeld van perfectie die we nooit kunnen worden. Je overtuigingen zijn zo krachtig, dat als je gelooft dat je niet genoeg bent, je niet goed genoeg zal zijn.

Wees volmaakt onaf, eindelijk.

Tip 18 – Betrek wat anderen vinden niet op jezelf

Stel dat je vrienden bent met Picasso, en hij maakt een portret van jou. Picasso zal je in het kubisme gaan tekenen en zeggen: ‘Dit is mijn beeld van jou.' Dus wat mensen ook geloven, het is maar hun perspectief, het heeft niks met jou te maken (maar het ego doet je geloven van wel…). Betrek wat anderen van je vinden niet op jezelf.

Je hoeft niet perfect te zijn. Aan wiens vroegere verwachtingen probeer je te voldoen?

Tip 19 – Het sociale schild / masker is perfectionisme: zet die verdediging af en laat jezelf zien

er-is-niets-mis-met-jouw-kwetsbaarheid

Lees bovenstaand gedicht van Jeff Foster eens, uit ‘De vrije val in het leven'. Sommige mensen houden zich in, durven zichzelf niet te laten zien en tonen hun emoties niet. Dit noemen we een sociaal schild, muur of masker.

Als je dit masker opzet, ben je perfectionistisch bezig. De paradox hiervan is, dat wanneer je het masker afzet, je juist zal groeien en excellentie zal bereiken… Interessant hè!

Perfectionisme is dus, paradoxaal genoeg: niet streven voor excellentie, gezondheid en groei (doordat je een masker opzet). Perfectionisme is dan ook een verdedigende move. Het is een schild tegen kwetsbaarheid. Door het schild op te zetten, verbieden we onszelf vreugde. Nogmaals: laat het perfectionisme niet de vijand zijn van het goede.

Het sociale schild/masker is perfectionisme. Zonder dat masker kun je excelleren!

Tip 20 –  Geef liefde aan het deeltje perfectionisme in je: zie je talent

Waardeer het, houd ervan en wees er voor dat deel van perfectionisme. Laat jezelf lekker die perfectionist zijn. Geef het ook de ruimte. Hier is een mooie oefening voor: de visual squash.

Wees heel in je gebrokenheid.

Tip 21 – Zie dat perfectionisme een kansloze missie is… en word een imperfectionist!

perfectionisme tips

Wil je perfect zijn? Dan ben je een onmogelijke missie begonnen! Op materieel niveau is perfectie namelijk niet mogelijk, want perfectie impliceert de afwezigheid van verandering, terwijl er niets is wat niet veranderd kan worden.

Als iemand perfect lijkt te zijn komt dat doordat je die persoon niet goed kent.
– Haemin Sunim

Het probleem van perfectie nastreven is dat perfectie eigenlijk een illusie is: je kunt eindeloos doorgaan en perfectie zal niet bereikt worden. Er is altijd wel iets wat ‘beter' kan.

Laat je behoefte om speciaal of perfect te zijn, verdwijnen. In het perspectief van het ego ben je dan weliswaar heel gewoon, maar je ware buitengewoonheid ligt verborgen in je gewoonheid.
– Brene Brown

Ik heb dus een leuk nieuw doel voor je: word een imperfectionist.

Tip 22 – Perfectionisme overwinnen? Bestempel opnieuw wat perfect is

Heb je ooit van omdenken gehoord? Een van de Omdenk-technieken is ‘betekenis-omdenken'. Hiermee bestempel je zelf iets als goed, slecht of perfect. Pas dus gewoon jouw betekenis van perfect aan! Jij bestempelt zelf wel wat perfect is of niet. Valt de taart die je gebakken hebt uit elkaar, dan hoort dat juist zo te zijn: het is perfect omdat jij het als perfect bestempelt!

Hoe simpeler, hoe beter, want hoe minder keuze je een speler laat, hoe meer kans dat hij het juiste doet.

Simpel spelen is het mooist.

Ik weet meer dan niets van volleybal en dat is genoeg.

– Johan Cruijff

Eenvoud is het hoogste doel, haalbaar als je alle moeilijkheden hebt overwonnen. Nadat men een enorme hoeveelheid noten en meer noten heeft gespeeld, is het de eenvoud die als de bekroning van de kunst naar voren komt.

– Frédéric Chopin

Tip 23 – Werk niet over om je project ‘af' te maken: werk zal nooit ‘af' zijn en het leven is nooit ‘af'

perfectionisme-werk-niet-over

Je werk zal nooit ‘af' zijn. Het is dan ook een illusie om te denken dat het goed is om over te werken zodat je nog even iets ‘af' kunt maken. Lees onderstaand gedicht van Jeff Foster – ‘Wees heerlijk onopgelost'.

Wees heerlijk onopgelost.
Je zal nooit een punt in je leven bereiken waarop alles is opgelost. Er is geen ‘laatste scène', alleen een doorlopende avonturenfilm waarvan je nooit weet hoe die afloopt. Leer te houden van de rommeligheid van jouw leven, de onvoorspelbaarheid ervan en het feit dat het continu verandert. En jij staat als onveranderlijke stilte midden in de storm. Jij bent de ruimte waarin vreugde, pijn, extase, worsteling, verveling en geluk kunnen verschijnen en weer verdwijnen als golven in de oceaan. Als je jezelf erkent als die ruimte, zijn er geen problemen.
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val van het leven', vrije vertaling.

Tip 24 – Geef je over en heb acceptatie: je hoeft niks te verbeteren of te controleren

Wat is de kracht van overgave? Lees onderstaand citaat van Jeff Foster terwijl hij een groep mensen aanspreekt:

Het is zo bijzonder om hier gewoon samen te kunnen zitten, terwijl niks verbeterd of opgelost hoeft te worden; waar we onszelf niet hoeven te repareren of door iemand anders gerepareerd hoeven te worden; waar onze brandende vragen niet beantwoord hoeven te worden, waar onze vragen eindelijk de ruimte krijgen om gewoon vragen te kunnen zijn; waar onze onzekerheid niet in zekerheid hoeft omgezet te worden; waar onze twijfels eindelijk gewoon toestemming krijgen om gewoon twijfels te kunnen zijn. Hier, in de warme omarming van wie we zijn, zonder iemand die controle heeft, hoeven we geen antwoorden te vinden, hoeven we niet alles te willen verklaren, hoeven we niet alles op orde te willen krijgen, hoeven we geen uitputtende zoektocht te voeren en wanhopige pogingen te doen om antwoorden te vinden…
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven', vrije vertaling.

Meer lezen over deze bijzondere kracht van overgave en acceptatie? Dat kan hier.

Hierna lezen:  Non-dualiteit: betekenis en heldere uitleg (Advaita)

Tip 25 – Lees ‘Prima is Perfect'

Het boek ‘Prima is Perfect – In 5 Stappen je Perfectionisme Loslaten' van Astrid Davidzon is erg herkenbaar voor iedereen die wel eens te ver doorslaat. Het biedt inzichten in de diepere redenen van perfectionisme, praktische stappen en een heldere methode. Bekijk hem hier op bol.com

Embrace the suck.

Dit waren alle tips met kenmerken om perfectionisme te overwinnen. Veel succes met het omgaan met perfectionisme!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: