Wat is echte vriendschap? Hier vind je tips, teksten, spreuken en quotes over vriendschap. Onderstaande kenmerken van vriendschap maken van jou een ware metgezel.

Waarom is vriendschap zo belangrijk?

Vriendschap heeft de kracht om jouw blijdschap en vreugde te vergroten, je verdriet te verminderen en je te kalmeren. Relaties, vriendschappen en familiebanden zijn een van de belangrijkste dingen ter wereld omdat ze niet materieel zijn, en dus veel dieper zijn dan oppervlakkige dingen als geld.

Echte vriendschap is…

Wat is echte vriendschap? Laten we dat ontdekken aan de hand van onderstaande tips…

Tip 1 – Kies niet meer dan een paar vriendschappen

Je hebt niks aan kwantiteit. Misschien wil het ego dat wel, maar dat is allemaal een illusie. Een paar kwalitatieve vriendschappen is het beste wat je kunt hebben. Investeer daar je tijd en aandacht in.

Ik heb niet een grote hoeveelheid vrienden nodig. Alleen een paar vrienden van wie ik zeker ben.
– Alice Walker

Dit betekent ook dat je afstand moet nemen van bepaalde vriendschappen, zodat je jouw kwalitatieve vrienden overhoudt. Echte vriendschap is zeldzaam. Koester echte vriendschap.

Een enkele roos kan mijn tuin zijn… een enkele vriend kan mijn hele wereld zijn.
– Leo Buscaglia

Tip 2 – Vrienden zoeken? Zorg ervoor dat iedereen zich welkom voelt

Wees bijvoorbeeld een leider van muurbloempjes. Zorg voor ze, verwelkom ze en geef ze zelfverzekerdheid.

Hierna lezen:  Hoe begin je een gesprek met iedereen? 17 tips [Contact maken]

Tip 3 – Neem initiatief: organiseer leuke dingen op wijk-niveau

In jouw wijk kunnen de mooiste vriendschappen ontstaan. Stuur brieven met uitnodigingen door de wijk en organiseer leuke dingen. Het kan al iets simpels zijn als: samen chillen in het park met de buren.

Tip 4 – Wees zorgzaam voor anderen

Vriendschap is het uitsteken van je hand voor anderen. Warm en zorgzaam. De diepste vriendschappen ontstaan als je iemand steunt en omarmt in moeilijke tijden.

Wees een inspiratiebron voor anderen, wees het licht in de duisternis, wees de lach om een traan op te vrolijken.
– Michael Pilarczyk, uit het boek: Master Your Mindset

Tip 5 – Wees attent, dus neem zelf actief initiatief

De vorige tip – over het zorgzaam zijn van anderen – gaat gepaard met attent zijn. Dit bereik je niet door te wachten tot jij een keer een berichtje ontvangt waarin gevraagd wordt om te helpen: je zult zelf proactief aan moeten bieden om langs te komen, een omhelzing te geven, een fruitmand achter te laten en bloemen in de vaas te doen bij iemand.

Maak een lijstje met die paar vrienden waar je echte vriendschap voor voelt of wilt voelen, en doe dan het volgende.

Vraag bijvoorbeeld regelmatig aan diezelfde persoon waar je vrienden mee wil worden, hoe het met hem persoon gaat. Je zal je verbazen hoe weinig mensen dat echt doen.

Tip 6 – Onthoud dingen en doe daar later wat mee

Eigenlijk horen onderstaande dingen normaal te zijn tussen vrienden, familie en geliefden. De volgende stappen mag je doen bij allerbeste vrienden, familie en geliefden:

Hun belangrijke jaarlijkse gebeurtenissen

Schrijf hun speciale gelegenheden op in je agenda, zoals hun verjaardag, speciale culturele feestdag, bruiloft, afstuderen of geboorte van hun kind. Rondom die speciale gelegenheden schrijf je een lief kaartje, breng je bloemen en/of bel je ze op.

Doe vooral ook iets. Ga ernaartoe, geef bloemen, vraag na over hoe iets ging!

Belangrijke spontane gebeurtenissen

Als je kennissen, vrienden, partner en familieleden een belangrijke afspraak hebben staan, zoals een operatie, sollicitatie of doktersbezoek.

Onthoud dat dan en bel ze van tevoren op om ze erop voor te bereiden. Én/of bel ze achteraf om erop terug te blikken. Dit bouwt een hechte band.

Hierna lezen:  Tactvol communiceren: hoe dan? Tact tonen betekenis & 10 tips!

Denk vooraf én achteraf aan deze persoon

Laten we beginnen met het meest logische: achteraf navragen.

Achteraf:
Vraag dus nog eens naar dingen die recent zijn gebeurd: Vraag hoe het is gegaan, hoe het was, wat leuk was en wat minder leuk, etc. Bel daarnaast de volgende dag even na om nog meer te luisteren en een update te vragen.

Vooraf:
Je krijgt een dikke bonus als je ook vlak vóór een belangrijke gebeurtenis even belt. Vraag dus ook vóór een belangrijke gebeurtenis bijvoorbeeld:

 • Kijk je ertegenop?
 • Hoe bereid je je voor?
 • Kan ik iets voor je doen?
 • Ik wilde je even bellen om je succes te wensen.

Voorbeelden

 • Onthoud wanneer iemand naar de dokter gaat, zodat je daarna kunt vragen hoe het ging of zodat je hem kunt halen en brengen.
 • Onthoud wanneer iemand een moeilijk gesprek op het werk moet voeren, zodat je die dag extra bemoediging kunt geven en kunt vragen hoe het ging.
 • Wees er voor de ander bij een sollicitatie, presentatie, promotie, operatie… Breng en haal de ander om te kunnen zeggen dat hij een kanjer is.

Doe dit iedere keer, want dit is een belangrijk aspect van zorg, aandacht en elkaars rode draad weten.

Tip 7 – Wees trouw en loyaal, vooral in moeilijke tijden

Wees een vertrouwde metgezel. Dit is een van de grootste schatten van het leven. Mijn beste vrienden keerden terug, ondanks dat ik twee jaar geen contact met ze opnam. Ze gunden mij twee jaar rust en keerden terug. Met open armen werd ik weer onthaald, ondanks mijn radiostilte. Dit zijn de echte vriendschappen.

Vrienden tonen hun liefde in tijden van moeilijkheden, niet in tijden van vreugde.
– Euripides

Tip 8 – Wees vrijgevig

Door bereid zijn te geven, trek je anderen aan. Vrienden delen hun tijd, aandacht, liefde en vooral hunzelf.

Wie geeft, ontvangt.

Dus:

 • Stuur een kaartje, bijvoorbeeld als iemand ziek is of aangeeft dat het moeilijk gaat.
 • Stuur bloemen.
 • Stuur een videoboodschap.

Met andere woorden: wees niet gierig. Misschien is het je opgevallen dat men niet graag vrienden wordt met gierige mensen.

Ik weet dat Nederlanders héél vrijgevig kunnen zijn. Ik ben opgegroeid rond Nederlanders die al hun tijd, geld, energie, liefde en overgave uitdeelden aan de mensen om zich heen – ook vreemden. Zij maken hiermee vrienden voor het leven – en dit vind ik zo mooi aan Nederlanders.

Echter, je hebt ook de kneuterige, gierige, Tikkie-Nederlanders. Verwerp die bekrompen, kleingeestige cultuur als je vrienden wilt maken. Wees die trotse, warme, gastvrije Nederlander die altijd een gespreid bedje en een gedekte tafel klaar heeft staan voor zijn gasten.

Zoals je ziet: al deze dingen kosten niks of maar heel weinig. Iets geven hoeft dus niet duur te zijn. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om het gebaar. Hier vind je meer cadeauideeën voor vrienden.

Hierna lezen:  Wijsheid Betekenis: Wat is Wijsheid? [Deugd / Filosofie]

Tip 9 – Wees empathisch

Vrienden leven met elkaar mee. Hier vind je tips en handvatten voor empathie. Ook kun je attent zijn om proactief lieve vragen te stellen aan de ander.

Tip 10 – Doe ook met vreemden alsof jullie al jaren vrienden zijn

Beschouw vreemden als vrienden die je nog niet kent. Dit is een van de eerste tips die uitgebreid behandeld wordt in dit artikel over contact maken met nieuwe mensen.

Tip 11 – Ga alleen voor hoogwaardige vrienden, en die zal je dan ook gaan vinden!

Wat zijn jouw standaarden voor vriendschap? Zodra je voor jezelf duidelijk hebt wat je in vriendschap zoekt, zal je deze mensen ook tegen gaan komen.

Wil jij bijvoorbeeld diepe gesprekken, waarin je alles met elkaar bespreekt? Zoek dan bijvoorbeeld buddy's voor een mastermind-groep.

Omring je met mensen die in je geloven. Vrienden die eerlijk en oprecht tegen je zijn. Die jou aanmoedigen als jij bijna op wilt geven. En die jou tot de beste versie van jezelf kunnen maken.
– Michael Pilarczyk, uit het boek: Master Your Mindset

We denken soms dat we het eeuwige leven hebben, maar de waarheid is dat we iedere dag een stukje sterven. Dus iedere dag is voor mij zo kostbaar dat ik heel intolerant ben in het kiezen aan welke mensen ik mijn tijd besteed.

