Word je wel eens tegengehouden door je eigen negatieve gedachten? Heb je last van dat negatief denken over jezelf? In dit artikel leer je een simpele en effectieve techniek om die negatieve gedachten los te laten, te doorbreken, om te buigen en onschadelijk te maken. Lees verder en ontneem je innerlijke criticus zijn macht…

Hoe buig je negatieve gedachten om? Gebruik deze simpele techniek

Je gaat een krachtige techniek leren voor het aanpakken van de innerlijke kritische stem. De techniek is simpel, maar extreem effectief. Ben je klaar om de innerlijke criticus los te laten? Laten we beginnen…

Laten we beginnen met de video-versie van deze techniek tegen negatieve gedachten

De zeer ervaren NLP-trainer Marco Honkoop heeft via onderstaande video al meer dan 100.000 mensen bevrijd van hun vervelende innerlijke kritische stem. Bekijk zijn uitleg met de techniek hieronder.

Innerlijke criticus ontmantelen? De uitgeschreven techniek

Deze techniek gaat dus om je innerlijke dialoog, oftewel al die negatieve gedachten. De techniek is heel simpel: simpelweg je interne dialoog een gek stemmetje geven. Dit is een bekende NLP-techniek om negatief gepieker op te lossen:

De techniek gaat als volgt: hoor een piekergedachte van jezelf en herhaal hem een aantal keer hardop.

  • Herhaal hem een aantal keer met twee vingers in je neus.
  • Herhaal hem met de meest sexy – misschien zelfs Duitse – stem die jij hebt. Deze variant is briljant bedacht en gedemonstreerd door Marco Honkoop.
  • Herhaal hem met een ander gek stemmetje.

Dit is een submodaliteiten-techniek. Voor meer informatie over submodaliteiten: zie dit artikel. Doordat je de stem van de negatieve gedachten vervormt, herkader je het als niet-serieus, waardoor de negatieve gedachten hun kracht verliezen.

Variatie: nu met een lief stemmetje

Nadat bovenstaande techniek zijn effect heeft gehad, is het misschien fijn om een paar weken later terug te keren om met een lieve zelf-stem bemoedigend en behulpzaam met jezelf te praten.

Welk kind wil nou luisteren naar een luide bekritiserende stem? Hoe zou je een vriend bemoedigen? Waarom zou je jezelf niet op dezelfde manier bemoedigen?

Praat tegen jezelf alsof je tegen je beste vriend praat: lief. Anders is (zelf-)kritiek een bedreiging, en dat zorgt ervoor dat je fysieke beschermingsmechanismen aan gaan. Die beschermingsmechanismen zorgen er wel voor dat je eventjes harder gaat werken, maar het gaat ten koste van charisma en je vermogen om te genieten. Kortom: praat dus lief tegen jezelf.

Hierna lezen:  Fast Phobia Model: Bioscoop Zwart/Wit Terugspoeltechniek [Alle Stappen]

Je negatieve gedachten behandelen met positieve zinnen: affirmaties… én actie!

negatieve gedachten loslaten

Ook affirmaties zorgen ervoor dat je jouw negatieve gedachten kunt vervangen met positieve gedachten.

Echter… met affirmaties ben je nog altijd op gedachteniveau bezig, terwijl actieniveau nog effectiever is om oude (denk)patronen te doorbreken. Lees daarom ook deze paragraaf in een ander artikel van me over het doorbreken van oude patronen. Je kunt namelijk je oude denkpatronen niet doorbreken met… nog meer denkpatronen. Wél met actie!

Hoe kom je in actie? Door patroononderbrekingen te doen en in je lichaam te raken.

Lees ook dit artikel over piekeren en meditatie

Aan bovenstaande methoden moet je genoeg hebben, maar dit artikel over piekeren gaat nog veel uitgebreider in over hoe je kunt omgaan met negatieve gedachten en een kritisch innerlijk dialoog.

Ook het observeren van je gedachten – ‘meditatie' – is namelijk erg zinvol. Wanneer je merkt dat je innerlijke criticus begint met de kritiek, laat haar dan even pauzeren. Bekijk het van een afstandje en herinner haar eraan dat wat je ook doet of niet doet, je toch waardig en waardevol bent

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: