Zoek je de beste en fijnste (professionele) gesprekstechnieken? En hoe kun je ze toepassen? Bijvoorbeeld in de kinderopvang, zorg, sales, hulpverlening, coaching, geneeskunde, onderwijs of relaties? In dit artikel leer je alle belangrijke gesprekstechnieken. Lees snel verder…

Inhoud van deze pagina:

Klik steeds door op de betreffende gesprekstechniek

In de komende paragrafen komen alle voorbeelden van verschillende gesprekstechnieken en verschillende soorten gespreksvormen aan bod, inclusief casussen en voorbeelden. Onder andere parafraseren, motiverende gesprekstechnieken, het welbekende ‘luisteren samenvatten doorvragen' en nog veel meer komt aan bod.

Je vindt hier zowel basis-gesprekstechnieken als geavanceerde gesprekstechnieken. Ook vind je oefeningen in de verschillende paragrafen. Ze zijn op iedereen toe te passen. Bijvoorbeeld ook in gesprekken met kinderen en leerlingen.

Klik steeds bij iedere paragraaf door om bij de uitleg van de betreffende gesprekstechniek te komen. Laten we snel beginnen met het verbeteren van onze gespreksvaardigheden…

Tip 1 t/m 13 – Gebruik deze 13 technieken om duidelijk en helder te communiceren

gesprekstechnieken tips

De beste gesprekstechnieken zorgen ervoor dat jouw boodschap zo duidelijk en helder mogelijk wordt. Want weet je, we worden hard afgerekend op langdradigheid. Wees niet wollig en lang van stof, maar leer juist de gesprekstechnieken aan waarmee je helder en duidelijk communiceert. Hier vind je 14 technieken om helder te communiceren.

Hier zijn alvast enkele technieken en tips die jou kunnen helpen om helderder te communiceren:

  1. Wees beknopt en to the point: Formuleer je boodschap op een beknopte en duidelijke manier. Vermijd overmatig jargon, lange zinnen en omslachtige taal. Houd je boodschap eenvoudig en direct.
  2. Gebruik concrete voorbeelden: Om je boodschap te verduidelijken, gebruik concrete voorbeelden en illustraties. Dit helpt mensen om je punt beter te begrijpen en zich een beeld te vormen van wat je bedoelt.
  3. Luister actief: Effectieve communicatie omvat niet alleen spreken, maar ook luisteren. Toon interesse in wat anderen te zeggen hebben en wees bereid om echt te luisteren. Stel vragen om verduidelijking te krijgen en toon begrip.
  4. Pas je aan aan je publiek: Stem je communicatiestijl af op je publiek. Pas je taalgebruik, vocabulaire en toon aan op basis van de kennis, achtergrond en behoeften van de mensen met wie je communiceert. Dit helpt om beter begrepen te worden.
  5. Maak gebruik van visuele ondersteuning: Afhankelijk van de situatie, overweeg om visuele hulpmiddelen zoals diagrammen, grafieken, afbeeldingen of presentaties te gebruiken om je boodschap te ondersteunen. Visuele ondersteuning kan complexe informatie vereenvoudigen en de helderheid vergroten.
  6. Check even of je toehoorder jou begrijpt: Zorg ervoor dat je boodschap goed is begrepen door de ontvanger. Moedig mensen aan om vragen te stellen en herhaal of verduidelijk indien nodig belangrijke punten. Dit voorkomt misverstanden en zorgt voor een duidelijke communicatie.
  7. Wees bewust van je non-verbale communicatie: Onze non-verbale signalen, zoals gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stemintonatie, spelen een belangrijke rol in communicatie. Zorg ervoor dat je non-verbale signalen congruent zijn met je verbale boodschap en ondersteunend zijn voor wat je wilt overbrengen.
  8. Vermijd aannames: Ga er niet vanuit dat anderen dezelfde kennis of achtergrond hebben als jij. Wees expliciet en verduidelijk onduidelijkheden. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt voor een heldere communicatie.
  9. Oefen empathie: Toon begrip en empathie naar anderen. Probeer jezelf in hun schoenen te plaatsen en communiceer met respect en zorgzaamheid. Dit bevordert een open en eerlijke communicatie.
  10. Vraag om feedback: Vraag regelmatig om feedback over je communicatievaardigheden. Dit kan je helpen inzicht te krijgen in eventuele verbeterpunten en je communicatie verder te verfijnen.

Tip 14 t/m 52 – Gebruik deze 39 manieren om socialer en vriendelijker te worden in je gesprekken

Gespreksvaardigheden staan haast gelijk aan sociale vaardigheden. Ben je een sociaal persoon, dan komen jouw gesprekstechnieken automatisch ook op een hoger niveau te liggen. Het is daarom cruciaal om deze 42 sociale vaardigheden onder de knie te hebben.

Hier geef ik je alvast een voorproefje met 10 principes om socialer te worden:

  1. Wees oprecht geïnteresseerd: Deze tip bedoel ik niet als “trucje”. Zorg ervoor dat je echt alleen met mensen omgaat waar je daadwerkelijk interesse voor hebt. Anders ben je het aan het faken en dat is juist niet de bedoeling van deze tip. Toon oprechte interesse in anderen door naar interessante mensen te luisteren en vragen te stellen over henzelf. Toon belangstelling voor hun leven, hobby's en meningen. Dit laat zien dat je om hen geeft en bevordert een vriendelijke interactie.
  2. Geef complimenten: Geef oprechte complimenten aan anderen. Waarom? Omdat de meeste mensen hun dag doorbrengen zónder ook maar één compliment te geven of ontvangen. Wees dus het verschil en geef ze lekker, die complimenten! Let op de positieve eigenschappen, prestaties of acties van mensen en laat hen weten dat je het waardeert. Complimenten kunnen een positieve sfeer creëren en anderen zich gewaardeerd laten voelen.
  3. Wees respectvol en hoffelijk: Behandel anderen altijd met respect en wees hoffelijk. Gebruik beleefde woorden en toon goede manieren. Respecteer de grenzen en privacy van anderen. Dit helpt bij het opbouwen van positieve relaties. En ja… heel soms mag je natuurlijk grof zijn… maar alleen met je beste vrienden die wel beter weten. Dan is het overduidelijk een grapje.
  4. Toon vriendelijkheid en wees attent: Wees vriendelijk en behulpzaam naar anderen. Bied hulp aan wanneer nodig en zorg voor kleine vriendelijke gebaren, zoals de deur openhouden, een glimlach geven of iemand bedanken. Vriendelijkheid kan een positieve invloed hebben op anderen en een warme sfeer creëren. We gaan in dit boek uiteraard een aantal hoofdstukken wijden aan vriendelijkheid en attente gebaren.
  5. Wees positief: Oké, deze tip is huge! Mensen houden er echt niet van om vrienden te zijn met mensen die steeds de negatieve kant van dingen benoemen. Voorbeeldje: een ober maakt een wat haastige indruk. Zeg dan niet heel serieus: “Ik vind dat heel slecht van de ober hier.” Maar maak er iets positiefs van: “Zo, die wil efficiënt werken! Wat een topper!” Heb dus een positieve houding. Richt je op de goede kanten van situaties en mensen. Vermijd roddelen of negatieve opmerkingen. Positiviteit kan anderen aantrekken en een vriendelijke sfeer bevorderen.
  6. Neem initiatief: Sociaal zijn heeft van alles te maken met… de allereerste move maken! Jjj moet degene zijn die jouw vrienden opbelt. Jij moet degene zijn die vreemden en kennissen uitnodigt voor een leuke activiteit. Jij moet degene zijn die iemand een knuffel aanbiedt. Wees proactief in het aangaan van sociale interacties. Stap uit je comfortzone en neem het initiatief om met anderen te praten en nieuwe contacten te leggen. Stel jezelf voor en wees open voor nieuwe vriendschappen.
  7. Toon empathie: Probeer de gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen. Toon empathie en steun wanneer mensen moeilijkheden ervaren. Dit kan anderen helpen zich begrepen en gewaardeerd te voelen.
  8. Lach en maak oogcontact: Dit klinkt als een standaard-tip, maar je zal je verbazen hoe weinig mensen echt stralend lachen naar andere mensen toe. En er is absoluut geen reden om dit niet te doen. Maak oogcontact en glimlach naar mensen. Glimlach erop los! Dit straalt vriendelijkheid en openheid uit. Een eenvoudige glimlach kan anderen geruststellen en een gesprek gemakkelijker maken.
  9. Oefen actief luisteren: Luister actief naar anderen wanneer ze praten. Geef hen je volledige aandacht, onderbreek niet en toon begrip. Dit laat zien dat je om hen geeft en helpt bij het opbouwen van diepere verbindingen. Ook hier gaan we uitgebreid op in, via een van de hoofdstukken van dit boek.
  10. Wees geduldig: Wees geduldig met anderen en geef ze de tijd om zich op hun gemak te voelen. Niet iedereen is even open of sociaal vaardig. Geef mensen de ruimte om zichzelf te zijn en bouw geleidelijk aan relaties op.