Er wordt wel eens gezegd dat jij het gemiddelde van je vriendengroep wordt – en dat klopt helemaal. Dus ik kies er nog liever vandaag dan morgen voor om heel bewust om te gaan met mijn vriendschappen. Jij ook?

Tip 12 – Laat je vriendenboekje rondgaan

Het is niet alleen voor kinderen. Voor volwassenen is het net zo zinvol en leuk! Perfect voor het koesteren van vriendschappen.

Tip 13 – Wees open, deel alles over jezelf en sta anderen toe jou hulp te geven

Een vriend is iemand die alles over je weet, en nog steeds van je houdt. Wees dus niet bang om hulp te ontvangen van vrienden, want immers: relaties vestigen zich in het ontvangen.

Tip 14 – Zoek zoveel mogelijk momenten om samen te klussen, rijden, reizen, helpen en koken

Er zijn zes bijzondere activiteiten waarin de meest hechte vriendschappen ontstaan of versterkt worden: klussen, rijden, reizen, koken, helpen en ondernemen. Dit zijn ware vriendschap-hacks, dus zoek momenten op om deze zes activiteiten samen te doen.

 • Klussen: help iemand met klussen rond het huis. Hiermee worden jullie letterlijk vrienden die in elkaars leven stappen. Zo is meehelpen rondom een verhuizing vaak een gelegenheid waar vriendschappen ontstaan en uitgebreid worden.
 • Rijden: in de auto vinden de meest diepe gesprekken plaats. Ga je een keer naar een seminar of cursus? Vraag van te voren wie ook in de buurt woont en zorg dat je samen rijdt. Vraag ook aan vrienden om samen ergens naartoe te gaan. Gaan vrienden naar hetzelfde feestje? Bel er een paar op en bied aan om ze op te halen.
 • Reizen: samen met een ander gezin, familie of vrienden op vakantie zorgt voor een onvergetelijke band.
 • Helpen: heeft iemand het moeilijk? Wees er als steun, geef je omhelzing en help met allerlei dingen.
 • Koken: samen koken of voor iemand koken maakt jullie haast direct vrienden. Nodig bijvoorbeeld iemand die je mag uit om bij jou te komen eten en zijn verhaal bij je kwijt te kunnen.
 • Iets uit handen nemen: De oppas wordt meestal een vriend van de familie.
 • Ondernemen: Dit bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Je onderneemt figuurlijk iets als je samen met een paar mensen de wijk op sleeptouw neemt en burendag organiseert. Letterlijk ondernemen kan ook: als je zelf een ondernemer bent, kun je andere ondernemers opzoeken om mee op te trekken en elkaar te steunen. Zoiets wordt ook wel een Mastermind-groep genoemd. Tot slot zijn trouwe werknemers van familiebedrijven vaak vrienden voor het leven.
Hierna lezen:  Tevredenheid ontwikkelen? 8 tips die je niet kende [direct toepasbaar]

Tip 15 – Houd het spontaan

Vrienden maken? Dat bereik je niet door te wachten totdat je vrienden die ene jaarlijkse verplichte meeting rond de feestdagen voor je organiseren. Dat bereik je wél door metéén wat in te plannen als je waarde hecht aan een vriendschap.

Vermijd zinnen als “We moeten een keer…” Nee, plan gewoon meteen wat in. Zo zit de spontaniteit erin. Bel en stel wat voor.

Tip 16 – Wees kwetsbaar, want daarmee ontstaan relaties

Relaties, zoals vriendschappen, ontstaan niet door veilig te spelen en nooit iets te durven. Je moet durven. Bijvoorbeeld om een verbindend compliment te geven zoals: “Goed team zijn wij!” Wie dat doet, is dapper. En dapper zijn is echt nodig om vriendschap op te bouwen.

Teksten, spreuken & quotes over vriendschap

Klik hier voor een bord vol met spreuken en teksten over vriendschap.

Laat me je vrienden zien en ik laat je jouw toekomst zien.
– Dan Pena

Vriendschap-test

Je kunt ook een vriendschap-test doen. Er zijn er velen gemaakt. Hier vind je 372+ mooie test-vragen voor jouw vriendschap.

Je weet dat je goede vrienden hebt als ze jouw negativiteit niet tolereren en je bemoedigen om weer terug op het juiste pad te gaan.

Wat is vriendschap voor jou?

Laat in de reacties weten wat vriendschap voor jou betekent.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: