Misschien vraag je je wel eens af: ‘Waarom kan ik niet tegen veranderingen?' Het is begrijpelijk en logisch om moeite te hebben met veranderingen. Hoe kun je omgaan met (grote) veranderingen, bijvoorbeeld op je werk? Lees verder voor 7 verrassende tips…
Inhoud van deze pagina:
Tip 1: Het enige wat zeker is, is dat alles verandert: onthecht je dus van veranderingen
Verandering, en zelfs verlies, is inherent aan het leven: jouw werkomgeving, leefsituatie en bezittingen zullen vroeg of laat veranderen en zelfs verdwijnen. Ontwikkel dus een gevoel van onthechting voor deze dingen. Op dat moment gebeurt er namelijk iets bijzonders: het leven wordt opeens veel aangenamer.
Het enige constante is dat er altijd verandering is.
Tip 2: Bij verandering hoort verdriet – en dat mag er ook zijn
Toen ik klein was, vond ook verandering plaats in mijn familie. Namelijk een overlijden. Dit zijn vaak niet de leukste veranderingen, maar ook dit soort dingen horen bij het leven.
Deze tip is dus heel simpel: laat dat verdriet van de verandering er zijn. Verwelkom het en voel het. Gewoon droef zijn dus.
Tip 3: Verwerk de emoties die bij verandering tevoorschijn komen
Emoties als verdriet mogen er zijn. Met andere woorden: ga een potje huilen. Verwerk deze emoties ze op een passende manier, zodat daarna je aandacht op de toekomst (of beter gezegd: het hier-en-nu) gericht kan worden, en niet meer op het verleden. Het verleden kunnen we niet veranderen, maar de toekomst bepalen we zelf door de beslissingen van vandaag.
Tip 4: Zie de schoonheid in verandering
Op het moment dat ik dit schrijf, is het lente. Dit seizoen is een mooie reminder van hoe mooi verandering kan zijn. En ook dat gaat voorbij: de herfst zal komen en de keerzijde van verandering laten zien, en ook dat is een onontkoombare verandering die niet per se ‘slecht' is. Sterker nog: het is gelijkwaardig aan de lente. Hier wordt verder op ingegaan in het artikel over non-dualiteit.
Open je armen voor verandering, maar laat je waarden niet vallen.
– Dalai Lama
Tip 5: Stel jezelf de volgende vragen bij verandering
Je kunt bij iedere verandering bepaalde vragen aan jezelf stellen:
- Wat kan ik hiervan leren?
- Kan ik inzien dat ik hierdoor als mens en spiritueel groei?
- Wat ga ik de volgende keer niet meer doen?
- Wat ga ik de volgende keer juist wel weer doen?
Tip 6: Spreek zegeningen uit over je verandering
Kom je bijvoorbeeld in een nieuwe woning terecht, spreek dan een aantal dagen specifiek jouw liefdevolle intentie / gebed / zegening uit over de nieuwe woning, om het te reinigen van de oude energie en er zo een huis van vrede en liefde van te maken.
Tip 7: De bevrijding zit hem in overgave aan verandering
Verandering kunnen we niet bevechten en weerstaan. Het is er namelijk, en het neemt steeds weer nieuwe dingen met zich mee wat we misschien helemaal niet aangenaam vinden. Verandering komt bijvoorbeeld pijn brengen…
Dit is een uitnodiging om wat meer te lezen over acceptatie en overgave. Je geeft je bijvoorbeeld over aan ‘wat is', of aan wat je voelt, zoals pijn. Deze dingen, zoals ‘wat is' en ‘pijn', zijn dingen die verandering zijn. Heb je complete acceptatie voor deze dingen, dan ontstaat er een opening… Een opening om die het mogelijk maakt om te gaan met verandering.