Tip 53 t/m 63 –  Zo kun je eenvoudig met iedereen een gesprek beginnen

Ieder gesprek moet ergens beginnen, maar hoe begin je nou zo'n gesprek – bijvoorbeeld met een vreemde? Wil je met iedereen contact kunnen maken? Dan zijn deze 12 tips belangrijk. Het begint met small talk, en ook dat moet je beheersen.

Tip 64 – Stel vragen om de ander te begrijpen

Dit is een van de beste gesprekstechnieken die er maar zijn: ontdek hoe de andere persoon de wereld beleeft. Met andere woorden: ontdek zijn/haar volledige subjectieve ervaring. Hier zijn concrete vragen voor:

  • Wat zijn je gedachten hierover?
  • Wat zie en hoor je?
  • Wat voel je?
  • Wat doe je?
  • Wat is belangrijk voor je? Waar let je dus op?
  • Wat wil je? Waar ben je naar op weg? Wat is je doel?

En zo kun je nog veel meer vragen stellen om echt iemand te begrijpen. In dit artikel met coach-vragen vind je alle vragen.

Tip 65 – Vraag door… en dat doe je met deze vragen!

beste gesprekstechnieken

Doorvragen is een bekende gesprekstechniek. Daar is ook een reden voor: het zorgt voor diepte en nieuwe inzichten in een gesprek. Zie dit artikel met coachingsvragen en scroll naar de paragraaf over doorvragen. Ook vind je in dit artikel over sociaal zijn alle tips over doorvragen.

Eigenlijk is doorvragen heel simpel: vraag door op hoe iets ging, hoe het was, wat lastig was, wat leuk was. Luister dus lekker, stel een keer een vraag en spreek tot slot je waardering uit voor het vertellen: “Wat fijn dat je dit aan me vertelt.”

Tip 66 – Empathie is een essentiële gesprekstechniek! Zo pas je het toe…

empathie als gesprekstechniek

Empathie wordt altijd vaag uitgelegd. Er wordt dan gegooid met termen als ‘compassie' en ‘de ander begrijpen', maar hoe doe je dat dan precies? Daarom vind je hier 73 concrete tips en voorbeeldzinnen om empathie te tonen.

Het beste wat je kunt doen om een empathisch – en dus een goed gesprek te voeren, is door over emoties te praten. “En voel je je nu dan moe / voldaan / teleurgesteld / bang / jaloers / blij / boos?”

Tip 67 t/m 87 – Verbeter je luistervaardigheden met deze 21 tips

Je wist al dat luistervaardigheden belangrijk zijn. Nu is het tijd om daadwerkelijk meer te gaan luisteren in jouw gesprekken. Deze 21 tips gaan jouw luistervaardigheden naar het volgende niveau brengen.

Tip 88 t/m 128 – Rapport

gesprekstechnieken voorbeelden

Je zou tientallen gesprekstechnieken kunnen leren, maar uiteindelijk komt alles neer op ‘rapport'. Dit is een soort vertrouwd gevoel dat je met iemand kunt hebben, en via dat gevoel kunnen boodschappen erg eenvoudig gecommuniceerd worden.

Met deze 41 tips heb je direct een complete handleiding rondom rapport! Dit is essentieel voor jouw gesprekstechnieken, omdat rapport ervoor zorgt dat jij en je gesprekspartner automatisch weten waarover jullie willen praten én omdat de rapport-techniek een aantal concrete gesprekstechnieken bevat. Hier vind je ze.

Tip 129 – Motiverende gesprekstechnieken? Vragen stellen! Gebruik deze coachingsvragen…

Meestal voer je niet zomaar een gesprek. Je wil een situatie vooruit helpen door middel van je gesprek. Daarom is motiverende gespreksvoering erg zinvol. Voor motiverende gesprekstechnieken zijn deze 164+ coachingsvragen erg geschikt!

Tip 130 t/m 163 – Pas de deugden toe om je gesprekken stijlvol te maken

Deugden en kernkwaliteiten kunnen jouw gesprekken naar een gigantisch hoog niveau tillen. Denk bijvoorbeeld aan tactvol communiceren, vriendelijkheid en respectvol communiceren. Hier vind je een hele lijst met kernkwaliteiten die je in je gesprekken kunt toepassen.

Tip 164 t/m 190 – Er is een wereld van verschil tussen charismatische en on-charismatische gesprekspartners…

betere gesprekken

Je kunt nog zóveel goede gesprekstechnieken gebruiken, maar als je ze zonder charisma toepast, heeft je communicatie maar weinig effect. Hier leer je 27 tips om eenvoudig je charisma een boost te geven.

Tip 191 t/m 200 – Gebruik deze technieken voor het omgaan met lastige mensen

Met lastige mensen omgaan lijkt moeilijk, maar met de ‘rapport'-techniek kun je met iedereen omgaan. Bekijk alle 10 de tips in dit artikel over lastige mensen.

Tip 201 t/m 205 – Pas deze slimme gesprekstechnieken toe voor het omgaan met betweters

Betweters zijn irritant. Gelukkig zijn ze makkelijk te beïnvloeden met een aantal simpele technieken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Tip 206 t/m 239 – Pas humor toe: dit is positief voor ieder gesprek

Humor is een onderschatte gesprekstechniek. Het doet echter wonderen. Hier vind je 34 humortechnieken.

Tip 240 t/m 293 – Leer deze beïnvloeding- en overtuigingstechnieken

Beïnvloeden en overtuigen? Daar zijn heel specifieke technieken voor. Hier vind je de 53+ beste tips om effectief te beïnvloeden.

Tip 294 – Zorg dat je altijd een gespreksonderwerp kunt aansnijden

luid praten communicatie

De kracht van stilte staat natuurlijk op nummer 1, maar het is handig om in ieder geval te weten hoe je altijd een gespreksonderwerp kunt aansnijden. Hier vind je handvatten om altijd wel een gespreksonderwerp te vinden.

Tip 295 – Doe aan provocatieve gespreksvoering

Soms moet je alle regels breken en lekker gek en provocatief doen. Dit is een extreem effectieve gesprekstechniek voor stugge en vastzittende mensen. Hier vind je 69+ voorbeelden en technieken voor provocatieve coaching.

Tip 296 t/m 301 – Vul niet in voor de ander en interpreteer niet… maar observeer!

Ooit van NIVEA gehoord? Invullen voor de ander zorgt voor onzuiverheden in communicatie. Leuk voor humor en om te plagen, maar voor zuivere informatie is het desastreus.

Tip 302 – Stel simpelweg diepere vragen

betere gesprekken technieken

Een goede gesprekstechniek is om steeds wat diepere vragen te stellen.

Tip 302 – Wees mega concreet… en wees ook soms abstract

Hoe kun je lekker concreet communiceren? Door het metamodel te gebruiken. En zorg ervoor dat je ook makkelijk abstracter kunt praten, wat het tegenovergestelde is van het metamodel. Gebruik het chunking-model om dit te leren. Je kunt in de basis twee richtingen op chunken:

  • Omlaag chunken, dus specifieker worden: “Interessant! Wat is hier een leuk voorbeeld van?”
  • Omhoog chunken, dus abstracter worden: “Interessant! Wat is hier het doel van? Wat schenkt het je?”
  • Lateraal chunken: “Waar lijkt dit op? Wat zijn andere manieren om dit te bereiken?”

Tip 304 – Gebruik deze technieken om fascinerend te worden voor anderen

Er bestaan een aantal specifieke technieken die je kunt gebruiken om anderen volledig gefascineerd – en zelfs verliefd – te maken over jou. Hier vind je 19 tips om dit te bereiken.

Tip 305 t/m 317 – Een van de beste gesprekstechnieken zijn reflectievragen!

Gesprekken voeren en reflecteren gaan erg goed samen. Hier vind je 14+ reflectiemethoden.

Tip 318 & 319 – Wees verbindend door middel van kwetsbaarheid

kwetsbaar zijn in gesprekstechnieken

Er zijn twee gesprekstechnieken die essentieel zijn als je je wilt verbinden met iemand.

  • Gebruik de kracht van kwetsbaarheid in je gesprekken. Zoek bijvoorbeeld naar welke pijnlijke, angstige, blije en diepe emoties, verlangens en obstakels er zijn bij jouw gesprekspartner. Zoek ook naar welke emoties en uitdagingen jullie allebei hebben. Dit schept een ongelooflijk sterke band.
  • En gebruik geweldloze communicatie als je je kwetsbaar wilt opstellen en daar ook concrete handvatten bij wilt hebben voor het vervolg en de intentie van het gesprek.

Tip 320 – De ultieme gesprekstechniek? Wees aanwezig en alert voor de ander én jezelf

Wil je een gesprekstechniek die alle andere technieken haast overbodig maakt? Wees dan aanwezig en alert op de andere persoon én op jouw eigen gevoel, want dan stijgt de kwaliteit van jouw gesprek gigantisch.

Communicatie gaat over verbondenheid, aanwezigheid en alertheid. Hoe doe je dat? Door in het hier-en-nu te zijn. Hoe word je daar ‘beter' in? Gebruik deze mindfulness-oefening voor betere communicatie en deze variant voor in je relatie.

Verder lezen? Bekijk de top 10 communicatieboeken

Klik tot slot hier voor de top 10 communicatieboeken.

Op jouw succes!